Αυτό είναι το πρωτόκολλο αν εκπαιδευτικός ή μαθητής παρουσιάσει συμπτώματα. Τα κριτήρια για πραγματοποίηση τεστ

405
5
(1)

Το πρωτόκολλο με βάση το οποίο θα λειτουργούν οι υγειονομικές αρχές και οι εκπαιδευτικοί σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε σχολείο περιέγραψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλλου, κατά τη ενημέρωση για τον κορονοϊό την Παρασκευή.

Η κα. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι σε κάθε σχολική μονάδα, από το προσωπικό του σχολείου ορίζεται ένας υπεύθυνος διαχείρησης Covid-19, καθώς και ένας αναπληρωτής.

Ο υπεύθυνος οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

Τι θα συμβεί αν μαθητής εμφανίζει συμπτώματα

Αν ένας μαθητής εμφανίσει σημεία κλινικά συμβατά με τη λοίμωξη Covid-19 θα πραγματοποιείται άμεση επικοινωνία με την οικογένεια για να παραλάβει το παιδί, το οποίο θα απομονωθεί σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά με χειρουργική μάσκα.

Το προσωπικό που φροντίζει το παιδί θα έχει πιο ενισχυμένο εξοπλισμό, ενώ θα ακολουθήσει επιμελής καθαρισμός του χώρου, αφού φύγει το παιδί.

Ο μαθητής ή η μαθήτρια θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό. Αν χαρακτηριστεί ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να γίνει τεστ. Εν αναμονή αυτού του αποτελέσματος, θα παραμείνει σε κατ’ οίκον απομόνωση και το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Αν το τεστ είναι αρνητικό, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών, χωρίς λήψη αντιπυρετικού. Αν βγει θετικό, ο κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο covid της σχολικής μονάδας και όλους τους υπεύθυνους για τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Ο υπεύθυνος του σχολείου επικοινωνεί με τη διεύθυνση εκπαίδευσης και τη διεύθυνση υγείας της περιφέρειας. Επιστρέφει μετά την πάροδο 10 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων και εφόσον είναι μια ημέρα σε πλήρη ύφεση, χωρίς αντιπυρετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κακοκαιρία "Μπάλλος" - Μαθητές έβγαιναν στις αγκαλιές των εκπαιδευτικών. Δέντρο έπεσε σε αυλή σχολείου.

Στο δεύτερο κρούσμα, ο υπεύθυνος COVID του σχολείου θα πρέπει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλη τη σχολική κοινότητα για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Με βάση την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί σε πόσους θα γίνει τεστ.

Στο τρίτο κρούσμα, τέλος, αν έχουμε τρια επιβεβαιωμένα περιστατικά στην ίδια μονάδα εντός 14ων ημερών, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση, δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή εκτός σχολείου τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Τότε θα εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας.

Τι θα συμβεί αν μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα

Αν ένα μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα θα χρειαστεί να αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα. Σε περίπτωση που ασθενεί και δεν μπορεί να αποχωρήσει θα παραμείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να παραληφθεί από κάποιον οικείο.

Και εδώ θα ισχύει το ίδιο πρωτόκολλο όπως και για τους μαθητές. Θα χρειαστεί εκτίμηση των συμπτωμάτων από γιατρό και θα πραγματοποιηθεί τεστ. Εν αναμονή αυτού του αποτελέσματος, θα παραμείνει σε κατ’ οίκον απομόνωση και το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Η επιστροφή στο σχολείο γίνεται μετά την πάροδο 10 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων και εφόσον είναι μια ημέρα σε πλήρη ύφεση, χωρίς αντιπυρετικά.

Τονίζεται ότι για την επάνοδο στη σχολική μονάδα τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών δεν χρειάζεται δεύτερος εργαστηριακός έλεγχος για κορονοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γονέας υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για ιατρική πράξη χωρίς συγκατάθεση. Απέσυρε την μήνυση μετά από εξηγήσεις

«Αν κάποιος εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό και διδάσκει συστηματικά σε ένα μόνο τμήμα, δηλαδή μιλάμε για έναν δάσκαλο του δημοτικού, τότε όλοι οι μαθητές του τμήματός του θεωρούνται στενές επαφές

Ενώ στην περίπτωση εκπαιδευτικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, ο οποίος ξέρουμε ότι διδάσκει και έρχεται σε επαφή με πολύ περισσότερα τμήματα και με πολύ περισσότερα άτομα, τότε θα γίνεται εκτίμηση κινδύνου για τις στενές επαφές των τελευταίων 48 ωρών»

Για να γίνει αυτή η εκτίμηση τα κύρια κριτήρια που θα εξετάζονται είναι:

«ο αριθμός των διδακτικών ωρών που δίδαξε σε κάθε τμήμα, ο τρόπος χρήσης της μάσκας από τον ίδιο και τους μαθητές η διάρκεια της επαφής με τα διάφορα άτομα.

Τα άτομα που θεωρούνται στενές επαφές θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο με οδηγίες για παρακολούθηση και εφόσον δεν εκδηλώσουν κανένα σύμπτωμα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο 14 ημέρες μετά από την επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι δημιουργείται «task force» για τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε νέα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολείου, απόφαση που θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ