Για ποια οπλικά συστήματα ζητάει εμπάργκο η Ελλάδα. Λαβρόφ “κυρίαρχο δικαίωμα τα 12 μίλια”. Τα 2 σενάρια προκλήσεων

39
0
()

Για ποια οπλικά συστήματα ζητάει εμπάργκο η Ελλάδα.

Λαβρόφ “κυρίαρχο δικαίωμα τα 12 μίλια”.

Τα 2 σενάρια προκλήσεων

Προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο παραμένει η Αθήνα έναντι της Αγκυρας, έπειτα και από την προεξόφληση συνέχισης των τουρκικών ερευνών για το επόμενο δίμηνο.

Εν μέσω αυτής της διαρκούς επιχειρησιακής κλιμάκωσης, η Αθήνα διαμηνύει και προς τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν είναι δυνατόν ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. να απειλείται από την Τουρκία και την ίδια στιγμή να συνεχίζουν κανονικά οι εξαγωγές όπλων προς τη χώρα.

Η ρητή αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τους εταίρους στην Ε.Ε. αλλά και κατ’ ιδίαν προς τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος απ’ όσο αναγνωρίζουν οι ίδιες οι χώρες που τα εξάγουν. Αλλωστε αυτά περιέγραψε με λεπτομέρεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην επιστολή του προς τους ομολόγους του Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Η πλέον σοβαρή πτυχή της βοήθειας που παρέχουν πολλοί από τους Ευρωπαίους εταίρους προς την Τουρκία δεν αφορά μόνο τους εξοπλισμούς αλλά, πολύ σημαντικότερα, την τεχνογνωσία που παρέχεται, η οποία έχει επιτρέψει στην Αγκυρα να αναπτύξει αλματωδώς και την εγχώρια αμυντική της βιομηχανία και να την επεκτείνει κυρίως στον τομέα της ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) και drones.

Για ποια οπλικά συστήματα ζητάει εμπάργκο η Ελλάδα.

Το κύριο όπλο αιχμής, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ρητώς στους συνομιλητές του, είναι το υποβρύχιο τύπου 214 (πανομοιότυπα με τα τύπου «Παπανικολής» του Πολεμικού Ναυτικού), γερμανικής σχεδίασης και ναυπήγησης στην Τουρκία.

Το Βερολίνο έχει παραχωρήσει το σύνολο της τεχνογνωσίας ναυπήγησής τους στην Αγκυρα αλλά και τα συστήματα Αναερόβιας Πρόωσης (AIP). Ανάλογη είναι και η συνεργασία Βερολίνου – Αγκυρας στον τομέα παραγωγής του ολοκληρωμένου προγράμματος των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ (2A4).

Παρέχει, επίσης, σημαντική τεχνολογική βοήθεια στην παραγωγή του αντιαεροπορικού συστήματος μεσαίου βεληνεκούς Korkut (τύπου Rheinmetall), αλλά και τα φορητά βλήματα PorSav (πρόκειται πρακτικά για την τουρκική εκδοχή των γνωστών στην Ελλάδα πυραύλων «Stinger»).

Οι Γερμανοί συζητούν, επίσης, με τους Τούρκους, προκειμένου να τους παρέχουν την τεχνογνωσία για τον κινητήρα του «εγχώριου» άρματος μάχης «Αλτάι». Στο σκέλος των κινητήρων, οι Τούρκοι συζητούν με το Βερολίνο για τη διαμόρφωση του «εθνικού» μαχητικού αεροσκάφους TFX, το οποίο, βέβαια, παραμένει ένα σχέδιο επί χάρτου.

Οι Γερμανοί παρείχαν, επίσης, κινητήρες για την εθνική κορβέτα του τουρκικού ναυτικού, ενώ το ίδιο ακριβώς κάνουν στη λεγόμενη εθνική φρεγάτα (MilGem). Μαζί με τους Γάλλους και τους Ισπανούς (ευρωπαϊκή συμπαραγωγή), παρείχαν τεχνογνωσία και για την ανάπτυξη των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου Α-400.

Οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, αποτελούν, επίσης, έναν γερμανικό τύπο πλοίου ο οποίος έχει αναπτυχθεί για το τουρκικό ναυτικό, στο οποίο και παραχωρήθηκε η σχετική τεχνογνωσία. Στο πλαίσιο της προσπάθειας επέκτασης της πολυτυπίας του τουρκικού στόλου, το Λονδίνο έχει παραχωρήσει το σχέδιο για την ανάπτυξη της φρεγάτας τύπου TF-2000, συμφωνώντας, προφανώς και στην παροχή τεχνογνωσίας.

Από τα τουρκικά σχέδια η TF-2000 είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει ταχέως λόγω και της κοινής βούλησης Αγκυρας – Λονδίνου (το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκτός Ε.Ε. άλλωστε) για στενότερη συνεργασία σε όλους τομείς.

Η Ιταλία έχει παράσχει σημαντική τεχνογνωσία στην Τουρκία, μέσω της παράδοσης των επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Τ-129-ATAK (πιστό αντίγραφο των Α-129) και των κατασκοπευτικών δορυφόρων τύπου GokTurk.

Η Ισπανία παραχώρησε τα σχέδια και την τεχνογνωσία για το ελικοπτεροφόρο «Αναντολού», ενώ πώλησε στην Αγκυρα τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας τύπου CN-235, τα οποία μαζί με τα ιταλικής κατασκευής ΑΤR-72 αποτελούν το «μάτι» της τουρκικής αεροπορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ενα από τα ευτράπελα της ευρωπαϊκής στάσης έναντι της Τουρκίας στον τομέα των εξοπλισμών είναι η ανάπτυξη των οχημάτων τύπου «HIZIR» (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού), τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. για τη φύλαξη των τουρκικών συνόρων.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας

Διπλωματική βεντάλια ανοίγει η Αθήνα, παράλληλα προς το κεντρικό μέλημα αυτής της περιόδου που δεν είναι άλλο από την τουρκική επιθετικότητα και την αντιμετώπισή της.

Ενδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζονται είναι ο τορπιλισμός της πρωτοβουλίας του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί μορατόριουμ ασκήσεων στις 28 και 29 Οκτωβρίου (εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας) από την Αγκυρα, μάλιστα με την έκδοση NAVTEX για πραγματικά πυρά, 25 ναυτικά μίλια (ν.μ.) ανατολικά του Καστελλόριζου.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος νωρίτερα, στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο του, ήταν αρκετά προσεκτικός ώστε να μην παρουσιάσει το μορατόριουμ ως τετελεσμένο αλλά ως πρόταση του κ. Στόλτενμπεργκ.

Αυτό το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης είχε επιβεβαιωθεί και κάποιες ημέρες νωρίτερα (12 Οκτωβρίου), όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για ανανέωση των ερευνών του «Ορούτς Ρέις» στο Καστελλόριζο, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν συμφωνήσει ότι θα υπάρξει ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Ισως η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών αφορά τη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του, αλλά και τον πρωθυπουργό της χώρας Εντι Ράμα, για την πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της από τα 6 στα 12 ν.μ. σε όλο το Ιόνιο, αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό, καθώς έκανε το ίδιο και για την αλβανική αντιπολίτευση.

Για την Αθήνα η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί σημειολογικά πολύ σημαντικότερη συμφωνία, καθώς πιστοποιεί έναντι ακόμα και του πιο κακόπιστου επικριτή τη δέσμευση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο και στα δικαιοδοτικά όργανά του. Επί της ουσίας, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, το συνυποσχετικό προσφυγής στη Χάγη είναι ένα έγγραφο δίχως πολλές δυσκολίες, γι’ αυτό και οι σχετικές συζητήσεις θα προχωρήσουν ταχέως.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις

Το επόμενο σημαντικό διπλωματικό βήμα η Αθήνα θα το κάνει αύριο, καθώς θα την επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα συναντήσει τον κ. Δένδια και θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναμένεται ότι ο κ. Λαβρόφ θα θέσει ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΗΕ, όπου, κατά τη Μόσχα, η Αθήνα θα έπρεπε να έχει μια πιο φιλική στάση έναντι των ρωσικών θέσεων. Στη Μόσχα υπάρχει κατανόηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, θα ήθελαν, ωστόσο, όταν στη Συμμαχία τίθενται ζητήματα που αφορούν τη Ρωσία, η Αθήνα να διαχωρίζει ελαφρώς τη θέση της.

Από την πλευρά της Μόσχας αναμένεται ακόμα να τεθεί ζήτημα εξεύρεσης τρόπων οικονομικής συνεργασίας που να μην επηρεάζονται από τις κυρώσεις που υπάρχουν. Η Αθήνα αναμένεται να εκφράσει κατανόηση για τα υπαρκτά συμφέροντα της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο που διαδραματίζει ως καίριος παράγων στα ακανθώδη ζητήματα Συρίας και Λιβύης. Την Αθήνα βοηθάει και η αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας – Κύπρου, μετά και την τελευταία επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στη Λευκωσία.

Από την ελληνική πλευρά αναμένεται, ακόμα, να τεθεί και ζήτημα Τουρκίας, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει στρατηγική αντίθεση στη Συρία, στη Λιβύη και στον Καύκασο. Αναμένεται με ενδιαφέρον αν ο κ. Λαβρόφ θέσει και ζήτημα κάποιας συνεργασίας στα, εκ των πραγμάτων περιορισμένα, εξοπλιστικά. Μια άλλη ενδιαφέρουσα επίσκεψη, που έχει περάσει «κάτω από τα ραντάρ» και πραγματοποιείται αύριο στην Αθήνα, είναι αυτή του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι.

Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους τα 12 ναυτικά μίλια

Όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τονίζει με σαφήνεια, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας ρητή αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Για ποια οπλικά συστήματα ζητάει εμπάργκο η Ελλάδα.

Λαβρόφ “κυρίαρχο δικαίωμα τα 12 μίλια”.

Τα 2 σενάρια προκλήσεων

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμηνύει ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, επισημαίνει πως αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχει εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική αξία, είναι ιερός τόπος για τους Ορθοδόξους πιστούς της χώρας του και όλου του κόσμου και προσθέτει ότι για τους Ρώσους έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία.

Παράλληλα, παραπέμπει στις δηλώσεις που έχουν κάνει οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για το καθεστώς του ναού και εκτιμά ότι είναι σημαντική για την αξιολόγηση της κατάστασης του ναού, η δραστηριότητα της ομάδας παρατηρητών-εμπειρογνωμόνων του Κέντρου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).

Επίσης, εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια και καθιστά σαφές πως έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στηλιτεύοντας την απόφαση αυτή, στέλνει το μήνυμα ότι οιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες εμποδίζουν τη διαμόρφωση της εποικοδομητικής ατμόσφαιρας και δημιουργούν πρόσθετες επιπλοκές στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική διευθέτηση αυτού του παλιού προβλήματος.

 

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για την αρωγή στον επαναπατρισμό των Ρώσων πολιτών κατά το πρώτο κύμα του κορονοϊού.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Λαβρόφ στο Έτος Ιστορίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας το οποίο σχεδιάζεται να διεξαχθεί το 2021, που συμπίπτει με τους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και υπογραμμίζει ότι θα αποτελέσει άλλη μια απόδειξη της στενής σύνδεσης των ιστορικών διαδρομών του ρωσικού και του ελληνικού λαού.

Εμβαθύνοντας στις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προτάσσει πως οι δύο χώρες έχουν μπροστά στενή από κοινού δουλειά για την αποκατάσταση, τουλάχιστον, του προ κρίσης κορωνοϊού όγκου εμπορίου και γνωστοποιεί πως κατά τις επαφές του στην Ελλάδα προσβλέπει στην εις βάθος συζήτηση αυτού του θέματος.

Ερωτηθείς σχετικά με την εμπλοκή της Τουρκίας στις διενέξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία και τη Λιβύη, αναφέρει ότι Ρωσία και Τουρκία εργάζονται για τη διευθέτηση των συγκρούσεων σε όλες αυτές τις εστίες έντασης, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι οι θέσεις των δύο χωρών για την επίλυση ορισμένων περιφερειακών αντιπαραθέσεων μπορεί, για αντικειμενικούς λόγους, να διαφέρουν σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ η προσέγγιση της Ρωσίας και της Τουρκίας έχει η καθεμία δικές της αποχρώσεις.

 

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψή σας στην Αθήνα, 4 χρόνια μετά την τελευταία; Εκτιμάτε ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αποτελεί ευκαιρία για την περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων και σε ποιους τομείς;

Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθώ ξανά την Ελλάδα. Η προηγούμενη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα το 2016 συνέπεσε με την υλοποίηση του άνευ προηγουμένου κλίμακας κοινού σχεδίου – του αφιερωματικού Έτους Ρωσίας – Ελλάδας, κεντρικό γεγονός του οποίου αποτέλεσε η επίσκεψη στη χώρα σας του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κεραμέως - Ποια σχολεία θα ανοίξουν πρώτα.

Έκτοτε η διοργάνωση των κοινών θεματικών Ετών έχει γίνει μια καλή παράδοση. Το 2017-2018 διοργανώθηκε με επιτυχία το Έτος Τουρισμού, το 2019-2020 – το κοινό Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Το 2021 σχεδιάζεται να διεξαχθεί το Έτος Ιστορίας, που συμπίπτει, και είναι συμβολικό αυτό, με τους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι επικείμενες εκδηλώσεις θα αποτελέσουν άλλη μια απόδειξη της στενής σύνδεσης των ιστορικών διαδρομών του ρωσικού και του ελληνικού λαού.

Είναι ευχάριστο ότι στη χώρα σας θυμούνται το ρόλο που έπαιξε η Ρωσία στην ανάκτηση από την Ελλάδα της ανεξαρτησίας της και στη θεμελίωση της κρατικής υπόστασής της, τιμούν τη μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Ιωάννη Καποδίστρια.

Με τη σειρά τους, οι εξέχοντες Ρώσοι ποιητές, όπως ο Αλεξάντρ Πούσκιν, ο Βίλχελμ Κιουχελμπέχερ, ο Κοντράτι Ριλέιεβ, ο Βασίλι Καπνίστ, ο Φιόντορ Γκλίνκα και άλλοι είχαν εξυμνήσει πολλές φορές τον γεμάτο αυταπάρνησης αγώνα του φιλελεύθερου ελληνικού λαού.

Μια νέα πρόκληση, τόσο για τις οικονομίες των χωρών μας όσο και για τη διμερή εμπορική και επενδυτική συνεργασία μας, αποτέλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Τον Ιανουάριο-Ιούλιο του 2020 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μειώθηκε κατά 16,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Έχουμε μπροστά μας στενή από κοινού δουλειά για την αποκατάσταση, τουλάχιστον, του προ κρίσης όγκου εμπορίου. Προσβλέπω στην εις βάθος συζήτηση αυτού του θέματος κατά τις επαφές με τους Έλληνες συναδέλφους.

Οι λαοί των χωρών μας έχουν επανειλημμένως σπεύσει να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Αυτό συνέβη και φέτος τις μέρες του COVID. Είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες φίλους για την αρωγή στον επαναπατρισμό των Ρώσων πολιτών. Η συνεργασία μας ήταν υποδειγματική, και, επιπλέον, η πρώτη ελληνική πτήση επαναπατρισμού ήταν άνευ πληρωμής για τους Ρώσους – ένα ξεχωριστό ευχαριστώ για αυτό. Από τον Μάρτιο με 7 πτήσεις επαναπατρίστηκαν συνολικά πάνω από 700 συμπολίτες μας.

Ποια είναι η θέση της Ρωσίας, με εκπεφρασμένη την άποψή  της ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, όπως έχει καταγγελθεί από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο τον τελευταίο χρόνο, από την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης και την αποστολή τουρκικών ερευνητικών και πολεμικών σκαφών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;

Η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια. Την ίδια στιγμή, σε ορισμένες περιπτώσεις οι χώρες για κάποιους λόγους καθορίζουν τα χωρικά ύδατα μικρότερου εύρους. Και όταν προκύπτει το ζήτημα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ των όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της διευθέτησης οιονδήποτε διαφορών αποκλειστικά μέσω του πολιτικού διαλόγου, της εκπόνησης των μέτρων εμπιστοσύνης, της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος στη ρωσική κοινωνία από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί; Αποτελεί προσβολή για τον Χριστιανικό κόσμο, και δη για τον Ορθόδοξο;

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχει εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική αξία, είναι ιερός τόπος για τους Ορθόδοξους πιστούς της χώρας μας και όλου του κόσμου. Είναι γνωστό ότι για τους Ρώσους, οι οποίοι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Τουρκία, η Αγία Σοφία έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία.

Πολλοί από αυτούς έρχονται στην Κωνσταντινούπολη ακριβώς για να απολαύσουν την τέχνη των καλλιτεχνών και των αρχιτεκτόνων, την ομορφιά της εσωτερικής διακόσμησης που διατηρήθηκε, των μωσαϊκών και των τοιχογραφιών.

Τακτικά εκφράζουμε τη θέση μας για αυτό το ζήτημα στους Τούρκους εταίρους, ακόμα και στο ανώτατο και υψηλό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν κάνει μια σειρά από δηλώσεις για το καθεστώς του Ναού.

Αναμένουμε ότι η τουρκική πλευρά, όπως μας διαβεβαίωνε επανειλημμένως, θα καθοδηγείται από τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, θα δώσει την πρέπουσα προσοχή στα αισθήματα των Ορθόδοξων πιστών και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την εφαρμογή όλων των κανόνων και των όρων σε σχέση με το καθεστώς του μνημείου, θα εξασφαλίσει την πλήρη διατήρησή του και την προσβασιμότητα για τους τουρίστες και τους προσκυνητές.

Θεωρούμε σημαντική για την αξιολόγηση της κατάστασης του Ναού την δραστηριότητα της ομάδας παρατηρητών-εμπειρογνωμόνων του Κέντρου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).

Ευελπιστούμε ότι σε συνέχεια της επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε στις 5-9 Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν τάχιστα τα συμπεράσματα της επιτροπής, μεταξύ άλλων και η έκθεση εμπειρογνωμόνων για την ποιότητα των εργασιών αναστήλωσης, που πραγματοποιούνται από την τουρκική πλευρά, καθώς και οι προτάσεις για την εξασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης των εκπροσώπων όλων τον θρησκευμάτων στην Αγία Σοφία.

Πώς βλέπετε την εμπλοκή της Τουρκίας στις διενέξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία και τη Λιβύη;

Η Ρωσία και η Τουρκία εργάζονται για την διευθέτηση των συγκρούσεων σε όλες τις εστίες έντασης που αναφέρατε. Την ίδια στιγμή, δεν κρύβουμε, ότι οι θέσεις μας για την επίλυση ορισμένων περιφερειακών αντιπαραθέσεων μπορεί, για αντικειμενικούς λόγους, να διαφέρουν σημαντικά.

Η ομαλοποίηση της κατάστασης στη Συρία αποτελεί ένα έμπρακτο παράδειγμα μιας καθαρά πραγματιστικής και ουσιώδους συνεργασίας Ρώσων και Τούρκων διπλωματών, στρατιωτικών και ειδικών υπηρεσιών, που βασίζεται στον αμοιβαίο υπολογισμό των συμφερόντων. Χάρη στις συνεννοήσεις μας, που επιτεύχθηκαν τόσο στο διμερές, όσο και στο τριμερές (με τη συμμετοχή του Ιράν) πλαίσιο, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τον πλέον βιώσιμο σήμερα μηχανισμό διαλόγου – αυτόν της Αστανά.

Η ενεργός συνεργασία των δυο χωρών μας ήταν αυτή που επέτρεψε να αποφασιστεί η παύση εχθροπραξιών στη Συρία, να καθοριστούν οι ζώνες αποκλιμάκωσης, καθώς και να συσταθεί η Συνταγματική Επιτροπή. Στις προβληματικές περιοχές της Συρίας, όπως το Ιντλίμπ και η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, πραγματοποιούνται κοινές ρώσο-τουρκικές περιπολίες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση εκεί της τάξης και της ασφάλειας.

Η κοινή δουλειά για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών ομάδων δημιουργεί προϋποθέσεις για τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας και της επιστροφής των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.

Τώρα οι Ρώσοι και οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες συμβάλλουν στην ειρήνευση των αντιμαχόμενων πλευρών και στη Λιβύη. Με από κοινού προσπάθειες καταφέραμε την κατάπαυση του πυρός και την επαναλειτουργία του βασικού κλάδου της οικονομίας της χώρας – της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την προσέγγιση των διαπραγματευτικών θέσεων των αντιμαχόμενων μερών με στόχο την έναρξη των πολιτικών μεταρρυθμίσεων με βάση τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ η προσέγγιση της Ρωσίας και της Τουρκίας έχει η καθεμία δικές της αποχρώσεις. Δεν κρύβουμε ότι δεν υποστηρίζουμε τη θέση ότι δήθεν είναι δυνατή και επιτρεπτή η στρατιωτική λύση αυτού του προβλήματος. Θεωρώντας και τους δυο λαούς, όσο τον αρμενικό, τόσο και τον αζέρικο, ως φίλους και αδελφικούς λαούς, δεν μπορούμε να συμμεριζόμαστε τέτοιες επιδιώξεις.

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας ως επικεφαλής-συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της αποκλειστικά πολιτικής διευθέτησης. Η «τρόικα» των συμπροέδρων είναι αυτή που αποτελεί το κοινώς αναγνωρισμένο πλαίσιο διαμεσολάβησης με στόχο την εξεύρεση διεξόδου από αυτήν την παλιά σύγκρουση.

Στις 10 Οκτωβρίου μετά τις 11 ώρες συνομιλιών οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας με συμμετοχή των εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Γαλλίας πέτυχαν τη συμφωνία επί της Κοινής Δήλωσης, που προβλέπει την κατάπαυση του πυρός, καθώς και την επανέναρξη της πλέον ουσιώδους διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους εταίρους να ασκήσουν την επιρροή τους προς την υποστήριξη αυτής της γραμμής. Είχα σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών για το Ναγκόρνο Καραμπάχ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μαχμούτ Τσαβούσογλου.

Καλούμε όλους τους εξωτερικούς «παίκτες» να κάνουν το παν, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση του στρατιωτικού σεναρίου, να κατευναστούν τα συναισθήματα των πλευρών, να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με στόχο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Τι σημαίνει η κίνηση της Τουρκίας να επεκτείνει το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των Βαρωσίων; Δυσκολεύει την επίλυση του Κυπριακού;

Για σχόλια σχετικά με το στόχο και τη σημασία της απόφασης για το άνοιγμα της παραλίας στην περιοχή των Βαρωσίων, πρέπει να απευθυνθεί κανείς σ’ εκείνους που έλαβαν αυτήν την απόφαση.

Αναμφίβολα, αυτό το βήμα προκάλεσε τη σοβαρή ανησυχία μας, επειδή, πρώτον, είναι σε αντίθεση με μια σειρά Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: 414 (1977), 482 (1980), 550 (1984), 789 (1992) και 2483 (2019), και δεύτερον, οιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες εμποδίζουν τη διαμόρφωση της εποικοδομητικής ατμόσφαιρας και δημιουργούν πρόσθετες επιπλοκές στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική διευθέτηση αυτού του παλιού προβλήματος.

Όπως είναι γνωστό, στις 9 Οκτωβρίου υπό την προεδρία μας πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου ανακοινώθηκε η Δήλωση του Προέδρου του ΣΑ του ΟΗΕ. Η Ρωσική Ομοσπονδία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου παραμένει προσηλωμένη στις παραμέτρους επίλυσης, όπως αυτές είναι εγκεκριμένες από τα Ηνωμένα Έθνη, και είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή τους.

Προσβλέπουμε στο ότι μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στο βορρά της Κύπρου και την ομαλοποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί τα μέρη θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα ασχοληθούν με την αναζήτηση των αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Κατά την άποψή μας, αυτό θα βοηθήσει τη σταθεροποίηση της κατάστασης, την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Για ποια οπλικά συστήματα ζητάει εμπάργκο η Ελλάδα.

Λαβρόφ “κυρίαρχο δικαίωμα τα 12 μίλια”.

Τα 2 σενάρια προκλήσεων

Μέχρι τον 28ο μεσημβρινό φτάνει το δυτικό όριο της νέας NAVTEX από την Άγκυρα μέχρι τις 4 Νοεμβρίου – Συναγερμός για θερμό διήμερο στις 28 και 29 Οκτωβρίου – «Το Oruc Reis βρίσκεται εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας» επιμένει προκλητικά η Τουρκία

Στο σημείο βρασμού φτάνει η τουρκική προκλητικότητα, με την Αγκυρα να επιχειρεί καθημερινά να δημιουργήσει ένα νέο ζήτημα ώστε να δικαιολογήσει την κλιμακούμενη επιθετικότητά της σε βάρος της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αυτά είναι τα ποσά που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021 για την εκπαίδευση και διορισμούς εκπαιδευτικών

Το ερώτημα που απασχολεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους στενούς του συμβούλους, που είναι επιφορτισμένοι με τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Oruc Reis

«Θα κινηθεί οριακά μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα; Θα κόβει βόλτες από τα 7,5 μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια; Θα προσπαθήσει να εισβάλει δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε περιοχή οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ;», κωδικοποιεί τα ερωτήματα έμπειρος στρατιωτικός. Ή μήπως η Αγκυρα ετοιμάζει μια πρόκληση μεγάλου μεγέθους για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, συνδυαστικά και με την επομένη που οι γείτονες γιορτάζουν τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ το 1923;

Και σε αυτή την περίπτωση, ποιο θα μπορούσε να είναι το τουρκικό σχέδιο; Σεισμικές έρευνες από το «Oruc Reis» συνοδεία στολίσκου τουρκικών πολεμικών πλοίων στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο ή κάτι άλλο;

Τα δύο σενάρια

Η Αθήνα εξετάζει δύο σενάρια κλιμάκωσης που είναι πιθανόν να φέρουν πιο κοντά και ένα ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής Ελλάδας – Τουρκίας:

Το πρώτο είναι η αποστολή γεωτρύπανου.

Τις τελευταίες ημέρες ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, επαναλαμβάνει ότι αν από τις έρευνες του «Oruc Reis» διαπιστωθεί ότι υπάρχει φυσικό αέριο στα νότια του Καστελλορίζου τότε «θα πάμε να το βρούμε» – με την αποστολή γεωτρύπανου.

Ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας και των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτή την περίπτωση;

Το Πεντάγωνο έχει σχέδια για να εμποδίσει άμεσα μια τέτοια τουρκική πρόκληση. Και βέβαια οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα περιμένουν να εμφανιστεί στο σημείο της παράνομης Navtex το όποιο τουρκικό γεωτρύπανο και να… κόβει βόλτες. Αντίθετα, πολύ έγκαιρα θα έχουν λάβει θέσεις αποτροπής.

Ο ελληνικός στόλος θα έχει οπωσδήποτε πρωταγωνιστικό ρόλο για τη δημιουργία ενός πλωτού «τείχους» πολυάριθμων μονάδων. Ομως η ελληνική ασπίδα απέναντι στην ακραία τουρκική πρόκληση δεν θα αποτελείται μόνο από μονάδες επιφανείας. Καταλυτικό ρόλο θα έχουν οι αθέατοι «κατάσκοποι», τα ελληνικά υποβρύχια, αλλά και τα εναέρια «μάτια», τα ιπτάμενα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το δεύτερο σενάριο που έχει εξεταστεί είναι η Αγκυρα να επιχειρήσει μια διπλή πρόκληση, ίσως και με στόχο η μία εξ αυτών να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός και συνακόλουθα να διασπάσει τις ελληνικές δυνάμεις. Υπάρχει δηλαδή η περίπτωση η Τουρκία να ανακοινώσει αρχικά μια Navtex για σεισμικές έρευνες, για παράδειγμα στα νότια της Κρήτης. Και να στείλει εκεί ερευνητικό σκάφος.

Αυτόματα θα κινητοποιηθούν ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή. Μπορεί όμως μερικές ημέρες μετά να ανακοινώσει και την αποστολή γεωτρύπανου την ίδια χρονική περίοδο στα νότια του Καστελλορίζου. Τα «ΝΕΑ» γνωρίζουν ότι οι επιτελείς έχουν επεξεργαστεί και μελετήσει και αυτό το σενάριο και πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι ελληνικές δυνάμεις. «Εχουμε τη δυνατότητα να εξουδετερώσουμε και δύο απειλές ταυτόχρονα» αναφέρει χαρακτηριστικά στρατιωτική πηγή.

Υπάρχει επίσης πάντα η πιθανότητα η Αγκυρα να επιχειρήσει να περιπλέξει τα πράγματα εμπλέκοντας σε μια πρόκληση και τη Λιβύη. Μπορεί δηλαδή να σταλεί ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος αλλά για λογαριασμό της Λιβύης και στη λιβυκή πλευρά του λεγόμενου τουρκολιβυκού συμφώνου, στα νότια του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

«Προπόνηση» στο πεδίο

Θεωρείται βέβαιο πως στην περίπτωση της διπλής πρόκλησης με αποστολή σκάφους και νότια της Κρήτης θα παίξουν καταλυτικό ρόλο η στρατηγική θέση και η μεγάλη επιχειρησιακή αξία της Κρήτης. Οι ασκήσεις για τέτοιες ακραίες προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές είναι συνεχείς στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα το ΓΕΕΘΑ είχε επικεντρωθεί σε εκπαίδευση και ασκήσεις πιο ρεαλιστικού χαρακτήρα. Εγιναν βολές σε περιοχές όπου πιθανολογείτο ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν να προκαλέσουν. Οπως η μεγάλη αεροναυτική άσκηση που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στην περιοχή της Καρπάθου.

Εκτός αυτού όμως οι επιτελείς θεωρούν ότι η συνεχής επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων για πενήντα και πλέον μέρες από τον περασμένο Αύγουστο είναι από τη μία ένα τεστ αντοχής αλλά από την άλλη και μια πολύ καλή «προπόνηση» στο πεδίο. Για τον ελληνικό Στόλο οι αποστολές στο Νότιο Αιγαίο και στα νότια του Καστελλορίζου έχουν γίνει σχεδόν ρουτίνα, εμπεδώνοντας στην πράξη τι πρέπει να κάνουν και πού πρέπει να είναι για να αποτρέψουν κάθε πρόκληση.

Πόσο πιθανό, για παράδειγμα, θα ήταν η Αγκυρα να υλοποιήσει τις απειλές του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης; Θα μπορούσε να τολμήσει το τουρκικό καθεστώς να αποπειραθεί την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια περιοχή που η Ελλάδα έχει οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε συμφωνία με την Αίγυπτο;

«Ο Ερντογάν φτάνει σε ένα σημείο που ακόμη και το πλαίσιο της προκλητικότητας εξαντλείται. Θα αναστείλει την επιθετικότητά του ή μήπως σχεδιάζει κάτι ακόμη χειρότερο;» επισημαίνει κορυφαίος υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης με τον οποίο συνομίλησε το «ΘΕΜΑ» λίγα 24ωρα πριν τη νέα NAVTEX με την οποία ανακοίνωσε την συνέχιση των εργασιών μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου σε μια περιοχή που εκτείνεται στο νοτιοδυτικό όριο της ζώνης που κινούνταν τις προηγούμενες ημέρες ο τουρκικός στολίσκος.

«Μονόδρομος» η απάντηση

Το ίδιο πρόσωπο τοποθετείται με απόλυτη σαφήνεια στο ερώτημα τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι Τούρκοι δώσουν εντολή στα ερευνητικά και τα πολεμικά τους πλοία να διενεργήσουν σεισμικές εργασίες στα νότια της Κρήτης. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Τούρκους χωρίς να απαντήσουμε αν δοκιμάσουν να κάνουν έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια περιοχή κοντά στην Κρήτη», είναι η ξεκάθαρη απάντηση του κορυφαίου υπουργού.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει στα όρια ενός θερμού επεισοδίου ή ακόμα και της σύρραξης με την Τουρκία στην περίπτωση που ο Ερντογάν συνεχίσει να τεστάρει τα όρια και τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης, απόστρατος αξιωματικός με εμπειρία στον χειρισμό κρίσιμων υποθέσεων απαντά ότι με τα σημερινά δεδομένα «δεν υπάρχει περίπτωση συνεννόησης με την Τουρκία».

Ο ανώτατος Ελληνας στρατιωτικός γνωρίζει τις διεθνείς ισορροπίες και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο στράτευμα είχε συνομιλίες με το απαράτ της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας. «Ο Ερντογάν θα ήθελε να κάνει ένα επεισόδιο και να πάει παρακάτω. Εχει εμπλέξει τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις του σε τέσσερις πολέμους οι οποίοι δεν έχουν αποτελέσματα και η δημοτικότητά του ανεβαίνει», εξηγεί και επισημαίνει: «Μην ποντάρετε ποτέ στο ενδεχόμενο ότι η Τουρκία θα αναστείλει τη δράση της εξαιτίας της χαώδους κατάστασης στην οικονομία της».

Ο συνομιλητής μας διακινδυνεύει την πρόβλεψη ότι η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά δεν θα αποκλιμακωθεί εύκολα. «Δεν βλέπω να βελτιώνονται τα πράγματα», σημειώνει αναδεικνύοντας τη βαρύνουσα σημασία για εθνική συνεννόηση και ομοψυχία. «Να μείνουμε σταθεροί όπως ο βράχος στη θάλασσα, ακόμη και το μεγαλύτερο καράβι είναι αναγκασμένο να τον αποφύγει», παροτρύνει τους έχοντες την ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων.
«Απάντηση» Ελλάδας στην Τουρκία: Δέσμευσε με NOTAM το Αιγαίο για ασκήσεις με αληθινά πυρά

Μορατόριουμ ζητεί το ΝΑΤΟ

Στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη και την Παρασκευή που μας πέρασαν, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας πρότεινε στην Ελλάδα και την Τουρκία αμοιβαία αναστολή στρατιωτικών ασκήσεων σε περίοδο εθνικών και θρησκευτικών εορτών, παροτρύνοντας την Αγκυρα να αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών από το «Oruc Reis».

Η προτροπή του Γενς Στόλτενμπεργκ αποκαλύπτει την αγωνία που υπάρχει στην κορυφή του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο το διήμερο της 28ης και 29ης Οκτωβρίου να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή από την τουρκική πλευρά για κλιμάκωση της σοβούσας κρίσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες και τις σεισμικές έρευνες από το «Oruc Reis» «δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις». Από πηγές του ΓΕΕΘΑ, ωστόσο, αναφέρεται ότι για την επόμενη εβδομάδα δεν έχουν προγραμματιστεί κύριες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δηλαδή βολές και ασκήσεις, από στρατιωτικές μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαρροή που ενισχύει τη δήλωση Στόλτενμπεργκ για ακύρωση των στρατιωτικών γυμνασίων από Ελλάδα και Τουρκία την εβδομάδα μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται την Αθήνα σήμερα, Δευτέρα. Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τοποθέτηση του Σεργκέι Λαβρόφ για την τουρκική επιθετικότητα αναμένεται με ενδιαφέρον.

Παρότι η Ρωσία δεν έχει λόγο να αποτρέψει την επιδείνωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, δεδομένου ότι μια πιθανή κρίση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό της Συμμαχίας θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της Μόσχας, η Αθήνα έχει ανάγκη από την ισχυρή στήριξη της ρωσικής πλευράς, ακόμη και σε επίπεδο προφορικών διακηρύξεων.

Η έναρξη σεισμικών ερευνών με απόφαση του Ερντογάν τέσσερις ημέρες αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε υποσχεθεί στον Νίκο Δένδια την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών απέδειξε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας της Αθήνας με την Αγκυρα δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.

Η κόκκινη τηλεφωνική γραμμή μεταξύ του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου του προέδρου της Τουρκίας, και της Ελένης Σουρανή, διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα. Υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να ζητήσει από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να μεταφέρει κάποιο μήνυμα από την Αθήνα στην Αγκυρα.

Ο παράγοντας S-400

Κάνοντας ακόμη ένα βήμα που θα μπορούσε να διευρύνει το ρήγμα στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο τουρκικός στρατός έκανε δοκιμαστική βολή με το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 στις 16 του μήνα στη Σινώπη. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι οι Τούρκοι έκαναν βολή με το S-400.

Οι επιτελείς του Joint Analysis Centre του ΝΑΤΟ στο Μόουλσγουορθ της Βρετανίας καταγράφουν λεπτό προς λεπτό κάθε στρατιωτική δραστηριότητα, από εκτόξευση πυραύλων μέχρι κίνηση πολεμικών πλοίων. Το σύστημα παρακολούθησης του ΝΑΤΟ γνώριζε σε πραγματικό χρόνο για τις δοκιμαστικές βολές από το S-400 της Τουρκίας.

Δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ερντογάν ενδεχομένως τεστάρει τη διάθεση και την ικανότητα της Ουάσινγκτον να μπλοκάρει τους σχεδιασμούς του. Σε μια προεκλογική περίοδο για τον αμερικανικό παράγοντα, η λεπτομέρεια αυτή μπορεί να είναι κομβικής σημασίας. Ιδίως εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές προβλέψεις και ο Τζο Μπάιντεν επικρατήσει του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν μπορεί να θεωρήσει ότι έχει χρονικό περιθώριο έως την ορκωμοσία του νέου προέδρου στις 20 Ιανουαρίου του 2021 να ξετυλίξει την προβοκατόρικη τακτική του.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ