Δήμαρχοι ζητάνε ενημέρωση για κρούσματα COVID στη περιοχή τους. Προειδοποίηση Δερμιτζάκη για 5000 κρούσματα κάθε ημέρα

81
0
()

Δήμαρχοι ζητάνε ενημέρωση για κρούσματα COVID στη περιοχή τους.

Προειδοποίηση Δερμιτζάκη για 5000 κρούσματα κάθε ημέρα

Τη συνεργασία με την πολιτεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ζητούν οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων, ζητούν, να καλυφθεί άμεσα το έλλειμα ενημέρωσης των Δημάρχων για τα κρούσματα στους Δήμους τους.

Παράλληλα, μετά από πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, το Δ.Σ της Ένωσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, συμφώνησε να ζητήσει αποζημίωση για τους εργαζομένους των δημοτικών δομών, αθλητισμού και πολιτισμού που θα μείνουν σε αναγκαστική αργία,στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

«Οι υπάλληλοι αυτοί, που είναι πολυάριθμοι, θα μείνουν ξεκρέμαστοι και αν η πολιτεία δεν αναλάβει να τους αποζημιώσει για το χρόνο που θα μείνουν κλειστές οι δομές, όπως έκανε για εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να καλυφθούν, από τα ταμεία των Δήμων και των Νομικών τους προσώπων, αφού δεν θα υπάρχουν αντίστοιχα έσοδα» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚ.

Οι Δήμοι χρειάζονται ενημέρωση

Οι προτάσεις της ΠΕΔΚΜ, έρχονται σε συνέχεια της ενημερωτικής σύσκεψης που συγκάλεσε προ ημερών ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας, υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, παρουσία Δημάρχων της Θεσσαλονίκης, για τον καλύτερο συντονισμό κράτους και αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Για τα αποτελέσματα μάλιστα της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχε, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, κ.Καϊτεζίδης, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ του οργάνου, επισημαίνοντας τις παρατηρήσεις που έβαλε στο τραπέζι της σύσκεψης. Αναφέρθηκε πρωτίστως στο έλλειμα της ενημέρωσης των Δημάρχων, ιδιαίτερα στις περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση από την πανδημία του κορονοϊού, αίτημα στο οποίο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς συμφώνησε να ενημερώνει προσωπικά τους Δημάρχους, κυρίως των περιοχών που έχουν αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Εξηγήσαμε στον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, ότι δεν είναι δυνατόν να εξελίσσονται περιστατικά covid στους Δήμους μας και να μην γνωρίζει ο Δήμαρχος τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων και την ενδεχόμενη διασπορά του στην κοινότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αποφυλακίστηκε ο Αρτέμης Σώρρας που είχε καταδικαστεί για απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου

Ο ίδιος επανέλαβε πως ηΑυτοδιοίκηση και στην πρώτη φάση της πανδημίας και τώρα είναι παρούσα, λέγοντας πως για το λόγο αυτό «θα συντονίσουμε με κάθε τρόπο τις ενέργειές μας, ώστε να αποφύγουμε ένα μερικό ή καθολικό lockdown».

Εξάλλου, στη συνεδρίαση του, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, επανάλαβε την απόφαση που είχε λάβει από την αρχή της θητείας της, για την ανάγκη επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, τόσο στις δυτικές γειτονιές της πόλης, όσο και της σύνδεσης του με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στα ανατολικά.

Ακόμη, εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τις υψηλού επιπέδου παρουσιάσεις που έκαναν συμμετέχοντες του προγράμματος «I_do Μια Συμμαχία νέων για τη δημιουργία ενεργών Ρομά πολιτών». Οι καταρτιζόμενοι παρουσίασαν τρεις εισηγήσεις με θέματα «Βιώσιμη Ανάπτυξη», «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πόλη για όλους», «Αναδιαμόρφωση οδού Μοναστηρίου με όρους βιώσιμης αστικής κινητικότητας».

Το Δ.Σ της ΠΕΔΚ άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις και δεσμεύτηκε να τις συζητήσει το επόμενο διάστημα, προκειμένου να τις στηρίξει περαιτέρω.

Με άλλη απόφαση του, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στις μαζικές αποσπάσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ σε κεντρικές υπηρεσίες του κράτους ή σε άλλα Νομικά πρόσωπα, δίχως να ερωτάται καν ο Δήμος, γεγονός που πλήττει την εύρυθμη λειτουργία τους.

Αντίθετα, κρίνει επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων με νέες προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να ενισχυθούν οι ήδη αποψιλωμένες υπηρεσίες τους.

Ανάμεσα στα 18 θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ ξεχωρίζει επίσης, η συζήτηση για το συντονισμό των προτάσεων των Δήμων, στα πλαίσια του προγράμματος «Ελλάδα 2021», το αίτημα για συνεπή τήρηση, από πλευράς πολιτείας, των οικονομικών της υποχρεώσεων απέναντι στις ΠΕΔ κ.λπ.

Προειδοποίηση Δερμιτζάκη για σκηνές Μπέργκαμο με πολλούς νεκρούς

«Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης. «Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το νέο ωράριο λειτουργίας των ΔΟΥ 08.00-19.00. Παραλύουν οι συγκοινωνίες την Πέμπτη από 24ωρη απεργία

«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

«’’Εκτός έλεγχου’’ σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘’φύγει’’ ο ιός» διευκρίνισε.

«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Εδώ που είμαστε τώρα αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι είναι να κτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας… Η διαφορά των τελειών μέτρων με τα σημερινά είναι πολύ μικρή. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δική τους προσωπική συμμετοχή».

Ο ένας δρόμος, συνέχισε, είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό, είναι πολύ δύσκολο, και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως πχ την αφομοίωση του μέτρου της μάσκας στους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το λοκντάουν. Εάν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τηρήσουν τα μέτρα με σοβαρή συμμετοχή» επισήμανε.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ