Θετικά αξιολογεί η Moody’s την πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ

11
5
(1)

H πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα ποσού περίπου 2,7 δισ. ευρώ – από το χρέος ύψους 8,4 δισ. ευρώ που είχε έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 – οδηγεί σε βελτίωση των πιστωτικών δεικτών της, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σε ανάλυσή τους.

Όπως σημειώνει, η πρόωρη αποπληρωμή θα μειώσει τις δαπάνες για τόκους του ελληνικού δημοσίου και θα επιμηκύνει οριακά τη μέση διάρκεια του χρέους του, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητά του. Ο οίκος αναφέρει ότι η πρόωρη αποπληρωμή είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας (credit positive), επειδή το μέσο επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ ανέρχεται στο 4,9%, σημαντικά υψηλότερο από to 1,4% που πληρώνει η Ελλάδα κατά μέσο όρο για τα δάνειά της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Είναι, επίσης, υψηλότερο από την απόδοση 1,5% του 10ετούς ομολόγου που επανέκδωσε η Ελλάδα τον Οκτώβριο και την απόδοση 1,9% του 7ετούς ομολόγου που είχε εκδώσει τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  92.500 οι εμβολιασμένοι στην Ελλάδα και 400.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Σύντομα η ηλικίες 80-84 ετών

Με την πρόωρη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ , η Ελλάδα δεν θα έχει υποχρεώσεις έναντι του Ταμείου για το 2019 και το 2020 και αναμένει μία εξοικονόμηση ύψους 70 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,2% των δαπανών της για τόκους. Η χώρα θα πρέπει να αποπληρώνει στο ΔΝΤ – για κεφάλαιο και τόκους – ποσά ύψους 1,9 – 2 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2021-2023 και περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2024. «Ωστόσο, το προφίλ των αποπληρωμών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Η πρόωρη αποπληρωμή ακολουθεί άλλες πρόσφατες θετικές πιστωτικές εξελίξεις, όπως την πλήρη κατάργηση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων την 1η Σεπτεμβρίου και την επιτυχία της κυβέρνησης στην έκδοση ομολόγων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής της χώρας τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση έχει αντλήσει 9 δις. ευρώ με την έκδοση ομολόγων με συνεχώς χαμηλότερα επιτόκια», προσθέτει ο οίκος.

Ο Moody’s αναφέρει ότι το προταθέν από την κυβέρνηση σχέδιο για την προστασία στοιχείων ενεργητικού (asset protection scheme, APS) του τραπεζικού συστήματος, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Οκτωβρίου είναι δυνητικά πιο σημαντικό από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, καθώς θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs) που ανερχόταν σε περίπου 43,6% των δανείων τους τον Ιούνιο του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι τέσσερις φάσεις που θα γίνουν οι εμβολιασμοί στα νησιά. Όλο το σχέδιο

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ