Εφιαλτική έκθεση για 4.000 κρούσματα την ημέρα. Στα 2.000 κρούσματα γενικό lockdown. Σκληρότερα τα νέα μέτρα

148
0
()

Εφιαλτική έκθεση για 4.000 κρούσματα την ημέρα.

Στα 2.000 κρούσματα γενικό lockdown.

Σκληρότερα τα νέα μέτρα

«Πρόβλεψη για 4.000 κρούσματα την ημέρα!» κυκλοφορεί η Realnews.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει το σήμα κίνδυνου από τη νέα έκθεση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας γίνεται λόγος:

– Για εφιαλτικό σενάριο τον Δεκέμβριο. «Κινδυνεύουμε να γίνουμε Ιταλία, αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα», δηλώνει στην «R» ο καθηγητής του ΑΠΘ.

– O βαρύς χειμώνας που περιμένουν οι μετεωρολόγοι εντείνει τις ανησυχίες των επιδημιολόγων για τη διασπορά του ιού.

Η πρώτη φάση της κρίσιμης επιχείρησης συγκράτησης του σφοδρού δεύτερου πανδημικού κύματος, που τείνει να πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις, ξεδιπλώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Εν τούτοις, η εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δεν έχει εξαντληθεί στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και το νυχτερινό «shutdown».

Οι πληροφορίες λένε ότι τα επόμενο διάστημα και εφόσον οι αριθμοί συνεχίζουν να μαρτυρούν ότι το επιδημικό κύμα απέχει μακράν από το σημείο εκτόνωσής του, η επιβολή επιπλέον περιορισμών είναι αναπόφευκτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εάν τα κρούσματα φθάσουν τα 2.000 καθημερινά, οι εντατικές γεμίσουν και το σύστημα υγείας φτάσει στα… όριά του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown.

Το απευκταίο σενάριο της ανεξέλεγκτης πορείας της πανδημίας του κορονοϊού με 4.000 κρούσματα ημερησίως και δεκάδες θανάτους στο τέλος του χρόνου περιγράφεται στην τελευταία τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το μοντέλο προσομοίωσης δείχνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα μας για να ανακόψει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Το ενθαρρυντικό – παρά τα μέχρι τώρα αυξανόμενα κρούσματα (χθες «άγγιξαν» τα 1.000) είναι ότι η αυστηρή εφαρμογή της καθολικής χρήσης μάσκας μπορεί να κρατήσει τα ημερήσια κρούσματα κάτω από τα 300 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου από τον κορονοϊό αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα HERACLES σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία. Η ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη έχει καταφέρει να προβλέψει με ακρίβεια την έναρξη του δεύτερου επιδημικού κύματος και τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία τεχνική έκθεση του εργαστηρίου που φέρνει στη δημοσιότητα η «Realnews», εάν δεν ανακοπεί άμεσα η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων που διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα με την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων και κυρίως την καθολική χρήση μάσκας τότε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου θα φθάσουμε τα 1.200 νέα κρούσματα την ημέρα.

Στην περίπτωση αυτή στις 30 Νοεμβρίου τα ημερήσια νέα περιστατικά θα είναι γύρω στα 2.000, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 85.000. Οι θάνατοι θα είναι περίπου 940 και οι ημερήσιες ανάγκες για κλίνες σε ΜΕθ θα αριθμούν σε 230. Σε αυτή την περίπτωση ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα μπορούσε να φτάσει και τα 4.000 την ημέρα στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η 9η Νοεμβρίου κρίνει τα πάντα

Δείτε ακόμα: Εφιάλτης! Στα χέρια Μητσοτάκη η έκθεση για 4.000 κρούσματα την ημέρα
Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές της χώρας είναι στην ουσία το τελευταίο «καμπανάκι» της κυβέρνησης πριν το καθολικό lockdown, το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Βήματος» θα έρθει αν έχουμε 2.000 κρούσματα ημερησίως.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πάντως, σε 15 μέρες, και συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τα νέα μέτρα και κατά πόσο έχουν αποδώσει ή όχι. Ωστόσο, όλα είναι ανοιχτά, καθώς αν προκύψει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, το επόμενο δεκαήμερο για παράδειγμα, ένα lockdown μπορεί να έρθει και νωρίτερα, παρότι αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θέλει να πάρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Θεαματική κωλοτούμπα Ζέτας πριν από λίγο... "δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές"

Πάντως, το καθολικό lockdown θα είναι – αν συμβεί φυσικά – το απευκταίο μέτρο που θα πάρει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να λένε ότι άλλα μέτρα βρίσκονται στο «τραπέζι» όπως ο περιορισμός μετακινήσεων σε περιφέρειες ακόμη και σε δήμους και η εστίαση κλείνει από τις 10:00 το βράδυ.

Τα τρία νέα μέτρα κατά του κορονοϊού επεξεργάζεται η κυβέρνηση

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.
  • Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.

Πιθανή η επιβολή απαγόρευσης μετακίνησης από περιφέρεια σε περιφέρεια

Εφιαλτική έκθεση για 4.000 κρούσματα την ημέρα.

Στα 2.000 κρούσματα γενικό lockdown.

Σκληρότερα τα νέα μέτρα

Μέσα από δύο χάρτες, αυτούς της Ελλάδας και της Ευρώπης που βάφονται πλέον με ανησυχητικό ρυθμό στα χρώματα συναγερμού της πανδημίας, προαναγγέλλεται η δύσκολη «μάχη» του χειμώνα και η αγωνία της κυβέρνησης να μην κλείσουν τα ρολά της χώρας, αλλά να κρατήσει ως το τέλος ανοιχτές την κοινωνία και την οικονομία, περιορίζοντας τα άλματα στους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων και των νεκρών – άρα τον κίνδυνο ασφυκτικής πίεσης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Πίσω από το «πορτοκαλί» και το «κόκκινο», που μαρτυρούν τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος του κοροναϊού, δεν υπάρχουν μόνο οι πρώτες τοπικές καραντίνες και περιοριστικά μέτρα οριζόντιας – ουσιαστικά – μορφής (όπως η χρήση μάσκας σε κάθε μετακίνηση των πολιτών, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου), αλλά κρύβονται και νέα σενάρια, σκέψεις και επιχειρησιακά σχέδια για επόμενα βήματα αυστηροποίησης, εφόσον χρειαστούν.

Στις τελευταίες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, λένε οι πληροφορίες, δεν εξαντλήθηκε η εργαλειοθήκη κυβέρνησης και επιστημόνων. Αντιθέτως παραμένουν στο συρτάρι «όπλα» που αφορούν (και) μπλόκο στις μετακινήσεις των πολιτών εντός της επικράτειας, τη στιγμή που το κεφάλαιο «κλειστά – ανοιχτά σύνορα» ανοίγει στα επόμενα 24ωρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο μικροσκόπιο

Αυτό σημαίνει ότι στο μικροσκόπιο δεν μπαίνουν μόνο τα εθνικά σύνορα, αλλά και εκείνα που χωρίζουν τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, με τους επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους ακόμη ένα «όπλο», που αναμένουν να το ενεργοποιήσουν όταν κριθεί αναγκαίο. Ο υγειονομικός χάρτης ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19 διαθέτει ποικιλία χρωμάτων (από πράσινο έως και βαθύ κόκκινο) χωρίζοντας την Ελλάδα στα δύο.

Οι «πράσινες» και οι «κίτρινες» γεωγραφικές περιοχές είναι «παρθένες» ζώνες, υπό την έννοια ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν έχει καταφέρει να τις κατακτήσει. Αντιθέτως, για 19 περιφερειακές ενότητες – στις οποίες, σημειωτέον, κατοικεί ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρας – έχει σημάνει ο «πορτοκαλί» και ο «κόκκινος» συναγερμός. Μοιραία σε Κοζάνη και Καστοριά που βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown, εκτός από την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, ισχύει και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός των συνόρων της περιφερειακής ενότητας όπου ισχύουν τα μέτρα.

Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ενδεικτικό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο καταγράφεται «βαρύ» στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, την ώρα που, για παράδειγμα, η Βέροια και η Κατερίνη παραμένουν στις κίτρινες ζώνες.
Η έκκληση που απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους κατοίκους της περιοχής ενόψει των επόμενων εορταστικών ημερών (γιορτή Αγίου Δημητρίου και 28η Οκτωβρίου) είναι ενδεικτική για εκείνα που έρχονται στην περίπτωση που οι πολίτες δεν επιδείξουν πειθαρχία, δεδομένης της κρίσιμης καμπής στην οποία βρίσκεται η χώρα. «Χρειάζεται προσοχή στις όποιες μετακινήσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τρία διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας από σήμερα έως και Τετάρτη. Πως θα κινηθούν

Διότι το να μεταφερθεί το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή – είτε αφορά τις όμορες περιοχές είτε οποιαδήποτε ταξίδια – νομίζω θα είναι ολέθριο. Αρα, οπωσδήποτε μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τα επόμενα 24ωρα θα αποτελέσουν ακόμη ένα crash test, με τους ειδικούς να αξιολογούν την ανάγκη αξιοποίησης των εφεδρειών της διαθέσιμης εργαλειοθήκης, ενόσω υπό επεξεργασία τίθενται άλλες ενδεχόμενες αλλαγές στο καθεστώς των «κόκκινων» περιοχών, όπως η πιθανή απελευθέρωση του λιανεμπορίου.

Εθνικά σύνορα

Την ίδια στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναζητείται ένας καλύτερος συντονισμός των εθνικών συνοριακών πολιτικών, προκειμένου να μην επιστρέψει ξαφνικά στην ΕΕ η κατάσταση απομόνωσης της περασμένης άνοιξης. Το θέμα, και συγκεκριμένα ο προσωρινός περιορισμός των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την ΕΕ παράλληλα με τη διασυνοριακή ιχνηλάτηση επαφών και τις ρυθμίσεις περί καραντίνας, είναι βέβαιο ότι θα τεθεί επί τάπητος στο τραπέζι των 27 στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 29 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ομόλογοί του θα συζητήσουν για ένα ευρύτερο πακέτο θεμάτων για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, το οποίο θα εγκρίνει την προηγούμενη ημέρα η Κομισιόν.

Είναι σαφές ότι η πολιτική των συνόρων παραμένει αρμοδιότητα κάθε κράτους – μέλους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είχε επιχειρήσει – αν και χωρίς μεγάλη επιτυχία – κοινό συντονισμό, θα επιμείνει στις «κατευθυντήριες γραμμές» παλεύοντας για ομοιομορφία. Προς το παρόν, στην ελληνική κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής και πάντως δεν έχουν στα σκαριά κάποια συνολική παρέμβαση, αν και θα πρέπει να αναμένονται…

προσθαφαιρέσεις χωρών στον κατάλογο που αφορά αναστολές πτήσεων προς τη χώρα, ενόσω η ΕΕ επεξεργάζεται τις αλλαγές στη λίστα των επιτρεπόμενων πτήσεων από τρίτες χώρες.

Οι διαβουλεύσεις των 27 θα ανοίξουν τον κύκλο τακτικών τηλεδιασκέψεων τους επόμενους μήνες, με αντικείμενο αποκλειστικά την πανδημία – μια ιδέα που μοιράστηκε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τους ομολόγους της στην προ ημερών διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής.

Ευρωπαίοι παράγοντες επισημαίνουν την ανάγκη να αποφευχθεί οτιδήποτε θα απειλούσε με νέες αναταράξεις τις οικονομίες, ωστόσο δύσκολα μπορεί να προεξοφληθεί ο τρόπος που τα κράτη – μέλη θα αποφασίσουν να διαχειριστούν τα σύνορά τους μπροστά στην αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ενδεικτικό (και προφανώς ανησυχητικό) παράδειγμα, αυτό της Ουγγαρίας, που ανακοίνωσε επισήμως στην αρχή του φθινοπώρου την επιστροφή της σε συνθήκες άνοιξης, με σφράγισμα των συνόρων της για τους αλλοδαπούς, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Εξού και πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές φωνές (επιτρόπων κ.ά.) για έγκαιρο και μεγαλύτερο συντονισμό στην κατεύθυνση να προστατευθεί το «δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης». Ηδη πάντως η Κομισιόν έχει προτείνει την εξέταση κοινών κριτηρίων πριν από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων για επιβολή περιορισμών στους ταξιδιώτες, ενώ σε λειτουργία είναι η πλατφόρμα Re-open EU – ένας διαδραστικός χάρτης με τα ισχύοντα εθνικά μέτρα, πληροφορίες για τους επισκέπτες της κάθε χώρας κ.λπ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ