
Το ρόλο των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο με τη στήριξη που παρέχει σε Ελλάδα και Κύπρο στηλίτευσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, από τα Κατεχόμενα.
O Tούρκος αντιπρόεδρος βρίσκεται στα Κατεχόμενα της Κύπρου για επαφές και εγκαίνια κάποιου έργου και σε ζωντανή εκπομπή του Bayrak Radio Television (BRT) ανέφερε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην απειλήσουν την ασφάλειά της.
«Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες που στοχεύουν στην αναστροφή του υπάρχοντος καθεστώτος σχετικά με τα εμπάργκο (σ.σ. από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο) και τον αφοπλισμό του νησιού. Παρακολουθούμε στενά ορισμένες από τις συνεργασίες που ξεκίνησαν με την άρση των εμπάργκο (από τις ΗΠΑ) για τον εξοπλισμό του νησιού. Συζητούμε το θέμα με τις ΗΠΑ σε κάθε διάσταση και εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σε κάθε επίπεδο. Ο αγώνας μας σε αυτό το θέμα θα συνεχιστεί, αλλά οι εξοπλισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Ειδικά αν αφορά την ασφάλεια της ‘ΤΔΒΚ’ και του τουρκικού λαού, διότι οι εγγυήσεις μας ξεκινούν από την ασφάλεια. Φυσικά θα συνεχιστούν οι δραστηριότητές μας και σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό επίπεδο, και σε όλους τους άλλους τομείς. Φυσικά, οι συνεισφορές και τα έργα μας στην Κύπρο θα συνεχιστούν. Πάνω απ’ όλα όμως θέτουμε τη διάσταση της ασφάλειας. Έχουμε δώσει εγγυήσεις για αυτήν την ασφάλεια μέχρι τέλους και δεν θα φεισθούμε οποιουδήποτε κόπου, ό,τι χρειαστεί. Έχουμε ήδη κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται».
Ο Οκτάι τόνισε ότι τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Έλληνες γνωρίζουν καλά πως το τουρκικό έθνος δεν θα προβεί σε απειλητικές επιχειρήσεις, προσθέτοντας: «Επομένως, αν θέλουν να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές ενέργειες σε ορισμένα θέματα, ας μας απειλήσουν εκείνοι. Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν την αποφασιστικότητά μας, αυξάνουν το πείσμα μας. Με άλλα λόγια, η εξοπλιστική κούρσα αυξάνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την ασφάλεια της ‘ΤΔΒΚ’, τόσο του κράτους όσο και των αδελφών μας εδώ. Δεν διστάζουμε σε τίποτα. Είναι απολύτως σαφές. Δεν θα διστάσουμε και όπου πάει. Δεν διστάζουμε όπου κι αν καταλήξει. Με άλλα λόγια, όταν πρόκειται για την πατρίδα μας, όταν πρόκειται για το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, δεν διστάζουμε, δεν φοβόμαστε τίποτα. Γι’ αυτό το κράτος και η κυβέρνηση της Τουρκίας ήδη κάνουν ό,τι χρειάζεται. Δεν είναι μόνο λόγια όλα αυτά».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι τα εμπλεκόμενα κράτη, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό και να αντιληφθούν ότι θα ήταν προς το συμφέρον τόσο των κοινωνιών όσο και των κρατών να είναι το νησί άοπλο και όχι εξοπλισμένο, ο Οκτάι τόνισε ότι τα εν λόγω κράτη θα πρέπει να καθορίσουν τις πολιτικές τους ανάλογα.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Φουάτ Οκτάι διαμήνυε ότι δεν θα επιτραπεί στις ΗΠΑ να αποτελέσουν απειλή που θα επηρεάσει άμεσα την ασφάλεια, ακόμη και αν αυτό συμβεί για διάφορους σκοπούς.
«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παιχτεί κανένα παιχνίδι στην περιοχή ερήμην μας, δεν θα το επιτρέψουμε, δεν θα επιτρέψουμε ένα τέτοιο παιχνίδι να δημιουργήσει απειλή για την ασφάλειά μας χωρίς να αντιδράσουμε», όπως δήλωσε.
Εκτός παιχνιδιού ο ΟΗΕ στο Κυπριακό για την Τουρκία
Ο Οκτάι τόνισε ότι η πρόταση λύσης για το Κυπριακό που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι είναι μια λύση δύο κρατών με ισότιμο καθεστώς κυριαρχίας και πως, από εδώ και πέρα, οποιαδήποτε άλλη πρόταση σημαίνει μη-λύση, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν περιμένουν πλέον τίποτα από τον ΟΗΕ για τη λύση (του Κυπριακού).
Θωρακισμένα οχήματα για στρατιωτική χρήση μετέφερε στη Λιβύη το εμπορικό σκάφος MV Meerdijk όπως προέκυψε μετά από έλεγχο κλιμακίου της πολυεθνικής δύναμης που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη», η οποία είναι επιφορτισμένη με την τήρηση του εμπάργκο όπλων στην Αφρικανική χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα πολεμικά σκάφη που επιχειρούσε στην κεντρική Μεσόγειο εντόπισε ένα ύποπτο πλοίο καθ’ οδόν προς τη Λιβύη. Κατόπιν αιτήματος της διοίκησης της επιχείρησης, η Ολλανδία, ως κράτος σημαίας του πλοίου, έδωσε τη συγκατάθεσή της χωρίς καθυστέρηση για να πραγματοποιηθεί σχετική επιθεώρηση και στις 11 Οκτωβρίου, στάλθηκε ειδική ομάδα επιβίβασης.
Η ομάδα ανακάλυψε δεκάδες στρατιωτικά οχήματα, με πιθανή παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Τα οχήματα κατασχέθηκαν και το πλοίο εκτράπηκε σε ευρωπαϊκό λιμάνι για περαιτέρω έλεγχο. Εκεί μετά από επιθεώρηση από ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, τα οχήματα αποθηκεύτηκαν στην ξηρά.
Οτούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο άνοιξε νέους ορίζοντες ώστε η Άγκυρα να γίνει περιστασιακός προμηθευτής φυσικού αερίου στον κόσμο.
Η Λιβύη είναι μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωστόσο δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να επωφεληθεί σωστά από αυτά λόγω των συνεχιζόμενων εσωτερικών συγκρούσεων και του εμφυλίου πολέμου, επεσήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα του είχε κρίσιμο ρόλο στην εγκαθίδρυση ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτικές και εξορυκτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης υπήρχαν και πριν από το 2011, καθώς προέβλεψε ότι οι δύο χώρες οδεύουν προς περισσότερη συνεργασία στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου σε χερσαία και υπεράκτια κοιτάσματα στη Λιβύη.
«Εάν δύο ελεύθερες, κυρίαρχες χώρες συμφωνήσουν για συνεργασία, νομίζω ότι μια τρίτη χώρα δεν πρέπει να θέτει κανένα ερώτημα» είπε ο Ντονμέζ, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Λιβύης και θα λύσει την ενεργειακή κρίση σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
«Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια διαφανής, ασφαλής και κερδοφόρα αγορά για όλους».
Η Λιβύη βάζει (ξανά) φωτιά στη Μεσόγειο
Αξίζει να σημειωθεί πως μια συνέντευξη -προ ημερών- του προέδρου της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Φαρχάτ Μεντγκάρα, έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς ο λίβυος αξιωματούχος -παρουσιάζοντας τις προοπτικές του ενεργειακού κλάδου της Λιβύης- έκανε αναφορά όχι μόνο στις συμφωνίες της χώρας του με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα νέων κοιτασμάτων και στη θαλάσσια περιοχή της Σύρτης αλλά και σε σχέδια για εξαγωγή του αερίου προς την Ευρώπη στα οποία συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.
Μιλώντας στο CNBC Arabiya, ο Μεντγκάρα αποκάλυψε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου· ο ένας θα κατευθύνεται προς την Ελλάδα και ο άλλος προς την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα.
Συμπλήρωσε, δε, ότι οι εν λόγω αγωγοί θα λειτουργούν παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα αγωγό προς Ιταλία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Λιβύη να ζητήσει να ενταχθεί στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο οποίο συμμετέχουν οι χώρες της περιοχής εκτός της Τουρκίας, με τις Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη να αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη.
Διάβημα για Τζιτζικώστα
Διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία για την άρνηση εισόδου στον Απόστολο Τζιτζικώστα στη Σμύρνη το περασμένο Σάββατο.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρέσβης, Χριστόδουλος Λάζαρης, επέδωσε χθες γραπτώς το διάβημα – μέσω ρηματικής διακοίνωσης- προς το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εκ μέρους του ελληνικού ΥΠΕΞ. Είχε προηγηθεί προφορική διαμαρτυρία την ημέρα του περιστατικού.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα προσερχόμενος ότι η πρεσβεία μας στην Άγκυρα με ρηματική διακοίνωση θα ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία για την παρεμπόδιση εισόδου του Περιφερειάρχη Μακεδονίας.
Το χρονικό της τουρκικής πρόκλησης στη Σμύρνη
«Πριν από ένα μήνα εγκαινιάσαμε μια νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, επέλεξα να πάω με αυτό το πλοίο στη Σμύρνη γι’ αυτή τη συνέλευση που θα γινόταν, την Ευρωμεσογειακή, μια πολύ σημαντική συνέλευση ενός ευρωπαϊκού επίσημου θεσμού, στην οποία θα προήδρευα. Μόλις έφτασε το πλοίο στη Σμύρνη, και μετά την υποδοχή των τοπικών αρχών, των όποιων ήμουν και προσκεκλημένος, κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων προέκυψε το πρόβλημα αυτό», είχε εξηγήσει στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ερωτηθείς αν οι τουρκικές αρχές τον γνώριζαν, απάντησε: «Η συνέλευση ήταν γνωστή εδώ και ένα χρόνο. Ο υπεύθυνος για τη φετινή διοργάνωση δήμος Σμύρνης μας προσκάλεσε. Με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα θα προήδρευα. Είχα επισκεφθεί την Τουρκία κατά το παρελθόν, και είχε ανακοινωθεί το όνομα στα φυλλάδια της εκδήλωσης. Δεν είναι διοργάνωση δήμου, άλλα επισήμου ευρωπαϊκού θεσμού, αυτό διαφοροποιεί τα πράγματα».
Ελληνικό διάβημα στην Τουρκία για το «μπλόκο» στον Απόστολο Τζιτζικώστα-1
Κυβερνητικές πηγές για Τζιτζικώστα: Πήγε στη Σμύρνη όχι μόνο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος
«Όταν χτύπησαν το όνομα μου στα κομπιούτερ οι αστυνομικοί της τούρκικης αστυνομίας, δημιουργήθηκε αναστάτωση. Άρχισαν να μιλάνε τουρκικά μεταξύ τους, να κάνουν τηλεφωνήματα, αντιλαμβάνεστε ότι μετά από τρία λεπτά ρώτησα τους υπευθύνους του δήμου που είχαν έρθει να με υποδεχθούν, και μου είπαν: “μην ανησυχείτε κ. πρόεδρε προφανώς έχει γίνει κάποιο λάθος”».
Ο περιφερειάρχης αφηγήθηκε ότι περίμενε επτά ώρες μεταξύ γραφείου και πλοίου, μέχρι που του ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η απαγόρευση. Όμως, σε εκείνο το σημείο ο ίδιος είχε πάρει τις αποφάσεις του και δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει στην Τουρκία.
Διγλωσσία από Τσαβούσογλου για το επεισόδιο με Τζιζικώστα
Σε τεχνικό πρόβλημα απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την απαγόρευση εισόδου στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν ορισμένες απαγορεύσεις που η Ελλάδα έχει εφαρμόσει εν γνώσει της» και απειλώντας ότι «εάν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα εναντίον ορισμένων αξιωματούχων μας, θα απαντήσουμε».
Ελληνικό διάβημα στην Τουρκία για το «μπλόκο» στον Απόστολο Τζιτζικώστα-2
Διγλωσσία Τσαβούσογλου: Χαρακτηρίζει «τεχνικό πρόβλημα» το μπλόκο στον Τζιτζικώστα, αλλά απειλεί με απαγορεύσεις εισόδου.
Μιλώντας στην Επιτροπή προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αναφερόμενος στην απαγόρευση εισόδου στον κ. Τζιτζικώστα στο λιμάνι της Σμύρνης, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «προφανώς δεν υπάρχει καμία πρόθεση εδώ. Λόγω τεχνικού προβλήματος καθυστέρησε η είσοδος Έλληνα πολίτη στη χώρα μας. Μετά την επίλυση αυτού του τεχνικού προβλήματος, επιτράπηκε η είσοδος στον Έλληνα πολίτη στη χώρα μας».
Εν συνεχεία ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε: «Δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό στη Σμύρνη. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες απαγορεύσεις που η Ελλάδα έχει εφαρμόσει εν γνώσει της. Έχουμε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές για αυτό το θέμα. Εάν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα εναντίον ορισμένων αξιωματούχων μας, θα απαντήσουμε».
Αποστολάκης για 12 μίλια
Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ήταν την Πέμπτη ο πρώην Υπ. Εθνικής Άμυνας και πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος προ ημέρων προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις στην Τουρκία, μετά τις δηλώσεις του πως «στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο» στα ελληνοτουρκικά.
Όπως είπε ο κ. Αποστολάκης, «είναι λίγο παράξενο να λέει κάποιος το αυτονόητο και να γίνεται τόσο θέμα. Είπα αυτό που καταλαβαίνουν όλοι οι Έλληνες, ότι ναι μεν λογικά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι ή να μην βολεύει και τον Ερντογάν να κάνει κάποια επιθετική ενέργεια. Όμως, δεν επικρατεί πάντα η λογική, το είδαμε στην περίπτωση της Ουκρανίας, ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ενέργεια. Δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι;».
«Το πότε θα πει κάποιος κάτι εξαρτάται από την στιγμή. Είμαστε σε μια στιγμή ρητορικής έντασης και προκλήσεων από την απέναντι πλευρά. Όλοι προσπαθούμε να δίνουμε εξηγήσεις του τύπου “α, τα κάνει για εσωκομματικούς λόγους και όταν γίνουν οι εκλογές θα τελειώσουν τα προβλήματα”. Δεν είναι έτσι», επεσήμανε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, σημειώνοντας ακόμη πως ο Ερντογάν «έχει απλώσει πολύ το παιχνίδι και περιμένει πολλά πράγματα», όπως είπε, μεταξύ άλλων και σε ότι αφορά τα ενεργειακή στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εμείς είμαστε επιθετικοί; Όταν ακούμε από τους απέναντι ότι “θα έρθουμε νύχτα” ή “θα σας πετάξουμε στην θάλασσα” ή ότι “ο πύραυλος Ταϊφούν φθάνει στην Αθήνα”, ποιος είναι ο επιθετικός;», αναρωτήθηκε ο ναύαρχος ε.α.
Σχετικά με την έναρξη των σεισμικών ερευνών στα ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως «είναι μια ενέργεια της Κυβέρνησης που είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, έχουμε μια μεγάλη καθυστέρηση, θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από καιρό», για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «Τα συμφέροντα της χώρας είναι συγκεκριμένα. Σε τελική ανάλυση θα μπορούσαμε να σκεφθούμε ότι τώρα θα φθάναμε στο στάδιο της εξόρυξης (σημ: αν είχαν ξεκινήσει παλαιότερα οι έρευνες), ενώ τώρα είμαστε στην αρχή. Είναι κίνηση που δείχνει ότι η χώρα έχει αποφασίσει να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ένα εκ των οποίων είναι και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων».
Ερωτηθείς για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο, ο πρώην Υπ. Άμυνας απάντησε «εγώ νομίζω ναι, είναι η ώρα. Έχουμε κάποια εργαλεία που αφήνονται στην δικιά μας την απόφαση, δεν πρέπει να συμφωνήσει κάποιος άλλος, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων», προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια «τουλαχιστον νότια της Κρήτης και στην ανατολική Μεσόγειο, με την λογική να αυξήσουμε διαύλους επικοινωνίας και από τις δύο πλευρές. Νόμιζω είναι η ώρα, θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό».
CNNturk “Η Γαύδος είναι Τουρκική”
Ελληνοτουρκικά: Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτοξεύουν αναλυτές και δημοσιογράφοι στην Τουρκία, ακολουθώντας πιστά την επίσημη προπαγάνδα της κυβέρνησης Ερντογάν, και φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστούν ότι και η Γαύδος, βάσει συμφωνιών, είναι τουρκικό νησί.
Για το ενδεχόμενο να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια νότια της Κρήτης συζητούν τούρκοι αναλυτές στο τηλεοπτικό δίκτυο υψηλής τηλεθέασης CNNTURK, εξαπολύοντας απειλές τις οποίες χρησιμοποιούν διαρκώς οι αξιωματούχοι της Τουρκίας και πρώτος απ’ όλους ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ελληνοτουρκικά: «Τι θα γίνει με τα 12 μίλια;»
«Με τα 12 μίλια ιδιαίτερα στα νότια της Κρήτης, δηλαδή αυτό είναι κάτι που ήδη το λένε, υποστηρίζουν πως “Και τι θα γίνει με τα 12 μίλια στα δυτικά και στα νότια”;» θέτει το ερώτημα ο γνωστός απόστρατος αναλυτής Ερντογάν Καρακούς.
Για ν’ απαντήσει: «Οχι, δεν γίνεται διότι η Γαύδος που βρίσκεται εδώ (δείχνει στον χάρτη) είναι δικό μας νησί. Με βάση τις συμφωνίες είναι δικό μας νησί. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά».
«Ερχόμαστε και ξεκινάμε»
Για το ίδιο θέμα, ο τούρκος δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ, μιλώντας και αυτός στο CNNTURK, υποστηρίζει ότι «Αυτό το θέμα με την επέκταση των 12 μιλίων στην Κρήτη, θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της Ελλάδας προς την Τουρκία. Και θα είναι βαρύ το αντίτιμο γι’ αυτό. Είναι μία κατάσταση που δεν μπορεί να αποδεχθεί η Τουρκία».
Και σ’ άλλο σημείο ακούγεται να δηλώνει πως «Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει “η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας”. Εκείνο το θέμα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε;
«Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανά μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσουν την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα, η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη.
«Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε “ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες”».