
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα και φερέφωνο του Ερντογάν, η Turkiye, με δημοσίευμα της ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες πιλότοι στα νέα Rafale που έχει παραλάβει η χώρα μας και τα οποία αποτελούν αγκάθι στο μάτι της Τουρκίας, έχουν ζωγραφίσει – ως είθισται – ένα λογότυπο.
Οι Τούρκοι λοιπόν ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο λογότυπο, απεικονίζει μια γαλοπούλα (Turkey) που φοράει φέσι, να τρέχει σαν να θέλει να γλιτώσει, κρατώντας την Τουρκική σημαία και από κάτω γράφει: «Μην τρέχεις θα πεθάνεις κουρασμένη».
Ο αθόρυβος θάνατος
Ενώ από κάτω από το λογότυπο υπάρχει γραμμένο το εξής: «Ελληνικά Rafale, ο αθόρυβος θάνατος». Μάλιστα η Turkiye για να ανεβάσει το ηθικό ισχυρίζεται ότι οι τούρκοι έχουν πεισμώσει και όλοι λένε «αυτό δεν θα συμβεί».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα θέση στο θέμα πήρε και ο απόστρατος πτέραρχος Ερντογάν Καρακούς, ο οποίος είπε: «Αυτή η πρόκληση δεν ταιριάζει σε καμία σοβαρή χώρα.» και ο πτέραρχος συνέχισε τη γνωστή «καραμέλα» των Τούρκων: «Ελλάδα, Γαλλία και ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για μια βαριά εκστρατεία κατά της Τουρκίας».
Και ο Τούρκος πτέραρχος συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος, να λέει πράγματα που ούτε ο ίδιος πιστεύει καλά καλά, αλλά τα λέει για να τα πιστέψει: «Το θάρρος και η εκπαίδευση των πιλότων μας (λέει ο Τούρκος) είναι απαράμιλλό. Οι πιλότοι μας είναι σαν πέτρες».
Η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται ψηλά στο διεθνή Τύπο, δεδομένων και των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει αυτή σε επίπεδο ΝΑΤΟ, σε μία περίοδο που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί την απαίτηση για ενότητα και μηδενικές ρωγμές στη Συμμαχία.
Οι κινήσεις που κάνουν Αθήνα και Άγκυρα στην αγορά των εξοπλιστικών και δη η ισορροπία δυνάμεων όπως αυτή τείνει να διαμορφωθεί, με βάση τα νέα δεδομένα μπαίνουν επίσης στο μικροσκόπιο του διεθνούς παράγοντα.
Ενδεικτικό άρθρο του Forbes που αναφέρεται στην πρόθεση της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει 80 F-16 και να αγοράσει 40 νέα, το οποίο ωστόσο σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υπερέχει τεχνλογικά στον τομέα της αεράμυνας.
Οι δυνάμεις Ελλάδας – Τουρκίας στο τέλος της δεκαετίας
Με αιχμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, της περασμένης εβδομάδας και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, το άρθρο του Forbes σημειώνει ότι αυτές θα μπορούσαν να δώσουν μία πρώτη εικόνα για το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι ελληνικές και τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις στο τέλος αυτής της δεκαετίας.
Σημειώνει την δήλωση Μπάιντεν υπέρ της απόκτησης F-16 στην Τουρκία, αμέσως μετά την συμφωνία της Άγκυρας να άρει το βέτο εναντίον Σουηδίας και Φινλανδίας. Τονίζει δε και την άρνηση του αμερικανού προέδρου ότι αυτή η υποστήριξη για την απόκτηση F-16 από την Τουρκία ήταν κάποιου είδους αντάλλαγμα για την άρση του βέτο της Άγκυρας απέναντι σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη.
Επισημαίνει δε ότι η Άγκυρα χρειάζεται αυτά τα νέα μαχητικά και τον εκσυγχρονισμό αυτών που ήδη έχει, από τη στιγμή που αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 μετά τη συμφωνία της με τη Ρωσία και την απόκτηση των S-400.
Το άρθρο σημειώνει ότι και η Αθήνα ανακοίνωσε την επιστολή αίτησης για την αγορά 20 + 20 αεροσκαφών F-35, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ότι η διαδικασία από την παραγγελία μέχρι την παραλαβή θα είναι μακρά. Με τα πρώτα από αυτά να αναμένονται μετά το 2027-28.
Το πλεονέκτημα της Ελλάδας
Όπως σημειώνει το Forbes εάν και οι δύο συμφωνίες εγκριθούν – τόσο της Αθήνας όσο και της Άγκυρας – η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθεί να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής αεροπορία. Και όχι μόνο επειδή θα έχει τα F-35.
Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση για την αναβάθμιση 83 F-16 σε διαμόρφωση Viper. Οι παραδόσεις έχουν ξεκινήσει και η Lockheed Martin θα ολοκληρώσει αυτό το συμβόλαιο στα μέσα του 2027. Έτσι, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσει να κερδίσει σύντομα την έγκριση του Κογκρέσου σε ότι αφορά την τουρκική συμφωνία για τα F-16, κάτι που δεν είναι εγγυημένο, η Ελλάδα προηγείται και θα έχει τέτοια αεροσκάφη πριν την Τουρκία.
Ακόμα – όπως αναφέρει – η Ελλάδα θα αρχίσει να παραλαμβάνει F-35 περίπου την ίδια στιγμή που η Lockheed Martin θα τελειώνει την αναβάθμιση αυτών των ελληνικών F-16, υποθέτοντας ότι μπορεί να κλείσει συμφωνία για τουλάχιστον μία μοίρα, κάτι που δεν είναι απίθανο.
Το Forbes σημειώνει ότι στην παραπάνω εξίσωση δεν περιλαμβάνονται τα 24 Rafale F3R μαχητικά 4,5 γενιάς που η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να παραλαμβάνει από τη Γαλλία και είναι πιο προηγμένα από οποιοδήποτε αεροσκάφος στο τουρκικό οπλοστάσιο.
Τα Eurofighter Typhoon
Τονίζει δε ότι η Τουρκία εξέτασε το ενδεχόμενο αγοράς Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν σημειώσει πρόοδο στη συμφωνία για τα F-16. Το Λονδίνο ήρε όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων που είχε επιβάλει στην Άγκυρα λόγω της στρατιωτικής επίθεσης τον Οκτώβριο του 2019 στη Συρία, καθιστώντας δυνατή την πώληση. Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται επίσης να πιέζει για πώληση Eurofighter στην Τουρκία.
Η αγορά Eurofighters θα είχε νόημα για την Τουρκία, σύμφωνα με το Forbes, αφού θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως λύση μαχητικού 4,5 γενιάς για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία μέχρι να μπορέσει τελικά είτε να προμηθευτεί, είτε να κατασκευάσει ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στα ελληνικά Rafales.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, εάν η Άγκυρα λάβει έγκριση για την αγορά F-16 Block 70/72, μπορεί να αποφασίσει ότι μια τέτοια αγορά θα ήταν περιττή.
Η Τουρκία μένει πίσω
Κατά το Forbes πάντως είτε έτσι είτε αλλιώς, η Τουρκία θα εξακολουθεί να έχει δυσκολία να ξεπεράσει το σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα που πιθανότατα θα επιτύχει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2030. Ακόμα κι αν η Τουρκία αποκτήσει 120 F-16 Block Viper (40 ολοκαίνουργια και 80 αναβαθμισμένα), θα αντιμετωπίζει 83 ελληνικά μαχητικά F-16 Viper (όλα σε υπηρεσία το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2027), 20 έως 40 F-35, και, τουλάχιστον, 24 Rafale. Με άλλα λόγια, όχι λιγότερα από 128 μαχητικά με ίσες ή ανώτερες δυνατότητες από τα καλύτερα της Τουρκίας.
Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας ότι ακόμα και αν η Τουρκία αγοράσει μια ή δύο μοίρα προηγμένων Eurofighters εκτός από τα εκσυγχρονισμένα F-16, η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας πιθανότατα θα διατηρήσει αυτό το τεχνολογικό πλεονέκτημα.
Την πραγματική ανησυχία που προκαλεί στην Ουάσιγκτον η τουρκική επιθετικότητα καταδεικνύει η επίμονη αναφορά του Λευκού Οίκου στην «ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο».
Η συμπερίληψη του θέματος στην ατζέντα των επαφών Ουάσιγκτον – Αγκυρας σε κάθε επίπεδο και η δημόσια ανάδειξή του είναι μια στρατηγική απόφαση ειλημμένη από ψηλά, που αντανακλά την εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα και τις προσπάθειες που γίνονται παρασκηνιακά για αποτροπή ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάντηση της Μαδρίτης, παρ’ ότι έγινε αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από την Τουρκία, είναι θετική για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Και αυτό διότι ανοίγει και πάλι ένας δίαυλος επικοινωνίας ΗΠΑ – Τουρκίας και συνεπώς ενεργοποιούνται οι πολύτιμοι αμερικανικοί μοχλοί πίεσης που είχαν αποδυναμωθεί το τελευταίο διάστημα. «Είναι πιο εύκολο για την κυβέρνηση (των ΗΠΑ) να περάσει τα μηνύματά της τώρα, που ο Ερντογάν δεν αισθάνεται περιθωριοποιημένος, παρά προηγουμένως που για να τραβήξει την προσοχή του Μπάιντεν ήταν ικανός για όλα», έλεγαν πηγές στην Ουάσιγκτον αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, πάντως, παρά τη φαινομενική επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον – Αγκυρας, που καθιστά ευκολότερο το έργο της διπλωματίας τους, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να προβληματίζονται για τη μεθοδικότητα με την οποία η Αγκυρα βάζει νέα θέματα στην ελληνοτουρκική ατζέντα. Πίσω από κλειστές πόρτες, μάλιστα, αναγνωρίζουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα, ότι «όταν ένα ζήτημα μπαίνει από τους Τούρκους, δύσκολα βγαίνει».
Εκτιμάται ότι τα επερχόμενα ταξίδια του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στην Ουάσιγκτον θα ενοχλήσουν και πάλι την Αγκυρα, κάτι που ενδέχεται να εκφραστεί με νέο γύρο απειλών, διεκδικήσεων και προκλήσεων επί του πεδίου. Γενικότερα όμως πιστεύουν ότι η Τουρκία το προσεχές διάστημα θα είναι απασχολημένη με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες στις οποίες, όπως αναμένουν, «θα κάνει τη ζωή εξαιρετικά δύσκολη», καθώς θα επιχειρεί εκβιαστικά να επιβάλει τη δική της ερμηνεία της συμφωνίας.
Εκτός διαδικασίας
Οι Αμερικανοί απολύτως συνειδητά επέλεξαν να μείνουν εκτός της διαπραγματευτικής διαδικασίας των τριών χωρών, στερώντας από τον Ερντογάν τη δυνατότητα να ζητήσει ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ, κάτι που ήταν ο βασικός στόχος του. Την καθοριστική στιγμή, όμως, λίγα 24ωρα, δηλαδή, πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, έστειλαν με έναν «βαρύ φάκελο», όπως λένε οι πληροφορίες, τον υφυπουργό Οικονομικών Γουέλι Αντεγιέμο στην Αγκυρα για να κάνει μια δύσκολη συζήτηση για τη δράση των, υπό καθεστώς κυρώσεων, Ρώσων ολιγαρχών στην Τουρκία.
Με τη συμβολή του ελληνοαμερικανικού λόμπι αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στο Κογκρέσο, η οποία θα βάζει εμπόδια στην αγορά των F-16 από την Τουρκία και το 2023.
Στην Ουάσιγκτον, αντικρούοντας την κριτική περί μυστηριώδους σύμπτωσης επαναφοράς του θέματος της αναβάθμισης των F-16 με την άρση του βέτο, επιμένουν ότι ο Ερντογάν δεν πήρε απολύτως τίποτα. Προσθέτουν ότι η ανανεωμένη συζήτηση για αναβάθμιση δεν ήταν μέρος καμιάς συναλλαγής και απλώς αποτελεί συνέχεια της ανοιχτής εδώ και μήνες συζήτησης.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα επιχειρήσει πράγματι να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα πιέσει, δεν θα συγκρουστεί, ούτε θα ανοίξει μέτωπα με τους Δημοκρατικούς που ελέγχουν τις αρμόδιες επιτροπές λίγους μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Και σίγουρα όχι για χάρη του Ερντογάν, ο οποίος ενδεχομένως φαντασιώνεται σύγκρουση εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στις ΗΠΑ για τα δικά του συμφέροντα.
Αναφερόμενοι σε αυτή τη νέα συζήτηση για τα F16, στην Ουάσιγκτον λένε ότι γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα. Δεν ειπώθηκε κάτι καινούργιο. Ούτε από τον πρόεδρο ούτε από την υφυπουργό Αμυνας. Τα έχουν ξαναπεί αυτά και τα έχουν ξαναγράψει (βλέπε επιστολή Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Κογκρέσο τον Μάρτιο). Στην κυβέρνηση στηρίζουν την αναβάθμιση των μαχητικών αλλά παραπέμπουν το θέμα στο Κογκρέσο. Εκεί θα παιχτεί από εδώ και πέρα το παιχνίδι.
Στο Κογκρέσο
Το παιχνίδι αυτό προμηνύεται επίπονο για την Τουρκία, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στο Κογκρέσο, η οποία θα ενσωματωθεί στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2023 και θα βάζει εμπόδια στην αγορά των F-16, συνδέοντας την πώληση αμυντικού υλικού και οπλικών συστημάτων σε μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την παραβίαση της κυριαρχίας άλλων συμμαχικών χωρών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ζήτημα ημερών να αρχίσει η τροπολογία να «κινείται» στους διαδρόμους του Κογκρέσου για στήριξη.
Η συμβολή του ελληνοαμερικανικού λόμπι και των συμμάχων του στις ΗΠΑ, οι οποίοι βρίσκονται ανοιχτά πια στο στόχαστρο του ίδιου του Ερντογάν, ήταν για μία ακόμη φορά καθοριστική. Παρά τις αντιδράσεις, που αναμένεται να προκαλέσει η δημοσιοποίηση της τροπολογίας, οι εισηγητές και το λόμπι προτίθενται να επιμείνουν μέχρι τέλους προκειμένου να παραμείνει, κατά τη μακρά και απρόβλεπτη κοινοβουλευτική διαδικασία, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα γίνει νόμος των ΗΠΑ προς το τέλος του έτους. Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία ούτε θα μπορεί να αγοράσει νέα μαχητικά ούτε να αναβαθμίσει τον στόλο της, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ενδιάμεσων εκλογών και του ποιου κόμματος θα ελέγχει τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου.
Η Ελλάδα θα παραμείνει τεχνολογικά ανώτερη στο Αιγαίο και θα διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή της, ακόμα και αν η Τουρκία καταφέρει να αποκτήσει εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη F-16, εκτιμά το Forbes, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Κάνοντας μια αποτίμηση όσων προέκυψαν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το Forbes αναλύει το αίτημα της Τουρκίας για απόκτηση F-16 αλλά και αυτό της Ελλάδας για την αγορά των αεροσκαφών F-35.
Εάν εγκριθούν και οι δύο συμφωνίες, τότε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθεί να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης αεροπορίας της Τουρκίας καθώς η χώρα μας θα διαθέτει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.
«Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση για την αναβάθμιση 84 F-16 σε διαμόρφωση Block 72. Η Lockheed Martin θα ολοκληρώσει αυτό το συμβόλαιο στα μέσα του 2027. Έτσι, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσει να κερδίσει σύντομα την έγκριση του Κογκρέσου για την τουρκική συμφωνία για τα F-16, κάτι που δεν είναι εγγυημένο, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διαθέτει 84 εκσυγχρονισμένα F-16 πριν το κάνει η Τουρκία», αναφέρει στο άρθρο του Forbes.
Ακόμη, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ήδη η Ελλάδα άρχισε να παραλαμβάνει τα 24 Dassault Rafale F3R 4,5 γενιάς τα οποία είναι πιο προηγμένα από οποιοδήποτε αεροσκάφος στο τουρκικό οπλοστάσιο. Για αυτό και η Τουρκία, σημειώνει το άρθρο, κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να αποκτήσει νέας τεχνολογίας αεροσκάφη.
Στο άρθρο του Forbes τονίζεται, επίσης, η ενδεχόμενη αγορά Eurofighter Typhoon της Τουρκίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Τουρκία θα εξακολουθεί να έχει δυσκολία να ξεπεράσει το σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα που πιθανότατα θα επιτύχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2030», αναφέρεται στο άρθρο.
«Ακόμα κι αν η Τουρκία πάρει 120 F-16 Block 70/72 (40 ολοκαίνουργια και 80 αναβαθμισμένα), θα αντιμετωπίσουν 84 Block 72 Vipers (όλα σε υπηρεσία το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2027), 20-40 F- 35, και, τουλάχιστον, 24 Rafales. Με άλλα λόγια, όχι λιγότερα από 128 μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με ίσες ή ανώτερες δυνατότητες από τα καλύτερα τζετ της Τουρκίας», καταλήγει το ρεπορτάζ.
Μήνυμα στην Τουρκία και ειδικά στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις προκλητικές εξάρσεις της Άγκυρας και είναι έτοιμη να χειριστεί οποιαδήποτε πρόκληση με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, έστειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Με φόντο και τις τελευταίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ελπίζει ότι «ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες» – δηλώσεις που συνιστούν ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας – ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι είναι η συνεχής ισχυροποίηση της χώρας μας σε όλα τα μέτωπα, στην οικονομία, στη διπλωματία, στην αποτρεπτική μας ικανότητα, που «δεν αφήνουν τον Τούρκο Πρόεδρο να ησυχάσει»,
«Ο κ. Ερντογάν, ενοχλείται γιατί η Κυβέρνηση ενδυναμώνει τη χώρα με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξελίσσεται γρήγορα, αλλάζει επίπεδο στις αμυντικές μας δυνατότητες…
Ενοχλείται γιατί η Ελλάδα πρωταγωνιστεί για να βρεθεί λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των βαλκανικών χωρών.
Ενοχλείται για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, την ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο και την απήχηση που βρήκε…
Ενοχλείται για τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που γέννησε την ξεκάθαρη αναφορά στα Συμπεράσματά του περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου
Ενοχλείται για τη στρατηγική συμμαχία της χώρας μας με τη Γαλλία, την εμβάθυνση της συμφωνίας της Ελλάδας με τις Η.Π.Α., για την ειλικρινή και στέρεη συνεργασία με χώρες της ευρύτερης περιοχής μας…
Ενοχλείται προφανώς και από το αρραγές εθνικό μέτωπο στο εσωτερικό, που διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας σε ένα κόσμο γεμάτο αστάθεια…» σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Οικονόμου διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει «ανυποχώρητα» να προάγει τα εθνικά της δίκαια, ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση και ότι η χώρα δεν μπαίνει σε διάλογο με το παράλογο.