“Κιβωτός του Κόσμου”. Έλεγχος από την αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ανοίγουν οι λογαριασμοί

20
0
()

Στο “μικροσκόπιο” της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μπαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιου, των στενών συγγενικών του προσώπων κι όσων διαπιστωθεί πως ασχολούνταν με τη διαχείριση των οικονομικών της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της έρευνας που θα διεξαχθεί από τον επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, εάν υπήρξε ή όχι χρηστή διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις και το υστέρημα απλών πολιτών προς τα παιδιά της Κιβωτού.

Επίσης, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας θα ελεγχθεί εάν αποκτήθηκαν νόμιμα τα περιουσιακά στοιχείων των προσώπων αυτών με ερευνώμενο αδίκημα την υπεξαίρεση από τα ταμεία της δομής.

Για όλους τους ελεγχόμενους, θα ανοιχτούν τραπεζικοί τους λογαριασμοί και θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε από εγκληματικές πράξεις.

Δομή χωρίς άδεια και άλλη με απλήρωτα ενοίκια ύψους 132.000 ευρώ

Σοβαρά ερωτήματα ως προς τον τρόπο λειτουργίας των δομών που διατηρεί η «Κιβωτός του Κόσμου» στην περιφέρεια προκύπτουν έπειτα από νέες αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα των αρμόδιων αρχών για τις σοβαρές καταγγελίες περί ασέλγειας και κακοποίησης ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Στην Καλαμάτα, η δομή λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας έως σήμερα, ενώ στην Χίο η «Κιβωτός» φαίνεται να μην πληρώνει τα ενοίκια από το 2016, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτονται.

Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε η «Κιβωτός», σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2021 μια νέα δομή άνοιξε αυθαίρετα χωρίς νόμιμη άδεια στην Καλαμάτα, μετακινώντας παιδιά και προσωπικό από άλλες δομές, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας είχε επανειλημμένως αναφέρει στον δήμο πως δεν είχε το δικαίωμα να δώσει άδεια λειτουργίας στη δομή σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (σ.σ. όλες οι προηγούμενες δομές είχαν λειτουργήσει με άδεια από τον δήμο, όπως όριζε η προηγούμενη νομοθεσία).

Σημειώνεται ότι το ακίνητο στο οποίο λειτουργεί η δομή στην Καλαμάτα είναι δωρεά της οικογενείας Καρέλια στην «Κιβωτό» και έχει ανακατασκευαστεί προκειμένου να φιλοξενηθούν παιδιά.

Ακόμη και σήμερα η δομή της Καλαμάτας λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, Θέμης Κανελλόπουλος στην εκπομπή «Live News», παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις του δήμου Καλαμάτας και της περιφέρειας Πελοποννήσου προς την οργάνωση, απ’ ό,τι φαίνεται κανένας αρμόδιος δεν ασχολήθηκε προκειμένου να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας της εν λόγω δομής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών σε βρεφονηπιοκόμο που κακοποιούσε 10 παιδιά σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Η συγκεκριμένη δομή τελεί υπό μη αδειοδοτημένη αυτή τη στιγμή διαδικασία, στην οποία είναι υποχρεωμένη το επόμενο διάστημα. Πάντοτε σε αυτές τις υπηρεσίες, σε όλον τον κόσμο, είναι προσεκτικοί, δεν πάνε να κλείσουν έναν φορέα όταν υπάρχει ένας νόμος προ πέντε μηνών, υπάρχουν και παιδιά μέσα. Και δίνεις ένα συγκεκριμένο διάστημα στον φορέα, προκειμένου να συνετιστεί», ανέφερε στην ίδια εκπομπή.

Ο δημοσιογράφος παρουσίασε και το έγγραφο που είχε στείλει ο δήμος Καλαμάτας προς την «Κιβωτό» προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για την έκδοση της αδείας. Ωστόσο, η μη κυβερνητική οργάνωση δεν υπάκουσε ποτέ στις εκκλήσεις των φορέων. Ο λόγος που κανείς δεν έβαλε «λουκέτο» στην δομή, είναι όπως λένε, επειδή φιλοξενούνται παιδιά και δεν ήθελαν να μείνουν στον δρόμο.

Τι συμβαίνει με τα μισθώματα στο ακίνητο της δομής στην Χίο

Μεγάλο χρέος από απλήρωτα ενοίκια φέρεται να έχει η «Κιβωτός του Κόσμου» για την δομή μέριμνας και προστασίας που έχει δημιουργήσει στην περιοχή του Αίπους, στην Χίο. Στην «Κιβωτό του Κόσμου-Αιγαίου» φιλοξενούνται σήμερα 30 παιδιά.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στην εκπομπή «Ανοικτή Επικοινωνία» του OPEN, η «Κιβωτός του Κόσμου» φέρεται από το 2016 να μην έχει πληρώσει τα ενοίκια για τον χώρο που νοικιάζει, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα χρέος ύψους 132.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή μίλησε ο δημοσιογράφος Νίκος Ζερβόπουλος ο οποίος διευκρίνισε ότι το κτίριο της «Κιβωτού» στο Αίπος ανήκει σε μία αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου Χίου, την Προμηθευτική.

Η «Κιβωτός» άρχισε να ενοικιάζει τον χώρο το 2014, με ένα συμβόλαιο 20ετίας και δικαίωμα περαιτέρω επέκτασης. Το ενοίκιο ανέρχεται σε περίπου 21.000-22.000 ευρώ ανά έτος.

Τα πρώτα δύο χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση πλήρωνε κανονικά τα ενοίκια. Ωστόσο, από το 2016, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Προμηθευτικής Μάρκο Μεννή, δεν έχουν πληρωθεί τα ενοίκια και το ποσό του χρέους ανέρχεται πλέον περίπου σε 132.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Νέα NAVTEX για τις έρευνες στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες. Βγάζει πάλι γεωτρύπανα στη Μεσόγειο ο Ερντογάν.

Νέες αποκαλύψεις για την “Κιβωτό του Κόσμου” που ίδρυσε ο πατέρας Αντώνιος έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, η “Κιβωτός του Κόσμου” εμφάνισε στην ιστοσελίδα της ότι είχε στέρηση εσόδων, κάτι που όμως δεν ίσχυε. Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, η ΜΚΟ είχε έσοδα 4 με 5 εκατομμύρια το χρόνο και το ετήσιο πλεόνασμα κυμαινόταν από 500.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

«Έπαιρναν επιδόματα στα ονόματά μας»

Υπενθυμίζουμε ότι ο 23χρονος Νίκος, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του έζησαν περισσότερα από έξι χρόνια στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», στην Αθήνα και τα Ιωάννινα, κατήγγειλε -μιλώντας στο newsit.gr, ότι τα μέλη της Κιβωτού έβρισκαν τρόπο για να παίρνουν την επιμέλεια των παιδιών από τα συγγενικά τους πρόσωπα.

«Έβαζαν ανθρώπους να είναι οι παιδαγωγοί μας και δεν είχαν καν ένα χαρτί. Ο άλλος ήταν θεατρίνος, ο άλλος ζωγράφος. Αφότου μπήκα στην Κιβωτό, η γιαγιά μου είχε ακόμα την επιμέλειά μου. Και μόλις το έμαθε η γιαγιά μου ότι έκοψαν τον αδερφό μου από το σχολείο τρελάθηκε».

Σύμφωνα με τον 23χρονο, εκείνη την περίοδο “το δεξί χέρι του πάτερ Αντώνιου μαζί με την γυναίκα του κλέβουν την επιμέλεια από τη γιαγιά μου κρυφά και μετά έπαιρναν επιδόματα στα ονόματά μας, η μάνα μου ήταν χωρίς λεφτά, χωρίς φαγητό και να της παίρνουν τα επιδόματα. Και αγόραζαν σπίτια και νέα αμάξια. Ό,τι θέλουν κάνουν, ξέρουν τους πάντες, είναι ολόκληρο κύκλωμα. Ένα από τα πρώτα παιδιά που είχε ο πατέρας Αντώνιος – και άλλοι μέσα στην Κιβωτό – όταν ενηλικιώθηκα και ήθελα να φύγω μου έλεγαν συνέχεια ότι θα αποτύχω στη ζωή μου, “θα καταλήξεις πρεζάκιας, θα καταλήξεις σαν τους γονείς σου, έχετε το ίδιο DNA”. Ευτυχώς, τον αδερφό μου μπόρεσε και τον έβγαλε στα 17 του ο πατέρας μας. Έφερναν παιδοψυχολόγους, επιλεγμένα άτομα πηγαίναμε να μιλήσουμε και μετά οι ψυχολόγοι πήγαιναν και τα έλεγαν στον πάτερ”.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ