Από την παράδοση των μασκών θα εξαρτηθεί το άνοιγμα των σχολείων, πιο πιθανή ημερομηνία η 14/9.

1457
0
()

Επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους της επιτροπής είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συζητηθεί η ημερομηνία εναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταληκτική ημερομηνία έναρξης των σχολείων φαίνεται να είναι η 14η Σεπτεμβρίου, καθώς έτσι διασφαλίζεται ότι έχει μεσολαβήσει ικανός χρόνος και για τις οικογένειες που αποφάσισαν να επιστρέψουν στις εστίες τους τέλη Αυγούστου.

Τη Δευτέρα στις 3.30μμ είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών, για να συζητηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν επισήμως την Τρίτη από το υπουργείο.

Και στα ιδιωτικά σχολεία δωρεάν μάσκες

Θα δοθούν δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές, συμπεριλαμβάνων και των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως τόνισε ο υπουργός, μιλάμε για ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο είναι υγεία.

Γώγος

Αν θα εντοπίζεται κρούσμα θα κλείνει το τμήμα όχι το σχολείο πρόσθεσε ο κύριος Γώγος.

Ο κος Γώγος τόνισε επίσης ότι έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού το τελευταίο διάστημα λόγω χαλαρότητας, ενώ πρότεινε όσοι επιστρέφουν από διακοπές να μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό και γενικά να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

Η Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου έχει πάρει προβάδισμα έναντι της 7ης για την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Για την τελική απόφαση, που θα ανακοινωθεί επισήμως την προσεχή Τρίτη, θα αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, περίπου 1,3 εκατ. μαθητές και οι γονείς τους αναμένουν το «διά ταύτα» για το πρώτο κουδούνι της προσεχούς σχολικής χρονιάς, που… ξεφεύγει από την ετήσια παράδοση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ έχει τον τελικό λόγο, όπως και για τα μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα (π.χ. χρήση μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία, καθαρισμός χώρων και εξοπλισμού κ.λπ.). Από το υπ. Εσωτερικών έχει χορηγηθεί στους δήμους κονδύλι ύψους 6.195.000 ευρώ για την αγορά μασκών (οι ανάγκες υπολογίζονται σε 4,1 εκατ.) και πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να φτάσουν οι μάσκες στα σχολεία εγκαίρως. Από την άλλη, το υπ. Παιδείας προχώρησε για πρώτη φορά τόσο νωρίς, στα τέλη Αυγούστου, σε προσλήψεις 21.065 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τις δύο βαθμίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πάνω από 107.000 οι εμβολιασμένοι στην Ελλάδα, 15.000 εμβολιασμοί έγιναν εχθές. Εξασφαλισμένη η 2η δόση

Η αρχική ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων ήταν για τις 7/9, όσο όμως ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει «στο κόκκινο», τόσο κερδίζει έδαφος το σενάριο για μετάθεση της έναρξης κατά μία εβδομάδα, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, μέλη της αρμόδιας επιτροπής (ενδεικτικά, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης) δηλώνουν ότι εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων σε δύο φάσεις, δηλαδή να προηγηθούν οι μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και να ακολουθήσει η δευτεροβάθμια.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα στη χώρα είναι 17, με τους επικριτές της να μιλούν για πολύ μεγαλύτερους αριθμούς στα σχολεία των αστικών κέντρων. «Στις πιο πολυπληθείς περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 20. Προφανώς στα σχολεία όλης της χώρας υπάρχουν τμήματα με περισσότερους αλλά και με λιγότερους μαθητές. Θα ληφθούν, ανάλογα και με τον αριθμό των μαθητών, περισσότερα από 15 διαφορετικά μέτρα προστασίας, με αυστηρά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας. Οι ειδικοί το έχουν επανειλημμένως επισημάνει», ανέφεραν στην «Κ» συνεργάτες της υπουργού.

Οπως τόνισε στην «Κ» ο γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Στ. Πετράκης, «οι παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι μόνο στο επίπεδο της χρήσης μάσκας και της διανομής παγουριών στους μαθητές. Δεν κάνει απολύτως τίποτα όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις –ούτε καν όπου υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες–, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τη λειτουργία των ειδικών σχολείων, τις συνθήκες που επικρατούν στα νηπιαγωγεία.

Καλεί τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο, στο οποίο έχει καταργηθεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο υπεύθυνος δάσκαλος και οι ίδιοι δεν τον έχουν επαναφέρει. Πορεύονται χωρίς ουσιαστικό σχέδιο και τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις».

Οι προτάσεις των επιστημόνων

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, απαιτείται να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.

Ανάλογη άποψη έχει διατυπώσει και ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA δήλωσε πως τουλάχιστον τις δυο πρώτες εβδομάδες οι μαθητές θα πρέπει να πηγαίνουν στα σχολεία εκ περιτροπής. «Η γνώμη μου είναι εκ περιτροπής και εάν όλα πάνε καλά μετά από δυο εβδομάδες να πάνε κανονικά. Νομίζω στις 7, θεωρώ ότι οι γονείς θα έχουν γυρίσει» ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Παιανία - Αποκαλύφθηκε ναόσχημο μνημείο με δυο υπέροχες γυναικείες μορφές του 4ου αιώνα π.Χ.

Την ίδια στιγμή, άποψη για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 του Σεπτέμβρη εκφράζουν δυο ακόμη λοιμωξιολόγοι.

«Η γνώμη μου είναι στις 7. Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας τι θα γίνει το χειμώνα ποια θα είναι η δύναμη της επιδημίας κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει το Δεκέμβριο» σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

«Το 7 ή το 14 δεν μας προσφέρει τίποτα, το χειμώνα θα δούμε πως θα είναι τα πράγματα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά πως δεν έχει πειστεί ότι προκύπτει κάποιο ιδιαίτερο όφελος από τη μείωση των μαθητών στις τάξεις.

Ώρα αποφάσεων για την έναρξη του σχολικού έτους

Μαζί με τους μαθητές που αγωνιούν για την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, και οι γονείς αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να έχει κάνει έκκληση στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο, ώστε να περιοριστούν οι επαφές με τους ηλικιωμένους στο σπίτι (παππούδες και γιαγιάδες) ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δημιουργεί προβληματισμούς στους γονείς λόγω και  της χρήσης μάσκας από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα (λήξη ωραρίου ολοήμερου σχολείου).

Οι ειδικοί παρουσιάζονται καθησυχαστικοί για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά λέγοντας μάλιστα πως σε αρκετές περιπτώσεις, τα μικρά παιδιά προσαρμόζονται και είναι πιο πειθαρχημένα από τους μεγάλους.

Οι τελικές αποφάσεις με όλες τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / ΤΑ ΝΕΑ / ΣΚΑΙ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ