Κικίλιας “εφόσον εγκριθεί από την Ε.Ε. θα προχωρήσουμε ταχύτατα σε εμβολιασμούς των παιδιών”

629
0
()

“Εφόσον εγκριθεί και στην Ευρώπη θα προχωρήσουμε και σε εμβολιασμούς στα παιδιά” δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ύστερα και από την έγκριση της κυβέρνησης του Καναδά για τα παιδιά 12-15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

Όταν ο EMA εγκίνει τον εμβολιασμό στα παιδιά, θα κινηθούμε ταχύτατα

Σχετικά με τις μάσκες, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι θα τις φοράμε για αρκετό καιρό ακόμα, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Για του εξωτερικούς χώρους είπε ότι θα εξεταστεί στο μέλλον.

Ο υπουργός τόνισε μάλιστα πως όταν εγκρίνει ο EMA τον εμβολιασμό και των παιδιών, τότε οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα και για τη χώρα μας, προσθέτοντας μάλιστα πως ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα που θα εμβολιάσει παιδιά ηλικίας 12-15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

Σχετικά με τα self test  και το αν θα συνεχιστεί η χρήση τους και μετά το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως είναι ένα εργαλείο εξαιρετικά χρήσιμο και γι΄αυτό δεν υπάρχει λόγος να μην συνεχιστεί.

Ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Σεπτέμβριο τα παιδιά να πάνε εμβολιασμένα στο σχολείο.

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε τα όσα είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες για τη διάθεση κι άλλων εμβολίων πλην αυτού της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα των 40-44 και πρόσθεσε πως και η ακριβώς από «κάτω» ηλικιακή ομάδα, αυτή των 30-39 θα «επωφεληθεί» από το δικαίωμα της επιλογής εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη ηλικιακή ομάδα, αυτή των 45-49 έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι πριν το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια» κι εξήγησε ότι το 70% άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί στο τέλος Μαΐου και οι υπόλοιποι θα μπορούν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούνιο. Αναλύοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ανέφερε, ότι ξεπεράσαμε τους 111 χιλιάδες εμβολιασμούς, ενώ και σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 100.000.

Σχετικά με τις μάσκες, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι θα τις φοράμε για αρκετό καιρό ακόμα, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Για του εξωτερικούς χώρους είπε ότι θα εξεταστεί στο μέλλον. Για τους εμβολιασμούς υγειονομικών, είπε ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί πάνω σε ποσοστό άνω του 85%, ωστόσο, στους νοσηλευτές, βοηθούς και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό τα ποσοστά δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά. Επομένως, σαν μέσος όρος το ποσοστό είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ναι από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων σε ωράριο κυκλοφορίας, μουσική. Από 1/7 δεξιώσεις, νυχτερινά κέντρα, κλαμπ

Τόνισε, επίσης, ότι στο μέλλον θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας

Αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά δεν θα εξαλειφθεί η πανδημία

Ετοιμάστε τους ώμους σας και τα παιδιά σας» είπε στις 20 Απριλίου στους ισραηλινούς πολίτες ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας μια νέα ισραηλινή παραγγελία δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του COVID-19.

Δεν μιλούσε στον αέρα:

Οι Pfizer/BioNTech είχαν ήδη ζητήσει από τις αρχές του Απριλίου από την αρμόδια αμερικανική Αρχή, τη FDA, να επεκτείνει την άδεια χορήγησης του εμβολίου τους στους εφήβους ηλικίας 12-15 χρόνων. Αντίστοιχη αίτηση κατέθεσαν την Παρασκευή και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον ΕΜΑ.

Ο επικεφαλής της BioNTech, μάλιστα, ο Ουγκούρ Σαχίν, εκτίμησε πως η άδεια μπορεί να δοθεί εντός τεσσάρων έως έξι εβδομάδων, μέσα δηλαδή στον Ιούνιο.

Και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πλέον πως αν δεν εμβολιαστούν και τα παιδιά, δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε οριστικά την πανδημία.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και στο Ισραήλ, τον παγκόσμιο πρωταθλητή στους εμβολιασμούς κατά του COVID-19, όπου ένα 62,43% του πληθυσμού (έναντι 50,83% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 43,97% στις ΗΠΑ και 24,62% στην Ευρωπαϊκή Ενωση) έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και οι πολίτες επιδεικνύουν γενικά πολύ χαμηλά επίπεδα σκεπτικισμού απέναντι στα εμβόλια, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μόλις ένα 41% των γονιών νιώθουν έτοιμοι να εμβολιάσουν (και) τα παιδιά τους.

Άδεια

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο ΕΜΑ έχει προς το παρόν δώσει άδεια για τον εμβολιασμό πολιτών από 16 ετών και πάνω με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.

Τέλη Μαρτίου, ωστόσο, οι τελευταίες ανακοίνωσαν πως μια κλινική δοκιμή σταδίου 3 με τη συμμετοχή 2.260 παιδιών 12-15 χρόνων στις ΗΠΑ έδειξε ότι το εμβόλιό τους είναι «100% αποτελεσματικό» όσον αφορά την πρόληψη της νόσου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Το εμβόλιο έγινε επίσης «καλά ανεκτό και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά αντίστοιχες με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί» στις ηλικίες 16-25 χρόνων, πρόσθεσαν οι Pfizer και BioNTech την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Σε λίγο η "μονομαχία" Τσιτσιπά - Ζβέρεφ για τον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός. (15.50 ΕΡΤ1, Eurosport)

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποσχέθηκε τον εμβολιασμό των εφήβων «το αργότερο στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών» – υπό την προϋπόθεση βέβαια πως θα δώσει τη σχετική έγκριση ο ΕΜΑ.

«Αν δεν εμβολιάσουμε παρά μόνο τους ενηλίκους», εξηγούσε ταυτόχρονα στην άλλη πλευρά του Ρήνου ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Παστέρ, ο Σιμόν Κοσμέζ, «ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στα παιδιά και θα έχουμε έτσι μια δεξαμενή μολύνσεων που θα έχει ως αποτέλεσμα ότι τα παιδιά αυτά θα μπορούν να μολύνουν τους οικείους τους». «Ας μην ξεχνάμε πως στη Γαλλία αυτές τις τελευταίες εβδομάδες ένα 20% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην ηλικιακή ομάδα 0-18 χρόνων. Ο ιός κυκλοφορεί λοιπόν ενεργά στα παιδιά» προσυπέγραψε ο Βενσάν Μαρεσάλ, καθηγητής Ιολογίας στη Σορβόννη.

Δοκιμές

Αφήνοντας το απαραίτητο παιδαγωγικό έργο στις αρμόδιες Αρχές, οι φαρμακοβιομηχανίες συνεχίζουν τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων τους και σε μικρότερα παιδιά.

Σύμφωνα με τον Ουγούρ Σαχίν, τον επικεφαλής της BioNTech, έως τον Ιούλιο θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του συγκεκριμένου εμβολίου για τον εμβολιασμό των ηλικιών 5-12 ετών και ως τον Σεπτέμβριο τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τον εμβολιασμό των ηλικιών από 6 μηνών έως 5 ετών.

Αντίστοιχες δοκιμές πραγματοποιεί και η Moderna, χωρίς να έχει ανακοινώσει όμως ακόμα αποτελέσματα. Από την πλευρά της, η Johnson & Johnson ξεκίνησε δοκιμές σε ηλικίες 12-17 χρόνων. Οσο για την AstraZeneca, είχε επίσης ξεκινήσει μια περιορισμένη κλινική μελέτη σε παιδιά ηλικίας 6 έως 17 χρόνων, την ανέστειλε ωστόσο εξαιτίας των σπάνιων περιπτώσεων θρόμβωσης που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ