Θετική αποδοχή στην πρόταση για εμπάργκο όπλων Ε.Ε. στην Τουρκία. 4 NAVTEX η απάντηση της Τουρκίας.

30
0
()

Θετική αποδοχή στην πρόταση για εμπάργκο όπλων Ε.Ε. στην Τουρκία. 4 NAVTEX η απάντηση της Τουρκίας.

Ευνοϊκής αποδοχής από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στήριξης από τον γαλλογερμανικό άξονα έτυχε η πρόταση για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής. 

Ο πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το κλίμα αναξιοπιστίας που υπάρχει για την Τουρκία τόσο στην ηγεσία της Ε.Ε όσο και μεταξύ των κρατών-μελών, αποφάσισε να θέσει ευθέως το θέμα του εμπάργκο όπλων ενώπιον των ηγετών στη Σύνοδο, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο θα πονέσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διότι αμφισβητεί την γεωπολιτική του ισχύ και μάλιστα σε μια στιγμή, κατά την οποία έχει ανοίξει μέτωπα από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέχρι τη Λιβύη, τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό αυτό το πρίσμα εμπλουτίζεται με ένα ακόμα ισχυρό όπλο η σειρά μέτρων που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε για να επιβληθούν στην Τουρκία εφόσον το αποφασίσει η Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπάργκο θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου και μάλιστα δίνοντας προθεσμία τριών εβδομάδων προς την Άγκυρα να αλλάξει τη στάση και τη συμπεριφορά της. Κι αυτό γιατί έχει ήδη προσδιοριστεί η έκτακτη Σύνοδος του Βερολίνου τον Νοέμβριο. Άρα μέχρι τότε η Ε.Ε θα παρακολουθεί στενά την Τουρκία, πώς θα συμπεριφέρεται και αναλόγως θα κινηθεί.

Αναφορά σε πιθανό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας περιελάβανε το draft του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αυτό όμως αφαιρέθηκε στο τελικό κείμενο, ενώ «μαλάκωσε» και η γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα.

Όπως μεταδίδει το Politico σε ένα πρώτο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονταν ότι «η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία». Αυτό το τμήμα όμως, δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο.

Σύμφωνα μάλιστα με δυο διπλωμάτες, η γλώσσα που τελικά μπήκε στο κείμενο συμπερασμάτων «μαλάκωσε» σε σχέση με το draft στο οποίο δίνονταν στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας να αποσύρει το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο θέμα του εμπάργκο όπλων αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο κορυφής θυμίζοντας ότι υπήρξαν αποφάσεις στο παρελθόν που σχετίζονται με εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη-μέλη θα ήταν μια πρωτοβουλία της Ευρώπης ή κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να μην επιτρέπονται πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», είπε. «Έθεσα το θέμα, νομίζω ότι η θέση μου έγινε απόλυτα κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Άγκυρα, λόγω της αγοράς των S-400».

Eμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής. «Είναι η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Στο 5% η διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη. Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά. 2.000 κρούσματα το Σαββατοκύριακο

«Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή». Αυτό δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ουσιαστικά, με αυτή του την αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε» Γερμανία και την πώληση των υποβρυχίων στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας τι έγινε με τα πολεμικά αεροσκάφη F-35. «Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το αν η κόκκινη γραμμή της χώρας μας στην επιχειρησιακή δράση του Oruc Reis είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και κατέληξε: «Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο»

Σε ερώτηση για το εάν έως ο Δεκέμβριος είναι εύλογο διάστημα για να ληφθεί απόφαση για την Τουρκία, ή μήπως είναι αργά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα το δούμε αυτό. Το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ σαφές. Το αν θέλαμε κάτι νωρίτερα μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για να φτάσουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία, ούτε καν πλειοψηφία».

ΤΑ ΟΠΛΑ

Η Γερμανία πουλάει όπλα στην Τουρκία, την στιγμή που εκφράζει ανησυχίες πως χρησιμοποιούνται στη Συρία και στην τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη.

Μάλιστα, η γείτονα χώρα αποτελεί σημαντικό εταίρο στην απορρόφηση της αγοράς των γερμανικών όπλων, καθώς η Γερμανία λόγω των συνθηκών του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να παράγει συγκεκριμένο πολεμικό εξοπλισμό και δεν μπορεί να προμηθεύει τις μεγάλες δυνάμεις.

Επίσης, έχει ξεσπάσει σφοδρή κόντρα στο Ράιχσταγκ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δε της αριστεράς να ζητάνε λεπτομέρειες για το εμπόριο όπλων στην Τουρκία.

Το Βερολίνο μέχρι στιγμής τονίζει πως τους πρώτους επτά μήνες του φετινού έτους οι εξαγωγές όπλων στη γείτονα χώρα έφτασαν τα 22,8 εκ. ευρώ, το 2019 τα 31,6 εκ. ευρώ και το 2018 μόνο 12,9 εκ. ευρώ. Παρόλα αυτά, δεν διευκρινίζει στην απάντησή της το είδος των οπλικών συστημάτων.

Η Άγκυρα όμως αγόρασε το 2018 εξοπλισμούς για 243 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των γερμανικών εξαγωγών όπλων ανήλθε στα 771 εκ. ευρώ. Ακόμη, το 2019 η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 832 εκ. ευρώ, από αυτά τα 345 εκ. ευρώ αφορούσαν εξαγωγές στην Τουρκία.

Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας την περασμένη εβδομάδα, προκύπτει ότι οι νεότερες παραγγελίες σχετίζονται με παλαιότερη παραγγελία της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μακρόν "Η Γαλλία δέχεται επίθεση". Τρεις επιθέσεις κατά πολιτών από φανατικούς ισλαμιστές. Σύσσωμη καταδίκη

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν αγοράζει πλέον όπλα από τη Γερμανία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στη Συρία, ενώ οι εξαγωγές περιορίζονται σε «ναυτιλιακά είδη», για παράδειγμα υποβρύχια.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έθεσε στον Γερμανό ομόλογο του, το ζήτημα των υποβρυχίων.

Τα υποβρύχια της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει αγοράσει από την Γερμανία ήδη από το 2009 έξι υποβρύχια της σειράς 214 της εταιρείας Thysenkrupp Maritime Systems.

Όλα τα υποβρύχια συναρμολογούνται στην Τουρκία, ενώ το πρώτο αναμένεται να καθελκυσθεί φέτος. Επιπλέον, ανησυχητικό είναι το γεγονός σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, ότι τέσσερα τουρκικά υποβρύχια είναι παρόμοια με τα ελληνικά, που είναι γνωστά ως η «κλάση Παπανικολής».

Έτσι, οι στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν πως τα υποβρύχια τής επιτρέπουν προς το παρόν να διατηρεί μια υπεροχή στο Αιγαίο που βέβαια δεν θα υφίσταται άλλο από τη στιγμή που η Τουρκία θα διαθέτει όλα τα «214».

Επίσης και μέρος του μηχανολογικού-τεχνολογικού εξοπλισμού για το υπό ναυπήγηση τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolu ανήκουν στην Γερμανία.

Αντιδράσεις στη Γερμανία

Η αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν εκτιμά πως και οι νεότερες παραγγελίες της Τουρκίας αφορούν οπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στον τουρκικό στρατό στη Συρία.

Η ίδια σε δήλωση προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επισημαίνει πως «η γερμανική κυβέρνηση παραπλανά την κοινή γνώμη, όταν υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία». Ταυτόχρονα, η αριστερή πολιτικός με κουρδικές ρίζες ζητά την «πλήρη» απαγόρευση εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία.

Ο ρόλος των Leopard

Σημειώστε επίσης ότι αν η Γερμανία σταματούσε την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard και των ανταλλακτικών και πολεμοφοδίων τους στην Τουρκία, οι επιχειρήσεις που διεξάγει η δεύτερη στη Συρία σε βάρος των Κούρδων θα ήταν πολύ πιο δύσκολες και ριψοκίνδυνες. Με εξαίρεση τη γερμανική Αριστερά και τους Πράσινους, τα άλλα κόμματα δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις συνέπειες που μπορεί να έχει η πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Ομοβροντία χαρτοπόλεμου από την Τουρκία, που εξέδωσε 4 NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, όλες οι ασκήσεις είναι σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Συγκεκριμένα, οι πρώτες 2 NAVTEX αφορούν άσκηση στον κόλπο της Ανατολικής Θράκης για το διάστημα 19 με 21 Οκτωβρίου.

ΦΩΤΟ NAV1-NAV2

Η τρίτη NAVTEX αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά ανοιχτά της Αττάλειας, στην Μεσόγειο για τις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Η τέταρτη NAVTEX αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά στην Μαύρη Θάλασσα, στο διάστημα 20 και 21 Οκτωβρίου.

Πηγή: https://www.skai.gr/, enikos.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ