Ερντογάν, “Ελάτε να τα βρούμε” (με βίντεο υποτιτλισμένο στα Ελληνικά). Αιφνίδια αλλαγή πορείας του Oruc Reis

295
0
()

Όπως μετέδωσε το Mega, μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής από την Άγκυρα, το Oruc Reis, η συνοδεία του και τα πολεμικά που το ακολουθούν άλλαξαν πορεία.

Τα τουρκικά πλοία δείχνουν να ακολουθούν πορεία προς νότο, με στρατιωτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως ίσως πρόκειται για την απαρχή στροφής προς τα ανατολικά. Κάτι τέτοιο όμως απομένει να φανεί τις επόμενες ώρες.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να του εκπέμπει μηνύματα ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Μάλιστα, η εν λόγω αλλαγή πορείας φαίνεται και στην ιστοσελίδα Marinetraffic.com.

Την ανάγκη παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, και ειδικότερα της Ευρώπης προεξάρχουσας της Γερμανίας που έχει την προεδρία της Ένωσης, αλλά και τον πραγματικό στόχο της Άγκυρας ανέπτυξε μέσω του ΣΚΑΪ ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.

«Η Τουρκία παρανομεί, είτε έχει επιχειρήσει να κάνει σεισμικές έρευνες που πιθανότατα δεν το έχει κάνει, είτε όχι, παρανομεί. Έχει εκδώσει NAVTEX μέσω της όποιας έχει δεσμεύσει περιοχή στην όποια δεν έχει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας αρά ασκεί δικαίωμα που δεν έχει και θα μπορούσε να αποκτήσει μέσω συμφωνίας η μέσω δικαστικής απόφασης, άρα πρέπει να γίνει σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή όχι μόνο βρίσκεται εν αδίκω αλλά παρανομεί κατάφορα» δήλωσε στον Νίκο Στραβελάκη και το κεντρικό δελτίο του σταθμού μας.

Όπως τόνισε, «η Αθήνα κινείται σε διττή λογική, από τη μια θέλουμε αποκλιμάκωση, από την άλλη πρέπει να πιεστεί ο διεθνής παράγοντας, ειδικότερα η ευρωπαίοι εταίροι μας, ειδικότερα η Γερμάνια που έχει και τη θεσμική ευθύνη ως προεδρεύουσα της ΕΕ,  προκειμένου να λάβουν άμεσα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει αυτή τη ρότα».

«Η Τουρκία δεν μπορεί να παρανομεί σε βάρος δυο κρατών της ΕΕ (Ελλάδα – Κύπρος, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα) και να μην έχει υποστεί συνέπειες ή να μην υπάρχει απειλή συνεπειών, διαφορετικά δε βλέπω κάτι άλλο για να φρενάρει την τουρκική επιθετικότητα» σχολίασε.

Τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, προειδοποίησε ο διεθνολόγος, γιατί υπάρχει το ανθρώπινο λάθος, ενδεχόμενο προβοκάτσιας κακού υπολογισμού, ατυχήματος. Εφόσον εξαντλήσει τα διπλωματικά περιθώρια και τα νομικά εργαλεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αντιδράσει παρά με τρόπο εμφατικό, που θα έχει στρατιωτικό περιεχόμενο. Είτε έτσι είτε αλλιώς θα πάμε σε αποκλιμάκωση, δήλωσε πάντως ο κ. Φίλης, αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν μπορεί να πάρει πίσω την κίνηση που έχει κάνει τόσο άμεσα όπως το έκανε την περασμένη φορά που αναγκάστηκε σε αναδίπλωση εντός 24 ωρών μετά την έκδοση NAVTEX. Άρα χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα να προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες που αποσκοπούν στο να ικανοπoιήσουν το εγχώριο ακροατήριο. Βέβαια, αποσκοπούν, κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, να καταστήσουν συνείδηση προς τις περιφερειακές δυνάμεις όπως η Ελλάδα, αλλά και τους διεθνείς παίκτες, ότι η Τουρκία είναι η επικυρίαρχη δύναμη της περιοχής και ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία» επισήμανε ο Νίκος Φίλης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.) υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, το οποίο συνήλθε απόψε, Τρίτη 11 Αυγούστου 2020.

Αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας ήταν η αποτίμηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης που ενοχλεί την Τουρκία. Το σκεπτικό του Χάρτη και τι σημαίνει για την Ε.Ε.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου.

Η κυβέρνηση δεν πέφτει στην παγίδα της Άγκυρας για να κλιμακώσει την ένταση, και παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις. O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διεμήνυσε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί την επιβολή τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας το Ορούτς Ρέις να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Άλλαξε ρότα το Ορούτς Ρέις

Σημειώνεται ότι το τουρκικό σκάφος Ορούτς Ρέις, φθάνοντας στο δυτικό όριο της παράνομης NAVTEX, δηλαδή κοντά στον 28ο μεσημβρινό άλλαξε ρότα, και κατευθύνθηκε αρχικά νότια και συνέχεια ανατολικά όπου και συνεχίζει, δηλαδή δεν ξεπέρασε τον 28ο μεσημβρινό, το όριο της ΑΟΖ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.

Το τουρκικό σκάφος ακολουθεί ανατολική πορεία, κινείται αργά με ταχύτητα 4 κόμβων, έχει ποντισμένα τα καλώδια, όμως η διάταξη που έχει γύρω του δεν του επιτρέπει να πραγματοποιήσει έρευνες καθώς γύρω του βρίσκονται τουλάχιστον επτά τουρκικά πλοία, και συνολικά 25 μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια) που βρίσκονται ανεπτυγμένες στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το 100% του ελληνικού στόλου έχει κινητοποιηθεί λαμβάνοντας θέσεις τόσο στο τόξο από τη Ρόδο μέχρι την Κρήτη, όσο και κοντά στο Ορούτς Ρέις εκπέμποντας μηνύματα ότι πρέπει να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι Τούρκοι απάντησαν την Τρίτη ότι βρίσκονται σε τουρκική ΑΟΖ και καλούν τα ελληνικά πλοία να αποχωρήσουν.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις και της τουρκικής αρμάδας. Αλλά και τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έψαχναν και την Τρίτη να βρουν τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων και κυρίως των υποβρυχίων. Είχαμε συνολικά 45 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αλλά και τρεις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το τακτικό Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) που συγκάλεσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τους αρχηγούς των τριών σωμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις.

Διπλωματικό επίπεδο

Εξάλλου, σε διπλωματικό επίπεδο, το μπαράζ επαφών συνεχίζεται, ενώ με αίτημα του Νίκου Δένδια τέθηκε στο τραπέζι η σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με στόχο να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, πριν τις 27 Αυγούστου, καθώς η Αθήνα θέλει να φέρει την Άγκυρα προ των ευθυνών της. Εξάλλου, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ετοιμάζει νέες, επιπλέον κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Επιφυλακτικότητα Βερολίνου

Το Βερολίνο πάντως αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την ελληνική αξίωση για σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, εκτιμώντας ότι «μάλλον δεν βοηθά επί της ουσίας» όπως τόνιζε ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle στο Bερολίνο Κώστας Συμεωνίδης επικαλούμενος δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου. «Άλλωστε επίκειται η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στις 27 και 28 Αυγούστου» υποστηρίζει το Βερολίνο.

Παράλληλα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει μιλήσει ακόμα με τον κ. Ερντογάν, όπως είχε κάνει προ 1,5 εβδομάδας.

Γερμανοί αναλυτές επέρριπταν πάντως μερίδιο ευθύνης στην Ελλάδα για την όξυνση, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν «καλή η χρονική συγκυρία (της υπογραφής συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για ΑΟΖ) όταν είχε μόλις επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης μετά από την τότε παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου».

Συνεχίζουν την προπαγάνδα οι Τούρκοι με νέο βίντεο

Συνεχίζει την προπαγάνδα η Αγκυρα, καθώς το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανήρτησε βίντεο με το Oruc Reis. Σε αυτό απεικονίζεται το τουρκικό ερευνητικό να πλέει συνοδεία πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων. Στο σχόλιο, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κάνει λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα», τονίζοντας ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα της χώρας.
«Εμπνευσμένοι από την ένδοξη ιστορία μας, την αγάπη και την εμπιστοσύνη του έθνους μας, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε όλων των ειδών τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Γαλάζιας μας Πατρίδας μέχρι τέλους. Η κληρονομιά μας είναι η Γαλάζια Πατρίδα μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μόνο με συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο. Άκυρες οι λίστες χωρίς ιατρική συνταγή

Βίντεο υποτιτλισμένο στα ελληνικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, για την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ανήρτησε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων της Anadolu στον επίσημο λογαριασμό του στα social media.

To βίντεο παρουσιάζει τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, υποτιτλισμένες ωστόσο στα ελληνικά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του Anadolu, με εμφανή προφανώς αποδέκτη την ελληνική πλευρά.

Το βίντεο συνοδεύει απόσπασμα της δήλωσης του Ερντογάν, με το οποίο καλεί σε συνεργασία να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, προφανώς όπως επιδιώκει η Άγκυρα :

«Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων».

 

Την πορεία του Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο και την νέα ελληνοτουρκική ένταση, παρακολουθούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.  

Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει από το Κατάρ, σύμμαχο της Τουρκίας στην περιοχή.

«Σε τροχιά αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.
Η Τουρκία προωθεί τα σχέδιά της
για εξορύξεις σε διαμφισβητούμενα
ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο».

Στη Γερμανία η εφημερίδα Έσισε Νίντερσάξισε Αλγκεμάινε αναρωτιέται: Θα πρέπει η Ανγκελα Μέρκελ να μεσολαβήσει ξανά; – Νέα πρόκληση από Ερντογάν, πολεμικό ναυτικό βρίσκεται ήδη επί τόπου.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ρενταξιόνετζβερκ Ντόιτσλαντ βλέπει μια … ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΛΟΝΗΤΑ ΕΡΕΥΝΕΣ.

Το βραδυνό δελτίο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης μεταδίδει

«Στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν ξανά εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Στην Ισπανία η εφημερίδα Λα Βανγκουάρντια έχει τίτλο… ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ “ΞΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΕΙ” ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η Washington Examiner κατονομάζει τον Ερντογάν ως τον μοναδικό υπεύθυνο για την ένταση στην περιοχή.

«Η ένταση παραμένει υψηλή και η σύρραξη αποτελεί πλέον πιθανότητα. Υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο υπόλογο για αυτή την κρίση – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τα σκάφη ενεργειακών ερευνών σαν ντε φάκτο πειρατικά πλοία. Αυτές οι έρευνες σκοπεύουν να διεκδικήσουν τον έλεγχο των υποθαλασσίων πόρων. Η Ελλάδα δεν κάνει πίσω».

Ο Χρόνης Καπαλίδης (Ειδικός ναυτικής ασφάλειας “Chatham House”) αναφέρει πως
«Αυτό που βλέπουμε τώρα από την Τουρκία  είναι γνωστό στις διεθνείς σχέσεις ως  “διπλωματία των κανονιοφόρων”, έτσι η Τουρκία χρησιμοποιεί πολεμικά σκάφη και ερευνητικά σκάφη στην περιοχή προκειμένου να προσπαθήσει να προωθήσει περαιτέρω τα συμφέροντά της.

Την ίδια ώρα το γερμανικό περιοδικό Φόκους έχει τίτλο – ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ – ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Η ΑΘΗΝΑ ΚΡΟΤΑΛΙΖΕΙ ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ

«Κλιμακώνεται η διαμάχη για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Αθήνα και Άγκυρα κινητοποίησαν ξανά τους στόλους τους. Η Ελλάδα προειδοποίησε την Τουρκία να μην στείλει πλοία για αναζήτηση αερίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Κάτι όμως που ο Ερντογάν αγνοεί, στήνοντας ξανά ένα επικίνδυνο σόου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ