Η απάντηση του EMA για το εμβόλιο AstraZeneca και τις περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων. Ακυρώσεις ραντεβού

41
0
()

Μετά την αξιολόγηση των περιπτώσεων θρομβώσεων έπειτα από χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ο ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως συνδέεται με κάποιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων, οι οποίες είναι όμως πολύ σπάνιες.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο αυτό είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους.

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19.

Η Μάρτα Τεμίντο, η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας, «μετά τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca», δήλωσε μια εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας στο Twitter.

Διάφορες αναφορές σε περιστατικά θρομβώσεων που ενδέχεται να σχετίζονται με το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, η βάση της οποίας είναι στη Μεγάλη Βρετανία, έχουν προκαλέσει από τον προηγούμενο μήνα και στη χώρα μας ένα κύμα ανησυχίας, το οποίο αναμένεται να ενταθεί μετά τη δήλωση του Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στον ιταλικό Τύπο.

Ο κ. Καβαλέρι ισχυρίστηκε πως είναι «ξεκάθαρο ότι υπάρχει μία σύνδεση με το εμβόλιο» και τις σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, μία δήλωση που ο οργανισμός δεν στήριξε χθες, λέγοντας πως δεν έχει ακόμα φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα, ενώ αναμένεται να ανακοινώσουν τα ευρήματά τους πιθανότατα αύριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελεύθερη η 49χρονη που συνελήφθη για αναρτήσεις και προτροπή κατά των self tests. Συγκέντρωση "ψεκασμένων" στα δικαστήρια

Στην Ελλάδα, 346.000 άτομα είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως 605.000 από τα 2.450.000 εμβολιαστικά ραντεβού που είναι ήδη προγραμματισμένα, με βάση την προτεραιοποίηση που έχει τεθεί αρμοδίως, αφορούν στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

emvolio-astrazeneca-kyma-anisychias-kai-akyroseis-rantevoy0Προσέλευση

Σχετικά με τις προσελεύσεις στα εμβολιαστικά κέντρα, το 97% του πληθυσμού που έχει προγραμματισμένο ραντεβού για τα εμβόλια Pfizer ή Moderna εμφανίζεται στο ραντεβού, με το αντίστοιχο ποσοστό για το εμβόλιο της AstraZeneca να είναι 3% χαμηλότερο και να διαμορφώνεται στο 94%.

Οσον αφορά τις ακυρώσεις, έως 1% ακυρώνει τα ραντεβού για εμβολιασμό με Pfizer ή Moderna, με το ποσοστό που αφορά στις ακυρώσεις ραντεβού για AstraZeneca να φτάνει στο 3%.

«Μία ή δύο την εβδομάδα»

 

«Δεν έχουμε πολλές ακυρώσεις επειδή οι άνθρωποι δεν σπεύδουν να ακυρώσουν, μιλάνε πρώτα μαζί μας, τους παρουσιάζουμε τα πράγματα όπως είναι πραγματικά», λέει στην «Κ» ο Βαγγέλης Κυρίος, υπεύθυνος του εμβολιαστικού κέντρου στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου. Τονίζει πως μπορεί να υπάρχει κόσμος στο Λεωνίδιο που να εμβολιάζεται με Pfizer στην Τρίπολη, ούτως ώστε να αποφύγει το AstraZeneca, αλλά οι ακυρώσεις που έχουν στο Κέντρο Υγείας δεν είναι αξιοσημείωτες – «μπορεί μία ή δύο την εβδομάδα», συμπληρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μαγιορκίνης 1 στα 1.000 τα ψευδώς αρνητικά self test (άρα 380 ψευδώς αρνητικά σε 380.000 τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς)

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς στη Μαγνησία, όπως και το Νοσοκομείο Αγρινίου στην Αιτωλοακαρνανία. Ο Σπύρος Κολιατζάκης, ορθοπεδικός που επιβλέπει τους εμβολιασμούς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αναφέρει στην «Κ» πως την Τρίτη είχαν μόνο μία ακύρωση.

Η κατάσταση όμως διαφέρει στο Κέντρο Υγείας Ζαχάρως στην Πελοπόννησο. «Είχαμε περίπου 60 εμβολιασμούς την ημέρα όταν ξεκινήσαμε», λέει στην «Κ» η Αλεξία Γρηγοροπούλου, μία από τις υπεύθυνες του εμβολιαστικού κέντρου. Οι εμβολιασμοί, οι οποίοι γίνονται εξ ολοκλήρου με AstraZeneca, ξεκίνησαν στις 15 Φεβρουαρίου. Από τη στιγμή όμως που ακούστηκε ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλεί θρομβώσεις, η προσέλευση άλλαξε. «Τώρα», αναφέρει η ίδια, «έχουμε 40 ή 30 εμβολιασμούς κάθε μέρα».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ