Διπλό “χαστούκι” στην Τουρκία από ΟΗΕ και UNESCO για Βαρώσια και Αγία Σοφία. Τι ζητάει η UNESCO

15
0
()

Διπλό «χαστούκι» στην Τουρκία αναμένεται σήμερα Παρασκευή τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων όσο και από την UNESCO. Το συμβούλιο πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO θα καταδικάσει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. 

Μετά από ένα ολονύχτιο διπλωματικό «μπρα ντε φερ», οι αντιστάσεις του Λονδίνου κάμφθηκαν και πλέον, στο προσχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, γίνεται ρητή αναφορά σε υπαιτιότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Στο διπλωματικό μπρα ντε φερ πρωταγωνίστησαν οι ΗΠΑ που ήθελαν πιο σκληρό κείμενο από τη… συμβιβαστική Βρετανία, με Ρωσία και Κίνα μάλιστα να εναρμονίζονται με την Ουάσινγκτον. Μάλιστα, ρυθμιστικός υπέρ των ελληνικών θέσεων ήταν και ο ρόλος της Ινδίας αλλά και της Ιρλανδίας.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του».

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση της Μόσχας, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στα Βαρώσια:

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτες οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με ήδη υιοθετημένα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το πρόβλημα του Κυπριακού».

Το μπαράζ καταδικαστικών δηλώσεων από Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Ευρώπη, για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια, προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εμμένει στην προκλητική ρητορική:

«Επειδή είδαν πως δεν θα υποχωρήσουμε, γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να υψώνουν τους τόνους. Ό,τι και να λένε, όσο θόρυβο και αν κάνουν, εμείς με αποφασιστικό τρόπο θα κάνουμε τα βήματά μας. Με τη βοήθεια του Θεού, θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, του Τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκικής Δημοκρατίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Θέλεις να πάρεις δίπλωμα οδήγησης; Εμβολιάσου, διότι θα σου κοστίσει έως και 200 ευρώ παραπάνω

Καταδίκη UNESCO για Αγία Σοφία 

Σε ό,τι αφορά την Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ για το καταδικαστικό κείμενο κατά της Άγκυρας, έχει σημασία ότι η Αίγυπτος, μια μουσουλμανική χώρα που η Άγκυρα προσπαθεί να «φλερτάρει» εσχάτως, συντάχθηκε με τις ελληνικές θέσεις για σκληρή τοποθέτηση.

Την ερχόμενη Πέμπτη, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Οι ανακοινώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Κατά τη διάρκεια της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ, υιοθετήθηκε απόφαση, που ικανοποιεί την Ελλάδα αναφορικά με την μετατροπή, από την Τουρκία, σε μουσουλμανικά τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Βαθύτατη λύπη κια έντονη ανησυχία

«Η απόφαση που υιοθετήθηκε κατά την 44ης Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και αφορά Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη, εν προκειμένω την Αγία Σοφία και την Μονή της Χώρας κρίνεται ικανοποιητική για την Ελλάδα, καθώς ανταποκρίνεται στις βασικές μας επιδιώξεις» υπογραμμίζουν πηγές του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προσθέτουν δε ότι η εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει την βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πειραιάς - Γονέας αρνητής μήνυσε δ/ντρια, υποδιευθυντή, εκπαιδευτικό. Η δ/ντρια υπέβαλε μήνυση κατά του γονέα.

Επίσης, η απόφαση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν  στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.

Ζητάει έκθεση των εργασιών συντήρησης των δύο μνημείων

Τέλος, η απόφαση, ζητάει από την Τουρκία να καταθέσει  στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, η Ελλάδα μετέχει ως παρατηρητής , ενώ έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο.

Καθοριστικός ο ρόλος της Αιγύπτου

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών σε στενό συντονισμό με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προέβησαν σε φιλικές κρούσεις προς τα κράτη μέλη της εν λόγω Επιτροπής με σκοπό αφενός να επιτευχθεί θετικό για την χώρα μας λεκτικό, και αφετέρου να αντικρουστούν αντίστοιχες προσπάθειες της Τουρκίας, η οποία επίσης προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να αποφύγει την υιοθέτηση του λεκτικού αυτού.

Καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες μας διαδραμάτισε η Αίγυπτος. Σημειώνεται εν προκειμένω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συζητήσει εκτενώς το ζήτημα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και άλλους Υπουργούς φιλικών προς την Ελλάδα κρατών.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ