Κεραμέως “απόλυτη ανάγκη η μισθολογική αναβάθμιση του δημοσίου”. Αναρμόδιος δήλωσε ο υφυπουργός οικονομικών

228
0
(0)

Η Νίκη Κεραμέως στη χθεσινή της συνέντευξη στο «tomanifesto» και στη Ντόρα Κουτροκόη απαντά σε ερωτήσεις αναφορικά με τα μισθολογικά των εκπαιδευτικών, την αξιολόγηση και την Πανεπιστημιακή αστυνομία.

Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση έδωσε αυξήσεις στους γιατρούς, επίδομα στους ενστόλους και τους λιμενικούς. Μήπως, κυρία υπουργέ, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και για τα μισθολογικά των δασκάλων και των καθηγητών;

Νίκη Κεραμέως: Είναι απόλυτη προτεραιότητα ο δημόσιος τομέας να καταστεί πιο ανταγωνιστικός και να προσελκύσει ακόμα περισσότερα ικανά στελέχη, τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ενα σημαντικό βήμα έγινε ήδη με την αύξηση στις αποδοχές των υγειονομικών μας, δεδομένων και των τεράστιων δοκιμασιών που πέρασε ο κλάδος τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.

Στόχος μας στην κυβέρνηση είναι ο συνολικός εξορθολογισμός επί τα βελτίω των αμοιβών του Δημοσίου.

 Δημοσιογράφος: Σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της αξιολόγησης; Προέκυψαν τελικώς συμπεράσματα χρήσιμα για τη βελτίωση της ποιότητας των σχολείων;

Νίκη Κεραμέως: Υπάρχουν τρία επίπεδα αξιολόγησης:

α) σχολικής μονάδας,

β) εκπαιδευτικού συστήματος – η λεγόμενη «ελληνική PISA» και

γ) η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η αξιολόγηση στα δύο πρώτα επίπεδα εφαρμόζεται ήδη. Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση σχολικής μονάδας πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά πέρυσι, όπως και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Ως προς την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, και αυτή θα ξεκινήσει φέτος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των συμβούλων εκπαίδευσης.

Ηδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι απτά και θα σας δώσω ένα παράδειγμα: πρόσφατα επισκέφθηκα δημοτικό σχολείο που βρίσκεται σε ένα χωριό έξω από τα Γρεβενά, το οποίο είχε προβεί σε αξιολόγηση σχολικής μονάδας. Από τη διαδικασία προέκυψε ότι το σχολείο είχε πολλά περιθώρια βελτίωσης σε επίπεδο εξωστρέφειας και, πλέον, στη βάση της αξιολόγησης που έλαβε χώρα, συμμετέχει σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το e-twinning.

Μέσω της αξιολόγησης δίνεται η ευκαιρία σε αυτό το σχολείο να βελτιώσει την εκπαίδευση που παρέχει στους μαθητές του.

 Δημοσιογράφος: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα αναλάβει καθήκοντα ή θα μείνει «στα χαρτιά»;

Νίκη Κεραμέως: Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε συνταγματική τη σχετική ρύθμιση. Οι ΟΠΠΙ ήδη λειτουργούν σε τρία πανεπιστήμια –ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΠΘ– βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΕΛΑΣ. Η λειτουργία τους είναι η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προάσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ασφάλειας. Το πρώτο βήμα ήταν η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια, τον Αύγουστο του 2019, ρύθμιση που αποτέλεσε τη βάση για τη λήξη δεκάδων καταλήψεων που χρόνιζαν για δεκαετίες. Ακολούθησε η κατάρτιση σχεδίων ασφαλείας σε όλα τα πανεπιστήμια, που περιλαμβάνουν π.χ. ακόμη και αντιπυρικά ή αντισεισμικά σχέδια, καθώς και σημαντικά βήματα ως προς την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ. Προχωράμε δυναμικά στη συνολική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος των ΑΕΙ μας.

Συνάντηση ΟΛΜΕ-Υφυπουργού Οικονομικών

«Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα αλλά δήλωσε αναρμόδιος και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τόσο τα οικονομικά μας αιτήματα όσο και το αίτημα για συνάντηση στον αρμόδιο Υπουργό», ανακοίνωσε η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών.

Δίκιο έχετε, αλλά δεν είμαι αρμόδιος!

Αυτή την απάντηση έδωσε στην ΟΛΜΕ, που του μετέφερε τα οικονομικά αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, ο υφυπουργός οικονομικών.

«Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα αλλά δήλωσε αναρμόδιος και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τόσο τα οικονομικά μας αιτήματα όσο και το αίτημα για συνάντηση στον αρμόδιο Υπουργό», ανακοίνωσε η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών.

Ολη η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών από τον Σεπτέμβρη, προκειμένου να συζητηθούν τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν δέχτηκαν να γίνει συνάντηση με την Ομοσπονδία. Για το λόγο αυτό, η απεργιακή διαδήλωση της 15ης Δεκεμβρίου κατευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας άμεση συνάντηση. Λόγω της απουσίας του υπουργού, που βρισκόταν στη Βουλή για την συζήτηση του προϋπολογισμού η διαδήλωση στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Κοινοβούλιο όπου τέθηκε και πάλι το αίτημα συνάντησης. Μετά από πιέσεις των τριών Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ) και την αδικαιολόγητη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, ο υφυπουργός οικονομικών δέχτηκε να συναντήσει τα ΔΣ των Ομοσπονδιών.

Κατά τη συζήτηση τέθηκαν από πλευράς ΟΛΜΕ τα αιτήματα των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτά ψηφίστηκαν στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ και ειδικότερα το αίτημα για υπογραφή κλαδικής σύμβασης των εκπαιδευτικών, με στόχο την οικονομική αναβάθμιση αλλά και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Άμεσο στόχο αποτελεί η αύξηση των μισθών -κατ’ελάχιστο- στο ύψος του πληθωρισμού, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και η στήριξη των εκπαιδευτικών που υπηρετούν εκτός του τόπου συμφερόντων τους (στέγαση, σίτιση, μετακινήσεις κλπ) και στη συνέχεια η αποκατάσταση όλων των απωλειών της τελευταίας δεκαετίας. Επιπλέον, τέθηκαν τα ζητήματα του ωραρίου, των μετακινήσεων σε πολλά σχολεία, της γραφειοκρατίας κ.α.

Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα αλλά δήλωσε αναρμόδιος και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τόσο τα οικονομικά μας αιτήματα όσο και το αίτημα για συνάντηση στον αρμόδιο Υπουργό.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ