Αυξάνονται οι θάνατοι από COVID. Ανησυχία για ιώσεις και μικτές λοιμώξεις με εποχική γρίπη και RSV

40
0
(0)

Πάνω από 53.000 κρούσματα κοροναϊού κατέγραψε ο ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα (24 Οκτωβρίου – 30 Οκτωβρίου) στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που δημοσίευσε σήμερα (01.11.2022) όπως κάθε Τρίτη.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ 53.436 κρούσματα κοροναϊού και 164 θάνατοι. Κάτι που δείχνει ότι οι δείκτες της πανδημίας αυξήθηκαν σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το 23% των κρουσμάτων αφορά επαναλοίμωξη, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας να φτάνει στα 5.188.890, εκ των οποίων το 52,1% είναι γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.82 – 1.07).

Αυξημένες και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία. Ειδικότερα, το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.324 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 189, 3% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.014 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 145, -7% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 85 (61,2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 96,5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

+12% οι θάνατοι

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 164 θάνατοι ασθενών COVID-19 (16 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 12% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι 11 (7%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.750 θάνατοι, με το 96.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο 8,45% το ποσοστό θετικότητας

Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 8,45% σε σύνολο 632.238 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 90.320 δείγματα (-9% εβδομαδιαία μεταβολή).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι 30 Οκτωβρίου 2022 , στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον SARSCoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 12.920.136 (7μερος μ.ό.: 8.720, -10% εβδομαδιαία μεταβολή) κλινικά δείγματα, ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 84.634.634 δείγματα (7μερος μ.ό.: 81.599, -8% εβδομαδιαία μεταβολή).

Παράλληλα, την εβδομάδα αναφοράς, πραγματοποιήθηκαν 707 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 53.319 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 7.886 θετικά (15%).

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό βρεφών και νηπίων 6 μηνών έως 4 ετών, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα, δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας σε έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την Covid-19.

«Τα κρούσματα Covid στα παιδιά αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε ότι υπήρξε αύξηση της προσέλευσης παιδιών στα νοσοκομεία.

Ακόμα, η πρόεδρος της επιτροπής διαβεβαίωσε ότι οι επικαιροποιημένες αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων Covid-19, σχεδιασμένες ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον, θα καλύπτουν και νέα στελέχη που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον.

Μελέτες έχουν δείξει εξάλλου ότι η ακόμα και η αρχική βερσιόν του εμβολίου παραμένει άκρως αποτελεσματική στην πρόληψη της νοσηλείας και θανάτου λόγω λοίμωξης από Όμικρον.

 

Τα νέα στελέχη που έχουν εμφανιστεί και στην Ελλάδα, BQ.1, BQ.1.1, αποτελούν νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον σύμφωνα με τον ΠΟΥ, επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

«Επιβάλλεται στενή επιτήρηση της εξέλιξης, δεν είναι όμως αιτία να αναβαθμιστεί η σημασία τους από παραλλαγές ενδιαφέροντος σε παραλλαγές ιδιαίτερης μέριμνας» είπε.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5-11 ετών, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

Σχετικά με τον εμβολιασμό βρεφών και νηπίων, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε πως  τα εμβόλια έχουν παραληφθεί οι γονείς θα ειδοποιηθούν ώστε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, είπε.

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί συνολικά πάνω από 21 εκατ. δόσεις εμβολίων και το 72,2% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ας ετοιμαζόμαστε για «τριδημία» και μακάρι να διαψευστούμε, δήλωσε σε ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφερόμενη στη διαφαινόμενη συνύπαρξη της Covid-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) που απειλεί κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους.

«Εκεί που υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή για Covid και για γρίπη, είναι μια καλή προστασία και δεν θα πρέπει να αναβάλλεται» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Εμβόλιο για τον RSV ακόμα δεν υπάρχει διαθέσιμο.

«Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο – έχουν γίνει 1 εκατ. εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα ή τουλάχιστον πρέπει να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο» συνέχισε.

Επισήμανε δε ότι η υποχώρηση της γρίπης λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό τα δύο προηγούμενα χρόνια οδήγησε σε πτώση της ανοσίας του πληθυσμού.

«Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν ανησυχία είναι ότι λείπει η ανοσολογική προίκα από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης που δίνουν μια προστασία. Δηλαδή έχουμε μείνει με το να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε. Έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό της γρίπης για την παραγωγή των αντισωμάτων.

»Επομένως είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει. Οι ανησυχίες πάντα ξεκινούν και από επιδημιολογικά στοιχεία άλλων χωρών. Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα είναι υπερδιπλάσια από ότι την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή έχουμε μια δυναμική έναρξη της γρίπης

»Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία που είπατε και μακάρι να διαψευσθούμε».

Η κ. Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ακόμα ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19, σχεδιασμένα ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο, πιθανότατα θα καλύπτουν και στελέχη που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον.

Ανέφερε, τέλος, ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό βρεφών και νηπίων 6 μηνών έως 4 ετών, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα

Διαβάστε επίσης: Αύξηση κρουσμάτων και επιδείνωση σκληρών δεικτών – 53.436 κρούσματα και 164 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Τι είναι ο ιός RSV

O αναπνευστικός συγκυτιακός ιός πλήττει σχεδόν όλα τα βρέφη. Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι η συχνότερη αιτία νοσηλείας για αναπνευστικές λοιμώξεις, αν και αποτελεί σημαντικό παθογόνο παράγοντα για όλες τις ηλικίες.

Οι λοιμώξεις τείνουν να αυξάνονται τους χειμερινούς μήνες και σχετίζονται με βρογχιολύτιδα (λοίμωξη των μικρών αεροφόρων οδών των πνευμόνων) στα βρέφη και κοινό κρυολόγημα στους ενήλικες.

Είναι επίσης επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς σε ανοσοκαταστολή, καθώς μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.

Βήχας, ρινική συμφόρηση, φαρυγγίτιδα και πυρετός είναι τα συνήθη συμπτώματα

Ο RSV μεταδίδεται από σταγονίδια και θεωρείται άκρως μεταδοτικός, με τον μέσο ασθενή να μεταδίδει τον ιό σε 5 με 25 άλλα άτομα.

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2 έως 8 ημέρες και οι ασθενείς παραμένουν μεταδίδουν τη νόσο για 3-8 ημέρες, αν και στα βρέφη και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει έως τέσσερις εβδομάδες.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ