Δύο κλινικές μελέτες για το πρώτο ελληνικό αντι-ιικό φάρμακο. Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 230.000 ευρώ

34
0
()

Δύο κλινικές μελέτες για το πρώτο ελληνικό αντι-ιικό φάρμακο. Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 230.000 ευρώ

Μετά τον εμβολιασμό της, η πρώτη πολίτης της χώρας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι «τα φετινά Χριστούγεννα το μεγαλύτερο δώρο μάς το έκανε η επιστήμη».

Για τον επικεφαλής της μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Τμήματος Αιματολογίας του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, που εκπροσωπεί την επιστήμη, το μεγαλύτερο δώρο τα φετινά Χριστούγεννα του το έκανε η Επιτροπή 2021 που ανταποκρίθηκε άμεσα στο δημόσιο κάλεσμά του για χρηματοδότηση του «ζωντανού» φαρμάκου, του πρώτου ελληνικού αντι-ιικού φαρμάκου για την αντιμετώπιση της βαριάς λοίμωξης του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς επίσης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνοντας το κόστος της δεύτερης μελέτης της ερευνητικής ομάδας για την Covid-19.

Για τα οφέλη του «ζωντανού φαρμάκου» και την ανάγκη χρηματοδότησής του ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος είχε μιλήσει στα «ΝΕΑ» (23/12/2020) σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει την ελπίδα που κυοφορεί μια απλή μετάγγιση της καινοτόμου θεραπείας του σε έναν νοσούντα από κορωνοϊό, διεκδικώντας ψήφο εμπιστοσύνης, κόστους 230.000 ευρώ – ποσό προορισμένο να καλύψει δύο μελέτες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τη δημιουργία ενός κυτταρικού προϊόντος με Τ λεμφοκύτταρα.

Συγκεκριμένα, την προτυποποίηση της διαδικασίας υπό GMP συνθήκες, τη δημιουργία τράπεζας αντι-SARS-CoV-2-ειδικών κυτταρικών προϊόντων (από τουλάχιστον 20 δότες) και τη χορήγηση σε τουλάχιστον 70 (έως 90) ασθενείς, την αγορά των GMP-grade πεπτιδίων του SARS-COV-2, κυτοκινών, θρεπτικών υλικών, αντισωμάτων κυτταρομετρίας ροής, βιοαντιδραστήρων, αναλωσίμων, λοιπών αντιδραστηρίων και τα κόστη του ελέγχου HLA ιστοσυμβατότητας, ασφαλιστηρίου συμβολαίου και του monitoring της μελέτης.

Κοροναϊός : Στην τελική ευθεία το πρώτο «ζωντανό» ελληνικό φάρμακο

Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα τα χρήματα βρέθηκαν και ο επικεφαλής της πρωτοποριακής έρευνας ευχαρίστησε τους χρηματοδότες δημοσίως:

«Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές θα ολοκληρωθεί σύντομα η συνεισφορά της κλινικής μας στην αντιμετώπιση της Covid-19. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσα χρήματα μπήκαν ήδη στον ειδικό λογαριασμό του νοσοκομείου για τη μελέτη με τα Τ-λεμφοκύτταρα θα χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που θα επωφεληθούν από αυτά.

Είμαστε όλοι στην Αιματολογική Κλινική ευγνώμονες προς την Επιτροπή 2021, τον περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα και όλους εσάς που αγκαλιάσατε το αίτημά μας, κινητοποιήσατε ανθρώπους και καταθέσατε τη δική σας αγάπη για τον άνθρωπο. Είστε όλοι άνθρωποι!».

Ελπίδες

Η επιτυχία (90%) του κυτταρικού φαρμάκου σε μεταμοσχευμένους ασθενείς με βαριά λοίμωξη γέννησε ελπίδες στους ερευνητές του «Παπανικολάου» και για τους ασθενείς με βαριά λοίμωξη από κορωνοϊό.

«Προσδοκούμε στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου θεραπευτικής προσέγγισης στη μάχη κατά του ιού της πανδημίας, όπου τα “φάρμακα” είναι ζωντανά κύτταρα, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί στο εργαστήριο ώστε να αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2.

Μετά τη χορήγησή τους ως ζωντανών φαρμάκων πλέον, μπορούν να πολλαπλασιαστούν εντός του σώματος μόλις αναγνωρίσουν τον ιό και ως ένας ισχυρός στρατός να εξαλείψουν με φυσικό τρόπο τα μολυσμένα από SARS-CoV-2 κύτταρα του ασθενούς» περιγράφει ο ίδιος.

Από την Επιτροπή 2021 αποφασίστηκε η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το Νοσοκομείο για τη δημιουργία του φαρμάκου, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τα χρήματα που προσφέρει δίνει φτερά στη μελέτη της ομάδας αναφορικά με τον ρόλο του συμπληρώματος και των γονιδίων του στη βαρύτητα της Covid-19.

Αλλά και το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» έκανε γνωστό ότι θα αναλάβει ένα μέρος του κόστους για λογαριασμό της ερευνητικής ομάδας. Τι είναι αυτό όμως που κάνει τόσο σημαντικό αυτό το φάρμακο και προς τι η βιασύνη για τη χρηματοδότησή του;

Η επιστημονική κοινότητα έχει καταστήσει σαφές ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν επαρκεί για να εξαφανίσει τη θανατηφόρο νόσο. Πόσω μάλλον όταν για ολόκληρους μήνες, λόγω του πρωτοκόλλου που τηρείται, θα παραμένουν ανεμβολίαστα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού τα οποία είναι πολύ πιθανόν να νοσήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πατέρας, μέλος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ξυλοκόπησε 13χρονο μαθητή (εικόνα)

Για τη νοσηλεία τους δεν αρκεί μια ΜΕΘ και η εμπειρία του υγειονομικού προσωπικού, χρειάζεται κι ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

Αυτό υπόσχεται ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος και η ομάδα του να χαρίσουν στους έλληνες ασθενείς Covid, την ανακούφιση από τα βαριά και ύπουλα συμπτώματα του κορωνοϊού και την ελπίδα ενός γρήγορου και ανώδυνου εξιτηρίου.

Φθινόπωρο η ανοσία της αγέλης

Η ελευθερία θα έρθει όταν θα έχουμε αρκετά εμβόλια και εμβολιαστούν πολλοί από τους συνανθρώπους μας», είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στο MEGA χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της διαφαινόμενης υποχώρησης των επιφυλάξεων για τους εμβολιασμούς, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να εμβολιαστούν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια πολίτες.

Με βάση τους σχεδιασμούς για τους εμβολιασμούς, εκτίμησε ότι «περίπου στα μέσα φθινοπώρου θα έχουμε την ανοσία της αγέλης, εφόσον όλα πάνε καλά».

Σε μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση επιτυγχάνεται η ανοσία, συμπλήρωσε η ίδια.

Η κ. Λινού μίλησε εξάλλου για τη μέθοδο mRNA και υπογράμμισε ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε προσπάθειες και για άλλα νοσήματα μεταξύ των οποίων και για τον καρκίνο.

Οι παρενέργειες του εμβολίου συνήθως επικεντρώνονται την πρώτη εβδομάδα ή το πολύ τους πρώτους δύο μήνες, είπε η κ. Λινού μη αποκλείοντας πάντως την πιθανότητα «μακροχρόνια να υπάρξει κάτι» μετά από 20-30 χρόνια. Ωστόσο, συνέχισε, η πιθανότητα εμφάνισης μακροχρόνια ενός ήπιου νοσήματος δεν μπορεί να συγκριθεί με την πολύ υψηλή πιθανότητα που έχει κάποιος να χάσει τώρα τη ζωή του από κορωνοϊό.

H κ. Λινού αναφέρθηκε εξάλλου στους χρόνους που απαιτούνται για τη διαδικασία των εμβολιασμών και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου «εμβολιάστηκαν λιγότεροι από τον αρχικό σχεδιασμό» λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας.

Η ίδια έχει κάνει αίτηση για εμβολιασμό στον Ιατρικό Σύλλογο αλλά ακόμη δεν έχει κληθεί.

Ποσοστό περίπου 80% -ίσως και περισσότερο- των χιλιάδων θανάτων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο δίμηνο στην χώρα μας, έχουν υπάρξει εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας λόγω των δραματικών πιέσεων που δέχεται το νοσηλευτικό σύστημα.

Αυτό προκύπτει από την αναγωγή και την ανάλυση των δεδομένων σε σχέση με τις νοσηλείες, τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ και τον συνολικό αριθμό των θανάτων. Κι όλα αυτά με την ελπίδα ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί θα βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα και, σταδιακά, θα αφήσουμε πίσω τον «εφιάλτη» του τελευταίου χρόνου.

Από τις 27 Οκτωβρίου λοιπόν, έως τις 27 Δεκεμβρίου, θρηνήσαμε από το δεύτερο κύμα της πανδημίας 4.013 νεκρούς, ενώ μέχρι την ίδια ημέρα ήταν διασωληνωμένοι 479 ασθενείς.

Επιπλέον, το τελευταίο δίμηνο διαπιστώνεται από την σχετική ενημέρωση του ΕΟΔΥ ότι εξήλθαν από τις ΜΕΘ, συνολικά, 580 συνάνθρωποί μας.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι στη χώρα μας το ποσοστό θνησιμότητας στις εν λόγω μονάδες σημαντικής αρωγής στους ασθενείς είναι της τάξης του 43-45% περίπου, ενώ το ποσοστό επιβίωσης είναι προφανώς 55-57%.

Οι μάχες στις ΜΕΘ σε νούμερα

Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορεί να υπολογισθεί κατά προσέγγιση-όπως εξηγούν κι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί- ότι αφού αυτό το δίμηνο εξήλθαν από τις ΜΕΘ 580 άτομα (που αποτυπώνουν το ευτυχές, θετικό ποσοστό επιβίωσης της τάξης του 55% περίπου) εκείνοι που έχασαν δυστυχώς τη μάχη με την ζωή στις ΜΕΘ, παρά τις επίπονες προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών ήταν περίπου 470-500.

Ετσι, με βάση σχετικούς υπολογισμούς, αποκλίσεις κλπ. υπολογίζεται ότι το ποσοστό των Ελλήνων φορέων του ιού που χάνουν την ζωή τους εκτός ΜΕΘ –δηλαδή σε απλές κλίνες Covid ή αλλού- είναι πιθανόν πλέον μεγαλύτερο του 80% (σσ. με τον συνυπολογισμό του προαναφερόμενου συνολικού αριθμού των νεκρών το τελευταίο δίμηνο που υπερβαίνει τους 4000). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τέλος Ιουνίου ξεκινά εμβολιασμός κατάκοιτων πολιτών. Ανοίγουν οι ηλικιακές ομάδες 25-29 ετών. Τα νησιά με >50% εμβολιασμένους

Το γεγονός ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός θανάτων που σημειώνεται εκτός ΜΕΘ έχει αναδειχθεί και στο παρελθόν, με μικρότερα όμως ποσοστά (της ταξης του 51%).

Είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα της 2ας Νοεμβρίου του «Βήματος» όπου παρουσιαζόταν σχετικό έγγραφο το οποίο είχε παραδοθεί στους αναλυτές της πανδημίας και το οποίο αφορούσε την περίοδο 19-25 Οκτωβρίου, που ακόμη δεν είχε σημειωθεί έξαρση θανάτων.

Στο 11σέλιδο αυτό έγγραφο σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο επταήμερο –οπότε τα κρούσματα αυξάνονταν ραγδαία- απεβίωσαν συνολικά 63 άτομα με διάμεση ηλικία 82 ετών και υπήρξε συγκριτικά αύξηση της τάξης του 1,59% των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό που μνημονευόταν αμέσως μετά στην εν λόγω καταγραφή, ότι «31 εκ των νεκρών (49,21%) ήταν διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ και 32 (50,79%) ήταν ασθενείς σε κλινικά τμήματα εκτός ΜΕΘ». Μάλιστα στο εν λόγω έγγραφο προσδιορίζεται αμέσως μετά ότι «η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη ενώ η διάμεση ηλικία ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη» .

Αντίστοιχο δείγμα υπάρχει και σε επιδημιολογική έκθεση εκείνης της περιόδου όπου αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους εντός των ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο ήταν 64, επί συνόλου 125 νεκρών εκείνο τον μήνα. Ακόμη από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις 27 του ίδιου μηνός, αναγραφόταν ότι στις εν λόγω μονάδες είχαν χάσει την ζωή τους 80 άτομα, όταν το σύνολο των αποθανόντων από τον κορωνοϊό, το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, ήταν 191.

Επιπλέον σε δήλωσή της –στις 10 Νοεμβρίου- σημαντική κρατική λειτουργός που ασχολείται με τον εν λόγω τομέα επεσήμαινε ότι «από την αρχή της πανδημίας, πάνω από 900 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί και πάνω από 330 βγήκαν από τις ΜΕΘ απόλυτα υγιείς».

Σημειώνεται ότι εκείνη την ημέρα βρίσκονταν στις ΜΕΘ περίπου 270 άτομα. Κι έτσι συνάγεται το συμπέρασμα (με αφαίρεση από το σύνολο των 900 των νοσηλευόμενων εκείνη την στιγμή και των εξελθόντων) ότι οι άνθρωποι που, δυστυχώς, απεβίωσαν στις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας, ήταν περίπου 300. Σημειώνεται ότι το σύνολο των νεκρών από την φονική νόσο ήταν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 866, δηλαδή το ποσοστό αυτών που έχαναν μέχρι τότε την ζωή τους στις ΜΕΘ ήταν της τάξης περίπου του 35% του συνόλου των θανάτων.

Όμως αυτό το ποσοστό φέρεται να μειώθηκε αφού ο συνολικός αριθμός των κλινών ΜΕΘ είναι 687 (σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ Β. Κικίλια στις 20 Νοεμβρίου), ενώ τα άτομα που νοσούν σοβαρά στη δεύτερη φάση της πανδημίας, είναι πολλαπλάσια. Τις τελευταίες ημέρες η μέση ηλικία νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι 67 έτη, ενώ προ διμήνου ήταν 65.

Ωστόσο ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση του ΕΟΔΥ ότι μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου το 81% των θανάτων ήταν ηλικίας 70 ετών κι άνω ή με υποκείμενο νόσημα, όταν αυτό το ποσοστό στις 27 Οκτωβρίου ήταν 96,1%. Δείγμα δηλαδή της θνησιμότητας της νόσου και σε μικρότερες ηλικίες.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ