Κοινωνικό μέρισμα, κάποιοι θα πάρουν έως 700 ευρώ. Νέο φορολογικό, σβήνονται χρέη. Τα πάνω κάτω στις συντάξεις

44
0
()

Εντατικές συζητήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη στο υπ. Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε τις επόμενες μέρες να κλειδώσουν αποφάσεις για το ύψος και τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος που θα δοθεί στους δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και κυρίως τον αριθμό των δικαιούχων. Αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση εξετάζουν δύο σενάρια για την διανομή των χρημάτων στις κατηγορίες των πολιτών.

Επικρατέστερο σενάριο πάντως θεωρείται η χορήγησή του κοινωνικού μερίσματος να γίνει στους 265.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ήτοι σε μονογενεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά με ανήλικα τέκνα που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, κ.α..

Εάν τελικά το κοινωνικό μέρισμα διανεμηθεί στους 265.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης τότε μεσοσταθμικά θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 700 ευρώ ανά δικαιούχο.

«Πρώτα μετράμε και μετά μιλάμε» είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου ο αρμόδιος υφυπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης συνεκτιμά όλα τα δεδομένα ώστε κύρια σε σχέση με την υλοποίηση του ΠΔΕ (υπάρχει συσσώρευση πληρωμών το Δεκέμβριο) και τις όποιες έξτρα δαπάνες θα απαιτηθούν την τελευταία στιγμή ώστε να καθοριστεί το τελικό μαξιλάρι διαθεσίμων.

Πάντως όπως φάνηκε χτες από τα στοιχεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού προέκυψε υπέρβαση καθαρών εσόδων κατά 95 εκατ. ευρώ και υστέρηση δαπανών 1,499 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφηκε υπέρβαση 1,560 δισ. ευρώ ( 5,739 δισ. ευρώ έναντι 3,179 δισ. ευρώ) σε σχέση με το στόχο έκλεισε ο προϋπολογισμός το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου.

Νέο Φορολογικό

Ερχεται στη Βουλή τις επόμενες μέρες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εκτός από τις μεγάλες μειώσεις φόρων (9% αντί 22% στα νοικοκυριά για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ ή 24% αντί 28% στις επιχειρήσεις), εισάγει στην ηλεκτρονική εποχή τις συναλλαγές των επιτηδευματιών μεταξύ τους αλλά και με την εφορία.

Από το 2020 καταργούνται σταδιακά τα έντυπα τιμολόγια και οι φορολογικές κινήσεις της αγοράς θα δηλώνονται και θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά, θέτοντας τέλος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά παρέχοντας και πλήρη έλεγχο στην εφορία για τα πραγματικά έσοδα και έξοδα των φορολογουμένων.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Reporter.gr αναμένεται να προωθηθούν προς ψήφιση τα εξής:

– παραμένει στα 500 ευρώ και δεν μειώνεται στα 300 το όριο συναλλαγών με μετρητά, μετά και τις σχετικές αντιδράσεις φορέων και πολιτών στην πρόβλεψη που είχε τεθεί στην δημόσια διαβούλευση.

– Από τις ηλεκτρονικές δαπάνες (30% του εισοδήματος) το 2020, θα εξαιρούνται όχι μόνον η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και η διατροφή διαζυγίου που δίνει κάποιος, καθώς και οι δωρεές προς το Δημόσιο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο OPEN και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

– Διαγράφονται εφάπαξ αυτομάτως χρέη έως 10 ευρώ που έχουν ήδη συσσωρευθεί στην εφορία. Την αποκάλυψη έκανε το Κυριακάτικο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και την επιβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών. Ουσιαστικά απαλλάσσονται 536.000 πολίτες αλλά και το δημόσιο, από το κόστος και την ταλαιπωρία (παρακολούθηση χρέους, στέρηση φορολογικής ενημερότητος κλπ) για ασήμαντης αξίας ποσά.

– Καθιερώνει τις e- Μεταβιβάσεις ακινήτων το 2020 και ορίζει ότι όσοι χρωστάνε στην εφορία, θα μπορούν να εξοφλούν πουλώντας ακίνητο χωρίς ταλαιπωρία. Κατά την μεταβίβαση, θα παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και θα αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Έτσι απλά ο πωλητής θα εξοφλεί άμεσα, χωρίς να αναγκάζεται πια να ρυθμίζει πρώτα ή να δανείζεται χρήματα για να την εξοφλήσει πριν κάνει συμβόλαια.

– Συγκροτείται Επιτροπή που θα αναλάβει την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού μέχρι τον Φεβρουάριο. Με βάση τις αλλαγές αυτές, ως τον Μάιο θα έχει αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ του 2020. «Πληρώνοντας λίγα παραπάνω όσοι πλήρωναν λιγότερα από όσα πρέπει αναμένουμε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και για άλλες ελαφρύνσεις» ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Aπό Δευτέρα αναρτώνται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ. 7.500.000 "λογαριασμοί" θα εκδοθούν.

– Δεν χάνουν τελικά την αυτόματη έκπτωση 5% στα εισοδήματα από ενοίκια, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητήσουν μείωση φόρου 40% της δαπάνης ανακαίνισης από το 2020 και μετά. Οι δύο εκπτώσεις φόρου θα ισχύουν κανονικά, παράλληλα και αθροιστικά.

Με βάση τα παραπάνω το υπερπλεόνασμα μπορεί να κινηθεί πέραν του επιπέδου των 436 εκατ. ευρώ που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για φέτος, επηρεάζοντας ανάλογα και το εύρος του υπό διανομή «κοινωνικού μερίσματος». Ωστόσο υπάρχει η πρόθεση να μη διανεμηθεί όλο αλλά να κρατηθεί ένα απόθεμα για παν ενδεχόμενο, λόγω και της «απειλής» των δικαστικών αποφάσεων αλλά κι άλλων έκτακτων γεγονότων. Σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί όπως προείπαμε αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους του ΚΕΑ.

Συντάξεις

Τις νέες κλίμακες εισφορών για την εφάπαξ παροχή και για την επικουρική σύνταξη που θα ισχύσει από την 1-1-2020 για 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες περιλαμβάνει το τελικό πόρισμα του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν σε μηνιαία βάση οι δικαιούχοι για να κτίσουν το ποσό του εφάπαξ που θα εισπράξουν κατά τη συνταξιοδότησή τους, καθώς και για τα αντίστοιχα ποσά που αφορούν τις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι νέες κλίμακες εισφορών για το εφάπαξ, που θα είναι σταθερές για τα επόμενα χρόνια, είναι οι εξής: 1ο επίπεδο (κατώτατο): 26 ευρώ τον μήνα. 2ο επίπεδο: 31 ευρώ τον μήνα. 3ο επίπεδο: 37 ευρώ τον μήνα

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές συντάξεις, λόγω της ήδη νομοθετημένης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από 1-6-2022, το ύψος των μηνιαίων εισφορών προβλέπεται να κλιμακωθεί ως εξής: από 1-1-2020 έως 31-5-2022: 1ο επίπεδο (κατώτατο): 42 ευρώ. 2ο επίπεδο: 51 ευρώ. 3ο επίπεδο: 61 ευρώ.

Από 1-6-2022: 1ο επίπεδο (κατώτατο): 39 ευρώ. 2ο επίπεδο: 47 ευρώ. 3ο επίπεδο: 56 ευρώ.

Στο ίδιο πόρισμα αποκαλύπτεται και το ύψος των εισφορών για την υγεία, αφού θεσμοθετείται ενιαίο ποσό από τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και πάνω, στα 60 ευρώ τον μήνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολουμένους και στα 35 ευρώ για τους αγρότες, από το νέο έτος.

Το νέο σύστημα εισφορών για τους μη μισθωτούς είναι απλό, καθώς αποσυνδέει τις εισφορές από τα χρόνια εργασίας αλλά και το εισόδημα ώστε πλέον το Ασφαλιστικό να μην είναι Φορολογικό.

Παράλληλα την εισφορά υπέρ ανεργίας – που διαμορφώνεται στα 10 ευρώ τον μήνα – είναι υποχρεωμένοι να την καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Τα χρήματα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό που χορηγεί βοηθήματα στους αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένους, δηλαδή τους άμεσα ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, που αποδεδειγμένα διακόπτουν το επάγγελμά τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Με το νέο σύστημα ο κάθε ασφαλισμένος θα επιλέγει ελεύθερα το επίπεδο εισφορών που θα πληρώνει και αντίστοιχα τη μελλοντική σύνταξή του.

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους οι 949.507 ασφαλισμένοι από τα πρώην Ταμεία ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη μηνιαία εισφορά τους ανάμεσα σε επτά κλίμακες εισφορών, ενώ οι 495.283 ασφαλισμένοι από τον πρώην ΟΓΑ θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι κλίμακες εισφορών.

Τα βασικά σημεία του πορίσματος για τους αγρότες είναι τα εξής:

-Θεσπίζονται έξι επίπεδα εισφορών. Το κατώτατο επίπεδο εισφορών κύριας σύνταξης καθορίζεται σε ύψος ώστε η συνολική παροχή κύριας σύνταξης για 30 έτη ασφάλισης να διασφαλίζει επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και επαρκούς ανταποδοτικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πρώτη πτήση για μεταφορά φαρμάκων με drone από τον Δήμο Τρικάλων

-Οι εισφορές κύριας σύνταξης προσαυξάνονται έως και το έκτο επίπεδο. Το ύψος εισφοράς κύριας σύνταξης στο έκτο επίπεδο (500,25 ευρώ) αντιστοιχεί στο ύψος της μέγιστης εισφοράς που θα καταβάλλει ο εργαζόμενος μισθωτός όταν ο κατώτατος μισθός ανέλθει στα 750 ευρώ (750 x 10 x 6,67% = 500,25 ευρώ).

-Ο κάθε ασφαλισμένος (άνω των πέντε ετών ασφάλισης) επιλέγει ελεύθερα τον Δεκέμβριο του έτους το επίπεδο των εισφορών του. Η επιλογή του επιπέδου των εισφορών καθορίζει και το επίπεδο των συντάξιμων αποδοχών και της μελλοντικής σύνταξης.

-Για τους νέους ασφαλισμένους (έως πέντε έτη ασφάλισης) θεσπίζεται χαμηλότερο επίπεδο εισφορών.

-Το ύψος της παροχής υπολογίζεται με τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζονται για τους μισθωτούς. Ως συντάξιμες αποδοχές ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα που προκύπτει εκλαμβάνοντας το ποσό που καταβάλλεται για κάθε μήνα ασφάλισης ως μηνιαία εισφορά ύψους 20%. Για ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ ισχύουν μεταβατικές διατάξεις.

– Οι εισφορές προσαυξάνονται ετησίως με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ και κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Ο υπ’ όψιν συντελεστής δεν δύναται να είναι μικρότερος από την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ούτε μικρότερος του μηδενός.

Ποιά επιδόματα και συντάξεις πληρώνονται

– Για τους ασφαλισμένους (αγρότες) στον πρώην ΟΓΑ τα ασφάλιστρα είναι χαμηλότερα από αυτά των ασφαλισμένων στα πρώην ΕΤΑΑ, πρώην ΟΑΕΕ, ενώ προβλέπεται σταδιακή αύξηση του ασφαλίστρου κύριας σύνταξης έως την 1-1-2022.

Οι κατηγορίες των εισφορών για τους μη μισθωτούς είναι επτά, με τη θεσμοθέτηση ξεχωριστής κλίμακας για το σύνολο των ασφαλισμένων που βρίσκονται στην αγορά εργασίας τα πέντε πρώτα χρόνια απασχόλησής τους.

Η υπολογιζόμενη συνολική κύρια σύνταξη (λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 4387/2016 και συνυπολογίζοντας την εθνική σύνταξη) που αντιστοιχεί στην κατώτατη ασφαλιστέα βάση για χρόνο ασφάλισης 30 ετών ισούται με 588,37 ευρώ. Το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης (εθνική ανταποδοτική σύνταξη) ισούται με 75,92%.

Για την τεκμηρίωση ότι το ανωτέρω επίπεδο σύνταξης εξασφαλίζει «επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης», όχι μόνο ως όρος της φυσικής υπόστασης (διατροφή, ένδυση κ.λπ.), αλλά και της συμμετοχής στην κοινωνική ζωή της χώρας, καθώς και για την ανταποδοτικότητα του συστήματος εκπονείται μελέτη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης που εισήχθη και ισχύει σήμερα στην επικουρική ασφάλιση διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και την οικονομική ισορροπία του Ταμείου. Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που ολοκληρώνεται, η βιωσιμότητα του συστήματος εξασφαλίζεται ακόμη και μετά τη συμμόρφωση με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, δηλαδή μετά την ακύρωση της μείωσης των επικουρικών συντάξεων που αποφασίστηκε το 2016 (στις περιπτώσεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ).

Από τα στοιχεία ειδοποιητηρίων μηνός Σεπτεμβρίου 2019 της ΗΔΙΚΑ, το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι ασφαλισμένοι για επικουρική ασφάλιση είναι 144.288 άτομα.

Οι βασικοί άξονες για την προτεινόμενη αναμόρφωση του συστήματος των ασφαλιστικών εισφορών για την επικουρική ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών είναι οι εξής:

-Αποσύνδεση του υπολογισμού της εισφοράς από τον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού.

-Θέσπιση τριών επιπέδων εισφορών. Το κατώτατο επίπεδο εισφορών επικουρικής σύνταξης αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών που ισχύει με βάση τις διατάξεις του Ν. 4387/2016.

-Παροχή ελευθερίας επιλογής του επιπέδου των εισφορών από τους ίδιους τους ασφαλισμένους με βάση την εισφοροδοτική τους ικανότητα.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ