Διχασμένοι οι επιδημιολόγοι για τα μέτρα. “Κοκκινίζουν” Πάτρα, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη, Αττική. Τι προτείνουν για γυμνάσια

462
0
()

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι επιστήμονες συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown στην Αττική, δηλαδή να κλείσει η αγορά αλλά και τα σχολεία. Δεν είναι σαφές αν αυτή η συζήτηση αφορά και τα δημοτικά. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 18.00.

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται επίσης «σκληρό» lockdown στην Πάτρα, την Χαλκίδα και τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Η Θεσσαλονίκη περνά στην κόκκινη ζώνη στον χάρτη του κορωνοϊού ενώ συζητούνται και επιπλέον μέτρα.

Ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, έκρουσε το “καμπανάκι” του κινδύνου για τα επιδημιολογικά δεδομένα, τονίζοντας πως λόγω της υπερκινητικότητας που έχει δημιουργηθεί με το άνοιγμα των σχολείων, ο μόνος τρόπος να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς, είναι να κλείσουν τα σχολεία και να συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση οι μαθητές.

“Ζήσαμε έναν εφιάλτη τον Νοέμβριο, ο οποίος μας στοιχειώνει πραγματικά και αυτή τη στιγμή καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα.” δήλωσε Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο και οι ΜΕΘ δεν πιέζονται. Έχουμε έναν ρυθμό αριθμό αύξησης των εισαγωγών και μάλιστα νέων, αυτό μας προβληματίζει. Νέων με συμπτωματολογία που είναι αποτέλεσμα αυτού που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης με την αύξηση κατά 40-50% του ιικού φορτίου στα λύματα. Έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε τις στιγμές του τέλους του Οκτωβρίου. Βλέποντας την κινητικότητα και τον μη έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού και επειδή εμείς στην εντατική αν δεν προλάβουμε, χάνουμε τον ασθενή, είμαστε υπέρ της τακτικής και του προλαμβάνειν” πρόσθεσε.

“Θέλουμε πραγματικά να μην ξαναζήσουμε τον ίδιο εφιάλτη. Είναι ανησυχητικά τα επιδημιολογικά στοιχεία στην πόλη μας” υπογράμμισε.

“Δεν είμαι υπέρ της αυστηροποίησης των ελέγχων, θέλω και θέλουμε αυστηροποίηση των μέτρων. Κάποια πράγματα πρέπει να επανεξεταστούν. Η οικονομία πραγματικά υποφέρει, αυτό που βλέπουμε με την μεγάλη κινητικότητα λόγω του ανοίγματος των σχολείων μας προβληματίζει αυτή τη στιγμή. Αυτό μπορούμε ως κοινωνία με κάποιο τρόπο να το αναπληρώσουμε αργότερα. Αυτό που δεν αναπληρώνεται είναι η ανθρώπινη ζωή” τόνισε.

“Χαλαρώσαμε χωρίς να αυστηροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ανοίξαμε με τον ίδιο συνωστισμό στα σχολεία, με τις ίδιες ώρες διδασκαλίας, χωρίς απομόνωση κρουσμάτων. Όλη αυτή η υπερκινητικότητα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή μας προβληματίζει γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς. Από την άλλη είναι τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, δεν υπάρχει διάθεση εμβολίων, αυτό μας τρομοκρατεί. Αυτό θα αυξήσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα πιέσει το ΕΣΥ, τα είδαμε τον Νοέμβριο αυτά” περιέγραψε.

“Η εκπαίδευση μπορεί να αναπληρωθεί ενώ η οικονομία δύσκολα ανακάμπτει και αυτό το σέβομαι. Να αυστηροποιήσουμε στην αγορά τους ελέγχους με μικρό αριθμό πελατών, με click away, με συνεχόμενα τεστ, παρά να κλείσουμε τα πάντα. Αν χάσουμε τον έλεγχο της πανδημίας, θα αναγκαστούμε τότε να τα κλείσουμε όλα” κατέληξε.

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να καταλήξει στις τελικές εισηγήσεις που θα κάνει στην κυβέρνηση, ώστε να αποφασισθούν ποια μέτρα θα ληφθούν για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και υπάρχουν φωνές που ζητούν ένα πιο «σκληρό» lockdown τύπου Μαρτίου, φαίνεται να υπερτερούν εκείνες που ζητούν πιο στοχευμένες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η ανοδική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα στην Αττική, κάτι που προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι συμπαρασύρει και τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε 3η δόση εμβολίου στους άνω των 50. Ξεκινά η φάση 2 του Ισραηλινού φαρμάκου

Οι εισαγωγές ναι μεν δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ανησυχητικά επίπεδα, όμως, προοιωνίζεται μια κατάσταση που θα είναι εξαιρετικά δύσκολη αν συνεχιστεί και κορυφωθεί η τάση αυτή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνεται ως πρόταση της Επιτροπής η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή στην περιοχή της Αττικής. Επίσης προτείνεται να υπάρξουν αυστηρότατοι έλεγχοι σε ό,τι αφορά το μέτρο της τηλεργασίας, το οποίο αυτή τη στιγμή είτε έχει ατονήσει ή και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται καθόλου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται και τα σχολεία, καθώς πολλά μέλη της Επιτροπής το θέτουν επί τάπητος, τουλάχιστον όσον αφορά στα Γυμνάσια. Ωστόσο επειδή παιδίατροι και λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι κάτι τέτοιο έχει επιπτώσεις στην ψυχολογική υγεία των παιδιών, δεν αποκλείεται και την ερχόμενη εβδομάδα να συνεχιστεί η λειτουργία των σχολείων ως έχει.

Τέλος σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές. Προτεραιότητα όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι είναι να μειωθεί η κινητικότητα και αυτό πρέπει να γίνει με «χειρουργικές κινήσεις», με προτάσεις που θα έχουν στοχευμένο χαρακτήρα.

Στο κατακόκκινο είναι η Πάτρα, όπου εκεί αναμένεται να ληφθούν «σκληρά μέτρα», ενώ προβληματίζει και η Χαλκίδα και ενδέχεται και αυτή να «κλείσει». Στις δύο περιοχές εξετάζεται σκληρό lockdown. Εξετάζεται επίσης η περίπτωση στο Ρέθυμνο, ενώ χθες οι επιδημιολόγοι πρότειναν να «κοκκινίσει» και η Θεσσαλονίκη.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά το τρίπτυχο στο οποίο κινείται είναι καταρχάς ότι δεν θα ήθελε ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου, ότι θέλει σχολεία ανοιχτά και ανοιχτή την οικονομία στο μέτρο του δυνατού. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι τέτοια ώστε να επιβάλουν ένα «σκληρό» lockdown. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, ενώ έμφαση δίνεται και στην οικονομία. Στόχος να παραμείνει ανοιχτή, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις και το κόστος.

Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η κινητικότητα και το κατά πόσα αυτά που προτείνονται από την Επιτροπή μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη ιδιαίτερα για την Αττική, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 9 μ.μ. το Σαββατοκύριακο είναι κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση στην κυβέρνηση. Θεωρούν όμως ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί τις καθημερινές όπως επίσης και οι περιορισμοί στις διαδημοτικές μετακινήσεις καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι παντού.

Προβληματισμός επικρατεί και για τα εμπορικά καταστήματα, ωστόσο στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν ορισμένοι να σταματήσει το «click inside» για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει την κινητικότητα. Στην περίπτωση αυτή το «click away» θα εφαρμοζόταν για όλα τα καταστήματα. Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να δίνουν σημασία στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

«Να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα»

Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο νοσοκομειακών γιατρών, η λήψη νέων μέτρων δεν είναι αναγκαία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μεγάλο το ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς για εμβολιασμό. 30% έχει ήδη εμβολιαστεί με μία δόση.

«Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε».

Η σταθεροποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, μαρτυρά ότι η πανδημία βρίσκεται υπό διαχείριση οπότε καινούργια μέτρα στην παρούσα φάση θα ήταν περιττά.

«Το να ανακοινώνουμε κάθε δυο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε».

Η επιτροπή των ειδικών παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη του ιού στη χώρα και βήμα βήμα αποφασίζει τις επόμενες κινήσεις.

«Όχι» στην απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 για την Αττική

Σχετικά με τις σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα στην Αθήνα, η κ. Παγώνη είπε ότι δεν είναι καλή ιδέα.

«Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα».

Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Η λύση είναι τα εμβόλια»

Μεγάλο είναι το ζήτημα που παραμένει γύρω από το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Οι λιγοστές δόσεις που έχουν παραλάβει οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάει πίσω τα προγράμματα εμβολιασμού, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες που θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί να περιμένουν στην ουρά.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων, η κ. Παγώνη τόνισε ότι περίπου το 80% των νοσοκομειακών γιατρών έχουν ήδη εμβολιαστεί ενώ συνεχίζονται κανονικά και οι εμβολιασμοί των υπολοίπων.

Τα τελευταία νούμερα της πανδημίας έχουν αυξήσει σε μικρό ποσοστό την εισαγωγή ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία, ωστόσο βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ, τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια, με το ποσοστό τους να αγγίζει το 57%.

Προτάσεις για κόφτη στα SMS

Μετά την Αττική που είναι στο «κόκκινο», οι ειδικοί αποφάσισαν την Πέμπτη να «κοκκινίσουν» και τη Θεσσαλονίκη η οποία έχει άνοδο στα κρούσματα.

Η απόφαση για τη Θεσσαλονίκη και τα νέα περιοριστικά μέτρα λήφθηκε προληπτικά για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του ιικού φορτίου και πίεση στο ΕΣΥ, δεν είχε να κάνει όμως με τον αριθμό των κρουσμάτων που εμφανίζει η συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό που οδήγησε σε αυτή την κίνηση ήταν ο γρήγορος ρυθμός αύξησης των νέων μολύνσεων και κυρίως το μεγάλο ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα της πόλης.

Το ιικό φορτίο χρειάζεται χρόνο για να αποκλιμακωθεί σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ενώ η εικόνα της Θεσσαλονίκης δε δικαιολογεί νέα μέτρα επισήμανε ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής Νανοτεχνολογίας και διευθυντής εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ.

Ο κ. Λογοθετίδης πρότεινε «κόφτη» στα SMS που μπορούν να σταλθούν έτσι ώστε να περιορίζεται κατά κάποιον τρόπο η κίνηση των πολιτών, ενώ τόνισε ότι τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά γράμμα.

Και οι δύο ειδικοί, υπογράμμισαν την ατομική ευθύνη που φέρει κάθε πολίτης για την τήρηση των μέτρων και επισήμαναν ότι αν τηρούνται τα ήδη υπάρχοντα δεν υπάρχει ανάγκη για νέα.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ