Ηλίας Μόσιαλος (Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας). “Να κλείσουν τώρα όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια”

1605
0
()

«Καμπανάκι» για τον κορονοϊό κρούει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού.

Ο ίδιος, σε ανάρτησή του στα social media προτείνει να κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ως μέτρο πρόληψης.

Με αφορμή την αντίστοιχη απόφαση της Ιταλίας, ο κ. Μόσιαλος γράφει:

«Θεωρώ ότι αν είναι να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα πρέπει να το κάνουμε άμεσα πριν υπάρχει μεγάλη διάδοση του νέου ιού. Αν υπάρξουν κρούσματα σε σχολεία και πανεπιστήμια τα μέτρα που θα ακολουθήσουν θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Η διδασκαλία στα σχολεία μπορεί να αναπληρωθεί με e-learning και να αξιοποιηθεί και η δημόσια τηλεόραση με προγράμματα διδασκαλίας τις πρωινές ώρες».

Έτοιμη η κυβέρνηση για αναβάθμιση των μέτρων

Έτοιμη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση μετά και το ένατο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Πάτρα, μελετά νέα πιο αυστηρά μέτρα για να περιοριστεί ο ιός.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας το οποίο θα εξελιχθεί σε τρεις βασικές φάσεις, έχει έτοιμο για εφαρμογή το υπουργείο Υγείας στην περίπτωση που αυξηθούν δραματικά τα περιστατικά του κορονοϊου της επόμενες ημέρες. Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσίασε το βασικό σχέδιο που έχει καταρτισθεί τις τελευταίες ημέρες από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να παρουσιασθεί αναλυτικά από την κεντρική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Πάντως επειδή οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε ότι αφορά στα γενικότερα μέτρα προστασίας, η χώρα καλύπτεται από την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε, ενώ εάν χρειασθεί είτε θα ενισχυθεί με συμπληρωματικά μέτρα, είτε θα εκδοθεί και δεύτερη πράξη που θα περιλαμβάνει και νέους περιορισμούς σε μετακινήσεις, συναθροίσεις κ.λ.π.

Τα νοσοκομεία

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην περίπτωση που καταγραφούν δεκάδες κρούσματα του κορονοϊού, ακόμη και 100 βαριά κρούσματα έλεγαν υψηλόβαθμες πηγές εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, θα ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

– Στην πρώτη φάση, αύξηση των Νοσοκομείων αναφοράς σε όλη τη χώρα από 13 που είναι σήμερα σε 26. Θα διπλασιασθεί δηλαδή ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες όταν έχουν ύποπτα συμπτώματα και έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα ή έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός περιστατικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το μεταναστευτικό έφερε ανταποδοτικά έργα 1.399.000 ευρώ στην Μυτιλήνη

– Θα ακολουθήσει η δημιουργία-ορισμός νοσοκομείων που θα είναι εξειδικευμένα μόνο για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού. Τα νοσοκομεία αυτά θα αναλάβουν να νοσηλεύσουν όσους ασθενείς παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα και δεν εμπίπτουν στα ήπια περιστατικά.

– Επειδή όμως έχει προβλεφθεί ότι οι πολίτες λόγω της ανησυχία που θα δημιουργηθεί θα μεταβαίνουν κατά δεκάδες για έλεγχο σε νοσοκομεία, γι αυτό και θα απομονωθούν ολόκληρες πτέρυγες προκειμένου όσοι φθάνουν σε νοσοκομεία πουν δεν είναι αναφοράς να μπορούν να μεταφέρονται αμέσως στις αποκλεισμένες πτέρυγες. Η διαδικασία πάντως που θα ακολουθηθεί θα είναι κλιμακούμενη, καθώς πρώτα ξεκινήσει ο περιορισμένος ολόκληρων κλινικών και μετά θα έρθει ο ορισμός των νοσοκομείων που θα είναι αποκλειστικά για τον κορονοϊό.

– Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής» περιλαμβάνει και μετακίνηση προσωπικού από διάφορα νοσοκομεία της χώρας σε αυτά που θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με τον φονικό ιό. Ήδη όπως τονίζουν οι ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, έχει ορισθεί ποιο προσωπικό και από που θα μετακινηθεί ειδικά στα νοσοκομεία της Αθήνας όπου βέβαια ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Στην περίπτωση που χρειασθεί μάλιστα θα γίνουν και προσλήψεις εξπρές μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), διαδικασία που θα διαρκέσει λίγες ημέρες. Ήδη πάντως είναι στον «αέρα» διαγωνισμός του ΕΟΔΥ για την τρίμηνη πρόσληψη 200 γιατρών, νοσηλευτών και εργαστηριακών ακριβώς για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας του κορονοϊου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα οι 200 νεοπροσληφθέντες αναμένεται να περνούν ήδη τη διαδικασία της έγκρισης αφού η μίνι προκήρυξη ολοκληρώθηκε ήδη.

– Στη δεύτερη φάση, σε περίπτωση έκρηξης των περιστατικών, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την αξιοποίηση των νοσοκομείων που σήμερα παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα. Τέτοια νοσοκομεία- όπως μεταφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» αξιόπιστες πηγές -είναι μεταξύ άλλων η Παμμακάριστος που ειδικά τους χειμερινούς μήνες η κάλυψη των κλινών δεν ξεπερνά το 20%. Οι υπάρχοντες ασθενείς θα διακομισθούν σε άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να προστατευθούν, ενώ θα παραμείνουν μόνο όσοι έχουν πληγεί από τον κορονοϊου ώστε να υπάρχει διαχωρισμός των ασθενών και να μην γίνει διασπορά του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  3.164 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι, 347 διασωληνωμένοι (88,47% ανεμβολίαστοι). Η κατανομή

Στη φάση αυτή το σχέδιο προβλέπει και αύξηση των θαλάμων αρνητικής πίεσης αλλά με πιο άμεσα τεχνικά μέσα αφού κλίνες θα απομονωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να παρομοιάζουν με αυτές της αρνητικής πίεσης. Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν 72 θάλαμοι αρνητικής πίεσης σε όλη τη χώρα.

– Η τρίτη φάση του έκτακτου σχεδίου προβλέπει ότι απομονωμένα κτίρια που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται από τα βασικά νοσοκομεία, να γίνουν Μονάδες νοσηλείας ειδικών λοιμώξεων και μεταδοτικών νοσημάτων. Τέτοια κτίρια έχουν ήδη χαρτογραφηθεί από τα στελέχη του υπουργείου Υγείας και μεταξύ άλλων διαθέτει το Αμαλία Φλέμινγκ αλλά και το Αγία Βαρβάρα, αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Ήδη πάντως έχει καταρτισθεί ο ειδικός χάρτης με όλα τα αντίστοιχα κτίρια που υπάρχουν ανά τη χώρα και η χρήση τους είναι υγειονομικού χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα η ομάδα που έχει ορισθεί στο υπουργείο Υγείας έχει έτοιμα εναλλακτικά σενάρια για κάθε περίπτωση, ώστε να είναι έτοιμος ο υγειονομικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει πιθανά πολλαπλά κρούσματα του κορονοϊού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αναζητείται και λύση για τους χρονίως πάσχοντες όπως είναι οι νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση, ώστε αν χρειασθεί και υπάρξει κρούσμα σε μονάδα τεχνητού νεφρού, να μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους χώρους για τη διαδικασία ή και στον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και οι οποίοι έχουν ήδη επικοινωνήσει με το υπουργείο υγείας αναζητώντας λύση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από τους ασθενείς αυτούς περίπου οι 3500 πραγματοποιούν αιμοκάθαρση στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι 6500 στον ιδιωτικό τομέα.

ethnos.gr

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ