Γεωργιάδης “ο μη εμβολιασμός είναι σπουδαίος λόγος για απόλυση υπαλλήλου”. Υποχρεωτικό self test για όσους γυρίζουν από διακοπές

14
0
()

«Αν κάποιος υπάλληλος, με την επιλογή του να μην εμβολιαστεί, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της επιχείρησης, είναι ένας σπουδαίος λόγος για να απολυθεί», υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Ο υπουργός εξήγησε πως όταν μια επιχείρηση βγάζει σε αναστολή έναν εργαζόμενό της, ακόμα και με στέρηση μισθού, θα πρέπει να προσλάβει κάποιον άλλον. «Αν η αναστολή είναι επ’ αόριστον και τελειώσει η πανδημία, θα πρέπει να χάσει τη δουλειά του ο εργαζόμενος που προσελήφθη στη θέση του; Δηλαδή, ο άνθρωπος που εμβολιάστηκε θα χάσει τη δουλειά του για τον άνθρωπο τον ανεύθυνο που δεν εμβολιάστηκε;»

Διερωτήθηκε, επίσης, για το θέμα της ασφάλισης από τη στιγμή που ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή. «Πώς θα τον ασφαλίσω, αν δεν παρέχει υπηρεσία;»

Επεσήμανε, δε, ότι η επιχείρηση έχει το δικαίωμα να απολύσει εργαζόμενο άνευ αποζημίωσης για σπουδαίο λόγο. «Ο μη εμβολιασμός είναι σπουδαίος λόγος για απόλυση.»

Ωστόσο, διευκρίνισε πως το καλύτερο θα ήταν να μην απολυθεί κανείς, ειδικά αν μπορούν να βρεθούν άλλες λύσεις όπως η τηλεργασία. «Για να φτάσουμε στην απόλυση θα πρέπει η επιχείρηση να έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια.»

Τέλος, δήλωσε βέβαιος ότι η κοινωνία μας δεν πρόκειται να επιτρέψει οι λίγοι ανεύθυνοι να καταστρέψουν τους πολλούς υπεύθυνους.

Σε «πόλεμο» με τον κορωνοϊό βρίσκονται τα νησιά-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν σε μια άνιση αλλά όχι χαμένη μάχη. Η πανδημία δείχνει και πάλι «τα δόντια της», σφυροκοπώντας αδιάκοπα νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα και εντείνοντας την αγωνία για το ενδεχόμενο νέας επιβολής κατά τόπους περιοριστικών μέτρων στην κινητικότητα του πληθυσμού.

Η ανησυχία των ειδικών προσανατολίζεται στους ανεμβολίαστους πολίτες που φεύγουν από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά κουβαλώντας στις αποσκευές τους τον κορωνοϊό και σχηματίζοντας έναν φαύλο κύκλο που διαιωνίζει την κατάσταση και δημιουργεί αμφιβολίες για τον αποτελεσματικό έλεγχο του τέταρτου κύματος. Κι αυτό γιατί έτσι διακινδυνεύουν αφενός την αναζωπύρωση των τοπικών εστιών και αφετέρου μια επιστροφή στη βάση που θα επιφέρει μετάδοση σε οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον, καθώς και σε ηλικιωμένους συγγενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Διπλά τέλη κυκλοφορίας θα λάβουν πολλοί "ξεχασιάρηδες" οδηγοί.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για τα μέτρα στα νησιά και την Κρήτη

Τα ελληνικά νησιά διατηρούν πλέον σε ημερήσια βάση τη δική τους αξιοσημείωτη θέση στον επιδημιολογικό πίνακα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τους λοιμωξιολόγους να βρίσκονται επί ποδόςγια την εξέλιξη της κατάστασης μέσα στον Αύγουστο, όταν οι τουριστικές περιοχές θα πλημμυρίσουν από -εμβολιασμένους και μη- αδειούχους.

Ήδη η επιδημιολογική εικόνα των νησιών θεωρείται κρίσιμη, με τη Μύκονο να συγκεντρώνει σήμερα 40 νέα κρούσματα και 394,71 ανά 100.000 πληθυσμό και την Πάρο 22 και 147,39 αντίστοιχα. Σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινείται και η Σαντορίνη με 15 διαγνώσεις το τελευταίο 24ωρο και 79,44 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ στο φόντο της ανησυχίας προστίθενται και οι δύο περιοχές της Κρήτης, για τις οποίες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Στο Ηράκλειο καταγράφονται σήμερα 112 νέες λοιμώξεις και στο Ρέθυμνο 91, με το τελευταίο να ξεπερνά και τα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό (106,3).

Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στις περιοχές αυτές, αποφασίστηκε ότι από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών αναμένεται να φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και αναλόγως της εξέλιξης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω περιορισμών.

Κατά τα άλλα, σταθερά πολλά κρούσματα εντοπίζονται καθημερινά στη Ρόδο (37), την Κέρκυρα (25), την Κω (17) και τη Λέσβο, ενώ σε μονοψήφιους αριθμούς κυμαίνονται προς το παρόν οι υπόλοιπες Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου.

Πολλά τα κρούσματα στην Αττική παρά τις άδειες του Ιουλίου

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα αποτυπώθηκε ήδη από χθες μέσα από τον ανανεωμένο χάρτη του ECDC, σύμφωνα με τον οποίο Αττική και Κρήτη βρίσκονται στο «πορτοκαλί» (με βάση τα στοιχεία των δυο προηγούμενων εβδομάδων). «Κίτρινες» είναι οι Πελοπόννησος, Δυτική Στερεά, Ήπειρος, Επτάνησα, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ στο «πράσινο» παραμένουν η υπόλοιπη Μακεδονία, η Θράκη, η Εύβοια, η Κεντρική Στερεά και τα νησιά του βοειοανατολικού Αιγαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά του 49χρονου γυναικοκτόνου

Σε επίπεδο συνόλου κρουσμάτων, η εβδομάδα κλείνει με 2.691 νέες διαγνώσεις για το τελευταίο 24ωρο και αυξημένο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων (87.787), σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. Στην Αττική καταγράφηκαν σήμερα 1.216 λοιμώξεις, με πάνω από τις μισές να συγκεντρώνονται σε κέντρο (292), δυτικά (220) και Πειραιά (191). Σημειώνεται, πάντως, ότι ο υψηλός αυτός αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας εν μέσω Ιουλίου, όταν οι καλοκαιρινές άδειες έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν αποσυμφόρηση στην πρωτεύουσα. Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπου σήμερα καταγράφηκαν 184 νέες διαγνώσεις, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται ξανά η Λάρισα (76), η Αχαΐα (63), η Κορινθία (63), τα Ιωάννινα και η Μαγνησία (39).

Σταθερά πάνω από 100 είναι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, καθώς και σήμερα εισιτήριο έλαβαν 101 άνθρωποι. «Δεν πιεζόμαστε αυτή τη στιγμή, ωστόσο έχουμε σταδιακή αύξηση των περιστατικών. Αυξάνονται οι αριθμοί σε απλές κλίνες COVID και μετά θα πάνε στις ΜΕΘ. Γι’ αυτό και παρακαλάμε να εμβολιαστείτε. Γιατί και να νοσήσεις εμβολιασμένος, περνάς με απλά συμπτώματα και βρίσκεσαι στο σπίτι σου» ανέφερε σχετικά σε πρωινές τηλεοπτικές της δηλώσεις η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Τέλος, με μηχανική υποστήριξη αναπνοής νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 123 ασθενείς -εννέα λιγότεροι διασωληνωμένοι από χθες, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν και 14 θάνατοι, σημειώνοντας διψήφιο αριθμό για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ