Καθοριστική αυτή η εβδομάδα για την πανδημία στην Ελλάδα. “Έξυπνη” ακτινογραφία με αλγόριθμο διάγνωσης της COVID

35
0
()

Καθοριστική αυτή η εβδομάδα για την πανδημία στην Ελλάδα. “Έξυπνη” ακτινογραφία με αλγόριθμο διάγνωσης της COVID

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα της διασποράς, δημιούργησαν μια νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης με αλγόριθμο μηχανικής μάθησης ικανό να διαγνώσει τη νόσο Covid-19, αναλύοντας ακτινογραφίες των πνευμόνων.

Το «έξυπνο» σύστημα με την ονομασία DeepCOVID-XR, όπως έδειξαν οι δοκιμές του, μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο του κορονοϊού περίπου δέκα φορές πιο γρήγορα και με ακρίβεια 1% έως 6% μεγαλύτερη σε σχέση με ακτινολόγους εξειδικευμένους στις ακτινογραφίες θώρακα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη τεχνητή νοημοσύνη καθηγητή ‘Αγγελο Κατσάγγελο, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ακτινολογίας «Radiology», ευελπιστούν ότι το σύστημα τους θα αξιοποιηθεί μελλοντικά από τους γιατρούς για να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά τους ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο για αιτίες άλλες από την Covid-19, εντοπίζοντας άμεσα εκείνους που στην πραγματικότητα έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

«Στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τα τεστ για κορονοϊό. Οι ακτινογραφίες-Χ είναι μια ασφαλής και φθηνή διαδικασία ρουτίνας. Με το νέο σύστημα μας χρειάζονται δευτερόλεπτα για να ελεγχθεί ένας ασθενής και να διαπιστωθεί κατά πόσο πρέπει να απομονωθεί λόγω λοίμωξης Covid-19», δήλωσε ο Κατσάγγελος.

«Χρειάζονται ώρες ή μέρες για να πάρει κανείς τα αποτελέσματα από ένα τεστ Covid-19. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν επιβεβαιώνει αν κάποιος έχει τον κορονοϊό ή όχι. Όμως, με το νέο αλγόριθμο, μπορούμε να ξεχωρίζουμε ένα ασθενή ως ύποπτο κρούσμα, προτού βγουν τα αποτελέσματα του τεστ», πρόσθεσε ο δρ Ράμσεϊ Γουέμπε της Ιατρικής Σχολής του Northwestern.

Σε πολλούς ασθενείς με Covid-19 οι ακτινογραφίες θώρακα εμφανίζουν παρεμφερή εικόνα πνευμόνων με όμοια χαρακτηριστικά ευρήματα, καθώς συχνά οι πνεύμονες έχουν φλεγμονή και έχουν συσσωρεύσει υγρό. Το πρόβλημα είναι ότι η απλή πνευμονία, η καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες παθήσεις των πνευμόνων μπορεί να εμφανίζουν μια παρόμοια εικόνα στις ακτινογραφίες. Συνεπώς χρειάζεται μερικές φορές πολύ έμπειρο μάτι για να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στην Covid-19 και σε κάποια άλλη μη λοιμογόνο πάθηση.

Το εργαστήριο του Α. Κατσάγγελου ειδικεύεται εδώ και χρόνια στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις, ιδίως στο πεδίο της καρδιολογίας. Οι ερευνητές αξιοποίησαν την εμπειρία τους για να αναπτύξουν ένα νέο αλγόριθμο, τον οποίο «εκπαίδευσαν» με 17.000 ακτινογραφίες θώρακα, εκ των οποίων οι 5.445 από ασθενείς με Covid-19.

Στη συνέχεια ο αλγόριθμος δοκιμάστηκε -«κόντρα» σε πέντε ακτινολόγους έμπειρους στις καρδιοθωρακικές ακτινογραφίες- στην ανάλυση 300 τυχαίων ακτινογραφιών πνευμόνων από νοσοκομείο. Ο κάθε ακτινολόγος χρειάστηκε δυόμισι έως τρεισήμισι ώρες για να αναλύσει αυτό τον αριθμό ακτινογραφιών, έναντι μόνο 18 λεπτών του συστήματος DeepCOVID-XR. Η ακρίβεια διάγνωσης των περιπτώσεων Covid-19 από τους πέντε ακτινολόγους ήταν από 76% έως 81%, ενώ της «έξυπνης» πλατφόρμας 82%.

«Οι ακτινολόγοι είναι ακριβοί και όχι πάντα διαθέσιμοι. Οι ακτινογραφίες-Χ είναι φθηνές και ήδη αποτελούν μια διαδικασία ρουτίνας στην κλινική πράξη. Το νέο σύστημα μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και να σώσει ζωές, ιδίως τώρα που η έγκαιρη διάγνωση είναι τόσο κρίσιμη, όταν κανείς δουλεύει με την Covid-19», τόνισε ο Κατσάγγελος, ο οποίος είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1979), με διδακτορικό από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ (1985).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς σημάδια της Covid-19 στους πνεύμονες τους, συνεπώς ούτε στις ακτινογραφίες τους, ιδίως στα αρχικά στάδια της νόσου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το «έξυπνο» σύστημα ασφαλώς δεν μπορεί να κάνει διάγνωση και γι’ αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα τεστ.

Ο Κατσάγγελος και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να διαθέσουν δημόσια τον αλγόριθμο τους, με την ελπίδα ότι άλλοι ερευνητές θα συνεχίσουν να τον «εκπαιδεύουν» με νέα δεδομένα και έτσι να τον βελτιώσουν. Προς το παρόν, το DeepCOVID-XR βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο και δεν θεωρείται ακόμη έτοιμο για κλινική αξιοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μπάχαλο με τον ΕΟΔΥ στην Κοζάνη. Δηλώθηκαν 49 θετικά δείγματα του Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου για... χθεσινά

Υπό την ζοφερή σκιά του κοροναϊού, παραμένει η χώρα, θρηνώντας καθημερινά δεκάδες θύματα, με τα νοσοκομεία να θυμίζουν πεδίο μάχης, τις ΜΕΘ να στερεύουν και τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αν και αναμένεται μείωση των κρουσμάτων, η αύξηση των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει «γονατίσει» το  σύστημα Υγείας, και εντείνεται ο φόβος για ένα τρίτο ενδεχομένως ισχυρότερο κύμα μετά τις γιορτές από τον Ιανουάριο, η παράταση των περιοριστικών μέτρων μοιάζει μονόδρομος.

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται καθοριστική, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα θα δείξουν το δρόμο για την άρση ή μη των περιοριστικών μέτρων.

Επιστήμονες και κυβέρνηση μετρούν αντίστροφα τις μέρες προσδοκώντας σε μια κάμψη της έξαρσης, καθώς τα κρούσματα δεν μειώνονται με τον επιθυμητό ρυθμό στη Βόρεια Ελλάδα.

Ήδη φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η παράταση του lockdown, κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν κυβέρνηση και ειδικούς είναι τόσο η αδιάκοπη ροή ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας και η μεγάλη διασπορά του ιού, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πυροδοτήσει τοπικές εξάρσεις, όσο και η αποκλιμάκωση της πανδημίας και η αργή επιστροφή στην κανονικότητα.

Μαίνεται ο «πόλεμος»

Το σκηνικό στα νοσοκομεία παραπέμπει σε «πόλεμο», και η κατάσταση χαρακτηρίζεται απελπιστική.

Στη Θεσσαλονίκη, κάθε εφημερία ξεκινάει με γεμάτες τις εντατικές και με δεκάδες εισαγωγές. Η εφημερία στο Παπαγεωργίου έκλεισε με 44 εισαγωγές και γεμάτα και τα 44 κρεβάτια στη ΜΕΘ, ενώ 60 περιστατικά ελέγχονται ως ύποπτα.

Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται 220 ασθενείς με κοροναϊό. 860 ασθενείς νοσηλεύονται σε ειδικές μονάδες και πάνω από 3,5 χιλιάδες σε απλές κλίνες. Στην Αττική 167 βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη και 687 σε κλινικές. Στην Θεσσαλονίκη οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τις 2000 ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 286.

«Η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για τρεις εβδομάδες»

Φαίνεται μια κάμψη των κρουσμάτων και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ωστόσο η κατάσταση στις ΜΕΘ θα παραμείνει δύσκολη για τις τρεις επόμενες εβδομάδες λόγω των νοσήσεων από τις υφιστάμενες μολύνσεις, είπε στην ΕΡΤ  ο καθηγητής πνευμονολογίας Κ. Γουργουλιάνης.

Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορoνοϊό ξεπερνούν συνολικά τις 4.000, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στη χώρα αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα φτάνει το 99%. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, είναι περίπου 400 την ημέρα.

Μάλιστα ο ο αριθμός των νοσηλευόμενων εκτιμάται πως θα διπλασιαστεί μέχρι τέλος του μήνα, ενώ σε εκθετική αύξηση θα βρίσκεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Στο Γ. Γεννηματάς ήδη οι 10 στις 11 ΜΕΘ για περιστατικά κοροναϊού είναι κατειλημμένες, και 50 στα 60 κρεβάτια στις κλινικές Covid.

Σε κάθε εφημερία γίνονται 100 -125 εισαγωγές, με ένα ποσοστό 30% να αφορά σε περιστατικά με κοροναϊό. Την ίδια ώρα, χρόνιοι ασθενείς δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν τους φόβους τους για όσα θα ακολουθήσουν καθώς οι ερχόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες στα νοσοκομεία.

«Ελπίζουμε ότι οι ασθενείς μας δεν θα πεθάνουν στα φορεία»

“Ελπίζουμε ότι οι ασθενείς μας δεν θα πεθάνουν στα φορεία και πως ούτε η Θεσσαλονίκη θα γίνει Μπέργκαμο. Για αυτό παλεύουμε” είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ Ελένη Γκέκα μεταφέροντας δραματικά λόγια ασθενών στις ΜΕΘ που προσπαθούν να “πείσουν” τους γιατρούς να μην τους διασωληνώσουν την ώρα που άλλοι αφήνουν κραυγές αγωνίας, “Ακούμε τους ασθενείς να φωνάζουν, ‘σας παρακαλώ λυτρώστε με, βοηθήστε με” λέει, συμπληρώνοντας πως η κατάσταση είναι τραγική.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου,  Ν. Καπραβέλου, ο οποίος ανέφερε ότι  χρειάστηκε να μεταφερθεί στην καρδιοχειρουργική πτέρυγα ΜΕΘ, που χρησιμοποιείται ως δεξαμενή ανακούφισης, ασθενής που είχε αρνητικοποιηθεί από τον ιό αλλά εξακολουθούσε να νοσεί σοβαρά για να δοθεί το κρεβάτι του σε 48χρονη που έδινε μάχη με τον ιό. Η 48χρονη εν τέλει, όπως δήλωσε στον Σκάι, δεν τα κατάφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τα μυστικά όπλα του Rafale που θα μας δώσουν το πάνω χέρι στο Αιγαίο. Εγκρίθηκαν με ισχυρή πλειοψηφία

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Είμαστε ακόμη σε μια πολύ βαθιά νύχτα, μια δύσκολη νύχτα» είπε ο κ. Καπραβέλος, κάνοντας λόγο για συνεχόμενη πίεση στις ΜΕΘ, για πολύ πόνο, υπεράνθρωπη προσπάθεια και φόβο για το ενδεχόμενο αποτυχίας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, θα υποφέρουν έναν μήνα ακόμη, ενώ χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις επόμενες μέρες.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η έκκληση του υπουργού Προστασίας του Πολίτης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε έκκληση τήρησης των μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι : «Ο άμεσος στόχος είναι να δώσουμε 10 μέρες καιρό στο σύστημα Υγείας. Εμείς έξω, εσείς στο σπίτι. Στο σπίτι πολύ προσεκτικά. Από γιορτές, η Κατερίνα κι ο Αντρέας να γιορτάσουν απ’ το τηλέφωνο.

Στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις: στα ψώνια, στον δρόμο, στη δουλειά, παντού με μάσκα. Το ξαναλέω, ειδικά με τη δουλειά, όλοι με μάσκα».

Αισιόδοξος ότι τα Χριστούγεννα θα είναι «λίγο καλύτερη», η κατάσταση στο μέτωπο του κοροναϊού, εμφανίστηκε – μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του παν. Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για την τήρηση των μέτρων και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους, ζητώντας επιπλέον από τους νέους «να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες». Δίνοντας το στίγμα των επόμενων ημερών είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε λίγο κλειστά».

«Αν ελαττωθούν τα κρούσματα θα αρχίσει να ελαττώνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας. Έχουμε ένα μήνα ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. Τα 500-600 κρούσματα είναι ένας αριθμός, όπως είναι και η θετικότητα των κρουσμάτων στα τεστ που γίνονται που τώρα είναι γύρω στο 10%, και η εξάπλωση του ιού σε όλη την Ελλάδα. Φοβάμαι ότι ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα τηρούνται πιο σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση».

Ο Χαράλαμπος Γώγος από την πλευρά του, σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια για να σωθούν τα Χριστούγεννα.

«Ό,τι μπορεί να σωθεί θα σωθεί προφανώς, αρκεί να είναι με ασφάλεια αυτή είναι όλη η διαδικασία» είπε συγκεκριμένα και σχολίασε πως η η στρατηγική είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο τη νόσο ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά.

«Υπάρχει μια κάμψη – επιπέδωση της καμπύλης τις τελευταίες μέρες και φαίνεται ότι αυτό θα διατηρηθεί, τόνισε ο καθηγητής στον ΣΚΑΙ, σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο είναι καιρός να συμβεί.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, εκτιμά και ελπίζει σταδιακά να πέσουμε κάτω από τα 2.000 κρούσματα ημερησίως.

Πότε και πώς θα «ξεκλειδώσει» η χώρα

Κατόπιν αυτών θεωρείται δεδομένη η παράταση του lockdown.  Η κυβέρνηση θεωρεί καθοριστικές αυτές τις μέρες, για τις επόμενες κινήσεις της, για τις οποίες θα λάβει υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο ΕΣΥ αλλά και τη διασπορά του κοροναϊού.

Ήδη, μέσω στελεχών της, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στο τέλος του μήνα.

«Δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο. Ειδικότερα για τα σχολεία, διευκρίνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, σημειώνοντας π.χ. τις περισσότερες συναθροίσεις μαθητών Λυκείου. «Για να ανοίξουμε με ασφάλεια, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ