
Στη δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και άλλων συγγενικών προσώπων τους προχώρησε η Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες ( Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος).
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή για δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας του, αλλά και των γονέων του. Σημειώνεται ότι ο πατέρας τού Αντωνίου διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του, αν και έχει αποβιώσει.
Όπως έγινε δεκτό, η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών έγινε προκειμένου να ελεγχθούν διεξοδικά, αλλά και για να αποφευχθούν ενδεχόμενες κινήσεις (εκροές χρημάτων, κ.λπ.). Δεν έχουν δεσμευθεί εταιρικοί λογαριασμοί της Κιβωτού που έχουν εντοπιστεί, καθώς τυχόν δέσμευση τους θα προκαλούσε προβλήματα στη λειτουργία της.
Επίσης, τα οικονομικά της Κιβωτού ελέγχονται προς κάθε κατεύθυνση είτε αφορούν σε χορηγίες είτε σε οτιδήποτε άλλο.
Αλλαγή στάσης Αντώνιου
Σε νέα αντίδραση για όσα του καταλογίζονται και όσα καταγγέλλονται για την Κιβωτό του Κόσμου τόσο μετά την μαρτυρία του 19χρονου που έφερε στη δημοσιότητα το Πρώτο ΘΕΜΑ όσο και μετά την αποκάλυψη ότι η οργάνωση έχει 280 ακίνητα και 10 εκατ. ευρώ, προχώρησαν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πατέρα Αντώνιο και μεταφέρουν τις απόψεις του.
Σύμφωνα με τα πρόσωπα αυτά που μίλησαν στο ΟΡΕΝ ο πατέρας Αντώνιος τους λέει «αρνούμαι όλες τις καταγγελίες. Δεν έχω ακουμπήσει ποτέ παιδί».
«Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα όσο προχωρούν οι έρευνες, διαπιστώνεται ανυπαρξία αποδείξεων, πολύ περισσότερο ενδείξεων για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας» προσθέτει ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου.
Κατά τον ίδιο «αναζητείται η αιτία αυτών των επιθέσεων σε έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη στήριξη των παιδιών. Ποιος κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις επιθέσεις;».
Την μητέρα του 19χρονου που κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια συνάντησε η κάμερα του Open και η Ελευθερία Σπυράκη, με την γυναίκα να αναφέρει πως εδώ και δύο ημέρες, από όταν το παιδί της άρχισε να δέχεται απειλές δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί του. Παράλληλα, ανέφερε πως όλα αυτά που συνέβαιναν τα γνώριζε. Ωστόσο ο γιος της τής είχε πει να μην μιλήσει γιατί φοβόταν.
Σύμφωνα με την γυναίκα, ο γιος της περνούσε αρκετές ώρες στο ησυχαστήριο με τον πάτερ Αντώνιο.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Δεν μπορώ να πω τίποτα (για τις απειλές). Έχει κόψει την επικοινωνία μαζί μου εδώ και δύο μέρες. Δεν ξέρω, και εγώ ανησυχώ».
Σε ερώτηση για το εάν γνώριζε όσα κατήγγειλε το παιδί της, η γυναίκα λέει:
«Σίγουρα, θέλω να δώσω πρώτα κατάθεση στην εισαγγελία και μετά να πω ό,τι θέλετε. Αυτό που είπα σε όλους, θα το ξαναπώ άλλη μια φορά. Δεν γινόταν να μην γνώριζε η πρεσβυτέρα στο ίδιο της το σπίτι τι γινόταν στο δωμάτιο, το ησυχαστήριο του πάτερ όταν ο γιος μου ήταν εκεί πάνω από 8 ώρες την ημέρα κλεισμένος μαζί του».
Ερώτηση: Με ποια δικαιολογία ήταν μαζί του 8 ώρες κλεισμένος;
«Δεν ξέρω, να του μιλάει. Ρωτήστε τους. Εγώ τα ήξερα όλα, ο γιος δεν ήθελε, με κράταγε με νύχια και με δόντια. Δεν ξέρεις τι έχω τραβήξει», κατέληξε.
Νέες καταθέσεις από παιδιά που φιλοξενήθηκαν στις δομές
Εξελίξεις αναμένονται αυτή την εβδομάδα για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου καθώς σήμερα, Δευτέρα αναμένονται νέες καταθέσεις από παιδιά που μεγάλωσαν στη δομή, την ώρα που η οικονομική αστυνομία ελέγχει την διαδρομή των χρημάτων από δωρεές.
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε στο Star, ο συνδικαλιστής της αστυνομίας Σταύρος Μπαλάσκας, ξεκίνησαν έλεγχοι και στο εξωτερικό με τις Αρχές να ψάχνουν offshore εταιρίες σε Ελβετία και νησιά Κέιμαν.
Παράλληλα με τους Εισαγγελείς ανηλίκων που εξετάζουν τις καταγγελίες των παιδιών, ομάδα 8 εξειδικευμένων αστυνομικών και δημοσίων ελεγκτών ερευνούν τις χιλιάδες σελίδες αρχείων του λογιστηρίου της Κιβωτού του Κόσμου, προκειμένου να ελέγξουν την νομιμότητα των συναλλαγών.
Την ίδια ώρα, συλλέγονται στοιχεία από τράπεζες και την ΑΑΔΕ.
Όταν συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία, το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών αλλά και της Ανεξάρτητης Αρχής δημοσίων Εσόδων, θα υποβληθεί στην εισαγγελία από το νέο έτος.
Δική της έρευνα κάνει και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, το πόρισμα της οποίας θα φτάσει στην Εισαγγελία, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Star.
Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς παιδιών αλλά και σκοτεινά δωμάτια να πληθαίνουν. Οι Αρχές έχουν επικεντρωθεί στη δομή του Βόλου μετά από καταγγελία για ξυλοδαρμό τροφίμου από υπεύθυνο οποίος έχει και άλλες καταγγελίες σε βάρος του. Πάντως, ερωτηματικά προκαλούν τα μητρώα της Δομής όπου πολλά παιδιά δεν εμφανίζονται για άγνωστο λόγο.
Σκοτεινά δωμάτια και ξυλοδαρμοί ανηλίκων
«Eπειδή είχα φόβο το σκοτάδι, στην Αλικαρνασσού υπήρχε μια αποθήκη που δεν είχε φώτα, με βάλανε εκεί πέρα μέχρι να ηρεμήσω. Ξύλο, σφαλιάρες, σπρωξίματα», ανέφερε πρώην τρόφιμος της Κιβωτού στο MEGA.
Πρώην τρόφιμος στα σπίτια της Κιβωτού από τα 8 έως τα 18 του χρόνια, ο νεαρός σήμερα μίλησε για την τιμωρία της απομόνωσης που του επέβαλλαν εργαζόμενοι στη δομή, αλλά και για την επιβράβευση με κρουαζιέρες και ταξίδια στο εξωτερικό, μόνο σε όσους ήταν υπάκουοι.
«Με κοπάνησε στην τουαλέτα»
Η Ευγενία οδηγήθηκε με εισαγγελική εντολή σε ηλικία εννέα ετών μαζί με τα 4 αδέλφια της αρχικά στη δομή της Κιβωτού στον Κολωνό, στη συνέχεια στην Πωγωνιανή στα Γιάννενα, και τιμωρητικά, όπως λέει στο MEGA στο τέλος στη Χίο, όπου οι υπεύθυνοι της δομης τη χώρισαν από τα αδέλφια της.
Όπως καταγγέλλει, εργαζόμενος – παιδαγωγός στην Πωγωνιανή την ξυλοκόπησε.
«Ανέβηκε πάνω, με έπιασε από τους ώμους, με έβαλε στην τουαλέτα και με τον ποπό μου, επειδή εγώ τραβιόμουν, τσίριζα, έκλαιγα, με έβαλε πάνω με πολλή φορά και με κοπάνησε και έσπασε το καπάκι της τουαλέτας».
Τα αόρατα παιδιά
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου υπάρχουν παιδιά που δεν εμφανίζονται στο μητρώο ανήλικων της Δομής, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να μπορεί να αποσαφηνιστεί η σκοπιμότητα των συγκεκριμένων ενεργειών από την πρώην διοίκηση της Κιβωτού. Στην αναφορά σύμφωνα με το MEGA απουσιάζουν δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά οικογενειακής αποκατάστασης και διαγνωστικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της υγείας των παιδιών.
Πολλά σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η «λάθος» καταγραφή του αριθμού των παιδιών τα οποία φιλοξενούνταν στην Κιβωτό. Από τις καταγγελίες, τις επίσημες τοποθετήσεις για 364 «αόρατα» παιδιά ενώ η «Κιβωτός του κόσμου», δηλώνει πως φιλοξενεί 500 παιδιά, στα επίσημα έγγραφα εμφανίζονται μόνο 136 από αυτά, τονίζει η αρμόδια υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία αφήνει αιχμές για συμφέροντα.
«136 παιδιά έχει το 10% των παιδιών της χώρας. Το 500 που δηλώνουν πως προκύπτει; Στείλαμε στην κιβωτό τα έγγραφα και μετά άλλαξε το ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης για το 60% των παιδιών που είχε μέσα γιατί είχε κάνει «λάθος» δηλώσεις».
Έξι στα δέκα παιδιά δηλώθηκαν «λάθος» από την Κιβωτό, λέει η αρμόδια υφυπουργός.
«Είναι προφανές πλέον , υπάρχουν συμφέροντα και στην παιδική προστασία. Τρεις στις τέσσερις δομές στην Ελλάδα είναι ιδιωτικές. Οι τρεις στις τέσσερις υιοθεσίες που γίνονται βγαίνουν από τις δημόσιες δομές» προσθέτει η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Το περίεργο περιστατικό με την κλοπή και τον ξυλοδαρμό
Οι αρχές πάντως έχουν επικεντρωθεί και στη δομή του Βόλου όπου υπάρχουν πολύ σοβαρές καταγγελίες για χρήση εκτεταμένης βίας αλλά και ορισμένα παράξενα περιστατικά. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιανουαρίου 2ο22 έγινε διάρρηξη σε κτίριο της δομής στον Βόλο. Στο σημείο πήγε η Ασφάλεια Βόλου και διαπίστωσε πως οι δράστες είχαν μπει από το παράθυρο του κτιρίου και είχαν παραβιάσει το χρηματοκιβώτιο.
Συνολικά, οι δράστες είχαν αποσπάσει 30.000 ευρώ σε μετρητά, 15.000 ευρώ σε δωροεπιταγές, χρυσούς σταυρούς κι άλλα αντικείμενα. Αμέσως οι αρχές κατάλαβαν πως οι δράστες ήταν άτομα που γνώριζαν τον χώρο και κατεληξαν σε τρία άτομα, ηλικίας 18, 17 και 16 ετών, οι οποίοι ήταν τρόφιμοι της δομής στον Βόλο. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους, ενώ ο 18χρονος μόλις ενηλικιώθηκε αποχώρησε από τη δομή.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2022, ήρθε στη δημοσιότητα η καταγγελία για τον ξυλοδαρμό ενός τροφίμου της δομής. Ο τρόφιμος αυτός είναι ένα από τα δύο άτομα που συμμετείχε στη διάρρηξη και είχε παραμείνει στη δομή.
Για τον υπεύθυνο που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό του τροφίμου υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες με την ίδια κατηγορία, ενώ στο παρελθόν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου.
«Στο τσακ πρόλαβα το παιδί μου»
Μιλώντας στο OPEN μητέρα τροφίμου στη δομή του Βόλου καταγγέλλει ότι στο τσακ πρόλαβε το παιδί της, το οποίο δυο μέρες αφότου το πήρε από τη δομή αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με αναπνευστική δυσχέρεια. «Δεν χόρταινε οξυγόνο το παιδάκι, στο τσακ το πρόλαβα. Έπαθε άσμα καθώς δεν το παρακολουθούσαν και είχε αρρωστήσει πολλές φορές από κορονοϊό».
Ακίνητα και στο κέντρο του Βόλου
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, από την έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση ασφάλειας Βόλου, μετά την εντολή που έλαβε από την οικονομική αστυνομία, ανάμεσα στα ακίνητα του οργανισμού, εντόπισαν και τρία διαμερίσματα σε πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης. Στο παρελθόν κλιμάκια της Περιφέρειας είχαν ελέγξει τις τρεις δομές που λειτουργούν στην Αττική.
Την ίδια στιγμή κύκλοι του πατέρα Αντωνίου, εξακολουθούν να διαψεύδουν όλες τις καταγγελίες. «Όσα ακούγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια θα αποδειχθεί. Ο πατήρ Αντώνιος είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της Δικαιοσύνης», ανέφερε άτομο από το περιβάλλον του κατηγορουμένου στην ΕΡΤ.
«Έγινε εξονυχιστικός έλεγχος αρκετές φορές για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων και την λειτουργία τους (…) Πρέπει να σας πω ότι στην Περιφέρεια Αττικής δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις ή στοιχεία κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων, τουναντίον διαπιστώθηκε ότι είναι μία ικανοποιητική λειτουργία μονάδων» είπε ο Γιώργος Δημόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
«Εγκλωβίζανε τα παιδιά, δεν ήθελαν να τα δώσουν σε οικογένειες»
Οι συγγενείς των παιδιών που διαμένουν στις δομές του οργανισμού καταγγέλλουν συνεχώς ότι στελέχη των ιδρυμάτων επιχειρούσαν να τους αποξενώσουν από τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να μην επικοινωνούν με εκείνα για ολόκληρα χρόνια. «Μάζευαν παιδιά και δεν ήθελαν να τα πάνε σε οικογένειες. Απορρίπτανε χωρίς αιτιολογία τις αναδοχές και ήθελαν να τα εγκλωβίσπριουνε σε αυτούς, δεν ξέρω γιατί» σημείωσε στην ΕΡΤ πρώην εργαζόμενος σε δομή.
«Δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε δόλος ή αν δεν λειτουργούσε το σύστημα στις δομές, θα σας πω από την δική μου εμπειρία με την μητέρα που εκπροσωπούσα. Αναγκάστηκα ουσιαστικά χρειάστηκε να κάνω ασφαλιστικά μέτρα για να μπορέσει να έχει την επικοινωνία με τα παιδιά της, κατάλαβα ξεκάθαρα ότι κάτι εκεί πέρα δεν λειτουργούσε καλά» είπε στην ΕΡΤ η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη.
Απειλές φέρεται να δέχεται ο 19χρονος που κατήγγειλε για ασέλγεια τον πατέρα Αντώνιο – «Ή θα τα πάρεις όλα πίσω ή θα σε σκοτώσω»
Απειλές κατά της ζωής του δέχεται ο 19χρονος που κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια, με άγνωστο να του στέλνει μήνυμα λέγοντας πως αν δεν πάρει πίσω τα όσα ισχυρίστηκε θα βάλει άτομα να του κάνουν κακό και θα τον σκοτώσει.
Το περιστατικό έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Real News, η οποία δημοσίευσε ένα μήνυμα που δέχτηκε ο 19χρονος που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για την Κιβωτό του Κόσμου.
Σε αυτό αναφέρεται: «Γεια. Είσαι καλά; Το λοιπόν ή θα τα πάρεις όλαααααα πίσω η αλλιώς θα βάλω άτομα να σου κάνουμε κακό και έχω πάρα πολλά άτομα να ξέρεις. Γνωρίζω το που μένεις από κάποιον άλλον αλλά έτσι και δεν μαζέψεις όλες τις μ…. που έχεις κάνει και εσύ και όλοι οι υπόλοιποι… σου να ξέρεις δεν θα ζεις. Αυτό σου λέω μόνο. Θα σε σκοτώσω».
Την ίδια ώρα όμως προκαλεί αίσθηση η χλιδάτη ζωή που φέρεται ότι ζούσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΜΚΟ: πολυτελή αυτοκίνητα, πανάκριβα ρούχα και κρουαζιέρες, προσωπικούς λογαριασμούς με 130.000 ευρώ και θυρίδες.
Από το 2010 τα έσοδα της οργάνωσης, από δωρεές, φιλανθρωπίες και επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 85 εκ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια τα έσοδα φθάνουν τα 5 εκ. ευρώ το χρόνο, με πλεόνασμα μισό με ένα εκατ. ευρώ, ενώ στην εφορία δηλωνόταν ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 75.000 ευρώ.
Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταγγελίες που γίνονται για τα όσα περνούσαν τα παιδιά που έμεναν στην Κιβωτό του Κόσμου ενώ την ίδια στιγμή νέα στοιχεί έρχονται στο φως για τις πρακτικές που χρησιμοποιούσαν στη Δομή.
Ένα από τα τελευταία στοιχεία που γεννά πολλά ερωτηματικά αφορά τα ίχνη των «αόρατων» παιδιών της Κιβωτού, καθώς όπως έγινε γνωστό, υπάρχει ένας αριθμός παιδιών που δεν εμφανίζονται στο μητρώο ανήλικων της Δομής, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να μπορεί να αποσαφηνιστεί η σκοπιμότητα των συγκεκριμένων ενεργειών από την πρώην διοίκηση της Κιβωτού.
Στην αναφορά καταγράφεται να απουσιάζουν δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά οικογενειακής αποκατάστασης και διαγνωστικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της υγείας των παιδιών.
«Δωροδοκούν τους μάρτυρες»
Την ίδια στιγμή, μία ακόμη καταγγελία έρχεται να «βυθίσει» ακόμη περισσότερο την Κιβωτό, καθώς πρώην τρόφιμος της Δομής που αναγκάστηκε να αποχωρήσει από μετά την απόφαση της να διακόψει την εγκυμοσύνη της, υποστηρίζει πως ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να χρηματίσει μάρτυρες ώστε να μην καταθέσουν.
«Έχω καταλάβει ότι δεν λένε ψέματα, διότι μιλάνε όπως μιλάω εγώ, με τον φόβο. Όπως γνωρίζω ότι ο πατήρ (Αντώνιος) κάποια συγκεκριμένα άτομα που γνώριζα τους είχε δωροδοκήσει με πολλά λεφτά, εκείνα τα παιδιά – πάλι καλά – δεν δέχτηκαν και συνεχίζουν την καταγγελία τους. Θα βγω για να βοηθήσω τα επόμενα παιδιά», δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, τον δικό του Γολγοθά ανεβαίνει ο 19χρονος που έκανε την αρχή με τις καταγγελίες για την Κιβωτό.
Σύμφωνα με καταγγελίες, επιχειρείται να καταστεί αναξιόπιστος μάρτυρας ο 19χρονος, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα παιδιά φέρονται να δέχονται απειλές προκειμένου να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο χειρισμός της υπόθεσης στα πρώτα της στάδια και η αδυναμία των Αρχών να εγγυηθούν τη μυστικότητα της προδικασίας – ειδικά ως προς την κατάθεση του 19χρονου – φαίνεται να έχει προκαλέσει ζημιά στην όλη υπόθεση.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, μετά τη δημοσίευση της κατάθεσης του 19χρονου ακολούθησε η αποκάλυψη της ταυτότητάς του σε φίλους και γνωστούς του, με τους οποίους δεν είχε μοιραστεί όσα είχε καταγγείλει.
«Ο ίδιος αιφνιδιάστηκε, καθώς του είχαν δοθεί τα εχέγγυα ότι δεν πρόκειται να εκτεθεί δημοσίως η μαρτυρία του. Εύκολα έγινε η ταυτοποίησή του και από άλλους τροφίμους ή στελέχη της Κιβωτού, μέσω των λεπτομερειών που είχαν γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ, καθώς δημοσιεύθηκαν στοιχεία για την οικογένειά του, αλλά και όλες τις δομές στις οποίες είχε βρεθεί».
Σύμφωνα με το περιβάλλον του 19χρονου, που μίλησε στην «Κ», το γεγονός ότι δεν έγινε σεβαστή η αρχή της μυστικότητας της προδικασίας και η έμμεση γνωστοποίηση της ταυτότητάς του έχουν ήδη οδηγήσει σε απόπειρες αποδόμησής του, «ώστε να παρουσιαστεί ως αναξιόπιστος ή αλήτης».
Σοκαριστικές αποκαλύψεις
Εν τω μεταξύ, στο STAR μίλησε ακόμη ένα κορίτσι, η 18χρονη Χριστίνα, η οποία ισχυρίζεται ότι είδε τον άντρα που κατήγγειλε ο 19χρονος να βάζει το χέρι του μέσα από το μαγιό του στη θάλασσα. «Είδα τον πάτερ στη θάλασσα. Ο… να πιάνει τον… και να τον πετάει σαν παιχνίδι. Στο σημείο που τον έπιανε, του είχε βάλει το χέρι μέσα από το μαγιό. Το έχω δει με τα μάτια μου», δήλωσε.
Μετά από όσα είδε, ο 19χρονος την πλησίασε και της εξομολογήθηκε όλα όσα έχουν συμβεί, λέγοντάς της να μείνουν μεταξύ τους. «Ο 19χρονος μετά μου εξομολογήθηκε ό,τι συνεβη και μου είπε να μείνει μεταξύ μας», δήλωσε στο Star και συμπλήρωσε ότι είχε παρατηρήσει μια «αδυναμία» του στελέχους της Κιβωτού προς τον 19χρονο.
«Ζητούσε από τον… άσχημα πράγματα. Να του βάλει και να του βγάλει τα παπούτσια, να του βάλει να φάει, να σηκώνει βαλίτσες. Μόνο ο…, κανένα άλλο παιδί. Τον 19χρονο τον έπαιρνε παντού μαζί του. Καλαμάτα, Χίο, Ήπειρο, σε όποιο ταξίδι πήγαινε ήταν κι ο 19χρονος», είπε η κοπέλα.
Πολυτελή σπίτια, ακριβά οχήματα και τρεις τραπεζικές θυρίδες εντόπισε η Οικονομική Αστυνομία. Οι καταγγελίες στέλνουν στον ανακριτή τον πατέρα Αντώνιο και άλλα στελέχη της Κιβωτού του Κόσμου.
Το μεγάλο σκάνδαλο με τις αναδοχές – Τα ένοχα μυστικά της Κιβωτού του Κόσμου και οι έρευνες στα άλλα ιδρύματα
Στοιχεία που θα οδηγήσουν στην άσκηση διώξεων εναντίον του πατρός Αντωνίου και άλλων στελεχών της «Κιβωτού του Κόσμου» συγκεντρώνουν οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι καταγγελίες για ασέλγεια και βιαιοπραγίες σε βάρος ανηλίκων φαίνεται πως δεν θα είναι οι μόνες που θα αποτυπώνονται στο κατηγορητήριο.
Οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες σε κάθε περιοχή όπου η οργάνωση διατηρούσε δομές φιλοξενίας, όπως στην Αθήνα, στον Βόλο, στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, στη Χίο, αλλά και στην Καλαμάτα. Στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, μάλιστα, συνελήφθη η διευθύντρια της δομής, καθώς, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, εντοπίστηκε ένα όπλο. Στόχος των Αρχών είναι να ολοκληρωθούν οι έρευνες το ταχύτερο δυνατόν, ώστε οι υπεύθυνοι της οργάνωσης να οδηγηθούν στον ανακριτή.
Σε αυτό το πλαίσιο, κομβικής σημασίας θεωρούνται τα ευρήματα που θα προκύψουν από τους ελέγχους της Οικονομικής Αστυνομίας στην «Κιβωτό του Κόσμου», με τα πρώτα να αφορούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τρεις ξεχωριστές τραπεζικές θυρίδες, μεζονέτες και πολυτελή οχήματα!
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε μια σημαντική, ακόμη και για επιφανείς επιχειρηματίες, περιουσία, η οποία έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών. Αυτό που πρέπει να διαπιστωθεί είναι αν η περιουσία αυτή όντως χρησιμοποιήθηκε για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των φιλοξενούμενων παιδιών ή εκείνο των ενήλικων μελών της διοίκησης της οργάνωσης.
Πρόσωπο-κλειδί στη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας της «Κιβωτού του Κόσμου» φαίνεται να είναι η πρεσβυτέρα του πατρός Αντωνίου, Σταματία Γεωργαντή, η οποία, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φέρεται να διατηρούσε ίσως και τρεις θυρίδες σε δύο τραπεζικά υποκαταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.
Η αποκάλυψη αυτή έγινε όταν η πρεσβυτέρα, μια ημέρα πριν από την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού», έσπευσε να αδειάσει το περιεχόμενο θυρίδας που διατηρούσε στο όνομά της σε κεντρική τράπεζα των Αθηνών. Η κίνησή της έγινε αντιληπτή από τους υπεύθυνους του υποκαταστήματος, οι οποίοι ενημέρωσαν άμεσα τις αρμόδιες Αρχές που «τρέχουν» την έρευνα για τα οικονομικά δεδομένα της δομής.
Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη -και ενώ αναμένεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου τόσο του πατρός Αντωνίου όσο και της πρεσβυτέρας και των υπόλοιπων προσώπων που αποτελούσαν το σώμα του προηγούμενου Δ.Σ. της «Κιβωτού»- οι ειδικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση έχουν πλέον στα χέρια τους σημαντικές πληροφορίες και ενδείξεις για την ύπαρξη άλλης μιας θυρίδας, επίσης στο όνομα της πρεσβυτέρας, και ενδεχομένως μιας τρίτης στο όνομα του πατρός Αντωνίου. Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες, όταν δοθεί και επίσημα το «σήμα» για την άρση απορρήτου τραπεζικών συναλλαγών, δεν αποκλείεται να δεσμευτούν αυτές οι θυρίδες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν έγγραφα ή ντοκουμέντα που αφορούν άμεσα την υπό διερεύνηση υπόθεση.
Αμύθητη περιουσία
Μόνο τα προηγούμενα πέντε χρόνια, από το 2017 έως και το 2021, οι δωρεές προς την «Κιβωτό» εκτιμάται ότι έφτασαν τα 27,7 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα ήταν από δωρεές ιδιωτών, ενώ υπήρχαν και κάποιες κρατικές επιχορηγήσεις. Οικονομικός έλεγχος θα γίνει και για τα προηγούμενα χρόνια και δεν αποκλείεται το τελικό ποσό που μπήκε στα ταμεία της «Κιβωτού» να αγγίξει συνολικά ακόμη και τα 40 εκατ. ευρώ!
Οι ελεγκτές θα ερευνήσουν αν τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκαν ή κάποιοι τα καταχράστηκαν. Στα υποθηκοφυλακεία γίνονται φύλλο και φτερό τα συμβόλαια ακινήτων που άλλαξαν χέρια τα τελευταία χρόνια. Στο καταστατικό της δομής αναφέρεται μια μεζονέτα στη Ραφήνα. Σήμερα, στο κουδούνι της μεζονέτας αναγράφεται το όνομα της πρεσβυτέρας. Ένα ακόμη ακίνητο, στη Βραυρώνα, φαίνεται να αγοράστηκε από τον πατέρα Αντώνιο και στη συνέχεια να πωλήθηκε σε συνεργάτη του.
Τρεις Mercedes
Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τα πολυτελή αυτοκίνητα. Οι γείτονες έβλεπαν με απορία τον ιερέα να φτάνει στη δομή της Αθήνας με μια Porsche Cayenne και την πρεσβυτέρα να κάθεται μέσα σε μια Mercedes. Η «Κιβωτός» είχε αποκτήσει έναν στόλο, που αποτελούταν από συνολικά 35 οχήματα, Ι.Χ., φορτηγά και λεωφορεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, μέσα σε τρία χρόνια απέκτησε τρεις πολυτελείς Mercedes. Συγκεκριμένα, το 2017 με το ΑΦΜ της «Κιβωτού» αγοράστηκε με γραμμάτια μια καινούρια Mercedes Marco Polo, 2.143 κυβικών, αξίας 70.000 ευρώ, το 2019 μια Μercedes E200 Compressor, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιους έτους μια Mercedes 2.874 κυβικών. Μάλιστα, η τελευταία αποκτήθηκε από τον ΟΔΔΥ, δηλαδή ήταν κατασχεμένη!
Την ίδια στιγμή, ως στοιχείο που επιβαρύνει την πρεσβυτέρα ερμηνεύουν οι Αρχές την κίνησή της να ανοίξει τη θυρίδα τράπεζας μία ημέρα μετά την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού». Το περιεχόμενο της θυρίδας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο φαίνεται πως η Στ. Γεωργαντή δεν έκλεισε τη θυρίδα, αλλά ενημέρωσε την τράπεζα ότι θα ανοίξει μια νέα. Στο συγκεκριμένο τραπεζικό κατάστημα, η «Κιβωτός» φέρεται να διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό ύψους 2 εκατ. ευρώ!
Η Οικονομική Αστυνομία και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα ανοίξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των μελών του πρώην διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού» και άλλων στενών συνεργατών του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας. Μεταξύ αυτών, είναι και ο 34χρονος Ιρακινός, πρώην τρόφιμος της δομής και δεξί χέρι του πατρός Αντωνίου. Με ανάρτησή του στο Facebook επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τις φωτογραφίες του με τα ταξίδια και τα ακριβά πούρα.
«Δεν ήξερα ότι θα πρέπει να μην είσαι από το Ιράκ για να κάνεις όμορφο γάμο… 34 χρόνια στην Ελλάδα όπου εργάζομαι από τα 17 μου με μισθό από την εργασία μου, αλλά και επιπλέον από το ποδόσφαιρο κανονικά, δεν θα έπρεπε να έχω δεύτερο παντελόνι να φορέσω που θέλω και λούσα! Πισίνα – Σε ξενοδοχείο μέσα στην Αθήνα. Ταξίδια – Από ομάδες πληρωμένα… Πούρα – Δώρο του πατέρα και της κουμπάρας», έγραψε ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής της «Κιβωτού του Κόσμου»…
Μόλις 136 οι φιλοξενούμενοι
Στις Αρχές που ερευνούν τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα αστρονομικά έσοδα που φέρεται να έλαβε η «Κιβωτός του Κόσμου» την τελευταία πενταετία, από χορηγίες ιδιωτών και επιχορηγήσεις, αφορούν μικρό, αναλογικά, αριθμό παιδιών φιλοξενουμένων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημες πηγές, η οργάνωση φιλοξενεί σήμερα 136 ανηλίκους στις έξι κλειστές δομές φιλοξενίας της, οι οποίες βρίσκονται στον Πειραιά (26 παιδιά), στην Ανοιξη (4 παιδιά), στον Βόλο (21 παιδιά), στη Χίο (28 παιδιά), στην Ήπειρο (45 παιδιά) και στην Καλαμάτα (12 παιδιά), η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2021.
Πολλά σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η «λάθος» καταγραφή του αριθμού των παιδιών τα οποία φιλοξενούνταν στην Κιβωτό. Από τις καταγγελίες, τις επίσημες τοποθετήσεις για 364 «αόρατα» παιδιά ενώ η «Κιβωτός του κόσμου», δηλώνει πως φιλοξενεί 500 παιδιά, στα επίσημα έγγραφα εμφανίζονται μόνο 136 από αυτά, τονίζει η αρμόδια υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία αφήνει αιχμές για συμφέροντα.
Ο οικονομικός έλεγχος έδειξε ότι την περίοδο 2017-2021 μόνο οι δωρεές ιδιωτών για τις συγκεκριμένες δομές άγγιξαν τα 27,7 εκατ. ευρώ, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κρατικές επιχορηγήσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Σε περίπτωση που όντως τα χρήματα αυτά δόθηκαν για τις ανάγκες των παιδιών, τότε, για καθέναν από τους 136 φιλοξενούμενους ανηλίκους, θα πρέπει να έχουν δαπανηθεί σχεδόν 204.000 ευρώ την τελευταία πενταετία.
Σημειώνεται πως ενώ τα χρήματα αυτά βρίσκονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της, η «Κιβωτός του Κόσμου» ζητούσε μέσω της ιστοσελίδας της δωρεές και εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών, όπως η στέγαση, η θέρμανση, ο εξοπλισμός κ.ά., για τις οποίες ζητούσε την οικονομική βοήθεια μεγάλων δωρητών αλλά και απλών πολιτών.
Μέχρι πρότινος, οι δωρητές συνέρρεαν στις πύλες της «Κιβωτού». Ανάμεσα σε χιλιάδες απλούς ανθρώπους ή όσους επέλεξαν να παρασιωπήσουν τις συνεισφορές τους στην οργάνωση, εντελώς ενδεικτικά αναφέρονται εδώ ορισμένες επιφανείς προσωπικότητες, από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κλάδο, καθώς και ορισμένες από τις εταιρείες που εμπιστεύτηκαν μέρος των κονδυλίων για την κοινωνική πολιτική τους στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Επανειλημμένες και γενναίες δωρεές απευθείας σε χρήμα, χορηγίες προϊόντων και υπηρεσιών ή συνδυασμοί όλων των προηγουμένων έχουν γίνει από το Ιδρυμα Νιάρχου, την Aegean Airlines, τη Hellenic Seaways, την Blue Star Ferries και τη Celestyal Cruises. Κτίρια και οικόπεδα μεγάλης αξίας έχουν δωρίσει στην οργάνωση ο αλευροβιομήχανος Κωνσταντίνος Λούλης, η κυρία Μίνα Σπυροπούλου-Καρέλια και η κόρη της Ιωάννα, της οικογενείας του ιδιοκτήτη της φερώνυμης καπνοβιομηχανίας. Παρόμοιες δωρεές έχει κάνει η κυρία Πόλυ Γιώτη (της πασίγνωστης βιομηχανίας ζαχαρωδών κ.λπ.), καθώς και στενοί συγγενείς της πρόωρα χαμένης από καρκίνο Δέσποινας Κοντοπούλου.

Πλεονάσματα
Ιδιαιτέρως αξιοπρόσεκτο είναι ότι το ταμείο της «Κιβωτού» είναι πάντοτε γεμάτο τα τελευταία χρόνια. Βάσει των απολογισμών που έχουν περιέλθει εις γνώσιν του «ΘΕΜΑτος», μόνο το 2016 εμφανίστηκε παθητικό. Μάλιστα, το πλεόνασμα της οργάνωσης έφτασε τα 2,7 εκατ. το 2018 και τα 2,4 εκατ. ευρώ το 2021. Το 2016 η λειτουργία αποδείχθηκε λογιστικά ζημιογόνος (-41.087,33 ευρώ), αλλά την αμέσως επόμενη χρονιά ανέκαμψε θεαματικά, με ενεργητικό που άγγιξε τα 700.000 ευρώ. Και μετά το επόμενο άλμα του 2018 στα 2,7 εκατ., το 2019 ακολούθησε υστέρηση με ενεργητικό 1,6 εκατ. ευρώ περίπου, πριν από την τελευταία απογείωση της περσινής χρονιάς, με πλεόνασμα ύψους 2.441.518,42 ευρώ.
Εξυπακούεται, φυσικά, ότι εντελώς άγνωστο θα παραμείνει το ακριβές περιεχόμενο της ή των θυρίδων που διατηρούσε η οργάνωση για την ασφαλή φύλαξη οποιουδήποτε περιουσια κού στοιχείου θεωρούνταν πολύτιμο. Τις θυρίδες αυτές η πρεσβυτέρα φέρεται πως έσπευσε να τις αδειάσει αμέσως μετά τη θύελλα των καταγγελιών για κακοποιητικές και ασελγείς πράξεις εις βάρος των παιδιών που υποτίθεται πως περιέθαλπε, διέσωζε, αποκαθιστούσε κ.λπ.
Ομολογουμένως, ελάχιστα σαφή συμπεράσματα είναι δυνατόν να εξαχθούν από τους ταμειακούς απολογισμούς. Διότι πρόκειται για έγγραφα τα οποία είναι εξαιρετικά συνοπτικά, τίποτα περισσότερο από κατάλογοι, απλώς με ποσά και κωδικούς εσόδων-εξόδων, χωρίς περαιτέρω ανάλυση ή επεξηγήσεις. Παρ’ όλα αυτά, μια πρώτη παρατήρηση αφορά ενδεχόμενα μισθώματα που κανονικά θα λάμβανε η «Κιβωτός» ως ιδιοκτήτρια πολλών ακινήτων. Αναλογικά με τον όγκο των διαθέσιμων διαμερισμάτων, οικιών κ.ο.κ, φαίνεται πως εισέπρατε από ελάχιστα έως μηδενικά ενοίκια. Βεβαίως, προς διασκέδαση οποιασδήποτε καχυποψίας περί ενδεχόμενων παράτυπων συναλλαγών, φοροδιαφυγής κ.λπ. πριν από το πόρισμα των ερευνών, η πλέον εύλογη εξήγηση για τη σχεδόν καθολική απουσία ταμειακών εισροών από μισθώματα είναι ότι η «Κιβωτός» διαθέτει τα περισσότερα από τα 280 ακίνητά της για τη φιλοξενία απόρων οικογενειών εντελώς δωρεάν.

«Αγορές παγίων»
Από τα ποσά που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις ταμειακών απολογισμών της οργάνωσης, εντύπωση προκαλεί το ύψος των ποσών που η οργάνωση διέθετε ετησίως για «αγορά παγίων»: Για τον σκοπό αυτό δαπανήθηκαν 2.673.752,46 ευρώ το 2016, 2.816.856,83 το 2017, μόλις 72.020,65 το 2018, 249.787,42 το 2019, ενώ το 2021 η επένδυση που έκανε σε πάγια ανήλθε σε 1.046.163,80 ευρώ. Το τι ακριβώς ήταν αυτά τα πάγια, η απόκτηση των οποίων κρίθηκε τόσο απαραίτητη ώστε να δικαιολογούνται επενδύσεις ακόμη και επταψήφιων ποσών, ενώ την ίδια στιγμή ο πατήρ Αντώνιος δεν σταματούσε να καλεί δημοσίως σε βοήθεια και οικονομική ενίσχυση της οργάνωσής του για την κάλυψη των ζωτικών αναγκών, πιθανότατα θα διευκρινιστεί από τους εν εξελίξει ελέγχους.
Τους οποίους, παρεμπιπτόντως, διεξάγει όχι μόνο η Οικονομική Αστυνομία για την αποκάλυψη πιθανών ατασθαλιών, αλλά εκ παραλλήλου και μια κορυφαία ιδιωτική εταιρεία ορκωτών λογιστών, παγκόσμιας εμβέλειας. Το ελληνικό παράρτημα του εν λόγω πολυεθνικού οργανισμού εργάζεται πλέον για λογαριασμό της νέας διοίκησης της «Κιβωτού», όπως αυτή ορίστηκε κατεπειγόντως από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Μια ιδιαιτερότητα της «Κιβωτού», σχετικά αποκλίνουσα από τη συνήθη λογιστική εικόνα των ΜΚΟ κοινωφελούς/προνοιακού χαρακτήρα, εντοπίζεται στην απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από τις ανάγκες μισθοδοσίας, τις αμοιβές μόνιμου και έκτακτου προσωπικού κ.λπ. Το μερίδιο που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία δαπανών στην πραγματικότητα κρίνει το πόσο βιώσιμη ή μη είναι η εκάστοτε οργάνωση, δεδομένου ότι οι πρωτοβουλίες προστασίας ευάλωτων ατόμων και ομάδων εξ ορισμού προϋποθέτουν την εμπλοκή αυξημένου αριθμού συνεργατών. Οι οποίοι, για τους αυτονόητους αντικειμενικούς λόγους, δεν μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά ως εθελοντές. Ενώ, λοιπόν, κατά κανόνα οι ΜΚΟ του είδους διαθέτουν πάνω από 70% των εσόδων τους για την κάλυψη αναγκών μισθοδοσίας, η «Κιβωτός» κατορθώνει, άγνωστο πώς, να κρατά σχετικά χαμηλά τη συγκεκριμένη κατηγορία εξόδων.
Ετσι, το 2016 στους εργαζόμενους του φορέα διατέθηκαν 1.094.907,71 ευρώ ή το 22,83% επί του συνόλου των εξόδων. Τα επόμενα χρόνια, οι δαπάνες μισθοδοσίας θα αυξάνονταν σταθερά, με αποκορύφωμα το 2021, όταν και δόθηκαν 2.248.920,45 ευρώ. Και πάλι, όμως, η αναλογία προς τα συνολικά έξοδα διατηρήθηκε αρκετά χαμηλά (46,96%), λαμβανομένης υπ’ όψιν της ταυτόχρονης διόγκωσης των δωρεών.
Ωστόσο, σαν συναφής προς τη μισθοδοσία θα μπορούσε να εκληφθεί η κατηγορία των δαπανών προς «τρίτους». Μάλιστα, οι «τρίτοι» που αμείβονταν από την «Κιβωτό» εμφανίζονται στους ταμειακούς απολογισμούς σε 2-3 διαφορετικούς κωδικούς εξόδων. Συνολικά, πάντως, οι αμοιβές/παροχές προς τρίτους στα βιβλία εμφανίζονται σε αυξητική τροχιά, από μισό εκατ. ευρώ το 2016 έως 1,1 εκατ. ευρώ το 2019 και 829.822,92 ευρώ, βάσει των τελευταίων συγκεντρωτικών στοιχείων, για το 2021. Η κατάταξη των εξόδων στην κατηγορία των «τρίτων», γενικώς και αορίστως, επιτρέπει μια κάποια ελευθερία κινήσεων. Και πάλι, όμως, αυτό δεν συνεπάγεται απαραιτήτως «δημιουργική λογιστική», ήτοι κατά το κοινώς λεγόμενο «μαγείρεμα».
Δουλειές σε άνθηση
Επιστρέφοντας στα λογιστικά στοιχεία, η οργάνωση εμφανίζεται να έχει αυξήσει τα συνολικά έσοδά της κατά 52,07% στο διάστημα μεταξύ 2016 και 2021 (από 4.754.068,53 σε 7.229.919,45 ευρώ). Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις από χρονιά σε χρονιά ήταν -16,5% για το 2016-2017, +44,86% για το 2017-2018, -5,2% το 2018-2019 και +32,71% ανάμεσα στο 2019 και το 2021.
Ενδεικτικά, γι’ αυτή την τελευταία χρονιά, το 2021, η ταμειακή εικόνα κάπως πιο αναλυτικά έχει ως εξής: Το σύνολο των εσόδων ήταν 7.229.919,45 ευρώ. Από αυτά, τα 7.069.278,58 ευρώ (97,8%) προήλθαν από δωρεές. Τα υπόλοιπα ήταν ενοίκια (64.067,72 ευρώ), επιχορηγήσεις (92.160,00 ευρώ), τόκοι και άλλα έσοδα. Το σύνολο των εξόδων για το ίδιο έτος ήταν 4.788.401,03 ευρώ (3.742.237,23 τα γενικά έξοδα και 1.046.163,80 ευρώ οι αγορές παγίων), άρα ο ταμειακός απολογισμός του έτους ήταν πλεονασματικός, με υπόλοιπο 2.441.518,42 ευρώ. Το μεγαλύτερο μερίδιο των εξόδων (46,96%) αφορά αμοιβές και έξοδα προσωπικού.
Συγκεκριμένα, η «Κιβωτός» κατέβαλε 2.248.920,45 ευρώ σε δαπάνες μισθοδοσίας. Αλλα αξιοσημείωτου ύψους έξοδα για το έτος 2021 αφορούν «παροχές τρίτων» 591.254,00 ευρώ, «αμοιβές και έξοδα τρίτων» 238.568,92 ευρώ (δηλαδή συνολικά 829.822,92 ευρώ προς τρίτους), «ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο» 222.744,29 ευρώ, «δαπάνες επισκευής και συντήρησης κτιρίων» 208.503,14 ευρώ, 157.298,35 συνολικά για «υλικά άμεσης ανάλωσης και τρόφιμα» καταχωρισμένα σε δύο διαφορετικούς κωδικούς εξόδων (115.173,92 συν επιπλέον 42.124,43 ευρώ σαν «λοιπά υλικά άμεσης ανάλωσης-τρόφιμα»), «έξοδα μεταφορών-κίνησης» 150.952,42 ευρώ, «επιδόματα-βοηθήματα» 145.847,16 ευρώ, «αμοιβές και έξοδα δικηγόρων-λογιστών» 114.893,62 ευρώ, «διάφορα έξοδα» 84.464,49 ευρώ και «φόροι-τέλη» 82.870,53 ευρώ.
Η «Κιβωτός του Κόσμου» λογίζεται ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) – Εθελοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) και τυπικά υπάγεται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ενώ οι πράξεις, μεταβολές κ.λπ. διοικητικού χαρακτήρα καταχωρίζονται στο φάκελό της τον οποίο τηρεί το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Για παράδειγμα, η τελευταία δημοσιευμένη πράξη τέτοιου είδους φέρει ημερομηνία καταχώρισης 1/9/2022 και αφορά την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τις αρχαιρεσίες εντός «Κιβωτού», το νέο Δ.Σ. με διετή θητεία είχε την εξής σύνθεση: πρόεδρος η Σταματία Γεωργαντή, μέλη οι Πανιπάλ Σαλλίτα, Πέτερ Μούσια, Φίλιππος Σωτηρόπουλος και η κάτοικος Πωγωνιανής Ιωαννίνων Ανδριανή Θεοδωρακοπούλου.
Αντώνιος & πρεσβυτέρα
Τυπικά, ο πατήρ Αντώνιος δεν εμφανίζεται στο οργανόγραμμα της «Κιβωτού» υπό οποιονδήποτε τίτλο που να παραπέμπει σε εκτελεστικό ρόλο. Ως ιδρυτής της οργάνωσης και πλέον αναγνωρίσιμο στέλεχός της, ο Αντώνιος αναφέρεται ως «επίτιμος πρόεδρος». Στην πράξη, ωστόσο, η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι απολύτως ταυτισμένη με τη δική του μορφή. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε σκιά στο ηθικό ποιόν του -πόσο μάλλον ενδεχόμενη δίωξη, παραπομπή στην τακτική Δικαιοσύνη κ.ο.κ.- μοιραία συμπαρασύρει και τραυματίζει θανάσιμα την ίδια την «Κιβωτό».
Είναι πολύ πιθανόν ότι ακόμη και μετά την «καθαίρεση» του Αντωνίου, η οργάνωση θα δυσκολευτεί να αποκαταστήσει την υπόληψή της ως κοινωφελή φορέα, ο οποίος μπορεί να παράσχει εγγυήσεις ότι οι δωρεές που δέχεται θα αξιοποιούνται εξ ολοκλήρου για τη μέριμνα και προστασία αναξιοπαθούντων παιδιών.
Η συμβολική αποσύνδεσή της από τον άνθρωπο που τη δημιούργησε προβλέπεται ως δύσκολη και επώδυνη διαδικασία – ένας κανονικός άθλος, τον οποίο πρέπει να πετύχει το νέο, διορισμένο από την πολιτεία, διοικητικό συμβούλιο.
Οπως επαναλάμβανε ο πατήρ Αντώνιος σε κάθε ευκαιρία στις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ακόμη και μετά το τσουνάμι των πρόσφατων καταγγελιών, «έχουμε δώσει την ψυχή μας, τη ζωή μας στην Κιβωτό, εδώ και 25 χρόνια» – εννοώντας τον εαυτό του και τη σύζυγό του Σταματία Γεωργαντή.
Ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου είναι σήμερα 51 και η πρεσβυτέρα 52 ετών. Εκτός από την ευρύτερη «οικογένεια» των εκατοντάδων παιδιών που έχουν περάσει από την «Κιβωτό του Κόσμου», ως ζεύγος ο πατήρ και η πρεσβυτέρα του έχουν αποκτήσει ένα βιολογικό τέκνο, ενώ έχουν υιοθετήσει δίδυμα. Τουλάχιστον, σύμφωνα με αυτά που έχουν οι ίδιοι ισχυριστεί στις παλαιότερες από τηλεοράσεως αυτοβιογραφικές εξομολογήσεις τους, η σχέση τους ήταν εξαρχής προορισμένη να τους οδηγήσει στη φιλανθρωπία και τη διασπορά της αγάπης εν ονόματι Κυρίου.
Τόσο ο Αντώνιος όσο και η Σταματία είχαν από μικροί τάση προς τον εκκλησιαστικό βίο και τη χριστιανική ευλάβεια, ενώ οι δυο τους μοιράζονται κοινή καταγωγή από τη Χίο – μολονότι η οικογένεια του Αντώνιου μετακινούνταν συχνά μεταξύ Χίου και Δραπετσώνας. Το σπίτι των Παπανικολάου στο νησί συνάδει με τις διηγήσεις του πατρός Αντωνίου για την οικονομική δυσπραγία της οικογένειάς του. Ο πατέρας του ήταν έμπορος και η μητέρα του νοικοκυρά. Παρά τη φτώχεια τους, απέκτησαν πέντε γιους, με τον Αντώνιο να είναι ο προτελευταίος. Ο αμέσως μεγαλύτερος αδελφός του ακολούθησε το κάλεσμα του Κυρίου και έγινε ιερωμένος, ο οποίος σήμερα κηρύττει τον θείο λόγο ως εφημέριος στη Νέα Μονή Χίου.
Ο Αντώνιος είναι εγγονός προσφύγων, από το Αϊβαλί και τη Σαμσούντα, ενώ συνήθιζε να επιδεικνύει με υπερηφάνεια την ανατροφή του υπό δύσκολες μεν υλικές συνθήκες στην εργατική συνοικία της Δραπετσώνας – αλλά «με αρχές και αξίες». Αντιστοίχως και η πρεσβυτέρα.
Η Σταματία Γεωργαντή μεγάλωσε στη Χίο, με κατηχητικό και ενεργή ανάμειξη σε ποικίλες δραστηριότητες περί την εκκλησία (κατασκηνώσεις, ραδιοφωνικός σταθμός κ.λπ).
Με τον Αντώνιο ένωσαν τις ζωές τους προτού εκείνος γίνει κληρικός, αλλά από την άνοιξη του 1998 το ανδρόγυνο κατέληξε να μοιράζεται επίσης τις πρωτοβουλίες που άρχισε να αναπτύσσει ο πατήρ Αντώνιος στην Αθήνα. Του ανατέθηκε η διακονία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος και παράλληλα η ευθύνη για τη λειτουργία του οικείου Κέντρου Νεότητας. Εχοντας ασχοληθεί αρκετά με το μπάσκετ και αφού είχε διατελέσει μέλος ιεραποστολής στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, ο πατήρ Αντώνιος θέλησε να ανοίξει την εκκλησία στους νέους του «αθηναϊκού γκέτο», όπως ήταν τότε ο Κολωνός και οι συνοικίες τριγύρω.
Χρησιμοποίησε ως πρόσχημα το μπάσκετ, κάτι που απέδωσε, καθώς ο Αντώνιος κατάφερε να διεισδύσει στον κύκλο των εφήβων, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν εγκαταλείψει το σχολείο και βρίσκονταν εκτεθειμένοι σε διάφορες μορφές παραβατικότητας. Η προσέλκυση των παιδιών, η προσπάθεια να πειστούν πως θα πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο γρήγορα κατέστησαν άμεση την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα φιλοξενίας και προστασίας.
Κι έτσι, καθώς εξέπνεε η δεκαετία του ’90, σε ένα ταπεινό καφενείο του Κολωνού γεννήθηκε η «Κιβωτός του Κόσμου». Μια οργάνωση που επί ένα τέταρτο του αιώνα θα θεωρούνταν πρότυπο αγαθοεργίας, μια εικόνα που γκρεμίστηκε μέσα στα δυο-τρία 24ωρα που ακολούθησαν την πρώτη καταγγελία εις βάρος της οργάνωσης και ευθέως κατά του πατρός Αντωνίου για κακοποιητικές, ταπεινωτικές συμπεριφορές, αλλά και σεξουαλική παρενόχληση.
Σωρεία καταγγελιών
Η αρχική μαρτυρία σήμανε απλώς την έναρξη του πυρός κατά της «Κιβωτού», καθώς ο βομβαρδισμός των καταγγελιών είναι πολύπλευρος και συνεχής. Αφορά επαναλαμβανόμενα κρούσματα βίας και κακοποίησης – σωματικής και φραστικής, εκφοβισμού και αδιανόητης κακομεταχείρισης εις βάρος απροστάτευτων, κατά το πλείστον κατατρεγμένων παιδιών, εφήβων κ.λπ.
Αναφέρονται, μεταξύ άλλων, περιστατικά εγκλεισμού σε κλουβιά για ζώα. Εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία, σε δομές της «Κιβωτού» ανά την Ελλάδα, τις οποίες η οργάνωση, κυρίως διά του ηγετικού ζεύγους, ήτοι του πατρός Αντωνίου Παπανικολάου και της πρεσβυτέρας του, προβάλλονταν δημοσίως ως πρότυπες μονάδες, σαν νησίδες αγαθότητας και ανιδιοτελούς μέριμνας των αδυνάτων – και ιδιαίτερα των παιδιών.
Κι όμως, προς τραγική απογοήτευση όλων όσοι πίστεψαν και είχαν ανάγκη να πιστέψουν ότι υπάρχουν ακόμη μοναχικοί, ρομαντικοί, ηρωικοί «Δον Κιχώτες» που πασχίζουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, όπως ο πατήρ Αντώνιος και οι συν αυτώ, τώρα κατακλύζονται από φρικιαστικές περιγραφές πρώην τροφίμων ή και συνεργατών της «Κιβωτού». Στις οποίες εξαπολύονται ξεκάθαρες αιχμές, ακόμη και προς τα κορυφαία στελέχη της οργάνωσης, για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων, για ακραία προσβλητική συμπεριφορά εις βάρος παιδιών που αντιμετωπίζονταν σαν άβουλα αντικείμενα, ακόμη και σαν δούλοι.
Οι σφοδρές καταγγελίες κατά της «Κιβωτού του Κόσμου» έχουν μοιραστεί σχηματικά σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τη μεταχείριση των τροφίμων, στις υπηρεσίες που υποτίθεται πως προσέφερε η οργάνωση στα άτομα που έθετε υπό την προστασία της. Αλλά ο δεύτερος τομέας ενδιαφέροντος για τις αρμόδιες αρχές και το κοινό είναι -και θα πρέπει να είναι εξίσου- ο οικονομικός. Οχι μόνο για τις προσωπικές επιλογές του πατρός Αντωνίου (βλ. Porsche Cayenne, συνοδοί ασφαλείας κ.λπ.) ή το εάν η πρεσβυτέρα «γείωνε» τους χορηγούς, απαξίωνε να τους μιλήσει καν απευθείας, παραπέμποντάς τους στον σοφέρ της.
Ζήτημα που χρήζει άμεσης διαλεύκανσης, για λόγους στοιχειώδους ηθικής και δικαιοσύνης, είναι το πραγματικό οικονομικό προφίλ της «Κιβωτού του Κόσμου». Ενός οργανισμού που ξεκίνησε από ένα έρημο καφενείο στον Κολωνό και κατέληξε να γιγαντωθεί, απλώνοντας παρακλάδια σε όλη την Ελλάδα, με 280 ακίνητα στην κατοχή του, με έσοδα, έξοδα και αποθεματικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.