Δεν πάει ο Ερντογάν στα κατεχόμενα. Δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει. Τρέχει το εξοπλιστικό πρόγραμμα, στα κάρβουνα οι Τούρκοι.

43
0
(0)

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 συμπληρώνονται 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα πάει στα Κατεχόμενα για τη “μαύρη” επέτειο. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, φαίνεται πως ο Ερντογάν επέλεξε να κρατήσει χαμηλότερους τόνους στο ζήτημα του Κυπριακού.

Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνολικά τέσσερα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, θα βρεθούν στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της κατεχόμενης Κερύνειας μέσα στις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο των “εορτασμών”.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Χαλκίν Σεσί”, εκτός από τη φρεγάτα TCG Giresun και το υποβρύχιο TCG BURAKREİS στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας, στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα βρεθούν επίσης από τις 19 μέχρι τις 23 Ιουλίου τα πλοία TCG BAYRAKTAR και TCG SOKULLU MEHMET PAŞA της Σχολής Θαλάσσιου Πολέμου του Πανεπιστημίου του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, τα οποία θα βρίσκονταν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 14 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου, για σκοπούς άσκησης των φοιτητών του τρίτου έτους.

Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει στραμμένο το βλέμμα των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία το θεωρούν ως έναν ιδανικό δίαυλο διατήρησης της ρητορικής έντασης.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της Daily Sabah που αναφέρεται στις συνομιλίες Ελλάδας – Ισραήλ για την αγορά από την Αθήνα πυραυλικών συστημάτων, τα οποία κατά την τουρκική εφημερίδα θα αγοραστούν για χρήση εναντίον της Τουρκίας.

Οι ισραηλινοί πύραυλοι

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δημοσιεύματα που θέλουν την Αθήνα πολύ κοντά στο να υπογράψει συμφωνία για τους πυραύλους Spike non-line-of-sight (NLOS) που παράγονται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems Ltd και υπογραμμίζει ότι συνολικά 27 συστήματα κόστους 370 εκατομμυρίων ευρώ (374,8 εκατομμύρια δολάρια) θα αρχίσουν να φτάνουν στη χώρα ήδη από το 2023.

Επικαλούμενη δημοσιεύματα η Daily Sabah σημειώνει ότι τα πυραυλικά συστήματα θα αναπτυχθούν σε μονάδες στην περιοχή του Εβρου, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα επίσης πολλαπλές συμφωνίες εξοπλιστικών τόσο με το Ισράηλ για την αγορά drones, με τη Γαλλία για την αγορά μαχητικών Rafale όσο και με τις ΗΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.Ενώ ακόμα πιο πρόσφατα έστειλε επιστολή ενδιαφέροντος στην Ουάσιγκτον αιτούμενη την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα αν και η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με τη γειτονική και σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, συνεχίζει να πραγματοποιεί ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Αγοράζει όπλα κατά της Τουρκίας

Το εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την πρόθεση της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως υποστηρίζει η Daily Sabah σημειώνοντας ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Αθήνα να μην μπει σε μία κούρσα εξοπλισμών αλλά να προσπαθήσει να λύσει τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ άλλων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, μέσω διαλόγου.

Υπενθυμίζει τη δήλωση Ερντογάν κατά την άσκηση EFES-2022 ότι η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες.

Το δημοσίευμα συνεχίζει στη βάση των δηλώσεων Ερντογάν ο οποίος είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην κάνει όνειρα, πράξεις και δηλώσεις που θα την οδηγήσουν σε πράξεις που θα μετανιώσει, καλώντας την να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα και να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες.

Η Daily Sabah υπενθυμίζει και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί παραβίασης των διεθνών συνθηκών από την πλευρά της Αθήνας, λόγω της στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, καθώς και την απειλή του ότι αν δεν αποστρατικοποιηθούν η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Η Άγκυρα εντείνει την κριτική της

Το δημοσίευμα κάνοντας αναφορά στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας περί στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, σημειώνει ότι η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες έχει εντείνει την κριτική για την Ελλάδα που εγκαθιστά στρατεύματα σε νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, κοντά στις τουρκικές ακτές και σε πολλές περιπτώσεις ορατό από την ακτή. Υπενθυμίζει ακόμα ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους τελευταίους μήνες.

Η Daily Sabah σημειώνει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων, όπως τις ανταγωνιστικές διεκδικήσεις για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, τις αξιώσεις για την υφαλοκρηπίδα τους, τα θαλάσσια σύνορα, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, το διχασμένο νησί της Κύπρου, το καθεστώς των νησιών στην το Αιγαίο και τους μετανάστες.

«Μητσοτάκης γιοκ»

Καταλήγοντας η Daily Sabah σημειώνει ότι οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν ξανά τον περασμένο μήνα όταν ο Ερντογάν είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια» για αυτόν, κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε να εμποδίσει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στις ΗΠΑ.

Συνεχίζεται η διπλωματία των χαρτών

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Λόιντ Όστιν. Μάλιστα, κατά τη συνάντηση με τον Όστιν ο Παναγιωτόπουλος παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν τη στάση της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Open, o Νίκος Παναγιωτόπουλος έδειξε στον Λόιντ Όστιν των ΗΠΑ το χάρτη της «Γαλάζιας Παρτίδας» με τις τουρκικές διεκδικήσεις, αλλά και το χάρτη των Γκρίζων Λύκων, που παρουσίασε πριν μερικές μέρες ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Μπαχτσελί, και δείχνει ως τουρκικά τα μισά νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε στοιχεία για τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Τόνισε ότι η Τουρκία «εμμένει στην αναθεωρητική συμπεριφορά της, που αφορά στο νομικά αβάσιμο ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και σε προκλητικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και υπερπτήσεις κατοικημένων περιοχών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη».

«Πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική της», πρόσθεσε.

«Πρέπει», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «να αποτελεί κοινό στόχο η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη και αναθεωρητική συμπεριφορά, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας».

Εμβάθυνση της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ

Κατά τη συνάντηση στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας υπουργός ανέδειξε τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μετά την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας τον Νοέμβριο του 2019 και τον Οκτώβριο του 2021.

Οι οκτώ νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται, πλέον, στη Συμφωνία -ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη- αντικατοπτρίζουν τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και τη διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε: «Το εξαιρετικό επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, σε συνδυασμό με συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις που αυξάνουν τη διαλειτουργικότητα, καθώς και τη διευρυμένη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε νέες περιοχές και στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, αποτελεί απόδειξη της κοινής μας θέλησης και επιθυμίας να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές και προκλήσεις και να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας».

Ειδικά για τη Σούδα, υπογράμμισε ότι «είναι γνωστή για την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», ενώ η Αλεξανδρούπολη, «με την εγγύτητά της στη Μαύρη Θάλασσα αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειές μας για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν, επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο του κ. Όστιν στον συντονισμό των προσπαθειών των χωρών που παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία και τόνισε ότι η Ελλάδα εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παρά το υψηλό κόστος που επιφέρουν, και παρέσχε κάθε δυνατή συνδρομή.

Όσον αφορά στην απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι αποτελεί νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, το οποίο θα συμβάλλει στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και τη στενότερη συνεργασία και διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Όστιν: Ελλάδα και ΗΠΑ μοιράζονται κοινές αξίες

Από την πλευρά του, ο κ. Όστιν, στην εναρκτήρια ομιλία του, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Μάιο στην Ουάσιγκτον και στην «ιστορική ομιλία», όπως είπε χαρακτηριστικά, «στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια της οποίας σημείωσε ότι οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες και ιδανικά και αυτές οι αρχές αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η ισχυρή και διαρκώς διευρυνόμενη μεταξύ μας σχέση».

Για τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας ξεκαθάρισε πως «είναι πιο ισχυρές από ποτέ».

«Η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευση των χωρών μας για κοινή ειρήνη και ασφάλεια και έχει επιτρέψει την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα προς υποστήριξη των στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για στρατηγική πρόσβαση στην περιοχή», συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ευχαρίστησε, δε, την Ελλάδα «για τη φιλοξενία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων υποστήριξης στη Σούδα, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης μας στον τομέα της άμυνας».

Τόνισε, επίσης, «την κατά προτεραιότητα πρόσβαση» που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση στις αμερικανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η οποία επιτρέπει στις ΗΠΑ «να συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουν εχθρικά στοιχεία, καθώς και να διεξάγουν ασκήσεις και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον ανώτερο σύμβουλο Πολιτικής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντέρεκ Σόλετ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επιπρόσθετα, συναντήθηκε με την ηγεσία και στελέχη της δεξαμενής σκέψης «Heritage Foundation», τον επικεφαλής του προγράμματος του μαχητικού αεροσκάφους F-35, αντιπτέραρχο Μάικλ Σμιτ, τον πρόεδρο του American Hellenic Institute, Νίκο Λαρυγγάκη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τον ιδρυτή και πρόεδρο του ιδρύματος «Oxi Day», Άντι Μανάτος και τον εκτελεστικό διευθυντή του ίδιου ιδρύματος, Μάικ Μανάτος.

Κορβέτες από Ιταλία; Εκσυγχρονισμός αρμάτων Leopard και φρεγατών ΜΕΚΟ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία επιλογής των κορβετών με τις οποίες θα εξοπλιστεί το Πολεμικό Ναυτικό για την επιτήρηση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο και τη διασφάλιση της ελληνικής κυριαρχίας μέχρι το ακροτελεύτιο σημείο της νησιωτικής επικράτειας. Μετά την οριστική αξιολόγηση των υποψήφιων πολεμικών πλοίων από το Πολεμικό Ναυτικό και την ενημέρωση του πρωθυπουργού, φέρεται ότι προηγούνται οι ιταλικές κορβέτες τύπου Doha, με τις γαλλικές στη δεύτερη θέση και τις ολλανδικές να ακολουθούν.

Αξιωματικοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με εικόνα των τεχνικών προδιαγραφών της κάθε πρότασης εξηγούν ότι οι ιταλικές κορβέτες έχουν καλύτερη σχέση τιμής – απόδοσης και επιπλέον οι Ιταλοί κατασκευαστές δεσμεύονται ότι μπορούν να παραδώσουν πολύ γρήγορα δύο από τα τέσσερα πλοία που θα παραγγείλει η Αθήνα.

Παραλλήλως, έχει «ωριμάσει» το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περίπου των 2/3 από τα 350 άρματα μάχης Leopard 1A5 και Leopard 2Α4 που έχει στη δύναμή του ο Στρατός Ξηράς, πρόγραμμα που αναμένεται να αναλάβουν οι Γερμανοί κατασκευαστές.

ipourgos_naftilias

 

Τα συμβόλαια τόσο για τις κορβέτες όσο και για τα άρματα μάχης θα οριστικοποιηθούν με διακρατική συμφωνία (Government to Government) μεταξύ Αθήνας και Ρώμης και μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, όπως φαίνεται να έχει συζητηθεί ήδη μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βόλφγκανγκ Σολτς. Οι κορβέτες που προσφέρουν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ολλανδία είναι οι τρεις τελικές επιλογές που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την αξιολόγηση που έχει κάνει η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και το ΓΕΕΘΑ.

Οι ναύαρχοι του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου εξέτασαν εξονυχιστικά όλες τις προτάσεις και έκαναν την τελική λίστα στην οποία περιλαμβάνονται οι ιταλικές κορβέτες FCX-30/Doha, οι γαλλικές Gowind και οι ολλανδικές Sigma 10514. Οπως εξήγησαν στον κ. Μητσοτάκη οι στρατιωτικοί, και οι τρεις προτάσεις καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. «Περιμένουμε την προσφορά που θα κάνει τη διαφορά», είπε στο «ΘΕΜΑ» ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εξηγώντας ότι μέχρι την ανακοίνωση της τελικής απόφασης Γάλλοι, Ιταλοί και Ολλανδοί πρέπει να βελτιώσουν τις οικονομικές προσφορές του συμβολαίου αγοράς τεσσάρων κορβετών με προϋπολογιζόμενο συνολικό κόστος 2 δισ. ευρώ.

Ο νικητής της κούρσας του προγράμματος ναυπήγησης των τεσσάρων κορβετών, τρεις εκ των οποίων θα πρέπει να χτιστούν σε ελληνικά ναυπηγεία, έχει χρονικό περιθώριο ολίγων εβδομάδων να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες του οικονομικού σκέλους του και να καταθέσει μια πρόταση ανταγωνιστικότερη των δύο αντίπαλων υποψήφιων κορβετών για τον ελληνικό στόλο. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, με σκοπό η σύμβαση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 και το πρόγραμμα να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2023 με την εκταμίευση των προκαταβολών.

Για ένα πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ, που θα προσφέρει τέσσερα πανίσχυρα πλοία που θα υπηρετήσουν το Πολεμικό Ναυτικό για μία περίοδο 40 ετών, είναι προφανές ότι εκτός από τα κρίσιμα επιχειρησιακά κριτήρια που πληρούνται τόσο από τις γαλλικές όσο από τις ιταλικές και τις ιταλικές κορβέτες, έχουν μεγάλη σημασία οι πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες, αλλά και το οικονομικό σκέλος της αγοράς που θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους και τον Προϋπολογισμό για την επόμενη 10ετία. Ακόμη και πολιτικές αλλαγές, όπως η πιθανή αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, είναι πιθανό να επηρεάσουν την έκβαση του προγράμματος των κορβετών. Είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Ντράγκι, ο οποίος διατηρεί καλή διαπροσωπική σχέση με τον κ. Μητσοτάκη, έκανε συστηματικό λόμπινγκ υπέρ των κορβετών Doha υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των ιταλικών ναυπηγείων.

exoplismoi2
Τα γερμανικά άρματα Leopard

Ουδείς λησμονεί επίσης το γεγονός ότι η υπογραφή του συμβολαίου αγοράς των 3+1 φρεγατών [email protected] με τη Γαλλία έγινε αφού ο Εμανουέλ Μακρόν έπεισε την κρατικά ελεγχόμενη Naval Group να βελτιώσει θεαματικά την οικονομική προσφορά που έκανε προς την Αθήνα. Και οι τρεις υποψήφιες κορβέτες, Gowind, Doha και Sigma 10514, είναι σε γραμμή παραγωγής, οπότε η στρατιωτική ηγεσία γνωρίζει με βεβαιότητα ότι λειτουργούν ως καράβια και ολοκληρωμένα ναυτικά οπλικά συστήματα, έχοντας ξεπεράσει τις αποκαλούμενες «παιδικές ασθένειες» που συνήθως παρουσιάζονται σε κάθε πρωτότυπο οπλικό σύστημα που δοκιμάζεται στις ακραίες συνθήκες που θα κληθεί να λειτουργήσει και στο πεδίο των επιχειρήσεων. Επιχειρησιακά θεωρούνται περίπου ισάξιες, όμως καθεμία από τις τρεις προτάσεις για τις κορβέτες με τις οποίες θα εξοπλιστεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ισχυρά πλεονεκτήματα.

Οι ολλανδικές φέρουν την ακλόνητη φήμη των φρεγατών S τύπου «Ελλη», που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από τη δεκαετία του ʼ’80, οι ιταλικές είναι πλοίο με σημαντικές δυνατότητες εξέλιξης και υπερέχουν στη σχέση τιμής – απόδοσης, ενώ για τις γαλλικές ένα σημαντικό ατού είναι η κοινή γραμμή υποστήριξης με τις τρεις φρεγάτες FDI ή [email protected], με τη ναυπήγηση της πρώτης εκ των τριών που έχει παραγγείλει η Ελλάδα να έχει ξεκινήσει στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία. Το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει τις παράλληλες διαβουλεύσεις και με τις τρεις εταιρείες που εκπροσωπούν τις ιταλικές, τις γαλλικές και τις ολλανδικές κορβέτες, με αντικειμενικό σκοπό να βελτιώσει τους όρους του προσφερόμενου συμβολαίου.

Η εξίσωση «ελληνικά ναυπηγεία»

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως απαράβατο όρο στους υποψήφιους πωλητές τη ναυπήγηση σε ελληνικά ναυπηγεία των τριών από τις τέσσερις κορβέτες που θα παραγγελθούν.

Με απλά λόγια, το ζήτημα της επιλογής της κορβέτας είναι ευθέως διασυνδεδεμένο με την τύχη των ναυπηγείων στην Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά. Οι Ιταλοί ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για να ισχυροποιήσουν την υποψηφιότητα των κορβετών Doha.

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, που αποκτά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δηλώνει διαθεσιμότητα να συνεργαστεί με όποια ξένη κοινοπραξία κι αν αναλάβει τη ναυπήγηση των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Προφανώς, για να ολοκληρωθεί το έργο της ναυπήγησης των τριών κορβετών στην Ελλάδα, σε όποια γιάρδα και αν αποφασιστεί να γίνει το χτίσιμο γαλλικών, ιταλικών ή ολλανδικών κορβετών, θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η αναβάθμιση των φρεγατών MEKO

Σχεδόν επί μια 10ετία, οι εκάστοτε ηγεσίες του Πολεμικού Ναυτικού προσπαθούσαν να πείσουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους να εγκρίνουν τα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων γερμανικών φρεγατών «Υδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά» και «Σαλαμίς», όμως πάντα το οικονομικό επιτελείο σταματούσε τις συζητήσεις επικαλούμενο την έλλειψη κονδυλίων και τα μνημόνια. Από το καλοκαίρι του 2020 και την παρ’ ολίγον πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας – Τουρκίας με αφορμή τις σεισμικές έρευνες του τουρκικού πλοίου «Oruc Reis» στο Καστελόριζο, το σχέδιο ωρίμασε και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του.

Στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας στο πρωθυπουργικό γραφείο, οι ανώτατοι στρατιωτικοί του ΓΕΝ και του ΓΕΕΘΑ ενημέρωσαν τον κ. Μητσοτάκη και για τις συζητήσεις με τους υποψηφίους να αναλάβουν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου MEKO. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ανώτατη οροφή τα 500 εκατ. ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο για την ξένη εταιρεία που θα το αναλάβει. Η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών είναι κρίσιμης σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό, αφού μετά την ένταξη των τριών καινούριων [email protected] το 2028, σταδιακά προβλέπεται να παροπλιστούν οι ολλανδικές φρεγάτες τύπου S στις οποίες βασίζεται επί δεκαετίες η δύναμη πυρός του στόλου. Η αναβάθμιση των γερμανικών MEKO είναι επιβεβλημένη και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θέλουν να αποφύγουν πιθανό ρίσκο ή την επανάληψη λαθών του παρελθόντος.

exoplismoi
Οι ιταλικές κορβέτες τύπου Doha

Προβάδισμα για να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών έχει η γερμανική κοινοπραξία της KMS και της ολλανδικής Thales Netherlands, που έχει καθαρό πλεονέκτημα ως η ομάδα που κατασκεύασε τα συγκεκριμένα πλοία. Οι Αμερικανοί που έχουν επίσης καταθέσει πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών φρεγατών, ζητούν ποσό που υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ και επιπλέον θα βασιστούν σε μεγάλο βαθμό στους Γερμανούς κατασκευαστές. Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των MEKO αναμένεται να ανατεθεί στους Γερμανούς, αλλά οι εργασίες δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεκινήσουν πριν παρέλθουν ακόμη 12 μήνες, αφού χρειάζεται λεπτομερής διάλογος για τον επακριβή προσδιορισμό του εκσυγχρονισμού και τη συμβασιοποίηση.

Ελικόπτερα και τορπίλες

Μετά την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό θα ισχυροποιηθεί σημαντικά με τις τρεις γαλλικές φρεγάτες FDI που προβλέπεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2026 με τη ναυπήγηση των τεσσάρων κορβετών και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων MEKO. Δεν είναι όμως τα μόνα μεγάλα προγράμματα, αφού τρέχει επίσης η αγορά επτά αμερικανικών ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου Romeo που αναμένεται να παραδοθούν το 2023 (τα τρία πρώτα), το 2024 (τα επόμενα τρία) και το 2025 (το 7ο και τελευταίο).

Οι Γερμανοί έχουν αναλάβει να κατασκευάσουν νέες τορπίλες βαρέως τύπου για τα τέσσερα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» που απέδειξαν την ανεκτίμητη αξία τους το καλοκαίρι του 2020. Τα συγκεκριμένα υποβρύχια τύπου 214 είναι παγκόσμιο best seller, οδηγώντας ακόμη και την Τουρκία να αποκτήσει έξι όμοια με το «Παπανικολής», με τη διαφορά ότι τα ηλεκτρονικά τους θα είναι «made in Turkiye», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Βεβαίως δεν είναι όλα τέλεια, ούτε όλα υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς. Το πρόγραμμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B έχει ακόμη πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί. Το πρώτο από τα 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας προβλέπεται να παραδοθεί το 2024 -σχεδόν μια 10ετία από την εν κρυπτώ υπογραφή της σύμβασης από τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο- και η προσδοκία είναι το τελευταίο να έχει παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό κάπου το 2027…

sikorsky-mh-60r-seahawk-4150951
Ελικόπτερα MH-60R Seahawk «Mario»

Και εκσυγχρονισμός αρμάτων μάχης

Επειτα από έναν οικειοθελή υπερδεκαετή «αφοπλισμό» των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω οικονομικής κρίσης, ο Στρατός Ξηράς είναι ο τελευταίος από τα τρία Οπλα όπου αναμένονται αποφάσεις για μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Η προπαρασκευή που γίνεται καιρό τώρα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων είναι για τον εκσυγχρονισμό αριθμού των γερμανικών αρμάτων Leopard. Από τα περίπου 350 άρματα μάχης Leopard 1A5 και Leopard 2Α4 που βρίσκονται στη δύναμη της Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων, αναμένεται να εκσυγχρονιστεί ικανός αριθμός, περίπου τα 2/3 του συνόλου, με κόστος περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία αναμένεται να είναι διακρατική, μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, γεγονός που προσφέρει εγγυήσεις και διασφάλιση καλής εκτέλεσης του περίπλοκου προγράμματος. Η αναβάθμιση δεν θα περιλαμβάνει μόνο το θερμικό περισκόπιο των αρμάτων, αλλά και τα ηλεκτρονικά τους συστήματα και τη θωράκισή τους, όπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εξηγώντας ότι το κονδύλι για το πρόγραμμα θα φτάσει κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Τα τελευταία 170 και πιο καινούρια άρματα μάχης Leopard 2HEL που αποκτήθηκαν το 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου είχαν κοστίσει στο Δημόσιο 1,7 δισ. ευρώ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτός από χιλιάδες νεκρούς, πρόσφυγες, καταστροφές και μια παγκόσμια οικονομική, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, για τους στρατιωτικούς έδωσε μια σειρά από διδάγματα για την «τέχνη του πολέμου». Το γεγονός ότι πανάκριβα άρματα μάχης, αξίας 10-15 εκατ. ευρώ το καθένα, διαλύονταν από φονικά βλήματα υποπολλαπλάσιας ανώτατης αξίας των 200.000 ευρώ δεν έχει αφήσει κανέναν αδιάφορο και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, όπου η σχετική έρευνα έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται αποφάσεις που θα εκπλήξουν.

Υπεροχή στους αιθέρες

Σε αναμμένα κάρβουνα εξακολουθεί να βρίσκεται η Τουρκία σε ότι αφορά στην εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύεται περίτρανα από τα πρωτοσέλιδα των τουρκικού Τύπου.

Οι αναλυτές στην Τουρκία, προβληματίζονται ιδιαίτερα ειδικά μετά την στιγμή που το αμερικανικό Κογκρέσο έβαλε«μπλόκο» στην απόκτηση μαχητικών F-16 στην Άγκυρα.

«Η Ελλάδα θα έχει υπεροχή στους αιθέρες»

Χαρακτηριστικό είναι το θέμα που φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Cumhuriyet, το οποίο αναφέρει στην πρώτη σελίδα «Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα έχει υπεροχή στους αιθέρες».

Στις αναλύσεις στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας επισημαίνεται, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ότι «η Τουρκία πρέπει να κινηθεί γρήγορα», καθώς «οι Έλληνες προχωρούν γρήγορα με τα μαχητικά».

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα σχολιάζει ότι η Τουρκία αγόρασε τους ρωσικούς S-400, αλλά δεν κατάφερε να τους χρησιμοποιήσει, ενώ δεν καταφέρνει – όπως φαίνεται μέχρι στιγμής – να πάρει και τα F-35.

«Έτσι όπως πάει η κατάσταση, η Τουρκία σε λίγα χρόνια παίρνει το ρίσκο να χάσει την αεροπορική υπεροχή απέναντι στην Ελλάδα» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ελληνικά και εβραϊκά λόμπι εργάζονται εναντίον της Τουρκίας»

Στο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Aksam, η οποίας υποστηρίζει ότι «ελληνικά και εβραϊκά λόμπι εργάζονται εναντίον της Τουρκίας».

Προσθέτει ότι οι δύο αυτοί παράγοντες «βάζουν εμπόδια και όρους για τα F-16», αναφερόμενη στους όρους που τίθενται στο ψήφισμα του Κογκρέσου σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αναφορά στο θέμα των ελληνικών εξοπλισμών γίνεται και στην εφημερίδα Milliyet.

Δυσφορία για Μητσοτάκη, χάρτες και ανάδειξη των προκλήσεων. Τους καίνε οι ομογενείς του Κογκρέσου

Προβληματισμός και εκνευρισμός επικρατεί στην Άγκυρα για την εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας, αλλά και το ρόλο του ελληνικού lobby στις ΗΠΑ που βάζει «φρένο» στους σχεδιασμούς Ερντογάν.

Στο στόχαστρο ΜΜΕ και αναλυτών στην Τουρκία, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ίδιοι μιλούν ευθέως για αεροπορική υπεροχή της χώρας μας, μετά την απόκτηση των Rafale, την αναβάθμιση των F-16 και το ενδεχόμενο αγοράς F-35.

«Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση ο Μητσοτάκης, βλέπουμε πως ασκεί μια διπλή πολιτική ενάντια στην Τουρκία. Από την μια ακολουθεί μια επεκτατική και επιθετική πολιτική, ενώ από την άλλη φέρεται σαν να επιδιώκει δήθεν έναν διάλογο με την Τουρκία» υποστήριξε προκλητικά για τον Έλληνα πρωθυπουργό ο δημοσιογράφος Τζουνέϊτ Οζντεμίρ, συνεχίζοντας: «Αλλά από την άλλη δεν τερματίζει τις επεκτατικές και επιθετικές της πολιτικές. Από αυτή την σκοπιά, φυσικά και υπάρχει μεγάλη αντίδραση από την Τουρκία προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Türkiye-Yunanistan ilişkileri... Gerilim sona erecek mi? Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol yanıtladı

Μιλώντας σε εκπομπή του CNN Turk o Οζντεμίρ κατηγόρησε τους Έλληνες πως έχουν … «κόμπλεξ» με τους Τούρκους, υποστηρίζοντας πως τα ελληνικά ΜΜΕ «καθημερινά κοιμούνται και ξυπνάνε» με την Τουρκία. «Η Ελλάδα, είναι δύσκολη η επιλογή των λέξεων, αλλά μοιάζει να μην σταματά να κάνει ότι μπορεί για να προκαλέσει ένταση. (…) Έχουν ένα μεγάλο κόμπλεξ με την Τουρκία. Φοβούνται και διστάζουν έναντι της Τουρκίας, θέλουν να πάρουν διάφορα μέτρα και διατηρούν ένα κλίμα σαν να πρόκειται αύριο να ξεσπάσει πόλεμος με την Τουρκία. Τόσο ο ελληνικός λαός όσο και τα ελληνικά ΜΜΕ» δήλωσε.

Κατά ελληνικού lobby

Στο στόχαστρο βρίσκεται και το ελληνικό lobby των ΗΠΑ, λόγω των όσων έχει πετύχει το τελευταίο διάστημα, τόσο με την απόκτηση F-35 όσο και F-16 από την Τουρκία. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού δικτύου Haber Global.

«Το ελληνικό και ελληνοκυπριακό λόμπι που επιδιώκει να εμποδίσει την πώληση των F-16 από τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής προς την Τουρκία, κινητοποιήθηκε πλέον για το επόμενο στάδιο Γνωρίζετε πως η τροπολογία που προβλέπει όρους για την πώληση των F-16, ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τώρα ο σκοπός του λόμπι είναι να περάσει αυτή την τροπολογία και από την Γερουσία» αναφέρει, συνεχίζοντας : «Η Ελλάδα καταβάλλει έντονη προσπάθεια για να εμποδίσει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τα F-16. Το πρώτο βήμα έγινε την περασμένη εβδομάδα στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου ψηφίστηκε η τροπολογία που παρουσιάστηκε από το ελληνικό λόμπι και η οποία δυσκολεύει την πώληση των F-16. Σειρά έχει η Γερουσία, όπου ενεργοποιήθηκε και πάλι το ελληνικό και το ελληνοκυπριακό λόμπι, όπου ασκούνται πιέσεις ώστε να ψηφιστεί»

Yunan-Rum Lobisi Yine Devrede! Türkiye'ye F-16 Satışını Böyle Engellemeye Çalışacaklar

Το ρεπορτάζ στοχοποιεί τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Κρις Πάπας, που πρωταγωνιστεί στις αποφάσεις που βάζουν «πάγο» στους τουρκικούς σχεδιασμούς. «Γνωρίζετε πως η τροπολογία που προβλέπει όρους για την πώληση των F-16. Το όνομα του πρωταγωνιστή είναι ίδιο. Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Κρις Πάπας πού έχει ελληνική καταγωγή, δήλωσε πως αισθάνεται βαθιά ανησυχία από την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν, να στηρίξει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Υποστήριξε πως μια πιθανή πώληση ετοιμάζει το έδαφος για σύγκρουση στο Αιγαίο. Ο Πάπας που δεν κρύβει τις αντιτουρκικές του απόψεις, δήλωσε πως “Θα κάνω ότι μπορώ για να περάσει και από την γερουσία η τροπολογία που δυσκολεύει την πώληση των F-16”» (μετάφραση tourkikanea.gr) λέει το ρεπορτάζ του Haber Global.

Ανήσυχος ο Ακάρ

Στο θέμα της πώλησης F-16 από την Τουρκία και στις ελληνικές κινήσεις για το μπλοκάρισμά της, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Χουλουσί Ακάρ την Τρίτη, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείς για την εκτίμησή του σχετικά με τις δραστηριότητες της Ελλάδας να αποτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία και την αποδοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να προσθέσει στο σχετικό νομοσχέδιο σειρά από «προϋποθέσεις για την πώληση των F-16 στην Τουρκία», ο Ακάρ δήλωσε ότι η διαδικασία προμήθειας βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι παρακολουθείται στενά.

Έξαλλος ο Χουλουσί Ακάρ με το «ελληνικό» μπλόκο στην Τουρκία για τα F16

Στη συνέχεια, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει φέρει το θέμα «σε διαστάσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν με τους κανόνες των διεθνών σχέσεων», ο Ακάρ είπε:

«Με διάφορες πρωτοβουλίες (η Ελλάδα) προσπαθεί να επηρεάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16».

«Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην μπουν σε αυτό το παιχνίδι»

Τονίζοντας ότι τα αιτήματα της Τουρκίας είναι σύμφωνα με τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ο Ακάρ είπε: «Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στις συνομιλίες και οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, πέρα από τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, μίλησαν την επιτυχία της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης. Έχουν γίνει προσπάθειες χειραγώγησης και παραπληροφόρησης από ομάδα νομοθετών. Περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην μπουν σε αυτό το παιχνίδι».

«Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν το έργο μας και εκφράζουμε ανοιχτά τις απόψεις μας σε όλες τις συναντήσεις μας. Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος. Δεν πρέπει να υπάρχει κάτι υπό όρους, όπως “θα σου δώσω αυτό, αλλά δεν θα κάνεις αυτό”. Συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας με λογικές παραμέτρους στις συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών.

Η διαδικασία συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά. Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική και να προκύψουν λογικές και λογικές λύσεις» είπε, αφήνοντας αιχμές για τις προϋποθέσεις που έθεσε η αμερικανική βουλή για την αναβάθμιση και πώληση των F-16.

Ο Τζο Μπάιντεν µπορεί να εξέφρασε την υποστήριξή του για την πώληση στην Τουρκία 40 µαχητικών F-16 (της σύγχρονης εκδοχής Viper) και την αναβάθµιση άλλων 80 τουρκικών, αλλά φαίνεται ότι υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο. Στην περίπτωση αυτή, ξενοδόχος είναι το ελληνικό λόµπι (Συµβούλιο Ελληνοαµερικανικής Ηγεσίας – HALC), το εβραϊκό (Αµερικανοεβραϊκή Επιτροπή – AJC), ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο βουλευτής Κρις Πάπας και άλλα µέλη του Κογκρέσου που στήριξαν την τροπολογία.

Η τροπολογία πέρασε άνετα από την αρµόδια επιτροπή της Αµερικανικής Βουλής και το επόµενο κοινοβουλευτικό στάδιο είναι η υπερψήφισή της από την ολοµέλεια, κάτι που εκτιµάται ότι θα γίνει έως το τέλος αυτού του µήνα. Βάσει της τροπολογίας, απαγορεύεται «η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισµού και αναβαθµισµένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται µε την Τουρκία».

Παρ’ όλα αυτά, η τεχνολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο Μπάιντεν να ξεπεράσει τους περιορισµούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί συµφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Lobby_2

Γνωρίζοντάς το αυτό, ο Μενέντεζ µίλησε δηµόσια για το πώς η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ανθρώπινα δικαιώµατα, θέτοντας συγκεκριµένους όρους, τους οποίους πρέπει να τηρήσει ο Ερντογάν για να αποκτήσει τα αναβαθµισµένα F-16. Οπως και να έχει, πρόκειται για µία νίκη, την οποία αναγνωρίζει και η Αγκυρα. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν εκτενώς στην υπερψήφιση της τροπολογίας, υποστηρίζοντας ότι «πέτυχε η εχθρική ενέργεια του ελληνικού λόµπι».

Ο Τζον Σαρµπάνης

Ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην υπερψήφιση της τροπολογίας. Πρωτοστάτησε στην εκστρατεία ενηµέρωσης του Κογκρέσου τόσο για την επιθετικότητα της Τουρκίας, όσο και για να αναδείξει το πόσο αξιόπιστη σύµµαχος είναι η Ελλάδα. «Πριν από µερικά χρόνια, στείλαµε ένα ισχυρό µήνυµα, καθυστερώντας την πώληση µαχητικών F-35 στην Τουρκία για πολύ καλούς λόγους. Νοµίζω ότι η πώληση F-16 ανήκει στην ίδια κατηγορία, και γι’ αυτό αντιστεκόµαστε εντός του Κογκρέσου», δήλωσε λίγες ηµέρες νωρίτερα.

Εµπειρος πολιτικός και µέλος της ελληνικής οµογένειας, ο Τζον Σαρµπάνης εκπροσωπεί την 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2007. Προέρχεται από πολιτικό τζάκι, καθώς πατέρας του ήταν ο πρώτος ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής, ο Πολ Σαρµπάνης. Είχε γεννηθεί στο Μέριλαντ το 1933 από Ελληνες γονείς.

Ο Πολ Σαρµπάνης υπερασπίστηκε µε επιµονή τα θέµατα του Ελληνισµού για 30 χρόνια στην αµερικανική Γερουσία. Είχε υπηρετήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, όντας µάλιστα ένας από τους πρωτεργάτες για την επιβολή του αµερικανικού εµπάργκο όπλων στην Τουρκία µετά την εισβολή στην Κύπρο. Ο ίδιος είχε πραγµατοποιήσει εντυπωσιακές σπουδές στα Πανεπιστήµια Πρίνστον και Οξφόρδης και στη Νοµική Σχολή του Χάρβαρντ. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά γερουσιαστής το 1977 και παρέµεινε στη θέση αυτή για 30 ολόκληρα χρόνια.

Ακολουθώντας τα βήµατα του πατέρα του ο Τζον αποφοίτησε από τη Νοµική Σχολή του Πρίνστον και του Χάρβαρντ, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως δικηγόρος στον ιδιωτικό τοµέα, µέχρι το 1989. Μετά τη δική του εκλογή, υπηρέτησε στην Επιτροπή Ενέργειας και Εµπορίου και στην Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρύθµισης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στο Κογκρέσο, διατήρησε τους άρρηκτους οικογενειακούς δεσµούς µε την Ελλάδα ως Ελληνας της ∆ιασποράς. Στάθηκε δίπλα στην Οµογένεια, δίπλα στην Ελλάδα, και το απέδειξε εµπράκτως ως ενεργό µέλος του Κολλεγίου Ανατόλια και του Κέντρου Dukakis.

Ο Τζον Σαρµπάνης έχει αφοσιωθεί στην επέκταση των εκπαιδευτικών ευκαιριών που ενδυναµώνουν τους µαθητές και ωφελούν την κοινωνία, όπως το πρόγραµµα CTY Greece (Center for Talented Youth – Κέντρο για Χαρισµατικά και Ταλαντούχα Παιδιά), του Κολλεγίου Ανατόλια. Το πρόγραµµα είναι το αποτέλεσµα της στρατηγικής συνεργασίας τριών οργανισµών µε µακρά παράδοση στην εκπαίδευση και στην προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο.

∆ηµιουργήθηκε το 2013 µε την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος και µε την τεχνογνωσία στην εκπαίδευση µαθητών µε υψηλές ακαδηµαϊκές ικανότητες του Center for Talented Youth του Πανεπιστηµίου Johns Hopkins των ΗΠΑ. Τόνισε επίσης τον ρόλο που έπαιξε η ελληνική του κληρονοµιά, βοηθώντας τον να εδραιώσει το πολιτικό του πιστεύω και την αντίληψή του για την ευθύνη του πολίτη.

Lobby_3

Ο Κρις Πάπας

∆εν θα µπορούσε να παραλείψει κανείς τον Ελληνοαµερικανό βουλευτή Κρις Πάπας, µέλος της Επιτροπής του Κογκρέσου για Ελληνικά Θέµατα. Αυτός ήταν που ηγήθηκε 18 συναδέλφων του για την εισαγωγή µιας διακοµµατικής τροπολογίας στον Νόµο περί Εθνικής Αµυνας (NDAA), η οποία εµποδίζει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προωθήσει το πρόγραµµα των µαχητικών F-16 Viper για την Τουρκία.

Κατέθεσε δύο τροπολογίες στον αµυντικό προϋπολογισµό των ΗΠΑ, οι οποίες δηµιουργούν υψηλά εµπόδια στα σχέδια της Τουρκίας. «Εχω εναντιωθεί σταθερά στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, όπως και προηγµένων όπλων και εξοπλισµού για την αναβάθµιση του υπάρχοντος τουρκικού στόλου των F-16.

Με ανησυχεί βαθύτατα και εµένα και πολλούς στο Κογκρέσο το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει την προώθηση αυτής της πώλησης, ενώ η Τουρκία απέτυχε να αντιµετωπίσει τα ζητήµατα που οδήγησαν στην απόρριψή της από το πρόγραµµα F-35 και στην επιβολή κυρώσεων στη βάση του νόµου CAATSA πριν από τρία χρόνια».

Σε κοινή επιστολή που στάλθηκε στην ολοµέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Συµβούλιο Ελληνοαµερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αµερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) ζήτησαν από τους Αµερικανούς νοµοθέτες να στηρίξουν την τροπολογία του.

Ο 38χρονος οµογενής επικράτησε του Ρεπουµπλικανού Εντι Εντουαρντς και από τότε η πολιτική του µετοχή εκτοξεύεται. Πρόκειται για τον πρώτο δηλωµένο οµοφυλόφιλο βουλευτή στο Κογκρέσο από το Νιου Χάµσιρ. Γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1980 στο Μάντσεστερ, τη µεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, όπου και µεγάλωσε. Σπούδασε στο Χάρβαρντ και αφού αποφοίτησε το 2002, επέστρεψε στο Μάντσεστερ για να συµβάλει στη διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης, του εστιατορίου που είχε ιδρύσει ο προπάππους του το 1917.

Με τα χρόνια το «Puritan Backroom» µετατράπηκε σε αγαπηµένο στέκι πολιτικών, ακόµα και υποψηφίων προέδρων όταν επισκέπτονται το Μάντσεστερ. Μέχρι και την εκλογή του αφιέρωνε τον χρόνο του στο εστιατόριο, το οποίο πλέον είχε αναπτυχθεί, έχοντας εκατοντάδες υπαλλήλους. Ο Κρις Πάπας, µάλιστα, δεν δίσταζε να κινείται µε άνεση στην κουζίνα, να κόβει σαλάτες και να καθαρίζει τραπέζια.

turkish_f16_new_xr

Ο Έντι Ζεμενίδης

Εκτός από µέλη του Κονγκρέσου, βαρυσήµαντο ρόλο έπαιξε για να φτάσουν τα πράγµατα στο σηµείο όπου έχουν φτάσει και το Συµβούλιο Ελληνοαµερικανικής Ηγεσίας, του οποίου εκτελεστικός διευθυντής είναι ο κυπριακής καταγωγής οµογενής από το Σικάγο Εντι Ζεμενίδης. Πρόκειται για ένα από τα στελέχη της Οµογένειας που διαθέτει ιδιαίτερη γνώση των πολιτικών διεργασιών στην Ουάσιγκτον και ο οποίος έχει πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας.

Είναι γνωστός ως ο δυνατός άνδρας του ελληνικού λόµπι στις ΗΠΑ. Πατέρας του ήταν ο οµογενής αγωνιστής της ΕΟΚΑ και επί χρόνια στέλεχος της Παγκόσµιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και εν γένει της ελληνοκυπριακής οµογένειας στο Ιλινόις ∆ηµήτριος Ζεµενίδης. «Ολοι βάζουµε πλάτη σε αυτή την προσπάθεια και σίγουρα θα περάσει αυτή η τροπολογία γιατί βλέπουµε ισχυρούς βουλευτές και Ελληνοαµερικανούς που την υποστηρίζουν», δήλωσε πρόσφατα σε ελληνικό Μέσο.

Ο Ζεµενίδης ανατράφηκε υπό την ισχυρή επιρροή των γονιών του και της αγάπης που αυτοί του εµφύσησαν για τον Ελληνισµό. Μεγαλώνοντας αφιερώθηκε στις σπουδές του, παίρνοντας πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήµες από το Πανεπιστήµιο DePaul, µεταπτυχιακό για Θεωρία και Πράξη των Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων στο Πανεπιστήµιο του Εσσεξ (Ηνωµένο Βασίλειο) και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήµιο Τζορτζτάουν.

Στη συνέχεια, άσκησε δικηγορία στο Σικάγο και υπηρέτησε ως Ανώτερος Σύµβουλος του υποψηφίου των ∆ηµοκρατικών για τη Γερουσία στο Ιλινόις Αλέξη Γιαννούλια. Είναι λέκτορας στις ∆ιεθνείς Σχέσεις και στην αµερικανική εξωτερική πολιτική στο Τµήµα Πολιτικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου DePaul.

Ο «ενορχηστρωτής»

Ο Εντι Ζεµενίδης διατηρεί πολύ στενές σχέσεις µε τον γερουσιαστή Ρόµπερτ Μενέντεζ, τον λεγόµενο και «ενορχηστρωτή», µια και βρίσκεται πίσω από κάθε απόφαση που λαµβάνει το Κογκρέσο για θέµατα που αφορούν την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος απολαµβάνουν τη στήριξη του Μενέντεζ, ο οποίος δεν έχει ελληνική καταγωγή, αλλά είναι πιο Ελληνας κι από Ελληνες.

Η βαρύτητα που έχει ο λόγος του Μενέντεζ αποτυπώνεται και στο ρεπορτάζ δηµοσιογράφου του Politico, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο Μπάιντεν είπε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πως υποστηρίζει την πώληση F-16 στην Τουρκία, όµως δεν µπορεί να κάνει τίποτα χωρίς την έγκριση των Μενέντεζ και Ρις». Αυτός είναι που «φρενάρει» τοι πρόγραµµα των F-16 για την Τουρκία, θέτοντας αυστηρούς όρους για την αποδέσµευση των µαχητικών.

«Ηµουν πολύ σαφής σχετικά µε την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάµε τον στρατιωτικό µας εξοπλισµό µε βάση κάποια στάνταρ, µε αυτούς που µοιράζονται τις αξίες µας, και όχι απλώς στη βάση του οικονοµικού κέρδους», σχολίασε πρόσφατα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον και µε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Πριν από λίγο καιρό, ο γερουσιαστής είχε συναντήσει και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον είχε υποδεχθεί «ως έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σηµασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Πώς έφτασε, όµως, ο κουβανικής καταγωγής πολιτικός να κατανοήσει σε βάθος τα ζητήµατα του Ελληνισµού; Κοµβικό ρόλο έπαιξαν Ελληνες και Κύπριοι οµογενείς που βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στη ζωή του. Χαρακτηριστικό παράδειγµα, η οικογένεια Ζαµπά, µε καταγωγή από την κατεχόµενη Μόρφου.

Ο Τάσος Ζαμπάς είναι χρηµατιστηριακός σύµβουλος στο Anastasiou Financial Group της Wells Fargo Advisors, µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Κυπριακής Οµοσπονδίας Αµερικής, αναπληρωτής πρόεδρος της Παγκόσµιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγών (ΠΣΕΚΑ) και ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Μενέντεζ.

Τον έχει στηρίξει από τα πρώτα του χρόνια στην πολιτική, ενώ συγχρόνως τον έχει ευαισθητοποιήσει σε όλα τα εθνικά θέµατα που απασχολούν την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο Ζαµπάς ήταν που επισκέφτηκε πριν από δεκαετίες µαζί µε τον Μενέντεζ τα κατεχόµενα το 1995, γεγονός που έµελλε να διαδραµατίσει καθοριστικό ρόλο στη µετέπειτα πορεία.

Την ίδια περίπου περίοδο, η τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ είχε επισκεφτεί τις ΗΠΑ. Τότε ο Μενέντεζ της είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ένας Αµερικανός πολίτης, ο Ζαµπάς, δεν έχει τη δυνατότητα λόγω των τουρκικών στρατευµάτων να επισκεφτεί το σπίτι του στην κατεχόµενη Κύπρο. Πρόκειται για µία φιλία που έχει αντέξει στον χρόνο, µε τους δύο άνδρες να παραµένουν πιστοί ο ένας στον άλλον. Επηρεασµένος και ενηµερωµένος πλέον για τα ζητήµατα της Ανατολικής Μεσογείου, αυτός ήταν που πολέµησε για να ακουστεί στην Ουάσινγκτον το αυτονόητο, ότι δεν πρέπει να µπαίνει στην ίδια µοίρα ο θύτης και το θύµα. Ο Μενέντεζ έχει τιµηθεί πολλαπλώς, µεταξύ αυτών έχει ανακηρυχθεί και επίτιµος διδάκτορας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Ηταν από τους πρώτους που κατακεραύνωσαν την απόφαση της Τουρκίας για τη µετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαµί το 2019. ∆εν δίστασε να προτείνει και την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

tourkika_f16

Εβραϊκή στήριξη

Θέση υπέρ της τροπολογίας για την παρεµπόδιση της πώλησης F-16 στην Τουρκία πήρε και ο Ντέιβιντ Χάρις, εκτελεστικός διευθυντής της πανίσχυρης Αµερικανοεβραϊκής Επιτροπής. Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε µε νόηµα: «Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα πως κάνει “ό,τι έκαναν και οι ναζί” αναφερόµενος στη συνοριακή κρίση την οποία ο ίδιος είχε δηµιουργήσει. Αντιµετωπίζουν Ολοκαύτωµα οι µετανάστες στην Τουρκία. Εγκαταλείπουν τη χώρα φοβούµενοι για τις ζωές τους; Εάν ναι, τότε ο Ερντογάν θα έπρεπε να είναι υπόλογος. Εάν όχι, θα πρέπει να επισκεφθεί το Αουσβιτς και να µάθει τι είναι πραγµατικά οι ναζί».
Ο Ντέιβιντ Χάρις βρίσκεται στο τιµόνι της οργάνωσης πάνω από τρεις δεκαετίες. Σε λίγους µήνες, µάλιστα, αποχωρεί.

Αµέσως µετά την κατάθεση στο Κογκρέσο του νοµοσχεδίου για την ενίσχυση της αµυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, ο επικεφαλής της Αµερικανοεβραϊκής Επιτροπής AJC Ντέιβιντ Χάρις ήταν από τους πρώτους που τη χαιρέτησαν. Πρόκειται για µία σηµαντική νίκη της Ελλάδας και µάλιστα σε αµερικανικό έδαφος. Εντύπωση προκάλεσαν και τα λόγια του βουλευτή και «αρχιτέκτονα» των τροπολογιών που θα απαγορεύσουν την πώληση µαχητικών στην Τουρκία Κρις Πάπας, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν µπορούµε να αγνοήσουµε την πολεµική ρητορική και συµπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα – έναν πραγµατικά αξιόπιστο και δηµοκρατικό νατοϊκό σύµµαχο».

Αυτό ήταν και το επιχείρηµα που εξέφρασε µε ηχηρό τρόπο και ο Φρανκ Παλόν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατηγόρησε την αµερικανική κυβέρνηση ότι αγνόησε την ισχυρή αντίθεση του Κογκρέσου στην πώληση µαχητικών στην Τουρκία και υποστήριξε ότι ο Ερντογάν συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στο προσωπικό όφελος και όχι στο συλλογικό καλό των συµµάχων του ΝΑΤΟ. Οι βουλευτές και από τα δύο κόµµατα που υποστηρίζουν την τροπολογία ανέρχονται σε 35. Είναι αυτοί που λίγες ηµέρες νωρίτερα απευθύνθηκαν µε κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπάιντεν και του ζητούν να µην πωληθούν στην Τουρκία τα F-16 Viper.

Τώρα θέλουν RAFALE από τον “εγκεφαλικά νεκρό” Μακρόν

Το 2019 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε χαρακτηρίσει τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν «εγκεφαλικά νεκρό».

Σήμερα φαίνεται πως διαπραγματεύεται μαζί του, για την αγορά αντιαεροπορικού συστήματος SAMP, έχοντας στο νου ακόμη και την απόκτηση γαλλικών Rafale, χωρίς βέβαια το Παρίσι να έχει δώσει «πράσινο φως».

Μιλώντας στο CNN Turk ο αναλυτής και απόστρατος αντιπτέραρχος Ερντογάν Καρακούς, επεσήμανε πως η πιθανή αγορά Rafale από την Τουρκία, θα ήταν μια σωστή επιλογή για να χρησιμοποιηθούν στα δύο αεροπλανοφόρα που κατασκευάζει η Τουρκία, μετά την ακύρωση απόκτησης F-35 από τις ΗΠΑ.

«Γιατί είναι σημαντικά τα Rafale ; Δείτε, λόγω του ότι εμείς δεν μπορέσαμε να πάρουμε τα F-35, διαμορφώθηκε το εξής περιβάλλον. Γνωρίζετε πως το πλοίο «Anadolu» κατασκευάστηκε ώστε να αναλάβει τον ρόλο του αεροπλανοφόρου και θα εξοπλιζόταν με τα F-35 .

Ακολούθως φτάνει το πλοίο «Trakya» το οποίο επίσης θα εξοπλιζόταν με F-35. Κατά κάποιο τρόπο αυτά θα ήταν τα αεροπλανοφόρα. Αλλά καθώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε τα F-35 λέει το σχέδιο περί αεροπλανοφόρου χάθηκε» λέει ο Καρακούς, συνεχίζοντας :

«Ταυτόχρονα τα αεροπλάνα Rafale είναι αεροσκάφη τα οποία με κάποιο τρόπο μπορούν επίσης να κάνουν καθετή απογείωση και προσγείωση από αεροπλανοφόρα. Κατά τη γνώμη μου οι Γάλλοι είναι έτοιμοι σε αυτό. Γιατί ; Διότι βρίσκονται σε διένεξη με την Αμερική».

Πρόσφατα ο Καρακούς είχε δηλώσει πως η Τουρκία επεδίωκε να αντικαταστήσει τα παλαιά F-16 και F-4 με τα F-35.

Σχέδιο ωστόσο, που ναυάγησε μετά την εκδίωξη της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής λόγω απόκτησης των ρωσικών S-400. Τώρα φαίνεται πως η Άγκυρα να στρέφεται ακόμη και στην Γαλλία, για την απόκτηση Rafale.

«Πιστεύω πως ο κ.Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να δείξει πως αν η ιστορία με τα F-16 πάει με αυτόν τον τρόπο, τότε μπορεί να κάνει μια κίνηση που να παραπέμπει σε αγορά Rafale από την Γαλλία» τόνισε ο Καρακούς.

Δεν έχει οικονομικό πρόβλημα η Τουρκία

Στην αντεπίθεση πέρασε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θέλησε να απαντήσει στα ρεπορτάζ των αντιπολιτευόμενων μέσων που έκαναν λόγο για υπέρογκες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όπως τα λεμόνια και οι πατάτες.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στην Τουρκία και ότι η οικονομία πάει πολύ καλά.

Χρησιμοποίησε ως βασικό επιχείρημα τα οικονομικά μεγέθη του 2022 και του 2002 για τις πωλήσεις αυτοκινήτων και κινητών τηλεφώνων τότε και τώρα.

Τόνισε ότι μπορεί η χώρα να περνά μια περίοδο ύφεσης, αλλά συνολικά η τουρκική οικονομία είναι καλύτερη σε σχέση με 20 χρόνια πριν: «Πού είναι; Μιλάτε για δυσπραγία. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια» είπε ο Ερντογάν.

Ήταν, έλεγαν εδώ και εβδομάδες οι Τούρκοι, πως θα ερχόταν στα κατεχόμενα ο Ερντογάν για την μαύρη, 48η επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο. Ήταν, έλεγαν πάλι, πως θα εγκαινίαζε το νέο «Προεδρικό Μέγαρο», να θέσει τον θεμέλιο λίθο στην αυτοαποκαλούμενη «Βουλή» του ψευδοκράτους.

Και ακόμα διέρρεαν κάποιες σκόρπιες πληροφορίες πως ο Τούρκος Πρόεδρος κάτι θα έλεγε και για την μακρά «πορεία προσάρτησης» των κατεχομένων, κάτι νέο για το Βαρώσι και βεβαίως ότι θα παρίστατο στην καθιερωμένη φιέστα.

Η φιέστα θα γίνει, αλλά χωρίς τον Ερντογάν, που προτίμησε, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, να μεταβεί στην Τεχεράνη για συνάντηση με τον Πούτιν και τον Ιρανό Πρόεδρο για το θέμα των σιτηρών της Ουκρανίας.

Φρόντισε όμως το τουρκικό καθεστώς να στείλει πολεμικά πλοία στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, πολεμικά αεροπλάνα και αεροπλάνα επιδείξεως ώστε να σχηματίσουν πάλι στον καταγάλανο ουρανό της Κύπρου το… μισοφέγγαρο.

Με «διάγγελμα» η έναρξη της φιέστας

Η φιέστα στα κατεχόμενα αρχίζει στην πραγματικότητα αύριο από το πρωί, την ώρα που στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου θα ηχούν οι σειρήνες και θα γίνονται μνημόσυνα για τα θύματα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου του 1974.

Ήδη από σήμερα κιόλας παραμονή της μαύρης επετείου, ο εγκάθετος του τουρκικού καθεστώτος κ. Τατάρ θα εκφωνήσει «διάγγελμα», δίνοντας έτσι το έναυσμα για την φιέστα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Halkin Sesi» πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα βρίσκονται στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου από τις 19 Ιουλίου έως τις 23 Ιουλίου 2022 στο πλαίσιο των εορτασμών για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Πρόκειται για τα πλοία TCG BAYRAKTAR και TCG SOKULLU MEHMET PASA της Σχολής Θαλάσσιου Πολέμου του Πανεπιστημίου του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, τα οποία θα βρίσκονται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 14 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου 2022 για σκοπούς άσκησης των φοιτητών του τρίτου έτους. Στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας η φρεγάτα TCG Giresun και το υποβρύχιο TCG BURAKREIS.

Και βετεράνοι της εισβολής

Για πρώτη φορά, στους λεγόμενους «εορτασμούς» του ψευδοκράτους, θα συμμετάσχουν και 25 «βετεράνοι» της εισβολής, που από χθες βρίσκονται στα κατεχόμενα. Επίσης θα διοργανωθεί μια φιέστα και στην Κερύνεια και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Πέντε Μίλι», στο σημείο όπου έγινε η εισβολή.

Έτσι το βράδυ της 19ης προς την 20ή Ιουλίου θα διοργανωθεί και εφέτος η λεγόμενη «σκοπιά της αυγής» στην παραλία που έγινε η απόβαση των δυνάμεων εισβολής στην Κερύνεια.

Στην κατεχόμενή Κύπρο (παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της) θα βρίσκονται και τα λεγόμενα «τουρκικά αστέρια» τα αεροσκάφη επιδείξεως, που πέρυσι σχηματίσανε το μισοφέγγαρο στον κυπριακό ουρανό.

Επίκεντρο των εορτασμών, όπως κάθε χρόνο, θα είναι η στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο δρ Φαζίλ Κιουτσιούκ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στη φιέστα θα συμμετέχουν και αξιωματούχοι από την Τουρκία και άλλες χώρες.

Αυτές οι «άλλες χώρες», όπως μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, που θα παραστούν οι αξιωματούχοι τους, θα έχουν ενδιαφέρον. Γιατί το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζει την ύπαρξή του καμία χώρα πλην της Τουρκίας.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ