Βρούτσης – Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους των 800 ευρώ. Τι θα γίνει με τους ωρομίσθιους σε Κ.Ξ.Γ. και φροντιστήρια

1797
2.7
(3)

Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις έδωσε στο Live News και στο Νίκο Ευαγγελάτο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους ωρομίσθιους που είναι μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων ιδιαίτερα σε φροντιστήρια, ο υπουργός Εργασίας είπε στο Νίκο Ευαγγελάτο ότι αν είναι δηλωμένοι από τους εργοδότες τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) τότε, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους εργαζόμενους.

Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν τα 800 ευρώ

«Τα 800 ευρώ θα δοθούν στους εργαζόμενους όλων των επιχειρήσεων που με κυβερνητική εντολή αναστείλαμε τη λειτουργία τους. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα πάρουν αυτά τα χρήματα στις αρχές Απριλίου», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Όπως εξήγησε οι υποχρεώσεις του εργοδότη που έκλεισε την επιχείρησή του με κρατική απόφαση προς τους εργαζομένους του σταματούν την ημέρα που υπήρξε η διοικητική εντολή.

Σε ότι αφορά στις εισφορές, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι «για την πλευρά των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή, θα καλύψουμε πλήρως όλους τους εργαζόμενους, στο ύψος του μισθού που είχαν. Για τους επιχειρηματίες έρχονται τα ευεργετικά μέτρα, τα οποία, όμως, για να ισχύσουν θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Από ψηλά ξεκινάει το πετρέλαιο. 1,17-1,19 το λίτρο η τιμή πρώτης ημέρας. Κερδισμένοι όσοι γέμισαν πέρσι

«Όταν έχει κλείσει μια επιχείρηση με διοικητική εντολή, και όσο μείνει κλειστή, δεν έχει υποχρέωση ο εργοδότης να καταβάλει μισθούς, ούτε και ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενο», εξήγησε ο κ. Βρούτσης.

Φτιάχνουν ΠΝΠ για τους αυτοαπασχολούμενους

Αναφορικά με τους αυτοαπασχολούμενους, και ποιοι εξ αυτών εντάσσονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή διαμορφώνουμε την σχετική ΠΝΠ».

«Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, όσες υποχρεώσεις ασφαλιστικές έχουν θα ανασταλούν για τρεις μήνες. Στους αυτοαπασχολούμενους, θα πάρουν 800 ευρώ η κατηγορία που με διοικητική εντολή έχουμε αναστείλει τη λειτουργία τους. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, το επίδομα αυτό δεν είναι για όλους. Θα αφορά στις κατηγορίες που έχουν πληγεί», ανέφερε στη συνέχεια.

Άκυρες οι απολύσεις που θα γίνουν από σήμερα

«Οι απολύσεις που θα συντελεστούν από σήμερα και πέρα στις επιχειρήσεις που κλείσαμε, θα είναι άκυρες. Για τις εν λειτουργία, και εκεί λέμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε απολύσεις. Αν το κάνουν θα χάσουν τα ευεργετήματα που συζητήσαμε», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τέλος έβαλε απόφαση του εφετείου σε μελλοντικές απεργίες εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση. Πρόστιμα 3.000 ευρώ

Σχετικά με το κατά πόσο μπορεί μια επιχείρηση να αλλάξει τη σύμβαση εργασίας που έχει με έναν εργαζόμενο αυτή την περίοδο, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι έχει τέτοιο δικαίωμα. «Για να διατηρήσει τη θέση εργασίας, και ταυτόχρονα να ζήσει επιχείρηση, τής δίνουμε δικαίωμα ευελιξίας μαζί με τους εργαζόμενους, ώστε να διαμορφώσει νέο μισθολογικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βρούτσης είπε ακόμα ότι τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ήταν αποκαρδιωτικά, με ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο.

«Η κατεύθυνσή μας ήταν να παρέμβουμε στην αγορά εργασίας. Θέλουμε την επόμενη μέρα της κρίσης να είμαστε υγιείς, η κοινωνία ζωντανή και όρθια, οι επιχειρήσεις ανοιχτές, και οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους», είπε επίσης ο κ. Βρούτσης.

newsit.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 2.7 / 5. Αριθμός ψήφων: 3

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ