“Κιβωτός του Κόσμου” όρος προς τους δωρητές να τους γράψουν τα ακίνητα. Αντίποινα βλέπει ο Αντώνιος

44
0
()

Σε εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι δωρεές που έκαναν πολίτες στην «Κιβωτό του κόσμου», προκειμένου τα παιδιά που ζουν εκεί να έχουν μια καλύτερη ζωή. Εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγάλες εταιρίες, ομογενείς, σχολεία, σύλλογοι, και πολλοί απλοί άνθρωποι έδιναν όχι μόνο χρήματα αλλά δώριζαν ακίνητα, και οικόπεδα.

Άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στήριξαν τα δεκάδες παιδιά που όπως πίστεψαν βρήκαν καταφύγιο στην κιβωτό του κόσμου. Πολλοί από αυτούς όμως απογοητεύτηκαν από τις εξελίξεις αλλά και από κάποιες περίεργες συμπεριφορές.

Μάλιστα,  η καταξιωμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Σήλια Κριθαριώτη , αποκάλυψε τον όρο που ζητούσε να βάλει η ΜΚΟ, όταν ο σύζυγός της θέλησε να κάνει δωρεά ορισμένα κτίρια.

«Ο άντρας μου ήθελε να κάνει, και όπως το έχει κάνει στη Χίο και σε άλλα μέρη της Ελλάδος, δωρεά διάφορα κτίρια, για να φιλοξενούνται παιδιά» είπε αρχικά η Σήλια Κριθαριώτη και στη συνέχεια αποκάλυψε: «Η Κιβωτός είχε έναν όρο, να τους γράψουν τα κτίρια».

Για «θρησκευτικά και πολιτικά αντίποινα» κάνουν λόγο  οι συνεργάτες του πατέρα Αντωνίου

Την ίδια στιγμή, σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο πατέρας Αντώνιος μετά τη «βροχή» καταγγελιών εις βάρος του σχετικά με την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». «Δεν είναι δυνατόν, δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;» δηλώνει ο πατέρας Αντώνιος στο Star.

Από την πλευρά της, η πρεσβυτέρα αναφέρει: «Για όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει υπάρχουν απαντήσεις και για τον καθένα έχουμε κάνει χίλια καλά».

Δηλώσεις πάντως έκαναν και οι συνεργάτες του πατέρα Αντωνίου. «Δεν είναι αλήθεια οι καταγγελίες. Πίσω από αυτές υπάρχουν θρησκευτικά και πολιτικά αντίποινα», σχολιάζουν.

Ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει τις οικονομικές δραστηριότητες και τα έσοδα της «Κιβωτού του Κόσμου», η οποία – πέρα από τις σοβαρότατες καταγγελίες για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση – είναι αντιμέτωπη και με έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία και την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021 οι δωρεές στην οργάνωση «άγγιξαν» το ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ, ενώ η Κιβωτός εμφάνιζε πλεονασματικούς ισολογισμούς.
Κιβωτός του Κόσμου: Το «παζλ» των δωρεών και των δομών-1

Με βάση τον νόμο, ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία – εθελοντική μη κυβερνητική οργάνωση η «Κιβωτός του Κόσμου» και όλα τα άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ό,τι αποκαλείται για συντομία ΜΚΟ) δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση για τα έσοδα που αφορούν στη δράση της.

Δηλαδή δωρεές από ιδιώτες και ιδρύματα, κρατικές επιχορηγήσεις και οτιδήποτε άλλο αφορά στη φιλανθρωπική τους δράση δεν χρειάζεται να δηλωθεί στην εφορία. Οι οργανώσεις αυτές υποβάλλουν φορολογική δήλωση μόνο αν έχουν έσοδα από άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες που τους αποφέρουν κέρδη. Επίσης, το εκάστοτε υπουργείο μπορεί να επιβάλει έλεγχο στα οικονομικά τους στοιχεία.

Από εκεί και πέρα, έγκειται στη διάθεση κάθε οργάνωσης πόσο διαφανής επιθυμεί να είναι. «Διεθνείς οργανώσεις που λαμβάνουν κονδύλια τόσο από κράτη όσο και από ιδιωτικές εταιρείες και ταμεία, σίγουρα επιθυμούν μεγαλύτερη διαφάνεια και μοιράζονται αναλυτικά τους ετήσιους απολογισμούς τους. Για οργανώσεις σαν την Κιβωτό, εξαρτάται από το καταστατικό λειτουργίας τους και τη δική τους καλή θέληση», σημειώνουν στην «Κ» πηγές που έχουν γνώση της λειτουργίας των ΜΚΟ.

Πολλές οι ανάγκες, μεγάλη και η βοήθεια

Τι γίνεται στην περίπτωση της «Κιβωτού»; Με μια βόλτα στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, μπορεί κάποιος να δει στο κάτω μέρος της κεντρικής σελίδας ότι το 2015 τα έσοδα της αποτελούνταν 100% από ιδιωτικούς πόρους. Από κάτω, ακολουθεί η φράση: «Η Κιβωτός του Κόσμου χρηματοδοτείται 100% από την αγάπη του κόσμου χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση».

Κιβωτός του Κόσμου: Το «παζλ» των δωρεών και των δομών-1

Μπορεί πράγματι το 2015 η οργάνωση να μην έλαβε χρήματα από κρατικές επιχορηγήσεις, ωστόσο τις επόμενες χρονιές αυτό άλλαξε. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσι πήρε επιχορήγησεις ύψους 70.000 ευρώ και 10.000 ευρώ μόνο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επιχορηγήσεις έχει λάβει και από τον Δήμο Αθηναίων, τα ΕΛΤΑ, την ΕΡΤ (και τη ΝΕΡΙΤ), τον ΕΟΦ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και διάφορα επιμελητήρια. Εξάλλου, με αφορμή τις κατάθεσεις δωρεών αντί για στέφανα σε περιπτώσεις θανάτων επιφανών προσώπων (όπως η Φώφη Γεννηματά ή ο Κωνσταντίνος Μίχαλος), η «Κιβωτός του Κόσμου» λάμβανε σωρεία χρημάτων τόσο από ιδιώτες όσο και από επιμελητήρια.

Το γράφημα αφορά σε δωρεές κατά το διάστημα από το 2011 έως το 2021. Σημειώνεται ότι στο συνολικό ποσό περιλαμβάνονται και οι δωρεές αντί στεφάνων.

Μάλιστα, στους λογαριασμούς της οργάνωσης επρόκειτο να μπει και άλλο κρατικό χρήμα: μετά την αποκάλυψη των καταγγελιών, το υπουργείο Οικονομικών ανακάλεσε δωρεά ύψους 50.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η οργάνωση έχει ειδική κατηγορία στην ιστοσελίδα της για τις ανάγκες της, όπου προβάλλονται αναλυτικά πόσα χρήματα χρειάζονται ανά δομή. Σημειώνεται πάντως ότι η ενότητα αυτή έχει αρκετό καιρό να ανανεωθεί: οι δημοσιεύσεις έχουν γίνει από το 2017 και οι πιο πρόσφατες ανανεώσεις είναι το φθινόπωρο του 2021.

Κιβωτός του Κόσμου: Το «παζλ» των δωρεών και των δομών-2

Οι δομές που δεν φαίνονται πουθενά

Είτε από επιλογή είτε απλά λόγω παραμέλησης της ιστοσελίδας, ανανέωση χρειάζεται και η ενότητα που παρουσιάζονται οι δομές και τα σπίτια φιλοξενίας της οργάνωσης, τα οποία μπορεί να βρει κάποιος είτε από αναφορές στον Τύπο είτε από τα λιγοστά τεύχη της εφημερίδας της ίδιας της «Κιβωτού».

Πέρα από τις μεγάλες δομές της σε Κολωνό, Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Χίο, Καλαμάτα και Βόλο (στις οποίες θα επανέλθουμε στη συνέχεια), η «Κιβωτός» διαθέτει – όπως τα αποκαλεί – «σπίτια φιλοξενίας» σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, ένα βρίσκεται στον Κολωνό, ένα στην Άνοιξη και ένα είναι σπίτι κοριτσιών στον Πειραιά (από δωρεά οικογένειας).

Κιβωτός του Κόσμου: Το «παζλ» των δωρεών και των δομών-3
Το σπίτι φιλοξενίας στην Άνοιξη (Πηγή φωτογραφίας: odosdionysou.gr)

Πιθανώς για λόγους ασφαλείας των παιδιών ή και για άλλους λόγους, οι διευθύνσεις των χώρων αυτών δεν αναφέρονται. Ενδιαφέρον έχει το σπίτι φιλοξενίας επί της οδού Λυκαβηττού στην Άνοιξη: ο συγκεκριμένος χώρος αποκτήθηκε από δωρήτρια, ενώ – όπως φαίνεται σε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας – δεν έλαβε πιστοποίηση φορέα κοινωνικής φροντίδας καθώς δεν προσκομίστηκε βεβαίωση από πολιτικό μηχανικό.

Κιβωτός του Κόσμου: Το «παζλ» των δωρεών και των δομών-4
Ειδική Πιστοποίηση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας για την Κιβωτό του Κόσμου από το υπουργείο Εργασίας, με ημερομηνία 12 Απριλίου 2021.

Στην επαρχία, σπίτι φιλοξενίας υπάρχει και στην Κόνιτσα Ιωαννίνων (πέρα από την Πωγωνιανή), το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας. Το σπίτι αυτό εγκαινιάστηκε το 2017 και στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο το οποίο παραχωρήθηκε από τον δήμο άνευ ανταλλάγματος για 30 χρόνια στην οργάνωση.

Κιβωτός του Κόσμου: Το «παζλ» των δωρεών και των δομών-5
Το κτίριο στην Κόνιτσα (Πηγή φωτογραφίας: dimastin.gr)

Τα πιο πρόσφατα σπίτια φιλοξενίας είναι στους Αμπελόκηπους και στο Νέο Ρύσιο του δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης, τα οποία φέρεται να εγκαινιάστηκαν φέτος – όπως δήλωνε την άνοιξη ο πατήρ Αντώνιος στην «Κ» – αν και στη «Διαύγεια» δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία (ενδεχομένως πρόκειται για δωρεές από ιδιώτες ή αγοράστηκαν ιδιωτικά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι τράπεζες μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων. Οι πιθανές παρεμβάσεις στα δάνεια

Πολυτελείς χώροι χωρίς αντάλλαγμα

Το σίγουρο είναι ότι στις περισσότερες από τις δομές της Κιβωτού – από άποψη καθαρά υποδομών – οι συνθήκες φαίνονται να είναι άψογες.

«Κορώνα» όλων των δομών είναι τα κεντρικά γραφεία στην οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό, όπου βρίσκεται το κέντρο ημέρας και – κατά τα λεγόμενα του πατέρα Αντώνιου σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τ/σ Alpha – δεν φιλοξενούνται το βράδυ παιδιά. Το κτίριο αποκτήθηκε, σύμφωνα πάντα με την ίδια την οργάνωση, χάρη σε έσοδα από τηλεμαραθώνιο. Στη συνέχεια, δωρίστηκε ένας επιπλέον όροφος στο κτίριο το 2008 και πραγματοποιήθηκε ολική ανακαίνιση το 2012 με δωρεές από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Κιβωτός του Κόσμου: Το «παζλ» των δωρεών και των δομών-6
Εσωτερικός χώρος στο Κέντρο Μέριμνας και Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού Αθήνας (Πηγή φωτογραφίας: «Κιβωτός του Κόσμου»)

Το 2013, άνοιξε τις πόρτες του το παιδικό χωριό στο «Αίπος» της Χίου. Πρόκειται για έναν τεράστιο χώρο – πραγματικό «χωριό» όπως λέει το όνομά του – με κοιτώνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα, κήπο για γεωργικές δραστηριότητες και πισίνα.

Όλα αυτά παραχωρήθηκαν για 20 χρόνια από τον δήμο Χίου μέσω μιας αναπτυξιακής εταιρείας που διαθέτει, την «Προμηθευτική». Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας, η «Κιβωτός του Κόσμου» πλήρωνε ενοίκιο στον δήμο που ανερχόταν γύρω στα 22.000 ευρώ ετησίως.

Στην ιστοσελίδα της οργάνωσης αναφέρεται με… παράπονο ότι: «Όλα ξεκίνησαν από την πρόταση του Δήμου Ομηρούπολης να αξιοποιήσει η Κιβωτός το για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο χωριό του Αίπους, για το οποίο δυστυχώς καλείται να πληρώνει ενοίκιο».

Πέρα από το γεγονός ότι συνέβη το αντίθετο (η «Κιβωτός» έκανε την πρόταση), από ό,τι φαίνεται τουλάχιστον από τα μέσα του 2016 και ύστερα η οργάνωση σταμάτησε να πληρώνει τα νοίκια, αφού είχε υπάρξει κάποια αντιμαχία (καθαρά σε κοινωνικό επίπεδο) με τον σήμο Χίου και έπειτα από σχετικές παρακλήσεις. Αυτό, βέβαια, είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί ιδιαιτέρως η «Προμηθευτική».

Κιβωτός του Κόσμου: Το «παζλ» των δωρεών και των δομών-7

Πολύ μεγάλη είναι και η έκταση που έχει παραχωρηθεί αφιλοκερδώς στην «Κιβωτό» από τον δήμο Πωγωνίου. Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου στεγάζεται σε ένα κτίριο 8.900 τ.μ., με έτος κατασκευής το 1974, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και λειτουργούσε στο παρελθόν ως μαθητική εστία. Το 2013 παραχωρήθηκε από το ΙΝΕΒΙΔΙΜ και τον Δήμο Πωγωνίου στην Κιβωτό του Κόσμου.

Το κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο περίπου 13.157 τ.µ., ενώ στην οργάνωση έχει παραχωρηθεί για 30 χρόνια αγροτική έκταση 300 στρεμμάτων και δύο μικρά διαμερίσματα στην πόλη των Ιωαννίνων και την Πωγωνιανή.

Κιβωτός του Κόσμου: Το «παζλ» των δωρεών και των δομών-8

Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η δομή στην Καλαμάτα – ένα κτίριο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «βίλα» και δωρίστηκε από τη σύζυγο και την κόρη του Κωνσταντίνου Ι. Καρέλια – δεν διαθέτει ούτε αυτή άδεια λειτουργίας.

Κιβωτός του Κόσμου: Το «παζλ» των δωρεών και των δομών-9

Σε ένα κομψό κτίριο, σε ένα οικόπεδο το οποίο διαθέτει και εγκαταστάσεις για γεωργικές δραστηριότητες, στεγάζεται η δομή της «Κιβωτού» στο Διμήνι Βόλου (διαθέτει κανονικά άδεια λειτουργίας). Το κτίριο, όπως και ένα ακόμη στον Άνω Βόλο, δωρίστηκε από τον αλευροβιομήχανο Κώστα Λούλη.

Κιβωτός του Κόσμου: Το «παζλ» των δωρεών και των δομών-10
Η δομή στον Βόλο

 

Σε εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι δωρεές που έκαναν πολίτες στην «Κιβωτό του Κόσμου», προκειμένου τα παιδιά που ζουν εκεί να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγάλες εταιρίες και οργανισμοί του Δημοσίου, ομογενείς, σχολεία, σύλλογοι, και πολλοί απλοί άνθρωποι έδιναν όχι μόνο χρήματα αλλά δώριζαν ακίνητα και οικόπεδα.

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη, την ώρα που η δομή βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ξυλοδαρμούς, που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, στο επίκεντρο της ευρείας εισαγγελικής έρευνας βρίσκεται κορυφαίο στέλεχος της δομής και ακόμη τρεις εργαζόμενοι, ενώ τα υπό διερεύνηση αδικήματα είναι κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και σωματική βλάβη εις βάρος αδύναμων (πλημμέλημα).

Χορηγίες και δωρεές γίνονται «φύλλο και φτερό» από ορκωτούς λογιστές με τις καταγγελίες σοκ να διαδέχονται η μια την άλλη. Πρόκειται για καλοστημένη φάμπρικα; Και πού πήγαιναν τα χρήματα που μαζεύονταν σε κηδείες και μνημόσυνα για τους σκοπούς της Κιβωτού; Ερωτήσεις στα εν λόγω ερωτήματα θα δοθούν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα των Αρχών.

Οι σαρωτικοί έλεγχοι που αφορούν το υψηλόβαθμο στέλεχος της δομής και το στενό του περιβάλλον, διενεργούνται παρουσία της προέδρου του νέου διοικητικού συμβουλίου Αλεξάνδρας Μαρτίνου. Τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικά, με τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε να δείχνει ότι οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν αστρονομικά ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ.

Η διαβάθμιση των χορηγών και οι αντιδράσεις

Στην ιστοσελίδα της δομής υπάρχει μάλιστα διαβάθμιση που ξεχωρίζει κάθε χορηγό ανάλογα με τα ποσά που έχουν διατεθεί. Σε μέγα χορηγό, σε χρυσούς χορηγούς, σε αργυρούς χορηγούς και υποστηρικτές.

Άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στήριξαν τα δεκάδες παιδιά που όπως πίστεψαν βρήκαν καταφύγιο στη δομή, ωστόσο πολλοί από αυτούς απογοητεύτηκαν από τις εξελίξεις αλλά και από κάποιες περίεργες συμπεριφορές.

«Ο άντρας μου ήθελε να κάνει κι όπως το έχει κάνει στη Χίο και σε άλλα μέρη της Ελλάδος δωρεά διάφορα κτίρια για να φιλοξενούνται παιδιά η κιβωτός είχε έναν όρο να τους γράψουν τα κτίρια» αποκάλυψε η σχεδιάστρια μόδας, Σήλια Κριθαριώτη.

Ο Κώστας Λούλης βιομήχανος από τον Βόλο που δώρισε δύο σπίτια περίπου 3.000 τ.μ. σε οικόπεδα συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων, μίλησε στο Mega, αναφέροντας όπως είπε την έρευνα της Δικαιοσύνης. «Πραγματικά δεν είμαι κάθε άλλο παρά ευχαριστημένος από την εξέλιξη η οποία υπάρχει και πάνω από όλα προβληματίζομαι για το μέλλον αυτών των παιδιών», τόνισε.

Η Μίνα Σπυρπούλου – Καρέλια, χήρα του βιομήχανου Καρέλια, επίσης δώρισε οικόπεδο 32 στρεμμάτων με 2 ακίνητα στην Καλαμάτα.

Η Κύπρια δισεκατομμυριούχος Κλέλια Χατζηιωάννου έδωσε το Πάσχα του 2018 άγνωστο χρηματικό ενώ η επιχειρηματίας Δήμητρα Κατσαφάδου χάρισε το σπίτι της και τώρα επιθυμεί μετά τις εξελίξεις επιθυμεί να παγώσει τη διαδικασία.

Παράλληλα πολλά ήταν τα κέρδη και από τις κηδείες καθώς αρκετοί επέλεγαν αντί στεφάνου να κατατεθεί χρηματικό ποσό στη δομή. «Με έστελναν στις κηδείες, εκεί η οικογένεια που έχανε τον άνθρωπό της, αντί για στέφανα έβαζαν λεφτά σε ένα κουτί που εμείς πηγαίναμε. Το έκανε σε όλους εκεί μέσα, πηγαίναν κι άλλα παιδιά» αποκάλυψε πρώην τρόφιμος, σύμφωνα με το Mega.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  "Κιβωτός"-Οικονομικός έλεγχος σε 15 στελέχη σε όλες τις δομές. Στρατός δικηγόρων για τον Πατέρα Αντώνιο.

Χρήματα έδωσαν στη δομή και συγγενείς της Φώφης Γεννηματά, του πρώην πρόεδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου αλλά και του καθηγητή Γιάννη Τσαμουργκέλλη, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Πρώην εθελόντρια- παιδαγωγός αποκαλύπτει μέχρι και κακοποίηση βρέφους 

Πρώην εθελόντρια παιδαγωγός σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου, μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκάλυψε κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά ακόμα και σε βρέφη. Η παιδαγωγός, αφού ενημέρωσε -όπως ισχυρίζεται- τον πατέρα Αντώνιο για τα περιστατικά λίγο αργότερα απολύθηκε. Ωστόσο, η γυναίκα απευθύνθηκε στην Αστυνομία και κατήγγειλε εγγράφως όσα παραβατικά συνέβαιναν μπροστά στα μάτια της.

Συγκεκριμένα η εθελόντρια- παιδαγωγός στο παράρτημα της Κιβωτού στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, σε επιστολή της προς την Αστυνομία το 2015 , έκανε εκτενή αναφορά στη χρήση βίας από άτομα της δομής τα οποία ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του υψηλόβαθμου στελέχους της Κιβωτού, το οποίο καταγγέλλεται από τον 19χρονο, για ασέλγεια.

«Θρησκευτικά και πολιτικά κίνητρα πίσω από τις καταγγελίες»

Παράλληλα, τη δική του απάντηση δίνει ο πατέρας Αντώνιος όσον αφορά τις καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διαμηνύοντας πως δεν έκανε πότε κακό σε κανέναν.

Σύμφωνα με το Star, ο πάτερ Αντώνιος είναι φιλοξενούμενος σε σπίτι στελέχους της δομής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που λέει συνεχώς σε δικούς του ανθρώπους είναι: «Δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;».

Από την πλευρά της, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή φέρεται να υποστηρίζει ότι «για όλες τις καταγγελίες υπάρχουν απαντήσεις και για τον καθένα που έχει κάνει καταγγελία, έχουμε κάνει χίλια καλά».

Μάλιστα, η ίδια φέρεται να είναι αυτή που του μεταδίδει κάποιες από τις εξελίξεις, αλλά όχι όλες τις πληροφορίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα, καθώς ο ίδιος φέρεται να μην μπορεί να τις διαχειριστεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πάτερ φέρεται να έχει κλειστεί σε ένα δωμάτιο χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά και χωρίς τηλεόραση ώστε να μην ενημερώνεται για τις καταγγελίες εναντίον του, ενώ φέρεται να παρακολουθείται και από ψυχολόγο.

Ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα θα εκπροσωπηθούν από συνολικά τέσσερις δικηγόρους -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες – και φέρονται να «βλέπουν» θρησκευτικά και πολιτικά αντίποινα πίσω από τις καταγγελίες.

«Τα παιδιά μας εκδικούνται, υπάρχουν συμφέροντα»

Yπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πατέρας Αντώνιος υποστήριξε προ ημερών μιλώντας στην ΕΡΤ πως όλα όσα έχουν καταγγελθεί είναι ανυπόστατα ψεύδη, ενώ ζήτησε σεβασμό στο έργο που έχει προσφέρει τα τελευταία 25 χρόνια μέσω της ΜΚΟ. Παράλληλα, εκνευρισμένη εμφανίστηκε και η πρεσβυτέρα, η οποία έκανε λόγο για υποκινούμενες καταγγελίες που εξυπηρετούν συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, η πρεσβυτέρα υποστήριξε πως το ΔΣ θεωρεί ότι «τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες πιθανόν είναι υποκινούμενα από κάποιους».  Με αφορμή ένα δημοσίευμα βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός επειδή ένα παιδί είχε την κακία να καταθέσει αυτά τα πράγματα» τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Θα ήθελα να εκφράσω σαν πρόεδρος την αγανάκτηση του συμβουλίου μας. Την καταγγελία την είδαμε από τα κανάλια» τόνισε η πρεσβυτέρα και κατήγγειλε την ύπαρξη «συμφερόντων» πίσω από τις καταγγελίες.

«Απαράδεκτα αυτά που λέγονται. Οσα έχουν βγάλει τα κανάλια είναι ανυπόστατα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία και ελευθερία, έχω αγανακτήσει με αυτά που έχω διαβάσει και έχω ακούσει. Ακουν ένα άτομο με προβλήματα και όχι εμάς που έχουμε δώσει τη ζωή μας» ανέφερε.

Ιρακινός πρόσφυγας το «πρωτοπαλίκαρο» του πάτερ Αντώνιου

Σύμφωνα με το Mega, το «δεξί χέρι» του πάτερ Αντώνιου είναι ένας 34χρονος Ιρακινός στην καταγωγή με τα αρχικά Α.Ι. ο οποίος είχε περίοπτη θέση, καταφέρνοντας μάλιστα να γίνει γενικός διευθυντής στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος ήρθε από μικρό παιδί στη δομή και έμεινε για αρκετά χρόνια. Κάποια στιγμή ως εργένης, πήρε ανάδοχο παιδί, στη συνέχεια έγινε δικαιούχος επιδόματος που ξεκινούσε από τα 325 ευρώ και έφτανε μέχρι τα 1.200 και κατέληξε διευθυντής, λίγο πριν κάνει έναν γάμο… υπερπαραγωγή με μία πρώην εργαζόμενη σε δομή της «Κιβωτού».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ουσιαστικά μεγάλωσε στη δομή, με τα αδέλφια, τη σύζυγο και την αδελφή της συζύγου του να εργάζονται όλοι εκεί.

«Αυτοί οι τρεις Ιρακινοί έχουν κάτσει μόνο. Δε δουλεύουν. Τα τρία αδέλφια. Οι τρεις Ιρακινοί. Μαζί με τον παπά. Αυτοί έκαναν κουμάντο. Τους ξέρω όλους αυτούς. Ξέρω και τον (…) ξέρω και την οικογένειά του… τους ξέρω όλους. Εγώ τους ξέρω απ’ όταν ήρθαν από το Ιράκ. Είναι τρεις αδελφές και τρία αγόρια. Έξι αδέλφια. Τα τρία αγόρια είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο μέσα στη δομή», ανέφερε μάρτυρας.

Η ιστορία της ζωής του 34χρονου προκαλούσε ερωτήματα, καθώς ο ίδιος φέρεται να έκανε μια άνετη ζωή, με ταξίδια, ακριβά ρούχα και ρολόγια που «έβγαζαν μάτι». Ο 34χρονος μάλιστα, συχνά ανέβαζε φωτογραφίες στα social media όπως για παράδειγμα με πούρο, που αποτύπωναν έναν τρόπο ζωής που μόνο ταπεινός και φτωχικός δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί.

«Είναι ο … αυτός που βγήκε, αυτός είναι ο μικρός, είναι ο μεσαίος αδελφός του κι είναι και ο μεγάλος αδελφός. Που ο μεγάλος αδελφός είναι ο οδηγός, που οδηγεί τα αυτοκίνητα και πηγαινοφέρνει τα παιδιά. Στη δομή. Ο … είναι ο μικρός αδελφός… Και είναι διευθυντής και δεν μας έλεγε τίποτα; Τι το κρύβεις ρε φίλε; Τι το κρύβεις; Έχω πάθει πλάκα ότι ήταν διευθυντής. Δεν ξέραμε τίποτα», αναρωτιέται καταγγέλλοντας – μάρτυρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Στο «κάδρο» τέσσερα πρόσωπα

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα. Αρχικά, πρόκειται για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της δομής και για άλλα τρία πρόσωπα τα οποία έφτασαν από φιλοξενούμενα παιδιά να γίνουν μεγαλοστελέχη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα συγκεκριμένα πρόσωπα πρωταγωνιστούν σε δεκάδες περιστατικά με απομόνωση παιδιών, ξυλοδαρμούς και ψυχολογικούς εκβιασμούς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

-Τον Π.Σ. παιδαγωγό στη δομή των Ιωαννίνων, ο οποίος ήταν πρώην τρόφιμος της Οργάνωσης και είναι αντιμέτωπος με καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες.

-Την Α.Θ. υπεύθυνη της δομής Ιωαννίνων, σύζυγο του Π.Σ., η οποία λέγεται ότι γνώριζε για τις κακοποιήσεις και δεν προχώρησε σε καταγγελία

-Τον Π.Μ. εργαζόμενος στη δομή του Κολωνού, ο οποίος περιγράφεται ως νευρικός, απότομος και άτομο που ψυχολογική βία.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ