Κάτω από 40 ετών τα μισά κρούσματα κοροναϊού. Ξεκίνησε μαζική παραγωγή εμβολίου η PHIZER

87
0
()

Κάτω από 40 ετών τα μισά κρούσματα κοροναϊού.

Ξεκίνησε μαζική παραγωγή εμβολίου η PHIZER

Τους νέους φαίνεται πως βάζει σημάδι ο κοροναϊός, με τα κρούσματα στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 40 ετών να αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τα 482 χθεσινά κρούσματα, το 45% ήταν άτομα 18 έως 39 ετών, ενώ υπήρχαν και 40 παιδιά που νόσησαν από τον φονικό ιό.

Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν συνεχώς ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι. Και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν καθημερινά. Μάλιστα, όσον αφορά στη μέση ηλικία των κρουσμάτων εχθές, ήταν τα 39 έτη.

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων δείχνει ότι οι νέοι, που κυκλοφορούν και περισσότερο, βρίσκονται στο στόχαστρο του ιού και το ανησυχητικό είναι ότι εύκολα μπορούν να τον μεταδώσουν στις ευπαθείς ομάδες.

Αναλυτικά:

  • 45% κρουσμάτων 18-39 ετών
  • 40 παιδιά έως 18 ετών
  • Μέση ηλικία κρουσμάτων: 39 έτη

Βίντεο στο οποίο καταγράφεται η γραμμή παραγωγής εμβολίων σε μονάδα της Phizer στο Βέλγιο δημοσιεύει η βρετανική Daily Mail.

Πρόκειται για τα πρώτα πλάνα από την μαζική γραμμή παραγωγής, όπου παρασκευάζεται ένας ικανός αριθμός του εμβολίου της εταιρείας ώστε, εφόσον οι κλινικές δοκιμές αποδειχτούν επιτυχημένες και εξασφαλιστεί το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές, να ξεκινήσει αμέσως η διανομή σε όλον τον κόσμο.

«Ήταν υπέροχο να παρακολουθεί κανείς το πρώτο φιαλίδιο να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής» δηλώνει στην Mail ο επικεφαλής της Pfizer στη Βρετανία, Μπεν Όζμπορν.

Εάν το εμβόλιο της Phizer λάβει την έγκριση που απαιτείται, θα χορηγούνται δύο δόσεις για την ανάπτυξη ανοσίας.

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα, με τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να κρατήσουν λεπτές ισορροπίες μεταξύ των προσπαθειών ανάσχεσης της πανδημίας και αποφυγής ενός δεύτερου lockdown. Στη Σουηδία, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά από τον Σεπτέμβριο, παρότι οι επιδημιολόγοι επιμένουν ότι η χώρα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα.

«Δεν είναι σημαντικό εάν είμαστε σε δεύτερο κύμα ή όχι, το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τη διασπορά της νόσου», υπογράμμιζε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της ομάδας επιδημιολόγων της χώρας, Άντερς Τέγκνελ. Σύμφωνα με τον κ. Τέγκνελ, είναι σαφές ότι κάποιες άλλες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία. O ίδιος δεν είναι πεπεισμένος για τη χρησιμότητα της μάσκας, γι’ αυτό και δεν συστήνει στους Σουηδούς τη χρήση της.

Η Σουηδία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω της τακτικής που ακολούθησε κατά την κορύφωση της πανδημίας, επιλέγοντας να μην επιβάλει γενικό lockdown.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τραγική η οικονομική κατάσταση η Τουρκία. Σε άνεργο που δεν είχε ψωμί, ο Ερντογάν πέταξε φακελάκι με τσάι

Παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του φθινοπώρου παρατηρείται αύξηση τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και στους θανάτους από κορωνοϊό, οι ειδικοί αναμένεται να απευθύνουν απλή σύσταση στους πολίτες να αποφύγουν δημόσιους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, πισίνες και γυμναστήρια, καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph», οι νέοι κανονισμοί θα είναι υπό τη μορφή συστάσεων καθώς το σουηδικό σύστημα βασίζεται στην ευσυνειδησία και υπευθυνότητα των πολιτών και η χώρα συνεχίζει να αντιστέκεται στην ιδέα ενός γενικού lockdown.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η στάση της Σουηδίας στη διαχείριση μιας κρίσης διαφοροποιείται σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπη. Στη μεταναστευτική κρίση του 2015, την ώρα που τα υπόλοιπα κράτη ύψωναν τείχη και έκλειναν τα σύνορα, η Σουηδία έκανε δεκτές τις περισσότερες αιτήσεις χορήγησης ασύλου από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. κατ’ αναλογία με το μέγεθος του πληθυσμού.

Όπως εξηγούν οι «FT» σε ανάλυσή τους, παρά το μέγεθός της, η Σουηδία αποτελεί μια «ηθική υπερδύναμη» που ενεργεί με γνώμονα τη λογική εκεί που πιστεύουν ότι η συμπεριφορά άλλων χωρών βασίζεται σε πολιτικούς υπολογισμούς ή συναισθήματα. Η στάση της Σουηδίας βρίσκει τις ρίζες της στη μακρά παράδοση ουδετερότητας που χαρακτηρίζει τη χώρα -δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες.

Σύμφωνα όμως με τους πολιτικούς επιστήμονες, η συγκεκριμένη στάση μπορεί να οδηγήσει σε αργά ανακλαστικά, ως προς την αντιμετώπιση μιας κρίσης.

«Είμαστε σε ειρήνη εδώ και πολλά χρόνια. Ιστορικά, η Σουηδία δεν χρειάσθηκε να αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις, οπότε ζούμε λίγο στο δικό μας, ρομαντικό κόσμο ότι όλα είναι μια χαρά», επισημαίνει η Τζένι Μάντεσταμ, πολιτική επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Soderton. «Είμαστε κατά κάποιο τρόπο αφελείς ότι οι μεγάλες κρίσεις δεν πρόκειται να συμβούν σε μας», προσθέτει.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού, ο κ. Τέγκνελ -επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση λόγω κορωνοϊού- επιμένει ότι ακολουθεί τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ οι άλλες χώρες λαμβάνουν αποφάσεις περισσότερο για πολιτικούς λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αγριεμένη η Γαλλία καλεί σε μέτρα κατά της Τουρκίας. Το WIKILEAKS έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα του γαμπρού του Ερντογάν

Ο στόχος της Σουηδίας δεν εστίαζε αποκλειστικά στο να περιορίσει τον κορωνοϊό, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι το σύστημα υγείας είναι σε θέση να αντεπεξέλθει, χωρίς να μπουν σε δεύτερη μοίρα οι υγειονομικές ανάγκες του ευρύτερου πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, ο συνδυασμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στις αρχές και η προσωπική ευθύνη έκαναν τους περισσότερους να επιλέξουν την εργασία από το σπίτι και να αποφύγουν τις κοινωνικές συναθροίσεις.

Από την άλλη πλευρά, η αντίσταση στο Lockdown οδήγησε σε περισσότερα από 100.000 κρούσματα και αυξημένο αριθμό θανάτων, με πάνω από 5.900 θύματα εξαιτίας του κορωνοϊού αριθμός δέκα φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις γειτονικές Φινλανδία και Νορβηγία.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να το σκεφθούν πολύ σοβαρά προτού υιοθετήσουν την τακτική της Σουηδίας. Ακόμη και το επιχείρημα ότι το σουηδικό πείραμα οδήγησε σε ανοσία της αγέλης φαίνεται να καταρρίπτεται.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το περιοδικό «Time», παρά τις εκτιμήσεις ότι έως των Μάιο είχε νοσήσει το 40% του πληθυσμού της Στοκχόλμης, ο κ. Τέγκνελ έχει παραδεχθεί ότι κάτω από το 12% του πληθυσμού της σουηδικής πρωτεύουσας και μόλις το 6%-8% του ευρύτερου πληθυσμού της χώρας έχουν αναπτύξει αντισώματα στον κορωνοϊό.

Ας μην ξεχνάμε ότι ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας δεν εφαρμόσθηκε η ανοσία της αγέλης ως στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας, πολύ περισσότερο μιας πανδημίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι τέτοιο είναι επιστημονικά και ηθικά λάθος.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ