Εφημερία “τρόμου” στο Λαϊκό νοσοκομείο. Αυξάνονται τα αιτήματα νοσηλείας σε ΜΕΘ. Αύξηση 200% στους εμβολιασμούς

29
0
(0)

Εφημερία τρόμου στο Λαϊκό Νοσοκομείο για ασθενείς και υγειονομικούς.

Στις κλινικές υπάρχουν 25-30 ράντσα, 40 άτομα βρίσκονται σε κλινικές COVID, ενώ τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και την έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ δείχνει ο θάνατος ενός διασωληνωμένου ασθενούς εκτός ΜΕΘ χθες το πρωί, όπως μετέδωσε το MEGA.

ΜΕΘ κορονοιος

Προχθές υπήρχαν 73 αιτήματα για κλίνες σε ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, με τα 50 αιτήματα να έρχονται μόνο από την Αττική.

Μέσα σε μία ημέρα τα αιτήματα αυξήθηκαν δραματικά, τα οποία έφτασαν τα 100. Από αυτά, τα 70 αφορούν την Αττική.

Την ώρα που τα νοσοκομεία «βουλιάζουν» από νέες εισαγωγές και διασωληνώσεις ασθενών με κοροναϊό, αίσθηση δημιουργούν τα όσα κατήγγειλε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέφερε ότι πέντε κλίνες ΜΕΘ στο «Λαϊκό» νοσοκομείο φτιάχτηκαν χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές, γεγονός που αποδεικνύεται όπως είπε από τα ποσοστά θνητότητας.

«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική COVID του νοσοκομείου δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο», είπε.

«Αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα καταλάβετε, δεν μπορώ να πω περισσότερα».

Συνεχίζοντας ο κ. Βασιλακόπουλος είπε: «Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε με μέτρια αποτελέσματα. (…) Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν είναι πραγματικές κλίνες. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και έπειτα έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα καταλάβετε, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται».

«Ζητήστε επίσημα στοιχεία για πόσους μπήκαν σε αυτή την εντατική των 5 κρεβατιών και για πόσους βγήκαν»

«Ζητήστε επίσημα στοιχεία για πόσους μπήκαν σε αυτή την εντατική των 5 κρεβατιών και για πόσους βγήκαν. (…) Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένη μονάδα. Λειτούργησε εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα. Το να παίρνουμε χειρουργικές κλίνες και να τις μετατρέπουμε σε κλίνες ΜΕΘ γιατί έχουν αναπνευστήρες, πιστέψτε με είναι λύση ανάγκης σε ένα πόλεμο και δεν θα πετύχουμε στάνταρ θνητότητας», ανέφερε επίσης.

Ένας 22χρονος που νοσηλευόταν με κορονοϊό, κατέληξε, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, ο 22χρονος δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ είχε υποκείμενα νοσήματα.

Νοσηλευόταν σε κλινική του νοσοκομείου με παροχή οξυγόνου, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και κατέληξε χθες από επιπλοκές.

Στη ΜΕΘ του “Παπαγεωργίου” η πίεση παραμένει, καθώς είναι πλήρεις και οι 18 κλίνες και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ3, τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην ΕΡΤ1 είπε τα εξής:

«Όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και την χρειάζεται το ΕΣΥ την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στο συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «πάνω από 50 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές στην Αττική και έως τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη κατάλογο κλινών που τυχόν θα χρειαστούμε στην Αθήνα».

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης για τους ιδιώτες γιατρούς και την επίταξη

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «χθες έγινε η τηλεδιάσκεψη με τους Πανελλήνιους Ιατρικούς Συλλόγους και καταλήξαμε στο ότι μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν την προσπάθειά τους οι ιατρικοί σύλλογοι να πείσουν τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το ΕΣΥ, διαφορετικά την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται το σχέδιο της επίταξης των υπηρεσιών, της επιστράτευσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες και ξεκινώντας από εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, δηλ. τη Βόρεια Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη είναι έτοιμο το σχέδιο να επεκταθεί και σε όλες τις άλλες περιοχές που θα χρειαστεί.

«Τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση», είπε ο κ. Πλεύρης.

Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο.

Επιπλέον θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα το βράδυ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό στην ίδια ανακοίνωση, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω από 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Συνεχίζεται σταθερά η αυξητική τάση των κρουσμάτων κοροναϊού, γεγονός που αυξάνει με τον ίδιο ρυθμό και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται σε οριακό πλέον σημείο.

Τα νούμερα από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τρομάζουν, αφού όπως προκύπτει ανά δέκα ημέρες, τόσο τα κρούσματα, όσο οι διασωληνωμένοι και κατ’ επέκταση οι θάνατοι, δυστυχώς αυξάνονται.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στις 20 Οκτωβρίου:

Τα νέα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν ήταν 3.279.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 704.211.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 38.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 213 .

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 351.

Την 1η Νοεμβρίου:

Τα νέα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν ήταν 5.449.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 747.595 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 52.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 249.  

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 430.

Στις 10 Νοεμβρίου

Τα νέα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν  ήταν 7.105.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν  σε 808.297.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 70.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 489.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 429.

Στα όριά του το ΕΣΥ

Τα παραπάνω στοιχεία, που δυστυχώς, όπως προαναφέραμε αυξάνονται επικίνδυνα, έχουν φέρει στα όρια τους τα νοσοκομεία σε ολόκληρη την χώρα.

Η εξάντληση του ΕΣΥ, που υποφέρει από έλλειψη κλινών και συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων εντατικολογίας, αναισθησιολογίας και πνευμονολογίας, γίνεται κρίσιμο ζήτημα πρώτης γραμμής με μόνη «θεραπεία» την αναζωογόνηση με δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο.

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη ξεκινήσει από την Λάρισα και την Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν προστεθεί 285 κλίνες για ασθενείς covid κλινικές, 19 κλίνες για ασθενείς σε κέντρα αποκατάστασης και 85 κλίνες για non covid. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά. Όμως το πρόβλημα εντείνεται καθημερινά με νέες εισαγωγές και διασωληνώσεις.

Υπό κατάρρευση και το νοσοκομείο του Βόλου

Τον κώδωνα του κινδύνου ο Νίκος Χαφτούρας, Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον κ. Χαφτούρα, το νοσοκομείο του Βόλου βρίσκεται υπό κατάρρευση, μην αντέχοντας να αντέξει την πίεση που ασκείται από την έκρηξη κρουσμάτων.

«Η κατάσταση παραμένει δραματική. Οι ασθενείς ξεπερνούν τους 110. Το νοσοκομείο είναι υπό κατάρρευση, αλλά τελευταία στιγμή έγινε μία κινητοποίηση και φαίνεται πως κάτι πάει να γίνει. Γίνονται συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές. Το νοσοκομείο όμως είχαμε αποφασίσει να μην ξεπεράσει τους 70 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ στην εφημερία είχαμε 110 ασθενείς. Φτάσαμε στο ταβάνι. Φτάσαμε σε ένα πόλεμο δίχως στρατιώτες και δίχως πολεμοφόδια… Τα πολεμοφόδια είναι το οξυγόνο», δήλωσε.

Επίταξη ιδιωτών γιατρών αν και εφόσον…

Πλέον μένει να φανεί η στάση που θα τηρηθεί εκ μέρους των ιδιωτών γιατρών, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να διαμηνύει πως εάν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, στο διάστημα των επόμενων 7 με 10 ημερών, και δεν καλυφθούν οι θέσεις ή έστω μέρος τους, τότε υπάρξει επίταξη υπηρεσιών.

Η επίταξη θα αφορά στις περιοχές οι οποίες πιέζονται, όχι συνολικά. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την καλή συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων και με τον υπάρχον σχεδιασμό από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν.

Μεγάλο θέμα οι ανεμβολίαστοι

Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι δυσοίωνες και μιλάνε για 9.000 – 11.000 κρούσματα ημερησίως από τον Δεκέμβριο, ενώ η πρόβλεψη για 120 νεκρούς την ημέρα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, τρομάζει. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν νέα μέτρα για ανεμβολίαστους.

Ο αποκλεισμός από την εστίαση και τη διασκέδαση (σε ανοιχτούς χώρους) και καθημερινά τεστ για τις δραστηριότητες τους, είναι μεταξύ των μέτρων που έχουν τεθεί προς εξέταση στην κυβέρνηση αν η πανδημία συνεχίσει την φρενήρη της πορεία.

Βέβαιος θεωρείται ο περιορισμός του αριθμού πελατών στα σούπερ μάρκετ ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους, όπως επίσης και η επαναφορά της μάσκας παντού.

Ενδεικτική είναι η απάντηση του κ. Γεωργιάδη, όταν ρωτήθηκε εάν οι ανεμβολίαστοι, θα μπορούσαν για παράδειγμα να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά: «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Ο ίδιος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κοροναϊό αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.

«Να μην μπορούν να μπουν πουθενά»

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του διευθυντή στη Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, τόνισε πως πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο.

«Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η τεράστια διασπορά στα κρούσματα που καταγράφεται τις προηγούμενες ημέρες αλλά και τα νέα μέτρα που θέτουν περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, φαίνεται πως έχουν προβληματίσει όσους διστάζουν ακόμη να εμβολιαστούν.

Όπως αποκάλυψε ο  Μάριος Θεμιστοκλέους γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , οι εμβολιασμοί έχουν παρουσιάσει αύξηση πάνω από 200%, τόσο για την πρώτη δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση και αποτυπώνεται στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ.

Το στοίχημα, όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό.  Τόνισε δε, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα αλλά και η αύξηση στα κρούσματα συνέβαλαν στην αύξηση των εμβολιασμών.

Είναι πλέον κατανοητό ότι ο ιός της πανδημίας είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός.

Ποιοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι την τρίτη δόση (αναμνηστική) πρέπει να κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών και έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Μετά το 6μηνο, συμπλήρωσε,  θα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση, η οποία γίνεται είτε με μια κανονική δόση Pfizer είτε με μισή δόση του Μoderna.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε, μπορούν στους 5,5 μήνες να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν το ραντεβού τους στο χρόνο που εκείνοι θέλουν και θα επιλέγουν και το εμβόλιο που θέλουν (Pfizer ή Moderna). Επίσης, θα λαμβάνουν sms ανά διαστήματα.

Όσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa δηλ. Pfizer και Μοderna, ενώ οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Υπάρχει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Όλοι θα πρέπει να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας, ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση, υπογράμμισε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, διευκρίνισε ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει αν και -όπως είπε-. στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υπάρχει ημερομηνία ενός χρόνου, όπως συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη κάποιες χώρες όπως η Γαλλία βάζουν υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση.

Ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων για όσους σπεύδουν το τελευταίο διάστημα να κλείσουν ραντεβού για την πρώτη δόση, παρά το γεγονός ότι εδώ και μήνες αρνούνταν να κάνουν το εμβόλιο.

Τι είναι αυτό που οδηγεί κάποιον ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε κάνει καμία δόση εμβολίου να κλείνει ραντεβού; Η ανάλυση των δεδομένων απαντά σε αυτά τα ερωτήματα.

Οι περιορισμοί στην καθημερινότητα και ο φόβος του τέταρτου κύματος εκτιμάται πως έστρεψαν τους πολίτες προς τον εμβολιασμό.

Πριν πάμε σε αναλυτικά στοιχεία, τα οποία αφορούν τον ηλικιακό και γεωγραφικό καταμερισμό, ας δούμε τη συνολική κατακόρυφη άνοδο στα ραντεβού πρώτης δόσης τις τελευταίες 10 ημέρες.

Την 1η Νοεμβρίου κλείστηκαν συνολικά 13.087 νέα ραντεβού πρώτης δόσης, στις 2 Νοεμβρίου 17.592, στις 3 Νοεμβρίου 23.708, στις 4 Νοεμβρίου 27.264, στις 5 Νοεμβρίου 25.344, το Σαββατοκύριακο είχαμε 16.387 στις 6 του μηνός και 10.127 στις 7 του μηνός, στις 8 Νοεμβρίου 39.973, στις 9 Νοεμβρίου 33.272 και χθες, 10 Νοεμβρίου, έως το μεσημέρι, 18.082. Συνολικά τις τελευταίες δέκα ημέρες κλείστηκαν 225.547 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση.

emvoliasmos-poioi-speydoyn-gia-tin-proti-dosi-ta-pososta-ton-teleytaion-imeron0«Πρωταθλητές» οι 18-24

Η ανάλυση των στοιχείων, που παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή από το Μέγαρο Μάξιμου εν μέσω αύξησης κρουσμάτων και πίεσης για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ο μεγάλος όγκος των νέων ραντεβού προέρχεται από τις μικρές και μεσαίες ηλικίες, με «πρωταθλητές» τις ηλικίες 18-24, όπως μπορείτε να δείτε στον αναλυτικό πίνακα.

Συνολικά τα 221.712 νέα ραντεβού πρώτης δόσης επιμερίζονται ως εξής:

  • οι ηλικίες 12-14 έχουν κλείσει 12.939 νέα ραντεβού.
  • οι 15-17 φτάνουν τα 16.566,
  • οι 18-24 είναι στα 25.839, έχοντας όπως είπαμε το ρεκόρ.
  • οι 25-29 είναι στα 20.051,
  • οι 30-34 στα 21.537,
  • οι 35-39 στα 22.927,
  • οι 40-44 στα 21.756,
  • οι 45-49 στα 18.104,
  • οι 50-54 στα 16.309,
  • οι 55-59 στα 13.710,
  • οι 60-64 στα 10.243, οι 65-69 στα 7.695,
  • οι 70-74 στα 5.107,
  • οι 75-79 στα 3.532,
  • οι 80-84 στα 2.729
  • και οι 85 και άνω στα 2.668.

Το γεγονός πάντως ότι ο μεγάλος όγκος των νέων ραντεβού είναι στις ηλικίες από 18 έως 39, ενώ έπειτα αρχίζει να πέφτει, αποτελεί σαφέστατα και αποτέλεσμα των περιορισμών στην εστίαση και στα καφέ, κάτι που δυσκολεύει πολύ τη ζωή των νεοτέρων.

Πρώτη η Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, η ανάλυση των εμβολιασμών ανά νομό δείχνει πως η επέλαση του τέταρτου κύματος έχει φοβίσει τους πολίτες, καθώς τα ραντεβού για την πρώτη δόση είναι ιδιαίτερα πολλά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ενδεικτικά, παρουσιάζουμε τα ραντεβού στους 9 νομούς της Ελλάδας με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50%, που είναι η Δράμα, το Κιλκίς, η Πέλλα, η Πιερία, οι Σέρρες, η Ευρυτανία, η Φωκίδα, η Ηλεία, η Δυτική Αττική. Από αυτούς, οι 7 είναι πολύ ψηλά στα ραντεβού πρώτης δόσης, με εξαίρεση την Ευρυτανία και τη Φωκίδα, οι οποίες δείχνουν να «επιμένουν» στην καχυποψία έναντι του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, στη Δράμα κλείστηκαν σε δέκα μέρες 2.402 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση, στο Κιλκίς 1.763, στην Πέλλα 4.212, στην Πιερία 3.132, στις Σέρρες 3.962, στη Φωκίδα 825, στην Ηλεία 3.142 και στη Δυτική Αττική 3.858. Πρώτος νομός σε ραντεβού πρώτης δόσης είναι η Θεσσαλονίκη, με 20.014 νέα ραντεβού, η οποία –επίσης– είναι πολύ χαμηλά στην εμβολιαστική κάλυψη, παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στους νομούς με εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 50% – όπως οι προαναφερθέντες.

Επίσης, ψηλά σε νέα ραντεβού είναι η Δυτική Αθήνα (59% εμβολιαστική κάλυψη) με 9.561 και η Αιτωλοακαρνανία με 5.093, η οποία έχει επίσης εμβολιαστική κάλυψη πέριξ του 50%. Στην κατηγορία μπαίνει και η Λάρισα με περίπου 50% εμβολιαστική κάλυψη και 7.619 νέα ραντεβού. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται πως οι περιορισμοί που έθεσε η κυβέρνηση στους κλειστούς χώρους –σε συνδυασμό βεβαίως με την επέλαση του τέταρτου κύματος και τον φόβο νόσησης– έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των εμβολιασμών πρώτης δόσης σε νεαρά άτομα, αλλά και σε νομούς που έως τώρα ήταν «αρνητές».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ