Δεν θα λήξει στις 30/11 το lockdown. Αν δεν πέσουμε κάτω από 500 κρούσματα δεν ανοίγουμε. Στα όρια τους οι ΜΕΘ

74
0
()

Δεν θα λήξει στις 30/11 το lockdown.

Αν δεν πέσουμε κάτω από 500 κρούσματα δεν ανοίγουμε.

Στα όρια τους οι ΜΕΘ

«Φουντώνουν» τα σενάρια για παράταση της καραντίνας και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καθόλου καλά. Τα κρούσματα κινούνται στα επίπεδα των 3.000 ημερησίως, συμπολίτες μας πεθαίνουν κατά δεκάδες και οι διασωληνωμένοι και οι σοβαρά ασθενούντες έχουν γεμίσει τα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Με αυτά τα στοιχεία, κι εφόσον τις επόμενες 10 ημέρες δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και υποχώρηση των κρουσμάτων κάτω από τα 1.000, πολύ δύσκολα θα αρθεί το lockdown στο τέλος Νοεμβρίου.

Χθες, το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο Mega είπε: «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.

Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία.

Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» εξήγησε.

Επομένως, κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι ξαφνικά μέσα σε μία ημέρα θα αρθούν όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Ενδεχομένως σταδιακά να ανοίξουν τα σχολεία και ίσως πριν από τις γιορτές να υπάρξει άνοιγμα του εμπορίου, με πολύ προσοχή. Το σίγουρο είναι ότι τα Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά από κάθε άλλη φορά.

Το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown είχε αποκαλύψει το in.gr και φαίνεται ότι προς τα εκεί οδεύουμε ολοταχώς. Αν με το κλείσιμο των σχολείων από αύριο και το -σχεδόν- γενικό απαγορευτικό στις μετακινήσεις, υπάρξει βελτίωση των στοιχείων, τότε μπορεί να υπάρξει φως στο τούνελ.

Ομως, τα στοιχεία αυτή την περίοδο μόνο απαισιοδοξία σκορπούν.

Σε λιγότερο από ένα μήνα (28 ημέρες για την ακρίβεια) έχουν πεθάνει περισσότεροι από 500 πολίτες, όσους σε οκτώ μήνες, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στις 17 Οκτωβρίου -επτά μήνες και τέσσερις ημέρες δηλαδή μετά την πρώτη καταγραφή θύματος από κοροναϊό στη χώρα- ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 500. Μόλις 28 ημέρες μετά, οι νεκροί έφτασαν τους 1.035.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μάρθας Καϊτανίδη στα «Νέα Σαββατοκύριακο» η περασμένη «μαύρη Πέμπτη», όπου για πρώτη φορά από την αρχή της επιδημίας τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3.000 – και μάλιστα κατά αρκετές εκατοντάδες – ήταν η ημέρα που επικράτησε το σχέδιο για επιμήκυνση της εθνικής καραντίνας έως ακόμη και τα μέσα Δεκεμβρίου.

Δεν πρόκειται, όμως, για το μόνον αρνητικό σενάριο καθώς όπως όλα δείχνουν, τα Χριστούγεννα δεν θα εορταστούν – υπό τους ούτως ή άλλως αυστηρούς περιορισμούς που θα ισχύουν – στο σύνολο της χώρας. Προς το παρόν οι επιδημιολόγοι παρακολουθούν τα «σκληρά» δεδομένα αποφεύγοντας να προχωρήσουν σε προβλέψεις που αφορούν το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιπέδωσης της καμπύλης.

Ιδίως δε, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι πλέον οι καμπύλες που ορίζουν τη δυναμική της επιδημίας είναι πολλές και εξίσου καθοριστικές στο συνολικό άθροισμα των κρίσιμων παραγόντων που κρίνουν το αποτέλεσμα.

Η κυρίαρχη αγωνία είναι να μειωθούν άμεσα οι μετακινήσεις των γονέων και κηδεμόνων και όχι οι μεταδόσεις εντός της σχολικής κοινότητας δεδομένου ότι τα επιστημονικά στοιχεία δεν προκαλούν ανησυχία για μολύνσεις από τον κοροναϊό στους μικρούς μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου προεξοφλούσε άλλωστε ότι η ερχόμενη Δευτέρα θα έβρισκε τη χώρα με ακόμη πιο «σφιχτούς» περιορισμούς για τους πολίτες.

Ετσι, εκτός από τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, η αξιολόγηση της κατάστασης κρίνεται και από τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνώσεων και των θανάτων. Και ενόσω εξελίσσεται δυναμικά το δεύτερο κύμα, εξίσου δυναμικά καταστρώνονται σε επιστημονικό και κυβερνητικό επίπεδο τα επόμενα βήματα που μοιάζουν εντούτοις μετέωρα έως ότου να «κουμπώσουν» με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σχέδιο σταδιακού ανοίγματος

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως σημειώνουν μέλη της επιτροπής στα «ΝΕΑ» καθίσταται σαφές ότι η έξοδος από την καραντίνα πρέπει να γίνει αφενός σε «ήρεμα» νερά και αφετέρου με στρατηγικό σχέδιο σταδιακού ανοίγματος ώστε να μειωθεί ο κίνδυνοςνα… υποτροπιάσει άμεσα ο «μεγάλος ασθενής» – δηλαδή το υγειονομικό σύστημα υγείας.

Συνεπακόλουθα και παρότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις περί αποτελεσματικότητας των μέτρων, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί το πράσινο φως για παράταση της εθνικής καραντίνας για μία συν μία εβδομάδα – ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις – ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες για μία «βελούδινη» μετάβαση.

Οπως εντούτοις περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η εξίσωση στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμη πιο δυσεπίλυτη. «Θα πρέπει πρωτίστως να δούμε αν το lockdown αποδίδει τις επόμενες ημέρες στην πόλη, όπου τα πράγματα είναι βαριά και άσχημα».

Ο ίδιος, πάντως, εμφανίζεται απαισιόδοξος «δεδομένου ότι τα μέτρα έχουν ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα από τις αρχές του μήνα, εντούτοις ακόμη δεν έχουν διαπιστωθεί σημάδια σταθεροποίησης. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να αναβαθμιστούν οι περιορισμοί στο επίπεδο της περασμένη άνοιξης – δηλαδή, να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, τα αεροδρόμια αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες με την αύξηση της τηλεργασίας».

Οι αριθμοί που χαρακτηρίζουν την πρώτη και τη δεύτερη καραντίνα μπορεί να μετρούν τις επιπτώσεις του ίδιου ιού, όμως η εικόνα που παρουσιάζει το πρώτο και το δεύτερο κύμα απέχει τόσο σε ύψος όσο και πλάτος. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι πριν από το καλοκαίρι και ενόσω ίσχυε η εθνική καραντίνα, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων καταγράφτηκε την 9η Απριλίου, με εννέα ανθρώπους να χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Έως την Τρίτη η καταγραφή λειτουργικών κενών για προσλήψεις πάνω από 8000 εκπαιδευτικών στη β φάση στις 24/9

Πλέον, οι ασθενείς που αφήνουν την τελευταία τους πνοή αγγίζουν τους 50 με αυξητικές τάσεις. Ο αριθμός δε των διασωληνωμένων έχει τριπλασιαστεί συγκριτικά με την άνοιξη: στις 5 Απριλίου άγγιξαν τους 93, όμως εκείνο το αρνητικό ρεκόρ σήμερα αποτελεί τον επιθυμητό στόχο.

«Οσα κρεβάτια στρώνονται για να νοσηλεύσουν ασθενείς Covid γεμίζουν μέσα στην ίδια ημέρα. Οι εισαγωγές είναι σταθερά περισσότερες από τις εξαγωγές, εξαντλώντας τα νοσοκομεία. Οι άνθρωποι δε, που νοσηλεύονται σε εντατικές διανύουν την 4η και 5η δεκαετία της ζωής τους, συνεπώς εκτιμώ ότι συζητήσεις για επιστροφή στην όποια κανονικότητα τα Χριστούγεννα δεν έχουν θέση τουλάχιστον για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Χάρτης ασφαλείας

Υπό τις εξελίξεις αυτές, το επικρατέστερο πλέον σενάριο είναι η λήξη του εθνικού lockdown να γίνεται ανάλογα με τις διαβαθμίσεις του υγειονομικού συναγερμού σε τοπικό επίπεδο και όχι στο σύνολο της χώρας, επιστρέφοντας και πάλι στο σύστημα ζωνών του υγειονομικού χάρτη ασφαλείας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19. Εως τότε, πάντως, το μοντέλο που προκρίνεται σχετικά με τα μέτρα που θα ακολουθήσουν εστιάζει σε οριζόντια εφαρμογή τους.

Στην περίπτωση αυτή, οι κάτοικοι των λιγότερο επιβαρυμένων περιοχών (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας) πιθανόν να ζήσουν στιγμές κανονικότητας εντός των Χριστουγέννων με ανοιχτό το λιανικό εμπόριο, ενδεχομένως και τα εστιατόρια.

Ομως, όπως έχει αποδειχτεί εν μέσω πανδημίας οι αβεβαιότητες και οι ανατροπές δεν αποτελούν τις εξαιρέσεις, καθώς ο ιός SARS-CoV-2 δεν δαμάζεται εύκολα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Εξαδάκτυλος προειδοποιεί: «Οταν στην Αθήνα καταγράφονταν εκατοντάδες κρούσματα, η Θεσσαλονίκη είχε μονοψήφιες μεταδόσεις. Ξαφνικά, όμως, η εικόνα ανατράπηκε στη βόρεια Ελλάδα. Η Αθήνα πάλι φαίνεται να βρίσκεται σε μία «νιρβάνα» χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις. Εάν, όμως, συμβεί ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη ζήτηση σε νοσηλείες θα είναι ανεξέλεγκτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Δεν θα λήξει στις 30/11 το lockdown.

Αν δεν πέσουμε κάτω από 500 κρούσματα δεν ανοίγουμε.

Στα όρια τους οι ΜΕΘ

Τα στοιχεία και του Σαββάτου, με 2.835 νέα κρούσματα, 34 καταγεγραμμένους θανάτους και κυρίως με το ρεκόρ των 366 διασωληνωμένων, προκαλούν τρόμο, την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες.

Οσα κρεβάτια στρώνονται για να νοσηλεύσουν ασθενείς Covid γεμίζουν μέσα στην ίδια ημέρα. Οι εισαγωγές είναι σταθερά περισσότερες από τις εξαγωγές, εξαντλώντας τα νοσοκομεία, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Η πίεση που που δέχεται το σύστημα Υγείας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας είναι ασφυκτική και δε λείπουν οι προειδοποιήσεις για κατάρρευση, αν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς.

Η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, βρίσκεται μπροστά και σε άλλες δύσκολες αποφάσεις, με τα πάντα να είναι πιθανά ακόμη και το σενάριο του καθολικού lockdown το οποίο στην παρούσα φάση μοιάζει να είναι αναπόφευκτο.

«Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε ότι φέτος θα ζήσουμε «Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα».

Η «μαύρη» εβδομάδα με τα απανωτά αρνητικά ρεκόρ, έκλεισε την Παρασκευή με την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα. Μέχρι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν… κρίνεται η ετοιμότητα της Πολιτείας και οι αντοχές του ΕΣΥ.

Δεν θα λήξει στις 30/11 το lockdown.

Αν δεν πέσουμε κάτω από 500 κρούσματα δεν ανοίγουμε.

Στα όρια τους οι ΜΕΘ

«Στενάζουν» οι ΜΕΘ – Εκπέμπουν SOS τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα αυξάνονται οι νεκροί και οι διασωληνώσεις, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι «εξαντλήθηκαν οι αντοχές του συστήματος και τώρα χρησιμοποιούνται οι εφεδρείες». Μάλιστα χαρακτηρίζει εκτός ελέγχου την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπου τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας είναι δυσεύρετα ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων μετατρέπουν χειρουργικές αίθουσες σε μονάδες προκειμένου να μπορέσουν να νοσηλευτούν ασθενείς υπό μηχανική υποστήριξη.

Σήμα κινδύνου εκπέμπεταια και από τα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου νοσηλεύονται 168 ασθενείς και μόλις μία κλίνη ΜΕΘ στην πόλη να είναι διαθέσιμη (στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο είναι γεμάτα 11 από τα 12 κρεβάτια και στο Γενικό 20 στα 20). Γεμάτη και η μονάδα στα Τρίκαλα όπου από τα 10 κρεβάτια ένα είναι κενό. Στην Καρδίτσα άρχισαν ήδη διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία με 2 ασθενείς να έχουν μεταφερθεί στην ΜΕΘ της Χαλκίδας.

«Οσα κρεβάτια στρώνονται για να νοσηλεύσουν ασθενείς Covid γεμίζουν μέσα στην ίδια ημέρα. Οι εισαγωγές είναι σταθερά περισσότερες από τις εξαγωγές, εξαντλώντας τα νοσοκομεία. Οι άνθρωποι δε, που νοσηλεύονται σε εντατικές διανύουν την 4η και 5η δεκαετία της ζωής τους, συνεπώς εκτιμώ ότι συζητήσεις για επιστροφή στην όποια κανονικότητα τα Χριστούγεννα δεν έχουν θέση τουλάχιστον για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης», τονίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πηγή Δεβετζή για σεξουαλική παρενόχληση από παράγοντα «Κατέβασε το παντελόνι του και με έριξε στον καναπέ»

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το σύστημα υγείας καθώς αν τα κρούσματα και οι εισαγωγές δεν μειωθούν το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο θα καταρρέει σαν ντόμινο.

«1.162 κρεβάτια ΜΕΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Υπάρχει διασπορά ιού στην κοινότητα. Αντιδράσαμε γρήγορα και αυξήθηκαν οι κλίνες. Και 15.000 αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο στην κοινότητα δεν θα ήταν αρκετές» τόνισε μιλώντας στο MEGA, o Βασίλης Κικίλιας.

Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα

Το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, άφησε ανοιχτό εκ νέου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  προαναγγέλλοντας ότι φέτος, λόγω κοροναϊού θα ζήσουμε Xριστούγεννα χωρίς κάλαντα.

Ο  Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στon ΑΝΤ1, υπογράμμισε πως «κάλαντα με τη λογική που είχαμε πέρσι και όλες αυτές οι διαδικασίες όπως καταλαβαίνετε πρέπει να μπουν στο πλαίσιο μιας νέας κανονικότητας». Προσέθεσε επίσης πως «εικόνες με παιδάκια σε γειτονιές και από σπίτι σε σπίτι δεν μπορούμε να δούμε».

Μήνυμα πως εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα, έστειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «έχουμε φτάσει σήμερα τα 1.162 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Από αυτά, τα 609 είναι ΜΕΘ για non Covid περιστατικά και 553 για COVID περιστατικά. Το υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ αντέδρασαν γρήγορα, εφάρμοσαν το σχεδιασμό τους, δημιούργησαν παραπάνω κλίνες ΜΕΘ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν και μετακινήσεις ασθενών, τονίζοντας ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αεροδιακομιδές από τη μια χώρα στην άλλη για να υποστηρίξουν τα συστήματά τους.

«Η διασπορά του ιού βρίσκεται στην κοινότητα, άρα πρόκειται για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας. Αν υποθέσουμε ότι μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και 15.000 ΜΕΘ, αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο στην κοινότητα, δηλαδή στους πολίτες, στην κοινωνία, δεν θα ήταν αρκετές». Γι’ αυτό όπως είπε, ελήφθησαν τα απαγορευτικά μέτρα.

Επανέλαβε ότι «όσο πιο καλά, σωστά, γρήγορα εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο μειώνεται η χρονική διάρκεια των περιορισμών. Όσο δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα – και κάποιοι δυστυχώς το κάνουν εις βάρος κάποιων άλλων – προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μαζεύονται στη μονάδα του χρόνου και άρα είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα».

Όπως είπε ο υπουργός, σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα εξιτήρια είναι κάτι παραπάνω από τα εισιτήρια. «Δηλαδή, οι συμπολίτες μας της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας που χρειάζονται κλίνη COVID και μπαίνουν στα νοσοκομεία, είναι λιγότεροι από αυτούς οι οποίοι παίρνουν εξιτήριο και βγαίνουν. Αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο νέο. Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ και δεν θέλω να κουνάω το δάχτυλο και να τρομάζω τους συμπολίτες μας. Θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε. Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα. Το λέω και το λέμε από το καλοκαίρι. Υγιεινή των χεριών, μάσκα, αποστάσεις, προστασία για όλους, λίγο ακόμα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο υπουργός τόνισε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. «Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερης στόφας άνθρωποι, με προσωπικότητα και χαρακτήρα. Πατριωτικά και στο σύνολό τους, είναι αδιάφορο το κομματικό, θα αγωνιστούν και θα παλέψουν όπως παλεύουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ. Θα στηρίξουν αυτούς τους ήρωες της διπλανής πόρτας και θα τους βοηθήσουν, θα τους βοηθήσουμε όλοι μαζί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι, σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε».

Όσον αφορά την αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, ο κ. Κικίλας τόνισε πως όσο εξελίσσεται η πανδημία – και εξελίσσεται βιαίως σε όλη την Ευρώπη – είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε μέτρα για να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία. «Το τελευταίο μέτρο που θα ήθελε να πάρει κανείς, είναι να μην λειτουργούν τα Δημοτικά σχολεία ή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Πρέπει να γίνει κατανοητό πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση που βιώνουμε, για να φτάσει η Επιτροπή να εισηγηθεί και αυτό το μέτρο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα στο lockdown».

Ερωτηθείς για την άρση των μέτρων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. «Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».

Εξήγησε ότι, πάντα όλα τίθενται στη διάθεση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων–Επιδημιολόγων. Αυτοί έχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Τους δίνουμε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ό,τι στοιχεία χρειάζονται καθημερινά, προκειμένου να κάνουν τις επιστημονικές εισηγήσεις στην Κυβέρνηση. Αυτό γίνεται από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, πριν καν έρθει ο ιός στην Ελλάδα, και έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, είπε ο υπουργός.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ