“Ζητάνε και τα ρέστα” οι Τούρκοι για την υπόθεση κατασκοπίας. Τους φάνηκαν πολλά τα 5 χρόνια φυλακής

34
0
(0)

Ένα ζήτημα τάξης στο εσωτερικό της Ελλάδας δεν μπορεί να αναδειχθεί σε διεθνές ζήτημα, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο.

«Αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, υπογραμμίζεται ότι η Ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή προσπάθεια, ένα ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης, να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα», σημειώνουν διπλωματικές πηγές, για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο, η οποία εκδικάστηκε χθες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη (15.12.2021) ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο πρώην μάγειρας πλοίου κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για κατασκοπεία από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου, κάτι που έφερε την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, κάνει λόγο για «προκατάληψη» και «παρατυπίες» της ακροαματικής διαδικασίας. «Καταδικάζουμε την βαριά ποινή της 5ετούς φυλάκισης που ανακοινώθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου μετά από τριήμερη ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου του 2021» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε γύρω στα μεσάνυχτα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Ο πρώην γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο – δηλαδή επί της ουσίας ένας εκ των αντιπροσώπων της γειτονικής χώρας στην Ελλάδασυνελήφθη να κατασκοπεύει κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η Ελληνική Δικαιοσύνη, με ομόφωνη απόφαση καταδίκης των κατηγορουμένων.

Όμως το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας – της οποίας η λειτουργία της Δικαιοσύνης έχει πολλάκις στιγματιστεί από διεθνείς ανεξάρτητους οργανισμούς – βρήκε το… θάρρος να μιλήσει για «προκατάληψη» και «παρατυπίες» της ακροαματικής διαδικασίας. «Καταδικάζουμε την βαριά ποινή της 5ετούς φυλάκισης που ανακοινώθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου μετά από τριήμερη ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου του 2021» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε γύρω στα μεσάνυχτα.

“Καταδικάζουμε την βαριά ποινή της 5ετούς φυλάκισης που ανακοινώθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου μετά από τριήμερη ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου του 2021, και επιβλήθηκε στο μέλος του συμβεβλημένου προσωπικού του Τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Ρόδο με την κατηγορία της αποκαλούμενης κατασκοπείας.

Και συνεχίζει: «Με τη σύλληψη του μέλους του Προξενείου μας στις 18 Δεκεμβρίου 2020, αβάσιμες ειδήσεις και σχόλια δημοσιεύθηκαν στον ελληνικό Τύπο, στοχεύοντας στην άσκηση πίεσης στο κοινό και στη δικαιοσύνη.

Κατά την διάρκεια της τριήμερης ακροαματικής διαδικασίας στη Ρόδο, καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Ακόμα και το δικαίωμα υπεράσπισης έχει παραβιαστεί με τις διαδικαστικές παραβάσεις. Ο εισαγγελέας και η δικαστική επιτροπή έδρασαν με προκατάληψη.

Το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση δημοσιεύτηκε στον ελληνικό Τύπο πριν καν ανακοινωθεί, αποκάλυψε και πάλι τις παρατυπίες της ακροαματικής διαδικασίας.

Για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το ελληνικό και διεθνές δίκαιο».

Το ιστορικό

Ενοχοι για κατασκοπεία

Οι δυο τους αντιμετώπιζαν κατηγορίες για:

  • Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
  • Παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
  • Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Το δικαστήριο, με ομόφωνη απόφασή του, τους έκρινε ένοχους μόνο για την 3η κατηγορία -κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση- και τους απάλλαξε για τα αλλά δυο αδικήματα που τους βάραιναν.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους δύο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε 5 χρόνια κάθειρξη για τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και 4 χρόνια φυλάκιση για τον μάγειρα.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ