Η Ε.Ε. θεσπίζει μέτρα για άμεση αποδέσμευση κεφαλαίων

24
Δείτε όλες τις ειδήσεις του porto-rafti.gr και στο TWITTER κάντε κλικ στον σύνδεσμο: twitter.com/GrRafti
5
(1)

Δύο νομοθετικές πράξεις με σκοπό την ταχεία αποδέσμευση χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του, οι δύο νομοθετικές πράξεις θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Μαρτίου και θα τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου 2020. Ειδικότερα, η μία από τις πράξεις τροποποιεί τους κανόνες των διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, ενώ η άλλη διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο εκτιμά πως η πρωτοβουλία επενδύσεων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού θα δώσει στα κράτη-μέλη πρόσβαση σε 37 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής για την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των βραχυπρόθεσμων εργασιακών καθεστώτων και των υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τέσσερα νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα. 2.882 τα συνολικά κρούσματα, 172 οι θάνατοι στη χώρα μας

Από αυτό το συνολικό ποσό, αναφέρει ότι περίπου 8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από μη δαπανηθείσες προχρηματοδοτήσεις το 2019 στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων.

Επισημαίνει πως το νέο μέτρο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να δαπανούν μη χρησιμοποιηθέντα κονδύλια για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας, αντί να τα επιστρέφουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Άλλα 29 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν πρόωρα από πιστώσεις που θα έπρεπε να καταβληθούν αργότερα εντός του τρέχοντος έτους, αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση.

Γνωστοποιεί πως οι δαπάνες θα είναι διαθέσιμες από την 1η Φεβρουαρίου 2020 για την κάλυψη των εξόδων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στις προσπάθειες για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την προστασία των πολιτών.

Εξάλλου σημειώνει ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία να πραγματοποιούν μεταφορές μεταξύ των προγραμμάτων για την πολιτική συνοχής προκειμένου να ανακατευθύνουν τους πόρους στους τομείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Το Συμβούλιο τροποποίησε επίσης το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας πέραν των φυσικών καταστροφών. Αυτό θα βοηθήσει, όπως σημειώνει, τα κράτη-μέλη και τις υπό ένταξη χώρες να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των ατόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πότε και πώς θα καταβληθεί τo Δώρο Πάσχα στους εργαζομένους με αναστολή

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ