Κικίλιας “άνοιγμα σχολείων όταν σταθεροποιηθούν τα κρούσματα ακόμα και σε υψηλό αριθμό”

5954
0
()

Για τα self test, το άνοιγμα σχολείων – λιανεμπορίου και τους εμβολιασμούς μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε, μάλιστα, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πάρουμε τη ζωή μας πίσω».

Όπως είπε, η αύξηση των εμβολίων και του testing για κορωνοϊό, η αύξηση των ποσοτήτων των εμβολίων που φτάνουν στην Ελλάδα και των εμβολιασμών, η βελτίωση του καιρού καθώς και η τεράστια μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί «και κράτησε όρθιο το ΕΣΥ», συνηγορούν ότι σε ένα χρονικό διάστημα θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν καλύτερη χθες και προχθές και ευχαρίστησε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό για τη συγκλονιστική τους προσπάθεια, την αίσθηση καθήκοντος και την αυταπάρνηση.

Σταθεροποίηση κρουσμάτων για άνοιγμα σχολείων – λιανεμπορίου

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί πρώτα η σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού -ακόμη και σε υψηλούς αριθμούς, ώστε μετά να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Θα εκμεταλλευτούμε το νέο όπλο των self test

Για τα self test ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι είναι ένα επιπλέον εργαλείο στα μοριακά και τα rapid που δε σταματούν. Εξήγησε ότι η μάχη ξεκίνησε με 800 τεστ την ημέρα στις αρχές της πανδημίας και έχουμε φτάσει στα 55.000 με 60.000 τεστ την ημέρα μετά τη χρήση και των rapid test στη χώρα μας.

«Η τεχνολογία δίνει ένα τρίτο βήμα, το self test και αυτό το όπλο θα το εκμεταλλευτούμε προς όφελος του πολίτη», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Στόχος να γίνουν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί τον Απρίλιο

Για τους εμβολιασμούς τόνισε ότι μόνο τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί, δηλαδή όσοι έγιναν συνολικά κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 καθώς αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά θα φτάσουν στην Ελλάδα πάνω από 1,1 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της Pfιzer, πάνω από 450.000 της AstraZeneca, 100.000 της Moderna. Μετά την έγκριση του εμβολίου της Johnson&Johnson που είναι μονοδοσικό, θα φτάσουν στην Ελλάδα 70.800 εμβόλια της εταιρίας τον Απρίλιο, 3000.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Στο ΝΙΜΤΣ

Το στρατιωτικό Νοσοκομείο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ το οποίο συνεφημερεύει με το ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» και με το Θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας συνομίλησε με το υγειονομικό προσωπικό και με ασθενείς που περίμεναν να εξεταστούν στην εφημερία και πραγματοποίησε συνάντηση με τη διοίκηση του Νοσοκομείου στην οποία σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας είπε πως «οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό των δημοσίων, των στρατιωτικών και των ιδιωτικών κλινικών δίνουν καθημερινά, όλοι μαζί, τη μάχη τους ενάντια στην πανδημία και κρατούν το ΕΣΥ όρθιο».

Τι έγραψε νωρίτερα στο facebοοκ

Όσοι έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, μπορούν να μπουν και σε «Λίστα Αναμονής» ώστε σε περίπτωση ακύρωσης αλλού προγραμματισμένου ραντεβού, να έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού νωρίτερα, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η ΟΛΜΕ απαντά στα ερωτήματα εκπαιδευτικών για την απεργία-αποχή για την αξιολόγηση

Τι ανακοινώθηκε χθες από τον Κοντοζαμάνη

Υποχρεωτικό θα είναι για τους εργαζομένους σε λιανεμπόριο, επιχειρήσεις, εστίαση, τουρισμό και δικαστήρια, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, το εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Η δωρεάν διάθεση των οικιακών ατομικών τεστ, για τη διενέργεια του self testing, θα ξεκινήσει από τα φαρμακεία αρχές Απριλίου και για διάστημα δύο μηνών, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο, προκειμένου να μη δημιουργηθούν ουρές στα φαρμακεία για την προμήθειά του, να δίνεται κατά προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών.

Σημειώνεται ότι κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα δωρεάν τεστ ανά εβδομάδα.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα πρέπει να επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα με δεύτερο τεστ σε δημόσια δομή, ενώ η δήλωσή του θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα οικιακά ατομικά τεστ ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι το μέτρο σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς είναι αυτό που θα επιτρέψει την ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας, κάτι που θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

«Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωση του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη», υπογράμμισε o υφυπουγός και πρόσθεσε ότι για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφορμα στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Επεσήμανε δε ότι, η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η επιτροπή θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει την επαναλειτουργία του εμπορίου, τις διαδημοτικές μετακινήσεις και το άνοιγμα των σχολείων.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο ίδιος ανακοίνωσε πως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από σήμερα στις 6 το πρωί:

η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,
η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας,
ο Δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών,
ο Δήμος Κιλκίς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς,
ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένει η περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες:

– Αιτωλοακαρνανίας

– Αχαΐας

– Βοιωτίας

– Εύβοιας εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου

– Φθιώτιδας

– Ευρυτανίας

– Αργολίδας

– Αρκαδίας

– Κορινθίας

– Θεσσαλονίκης

– Χαλκιδικής

– Θεσπρωτίας

– Ηρακλείου

– Λέσβου

– Ζακύνθου και

– Μυκόνου.

Επίσης:

– ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,

– ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,

– ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου,

– ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,

– οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,

– ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

– ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,

– ο Δήμος Σκιάθου,

– ο Δήμος Καρδίτσας,

– και οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Παράταση του ειδικού καθεστώτος για Λέρο και Γαλατινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  2.255 νέα κρούσματα (431 στην Αττική), 39 θάνατοι, 352 διασωληνωμένοι (91,48% ανεμβολίαστοι), η κατανομή

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 5 Απριλίου για τη Λέρο και τη δημοτική κοινότητα Γαλατινής του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, οι περιοχές αυτές βρίσκονται και παραμένουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, καθεστώς που παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Ωστόσο, από τις 29 Μαρτίου αίρεται η αναστολή των οικοδομικών εργασιών που ισχύει αυτή τη στιγμή στη Λέρο. Δηλαδή από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες στο νησί της Λέρου.

Πολιτική κόντρα

Με αφορμή τα self tests προέκυψε πολιτική κόντρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον Κυρ. Μητσοτάκη πως λειτουργεί ως «πλασιέ» της Siemens με φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος. H Α. Πελώνη έκανε λόγο για «κατασκευή ειδήσεων», επισημαίνοντας πως οι προδιαγραφές που έχουν τεθεί με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες δεν ευνοούν καμία εταιρεία, «ούτε βεβαίως τη Siemens, που δεν προκύπτει αν πληροί καν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί».

Χθες, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το σταδιακό προσεκτικό άνοιγμα θα γίνει με αξιοποίηση της χρήσης των εξωτερικών χώρων, ενώ συζητείται η υποχρέωση χρήσης διπλής μάσκας ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

Οι ειδικοί επιστήμονες έκαναν λόγο για μία πρώτη εικόνα σταθεροποίησης του επιδημικού φορτίου της χώρας, που ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έπειτα από επτά εβδομάδες συνεχούς αύξησης. Οπως ανέφεραν η κ. Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο κυλιόμενος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι 2.550, τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι 23.500 και ο δείκτης θετικότητας των τεστ σταθεροποιήθηκε στο 6%. Ωστόσο, τα νοσοκομεία παραμένουν πιεσμένα με πάνω από 5.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Τα νέα κρούσματα χθες ήταν 1.496, εκ των οποίων 637 εντοπίστηκαν στην Αττική, δηλώθηκαν 53 θάνατοι ασθενών με COVID-19 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 707.

Από σήμερα το πρωί στις περιοχές με σκληρό lockdown «βαθύ κόκκινο» εισήλθαν και οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Πέλλας και οι Δήμοι Γρεβενών, Κιλκίς και Βέροιας. Εν τω μεταξύ, άνοιξε χθες η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των εμβολιαστικών ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 70 έως 74 ετών και τα οποία θα ξεκινήσουν να εξυπηρετούνται την προσεχή εβδομάδα. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα αναπλήρωσης των προγραμματισμένων ραντεβού που ακυρώνονται. Ειδικότερα, όσοι έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό σε συγκεκριμένα κέντρα μπορούν να μπουν σε λίστα αναμονής, ώστε σε περίπτωση ακύρωσης άλλου ραντεβού, να έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού νωρίτερα. Οσοι αυτόματα επιλέγονται, θα λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα στο κινητό τους. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη στο «Ασκληπιείο» Βούλας, στο «Σωτηρία», στο «Αττικόν», στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου και σε Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Κέρκυρα, ενώ από την Τετάρτη θα εκκινήσει και στο εμβολιαστικό κέντρο του ΑΧΕΠΑ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ