Εκτός ΕΜΑΚ 54 πυροσβέστες που αρνούνταν να εμβολιαστούν. Πως θα αντικατασταθούν. Οι πρώτες αντιδράσεις

30
0
()

Σε άλλες υπηρεσίες μετακινούνται με διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος 54 πυροσβέστες από τις 8 ΕΜΑΚ της χώρας, επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ANT1, από αυτούς, οι 19 υπηρετούν στην Αττική και οι επτά στην 3η ΕΜΑΚ Κρήτης. Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στους 54 πυροσβέστες δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν αίτηση για την υπηρεσία στην οποία θέλουν να μετακινηθούν.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ1, οι πυροσβέστες είχαν ένα περιθώριο αρχικά έως τις 11 Ιουνίου και έπειτα από παράταση που δόθηκε, έως και σήμερα 20 Ιουλίου για να προχωρήσουν με το ζήτημα του εμβολιασμού.

Κάποιοι από τους πυροσβέστες δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, άλλοι ήθελαν να φύγουν έτσι κι αλλιώς και άλλοι δήλωσαν ότι δεν έχουν προλάβει να κάνουν το εμβόλιο. Αυτό που τονίζουν πηγές της Πυροσβεστικής πάντως, είναι ότι “οι πόρτες στις ΕΜΑΚ θα είναι ανοιχτές για όσους αποφασίσουν να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους”.

Τα κενά που θα προκύψουν από την μετακίνηση των 54 πυροσβεστών αναμένεται να καλυφθούν άμεσα, ενώ καταρτίστηκε και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ώστε όσοι θέλουν να καλύψουν τα κενά να είναι έτοιμοι.

Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών είχε εκδοθεί στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με την απόφαση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών, κρίθηκε απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων υπαλλήλων που υπηρετούν στις εν λόγω Υπηρεσίες.

Τουλάχιστον 54 στελέχη και από τις οκτώ ΕΜΑΚ έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν και ήδη έχουν πάρει φύλλο πορείας για άλλες υπηρεσίες. Η περίπτωση της 3ης ΕΜΑΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης δεν είναι η μοναδική από την οποία 7 στελέχη της μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες επειδή έχουν αρνηθεί τον εμβολιασμό. Από την Αττική έχουν μετακινηθεί τουλάχιστον 15 ενώ άλλα 30 από άλλες ΕΜΑΚ όπως της Λαμίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Κομοτηνής.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλληλων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Νικόλαο Λαυράνο ο οποίος μίλησε στο protothema.gr, λόγω του ότι η ΕΜΑΚ συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές, το αρχηγείο και το αρμόδιο υπουργείο θεωρεί μετά και τις εισηγήσεις των επιστημόνων ότι δεν γίνεται μέλη των ΕΜΑΚ που καλούνται σε διεθνείς αποστολές, κυρίως, να είναι ανεμβολίαστοι. “Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μετακινούνται από την ΕΜΑΚ σε σταθμούς της πόλης. Δίνεται φύλλο πορείας και μετακινούνται σε υπηρεσίες του νομού τους. Αυτοί οι συνάδελφοι αντικαθίστανται με άλλους συναδέλφους που έχουν εμβολιαστεί και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Την σκυτάλη των προειδοποιήσεων για την απεργία κατά της αξιολόγησης πήρε το Υπουργείο Εργασίας

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στο πλαίσιο ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών και για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων υπαλλήλων που υπηρετούν στις εν λόγω Υπηρεσίες.

“Ήταν γνωστό αυτή η μετακίνηση σε όσους αρνούνταν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους να εμβολιαστούν και μάλιστα είχε δοθεί και παράταση από το αρχηγείο για να αποφασίσουν οι συνάδελφοι να εμβολιαστούν. Ήταν, λοιπόν γνωστό ότι θα γινόταν αυτή η μετακίνηση σε όσους δεν εμβολιάζονταν”, λέει ο κ. Λαυράνος.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία της Ομοσπονδίας από τις 8 ΕΜΑΚ ένα μεγάλο ποσοστό γύρω στο 85% είχαν κάνει εμβόλιο ή είχαν σκοπό να κάνουν. Έμεινε ένα 10%-15%. Από αυτό το ποσοστό κάποιοι πείστηκαν να κάνουν κάποιοι όχι.

Να επισημανθεί ότι από τα τέλη Ιουνίου δεν έχει γίνει δεκτή από το τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η διαταγή του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού που υπηρετεί στις ΕΜΑΚ.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών επιβάλουν τον εμβολιασμό τους.

Όπως αναφέρεται δε στην απόφαση: «Η λειτουργία μάλιστα αυτή δεν αρκεί να είναι μόνο συνεχής, αλλά πρέπει, ενόψει του ειδικού και κρίσιμου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του υπηρετούντος προσωπικού τους, η οποία είναι δυνατόν να διαταραχθεί σοβαρά σε περίπτωση που τα μέλη του προσβληθούν και νοσήσουν από τον κορωνοϊό covid-19».

Κρήτη

Απομακρύνθηκαν από την 3η ΕΜΑΚ Κρήτης επτά πυροσβέστες που δεν εμβολιάστηκαν με διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος. Μεταφέρονται σε άλλη υπηρεσία στην πυροσβεστική διοίκηση Ηρακλείου.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Στη θέση τους έρχονται, στην παρούσα φάση, τέσσερις συνάδελφοί τους από άλλες υπηρεσίες.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος είπε ότι «η διαταγή καταρχάς δεν αναφέρει ότι η μετακίνηση γίνεται για λόγους εμβολιασμού ή μη, αλλά για εκτέλεση υπηρεσίας. Σεβόμαστε την απόφαση των αρμοδίων, αλλά δεν είναι και ό,τι καλύτερο να μετακινούνται οι υπάλληλοι σε άλλες υπηρεσίες και ειδικά μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οικονόμου - 1.000 με 1.500 θετικά self test σε 800.000 παιδιά. Αγνοούνται αποτελέσματα από 500.000 παιδιά

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «σεβόμαστε την άποψη των υπαλλήλων που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο για οποιονδήποτε λόγο αλλά και η Υπηρεσία πρέπει να κάνει τη δουλειά της και να υπηρετήσουμε κι εμείς όσο το δυνατόν καλύτερα το δημόσιο συμφέρον».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, οι πυροσβέστες που μετακινήθηκαν θα βρίσκονται κανονικά σε μάχιμες υπηρεσίες, ενώ θα αντικατασταθούν στην ΕΜΑΚ από 35 καινούριους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και φυσικά πληρούν και τις απαραίτητες προϋποθέσεις (διαθέτουν πτυχία, έχουν κάνει εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α.). Υποχρέωση δε, βάσει της διαταγής, είναι να είναι εμβολιασμένοι.

«Σε κάθε περίπτωση θα περάσουν μια βασική εκπαίδευση» επεσήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε: «ελπίζω όλο αυτό το εγχείρημα να μην γυρίσει μπούμερανγκ εν μέσω και της αντιπυρικής περιόδου».’

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και πέρα από την ΕΜΑΚ, ο κ. Σταθόπουλος υποστήριξε ότι «υπάρχει μια γενικότερη σκέψη για υποχρεωτικότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στα Σώματα Ασφαλείας, θέμα το οποίο εκτιμώ ότι θα κριθεί από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Και στην Πυροσβεστική πάντως, όπως συμβαίνει και στον γενικότερο πληθυσμό, υπάρχουν και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Στην ΕΜΑΚ από τα 400 άτομα, τα 350 είναι εμβολιασμένα και τα 54 που μετακινήθηκαν, δεν είχαν εμβολιαστεί».

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι «ο εμβολιασμός πρέπει να είναι ατομική βούληση του καθενός, αλλά γενικότερα είναι ένα πολύπλοκο θέμα και είναι δύσκολο να πούμε τι πρέπει να γίνει συνολικά».

Σημειώνεται ότι η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών είχε εκδοθεί στις 18 Μαΐου. Σύμφωνα με την απόφαση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών, κρίθηκε απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων υπαλλήλων που υπηρετούν στις εν λόγω Υπηρεσίες.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ