Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου “ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν βλάπτει κανένα δικαίωμα του αρνητή.”

768
3
(2)

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν βλάπτει κανένα δικαίωμα του αρνητή. Ούτε η αρχή αναλογικότητας τον απαγορεύει και προσβάλλεται, ούτε η αρχή αξιοπρέπειας. Είναι για το κοινό καλό» ανέφερε

Τη γνώμη του σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19 και την ενδεχόμενη υποχρεωτικότητά του διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κ. Πέτρος Παραράς, μιλώντας στον ραδιόφωνο του Alpha 98,9, στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή, επισημαίνοντας ότι

«Ο καθένας είναι ελεύθερος να αναπτύξει την προσωπικότητα του είναι δικαίωμα για αυτοδιάθεση του ατόμου, αλλά μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Δεν υπάρχει αυτή η απόλυτη ελευθερία να κάνω ότι θέλω. Μπορώ να κάνω ότι θέλω μέχρι εκεί που προσβάλει κάποιο άλλο δικαίωμα ενός τρίτου προσώπου»

«Αυτή η προστασία που έχω για το σώμα μου, περιορίζεται όπως λέει και το Σύνταγμα, όταν συντρέχουν λόγοι γενικοτέρου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος. Το άτομο στην περίπτωση αυτή δεν είναι ελεύθερο να εξουσιάζει απόλυτα το σώμα του» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε:

«Εφόσον προβλέπονται μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας τότε το άτομο πρέπει να σεβαστεί τα μέτρα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν λέει το κράτος να κάνεις το συγκεκριμένο εμβόλιο, το κάνεις διότι ζεις σε μια κοινωνία, είσαι υποχρεωμένος να σεβαστείς και τον εαυτό τους»

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου της covid-19, ο καθηγητής είπε:

«Έπρεπε ήδη να υπήρχε η υποχρέωση για όλους κυρίως για τις κατηγορίες που είναι στην πρώτη γραμμή. Οι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι σαφώς υποχρεωτικό, δεν χρειάζεται κάποιος νόμος να το πει, διότι ο ασθενής που θέλει να πάει σε ένα νοσοκομείο και θέλω να γίνω καλά, διστάζω γιατί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ένα μεγάλο ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού δεν έχει εμβολιαστεί, άρα ο ασθενής κινδυνεύει διπλά»

Ο καθηγητής φέρνοντας παράδειγμα αυτούς που λένε ότι δε θα εμβολιαστούν γιατί δεν έρχονται σε επαφή με τρίτο κόσμο, είπε ότι αυτό δεν είναι εφικτό για κανέναν να γίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Έρχεται νέα μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ. Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ερωτηθείς αν είναι συνταγματικό, γι αυτούς που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, να υπάρξουν ποινές, είπε: «Με την έννοια της ποινικής – ποινής, δεν υπάρχει»

Ο κ. Παραράς στη συνέχεια είπε με παράδειγμα, ότι το άμεσο διάστημα θα διοριστούν 4.000 υγειονομικοί, επισημαίνοντας ότι δεν μπορείς να τους δεχθείς αν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, άρα πρέπει να υπάρξουν όροι.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν νόμοι οι οποίοι κατοχυρώνουν όλα αυτά τα ζητήματα είπε: «Υπάρχει ένας νόμος ο οποίος λέει θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι – Υπάρχει εξουσιοδότηση που λέει, με απόφαση του υπουργείου υγείας μπορεί να καθιερωθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τα πρόσωπα που κρίνει αυτός αναγκαίος»

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν βλάπτει κανένα δικαίωμα του αρνητή. Ούτε η αρχή αναλογικότητας τον απαγορεύει και προσβάλλεται, ούτε η αρχή αξιοπρέπειας. Είναι για το κοινό καλό» ανέφερε κλείνοντας

Τζανάκης

Την πρόβλεψη ότι στα μέσα Ιουλίου ο τα κρούσματα θα πέσουν σε χαμηλά τριψήφια νούμερα εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης εκτιμώντας μάλιστα ότι οι αριθμοί θα είναι τέτοιοι που θα ταξινομήσουν τη χώρα στο πράσινο χρώμα, δηλαδή του πολύ χαμηλού κινδύνου, γεγονός ιδιαίτερα αισιόδοξο για τον τουρισμό.

Πρόσθεσε δε ότι η μεγάλη πτώση των πανδημικών δεικτών οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: Στο γεγονός ότι μετά τις 15 Μαΐου άρχισε να εμβολιάζεται το ενεργό τμήμα του πληθυσμού, αυτό το οποίο συμβάλλει πολύ στη μεταδοτικότητα.

Παράλληλα, τάχθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών των υγειονομικών σημειώνοντας ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς χωρίς να είναι εμβολιασμένος. Κατά τη γνώμη μου η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς θα πρέπει να εφαρμοστεί. Δε λέω να τους ποινικοποιήσουμε, αλλά ενδεχομένως θα πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάπου αλλού, όπου δε θα έχουν επαφή με το κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτοί είναι πάρα πολύ λίγοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Στην 3η θέση χάλκινος Ολυμπιονίκης ο Λευτέρης Πετρούνιας. "Τρέλα" στα Γρεβενά για Τεντόγλου. Πρόκριση στα 200μ για Σπανουδάκη

Ο ίδιος επισήμανε ότι έχει προτείνει να μπει στο παιχνίδι των εμβολιασμών και ο πρωτοβάθμιος τομέας της υγείας, προκειμένου οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί να πείσει τον κόσμο που έχει φοβίες να εμβολιαστεί.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρθηκε και σε μια αστοχία του συστήματος εμβολιασμών που πρέπει να διορθωθεί άμεσα και αφορά στους ανθρώπους που έχουν νοσήσει. «Οι άνθρωποι που έχουν αρρωστήσει, το σύστημα τους προγραμματίζει λες και δεν έχουν νοσήσει. Ενώ υπάρχει σύσταση για μια δόση αρκετό διάστημα μετά τη νόσηση τους, το σύστημα αγνοεί το γεγονός ότι έχουν νοσήσει και τους προγραμματίζει κανονικά. Τα δύο συστήματα θα πρέπει να διασυνδεθούν και να προγραμματίζονται σωστά ανάλογα με το πότε νόσησαν», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα «πέναλτι» όσων ακυρώνουν το ραντεβού για εμβολιασμό τους τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάζουμε πέναλτι 15 ημερών σε κάποιον που μπορεί να κάνει δύο ακυρώσεις. Πρέπει να αφήσουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα να τρέξει χωρίς περιορισμούς».

Ερωτηθείς σχετικά με το mix&match των εμβολίων, ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει ζήτημα να κάνει κάποιος δεύτερη δόση του εμβολίου από διαφορετική εταιρεία συμπληρώνοντας ότι και η βιβλιογραφία για την ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων δεν είναι πλούσια.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 3 / 5. Αριθμός ψήφων: 2

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ