Κεραμέως “κανείς δε θα μπαίνει σε αίθουσα χωρίς να είναι εμβολιασμένος ή να έχει νοσήσει ή με αρνητικό τεστ”

2119
0
()

Το περίγραμμα του σχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας για τη δια ζώσης εκπαίδευση και την αποφυγή της τηλεκπαίδευσης κατά τη φετινή δύσκολη επιδημιολογική χρονιά περιέγραψε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σε συνδυασμό δε με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς δίνει το στίγμα αλλά και τον στόχο της κυβέρνησης για το Φθινόπωρο απέναντι στην αμείλικτη μετάλλαξη Delta του κορονοϊού.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Με τους εμβολιασμούς να έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα πρωτόκολλα που υπήρχαν μέχρι σήμερα για την λειτουργία των σχολείων θεωρούνται παρωχημένα. Κι αυτό γιατί, ενώ την περασμένη χρονιά όσο ήταν ανοικτά τα σχολεία έκλειναν τμήματα με το πρώτο κρούσμα, τώρα με τα περισσότερα μέλη μιας οικογένειας να είναι εμβολιασμένα αυτό αλλάζει.

Πώς λοιπόν θα διασφαλιστεί η δια ζώσης διδασκαλία;

Εκτός από την αλλαγή των πρωτοκόλλων τα οποία θα επικαιροποιηθούν κοντά στα τέλη Αυγούστου, κανείς δεν θα μπαίνει σε μια σχολική αίθουσα αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος, ή αν δεν έχει υποβληθεί σε κάποιου είδους τεστ, το οποίο θα είναι κυρίως εργαστηριακό και δεν θα παρέχεται από το κράτος.

Το πόσα θα είναι αυτά τα τεστ για τους εκπαιδευτικούς δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Σημειώνεται ότι με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή οι εκπαιδευτικοί που δεν θα προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή εργαστηριακό τεστ θα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας.

Την ευθύνη για τον έλεγχο των εγγράφων των εκπαιδευτικών θα έχουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: Εμβολιαστείτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο κατά της πανδημίας», ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σημειώντας ότι μεγάλο ποσοστό άνω του 76% των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί.

Εκρηκτικό κοκτέιλ τα ανεμβολίαστα παιδιά και εκπαιδευτικοί

Αποκαλυπτικά είναι και όσα είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Περιγράφοντας το άμεσο μέλλον ειδικά στο σχολικό περιβάλλον τόνισε ότι «Σε ένα περιβάλλον ανεμβολίαστων παιδιών και ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών θα έχουμε έναν εκρηκτικό συνδυασμό που θα μπορούσε να προκαλέσει πολλές συρροές».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα της κας Παπαευαγγέλλου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ μια μελέτη για τα σχολεία, η οποία εξέτασε τα κρούσματα στους εκπαιδευτικούς το Μάρτιο – Απρίλιο στην Πενσιλβάνια με τεστ κάθε εβδομάδα σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Οι εμβολιασμένοι είχαν 95% μικρότερη πιθανότητα να έχουν θετικό rapid test στον κορονοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Έρχονται Μέντορες και Ενδοσχολικοί Συντονιστές τη νέα σχολική χρονιά. Θα παίξουν ρόλο στην ατομική αξιολόγηση

Η καθηγήτρια σχολίασε ότι είδαμε κρούσματα σε μια μειοψηφία κατασκηνώσεων, δηλαδή όπου δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα. «Ελπίζω ότι στα σχολεία θα τηρηθούν καλύτερα τα πρωτόκολλα» τόνισε. Η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη, όχι όμως επιλεκτικά στα παιδιά, είναι σε όλους, εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η έρευνα που δείχνει ότι η μάσκα θα μείνει στα σχολεία

Αν σταθεί κανείς στα στοιχεία της έρευνας των ιατρών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρας Ψαλτοπούλου, Πάνου Μαλανδράκη, Γιάννη Ντάναση και Θάνου Δημόπουλου θα δεί όλα όσα θα πρέπει να γίνουν τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία.

Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν, ότι, όταν το προσωπικό των σχολείων και οι καθηγητές φορούν μάσκα, μειώνονται τα κρούσματα COVID-19 κατά 37%.

Όταν ήταν απαραίτητο οι μαθητές να φορούν μάσκα, η μείωση στα κρούσματα ήταν στο 21%. Η βελτίωση του αερισμού των χώρων με ανοιχτά παράθυρα – πόρτες και σύστημα εξαερισμού μείωσε τα κρούσματα κατά το ένα τρίτο, σε σχέση με σχολεία που δεν τήρησαν αυτές τις συνθήκες αερισμού.

Η δυνατότητα εξυγίανσης του αέρα είτε με ακτινοβολία UV είτε με υψηλής ποιότητα φίλτρα μείωσε τα κρούσματα στο μισό, αλλά ακόμα και χωρίς τα μέσα αυτά η βελτίωση του εξαερισμού αποδείχτηκε ωφέλιμη και με συμβατικά μέσα.

Επίσης, παρόλο που τα παιδιά άνω των 12 ετών είναι πλέον σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες ασφαλές να εμβολιαστούν, το Center Disease Control των ΗΠΑ συνιστά τη λήψη πολυεπίπεδων μέτρων για ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, όπως η γενικευμένη χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός και ο εμβολιασμός όσων είναι κατάλληλοι να εμβολιαστούν.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι μέχρι να μπορέσουν όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών ή και τα μικρότερα να εμβολιαστούν η χρήση μάσκας είναι καθοριστικής σημασίας μέτρο πρόληψης.

Στον δρόμο της εκπαίδευσης και ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους από το χειμώνα, με υποχρεωτικά εργαστηριακά τεστ, ένα ή δύο, για την προσέλευση στην εργασία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ η κυβέρνηση σχεδιάζει όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα να επιδεικνύουν μοριακό ή ράπιντ τεστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το κλεμμένο τηλέφωνο της 17χρονης Νικολέτας έδωσε τον Πακιστανό. Πως εντοπίστηκε πριν περάσει τα σύνορα

Ο ΣΚΑΪ απευθύνθηκε σε κορυφαία κυβερνητική πηγή σχετικά με το κόστος των ελέγχων. «Δεν θα πριμοδοτήσουμε τους ανεμβολίαστους. Αν δε θέλουν να πληρώνουν, ας κάνουν το εμβόλιο» υπογραμμίστηκε.

Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι οι ανεμβολίαστοι να επιδεικνύουν αρνητικά εργαστηριακά τεστ και στους κλειστούς χώρους,  κάτι πάντως που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο.

Ειδικότερα, όλοι όσοι είναι ανεμβολίαστοι, όπου κι αν δουλεύουν, πρέπει να κάνουν ράπιντ τεστ ή μοριακά μία ή δύο φορές την εβδομάδα που θα κάνει σε δημόσια ή ιδιωτική δομή. Αυτό σημαίνει κάθε δημόσιο φορέα ή ιδιωτική επιχείρηση όσο μικρή κι αν είναι αυτή.

«Πόρτα» στους ανεμβολίαστους

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα λιανικής και τα σούπερ μάρκετ κρίνεται ανέφικτο να επιβληθούν ράπιντ τεστ ή μοριακό στον κόσμο για να εισέλθουν. Απομένει να δούμε τι θα ισχύει για τα κέντρα διασκέδασης και τα εστιατόρια όπου αυτή τη στιγμή στους εσωτερικούς χώρους μπαίνουν αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι. Οι συσκέψεις της επιτροπής για το ζήτημα είναι συνεχείς, και θα ενταθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Όμως όπως δείχνουν τα πράγματα, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να επικρατούν το χειμώνα, από τον Οκτώβριο όσοι θέλουν να μπουν θα μπαίνουν σε κλειστούς χώρους θα εισέρχονται μόνο με ράπιντ ή μοριακό τεστ.

Δείχνει το δρόμο ο Άλιμος; 

Εξάλλου, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς της περιοχής, που μπαίνουν σε καραντίνα επειδή είναι στενές επαφές με κρούσμα δεν θα πληρώνονται.

«Αυτός που πρέπει να μείνει σπίτι για προληπτικούς λόγους, για καραντίνα δηλαδή, επειδή ήρθε σε επαφή με κρούσμα λόγω του ότι είναι ανεμβολίαστος, πλέον θα είναι σε άδεια άνευ αποδοχών. Δεν θα τον πληρώνουμε, δεν μπορούμε να πληρώνουμε ανθρώπους να κάθονται σπίτι επειδή έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο» τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ