
Να κρατήσουμε ένα πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας μέσα στην πανδημία κάλεσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά την επιστημονική μελέτη που δημοσίευσε και η οποία έγινε στόχος πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο κ. καθηγητής ανέφερε πως του προκάλεσε θλίψη το γεγονός πως η επιστημονική ανάλυση που έκανε μαζί με τον συνεργάτη του, κ. Λύτρα, έγινε προϊόν πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο κ. Τσιόδρας παίρνει θέση για τον σάλο που προκάλεσε η έρευνα αυτή καθώς και για τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης», τονίζει ο κ. Τσιόδρας.
Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες
«Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας».
Να αναδειχτεί περαιτέρω το όφελος του εμβολιασμού
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κάνει και ειδική αναφορά στην ανάγκη του εμβολιασμού.
«Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας» αναφέρει ο καθηγητής.
Ολόκληρη η ανακοίνωση Τσιόδρα:
Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.
Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.
Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.
Τα συμπεράσματα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ COVID και τη θνητότητα, που έχει «πυροδοτήσει» κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης έθεσε ερωτήματα στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα τα οποία είναι τα εξής:
«Μπορούν οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ να έχουν την ίδια νοσηλεία με εκείνους εντός ΜΕΘ; Τα συμπεράσματα της μελέτης Τσιόδρα- Λύτρα που δόθηκε στη δημοσιότητα πώς θα απαντήσετε; Πώς κρίνετε τη στάση ευρωβουλευτών της ΝΔ που ψήφισαν κατά της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια; Θα πάρετε μέτρα τώρα που βλέπετε ότι υπάρχει επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον»;».
Σκουρλέτης
Στη συνέχεια η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου ρώτησε την κα Γκάγκα «κατά πόσο υιοθετείτε τις απόψεις που δόθηκαν με τη μελέτη που αναφέρουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στο ΕΣΥ. Εάν τις υιοθετείτε αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε γλιτώσει ανθρώπινες ζωές εάν η κυβέρνηση είχε στελεχώσει ουσιαστικά και πραγματικά το ΕΣΥ».
Η κα Γιαννακοπούλου πρόσθεσε «μακριά από εμάς κάθε διάθεση στείρας αντιπολίτευσης για ένα τέτοιο θέμα. Η πανδημία κρατά δύο χρόνια. Οι δομικές αδυναμίες παραμένουν. Άρα τι κάνετε; Πάτε να κρύψετε αυτά που υπάρχουν, τις αδυναμίες; Προχωρήστε σε μια πραγματική, κατάλληλη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Δεν είναι πολυτέλεια κα υπουργέ, είναι επείγουσα ανάγκη, μια πρωταρχική επιλογή, επιλογή ζωής». Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ρώτησε ακόμη τι μέτρα προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει λόγω και της «Όμικρον».
Γκάγκα: Κάθε χειμώνα είχαμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ – Δεν μας πέθαιναν
Παίρνοντας τον λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα είπε μεταξύ άλλων ότι «θα απαντήσω από εδώ ως υπουργός αλλά ήμουν 30 χρόνια γιατρός στο ΕΣΥ. Κάθε χειμώνα στην κλινική είχαμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Δεν μας πέθαιναν. Ήταν εκτός ΜΕΘ και τους βάζαμε σε ΜΕΘ όταν είχαμε κρεβάτι».
Η κα Γκάγκα υποστήριξε ακόμη ότι «έχουμε πολύ περισσότερες ΜΕΘ τώρα. Στο δικό μου νοσοκομείο είχε 12 κρεβάτια ΜΕΘ στην Πανεπιστημιακή Κλινική, 8 κρεβάτια ΜΕΘ και 9 κρεβάτια ΜΑΦ που δεν πολυλειτουργούσαν. Σήμερα έχει τα 50 κρεβάτια που είναι δωρεά της Βουλής, έχει 17 κρεβάτια στην Πανεπιστημιακή και έγιναν όλα τα κρεβάτια στην πρώτη μονάδα της χώρας ΜΕΘ».
Η ίδια υποστήριξε ότι στο «Σωτηρία» είχαμε φέτος ελάχιστα περιστατικά ασθενών που χρειάστηκε να μείνουν για κάποιες ώρες στην κλινική μέχρι να μεταφερθούν στη Μονάδα. Το θέμα των ΜΕΘ είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πάντα υπήρχε στενότητα και τώρα επειδή έχουμε πολλά κρούσματα μπορεί πράγματι να μένουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ για κάποιες ημέρες. Η διακίνηση είναι γρήγορη. Υπάρχουν καθημερινά άνθρωποι που βγαίνουν ή δυστυχώς καταλήγουν μέσα στις ΜΕΘ και οι άρρωστοι που είναι εκτός μετακινούνται γρήγορα».
Όπως είπε η κα Γκάγκα, «για να κάνεις σύγκριση της θνητότητας, δεν μπορείς να βάλεις απλά νούμερα γιατί οι άρρωστοι έχουν ο καθένας διαφορετική σοβαρότητα ως προς την κατάσταση της υγείας του, διαφορετική ηλικία και άλλες νοσηρότητες. ‘Ανθρωποι που μένουν εκτός ΜΕΘ είναι κυρίως εκείνοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν»
Η ίδια πρόσθεσε ότι «βεβαίως θα μείνουν κάποιοι άνθρωποι εκτός ΜΕΘ και η προσπάθεια είναι να μετακινούνται. Εδώ είδαμε σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, με πολύ καλό σύστημα Υγείας να κάνει διακομιδή ασθενών στην Ιταλία, τώρα δύο χρόνια μετά την πανδημία».
«Το θέμα είναι ό,τι γίνεται ότι μπορεί να γίνει. Τα κρούσματα είναι συνεχώς πολλά. Αλλιώς αντιμετωπίζεις μια κατάσταση έκτακτων συνθηκών, μια πανδημία για έναν μήνα και αλλιώς για περισσότερο. Τώρα δύο χρόνια υπάρχει κούραση».
Η κα Γκάγκα είπε ακόμη ότι «στήριξη στο ΕΣΥ υπάρχει».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε ακόμη ότι «το ΕΣΥ πιέζεται δύο χρόνια τώρα και οι υγειονομικοί που εργάζονται σε αυτό επίσης έχουν κουραστεί. Το ίδιο έχει κουραστεί κι όλος ο κόσμος. Και γι’ αυτό έχουμε πολλά κρούσματα, προσέχουμε λιγότερο. Έχουμε πολλούς ανθρώπους που αρρωσταίνουν, πολλοί που μπαίνουν στα νοσοκομεία και που χρειάζονται νοσηλεία και οι άρρωστοι με κορονοϊό, είναι άρρωστοι δύσκολοι. Χρειάζονται πολλαπλή παρακολούθηση, θέλουν πολλή προσοχή, πολύ υψηλές παροχές οξυγόνου».
Η ίδια αφού ευχαρίστησε τους υγειονομικούς για τις «μάχες» που δίνουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«Από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση συνεργάζεται με επιστήμονες, όρισε μια Επιτροπή, παρακολούθησε συνεχώς τι γίνεται και στα νοσοκομεία και στον κόσμο και τα μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες ακολουθούνται.
Η παρακολούθηση είναι συνεχής και καθημερινή, τα δεδομένα τα βλέπουμε καθημερινά και οι αλλαγές γίνονται σε συνεργασία με τους επιστήμονες και τους υγειονομικούς σε κάθε νοσοκομείο και δομή της Ελλάδας».
Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, «η εμπειρία της πανδημίας ανέδειξε και όλα τα καλά που μπορούμε να κάνουμε αλλά και ποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε στο Σύστημα Υγείας από εδώ και πέρα. Θέλουμε να δώσουμε τις καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους ασθενείς. Θέλω να πω ότι παρόλο που το ΕΣΥ κατηγορήθηκε ότι έγινε μονοθεματικό, δεν έγινε καθόλου μονοθεματικό. Για παράδειγμα τον Νοέμβριο στην 4η ΥΠΕ νοσηλεύτηκαν 17.000 ασθενείς με μη COVID νοσήματα και περίπου 3.000 ασθενείς με COVID».
Η κα Γκάγκα πρόσθεσε ότι «πέρα από τον πρώτο καιρό που δεν ξέραμε την πανδημία και όλοι μαζί προσπαθούσαμε να παρακολουθούμε καλύτερα τι γίνεται με τους αρρώστους, από Δεκέμβριο – Ιανουάριο πέρυσι έχουμε εμβόλιο με πολύ καλές υπηρεσίες για τον εμβολιασμό και ο εμβολιασμός προχωρά».
Η ίδια υποστήριξε ότι «παίρνουμε μαθήματα και σχεδιάζουμε ένα καινούριο Σύστημα Υγείας. Αυτό που μας ενδιαφέρει καταρχάς είναι ο άνθρωπος, ο ασθενής, οι πολίτες που χρειάζονται υπηρεσίες. Και χρειάζονται υπηρεσίες πρόληψης, κάτι που έχει προχωρήσει πάρα πολύ αυτό το κομμάτι. Παράλληλα με την πρόληψη θέλουμε και την εκπαίδευση. Θέλουμε να δώσουμε υπηρεσίες Υγείας παντού: σε κάθε χωριό, σε κάθε νησί και σε κάθε δυσπρόσιτη περιοχή στην Ελλάδα και για να είναι καλύτερες οι υπηρεσίες ξεκινάμε τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς και τη διασύνδεση μεταξύ των δομών.
Παράλληλα μέσα στα νοσοκομεία μπαίνουν πρωτόκολλα, μπαίνουν υπηρεσίες, κλπ. Χτίζουμε εντελώς διαφορετικά τη δομή των νοσοκομείων. Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των γιατρών. Βάζουμε και στο επίκεντρο την εκπαίδευση των πολιτών. Έχουμε σημαντικά μέτρα στα χέρια μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα νέα ΕΣΠΑ».
” Πυρά” κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για την μελέτη καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα σχετικά με τις ΜΕΘ εξαπέλυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Γιάννης Οικονόμου μιλώντας κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών.
«Οι επιστημονικές μελέτες δεν πρέπει να ευτελίζονται για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, πράγμα, που κάνει ο κ. Τσίπρας. Κανιβαλίζει μία επιστημονική μελέτη για να την φέρει στα δικά του μέτρα. Στον κρίσιμο χρόνο ο κ. Τσίπρας ενσυνείδητα και εμπρόθετα στέρησε από τον τόπο το απαιτούμενο ενιαίο μέτωπο στο όνομα του δικού του κομματικού συμφέροντος» σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Ταυτόχρονα διευκρίνισε τα εξής:
Πρώτον, η επιστημονική μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και δεν έχει παραδοθεί σε κανένα συνεργάτη του πριν από την δημοσιοποίηση της.
Δεύτερον, η εν λόγω μελέτη επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, αλλά και αδυναμίες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Τρίτον, η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη έως ότου εισέλθουν στις ΜΕΘ και προφανώς η διασωλήνωση εντός ΜΕΘ έχει καλύτερη αντιμετώπιση και τέταρτον, ο κ. Τσίπρας σκόπιμα και με τρόπο χυδαίο ευτελίζει την επιστημονική έρευνα και επικεντρώνεται στις ΜΕΘ, όταν η κοινωνία γνωρίζει πόσες ΜΕΘ παρέδωσε ο κ. Τσίπρας και τι έχει πετύχει έκτοτε ο κ. Μητσοτάκης. «Χρειαζόμαστε ενότητα και προσήλωση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, από αυτήν μας την κατεύθυνση δεν θα παρεκκλίνουμε παρά τις συκοφαντίες και την χυδαιότητες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παραμένοντας στο μέτωπο της πανδημίας, ο Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε έκτακτο το μέτρο της υποχρεωτικής επίδειξης αρνητικού PCR 72 ωρών για όλους τους ταξιδιώτες Έλληνες και μη, που επιστρέφουν στην χώρα και έχουν παραμείνει στο εξωτερικό για περισσότερες από 48 ώρες. Προσέθεσε, πως, η ισχύς του μέτρου θα διαρκέσει για την περίοδο των εορτών και ελήφθη, προκειμένου να καθυστερήσει η εκτεταμένη διασπορά της μετάλλαξης Ο και να κερδίσουμε χρόνο για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Οικονόμου γνωστοποίησε πως από την ημέρα ανακοίνωσης του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί περίπου 170.000 ραντεβού για την α’ δόση.