Απόφαση σταθμός “οι σκύλοι συνοδοί δεν είναι απλά κατοικίδια αλλά προέκταση του σώματος του τυφλού επιβάτη”

94
0
(0)

Τα τελευταία έξι χρόνια, από τότε που κυκλοφορεί παρέα με τη Γιούνι, τον πολυαγαπημένο της σκύλο-οδηγό, η Τζουλιάνα Μπούση, φιλόλογος και μέλος της εθνικής ομάδας Γκόλμπολ (παραολυμπιακό άθλημα), έχει πάντα μαζί της τους ισχύοντες νόμους για τη μετακίνηση σκύλων-οδηγών.

«Συναντώ συχνά οδηγούς ταξί που αρνούνται να με εξυπηρετήσουν γιατί δεν γνωρίζουν τον νόμο, αλλά όταν τους εξηγώ τι ισχύει συνήθως καταλαβαίνουν», λέει στην «Κ» η 28χρονη γυναίκα, που είναι τυφλή από τη βρεφική ηλικία λόγω επιπλοκών ενός πυρετού.

Συνοπτικά τους εξηγεί ότι κάθε τυφλός δικαιούται να συνοδεύεται από σκύλο βοηθείας, ότι οι σκύλοι-οδηγοί δεν χρειάζεται να φορούν φίμωτρο ή να τοποθετηθούν σε κλουβί για να επιβιβαστούν σε ταξί και ότι η μόνη περίπτωση που ένας οδηγός μπορεί να αρνηθεί τη μίσθωση είναι να έχει αλλεργία στους σκύλους και να μπορεί να το αποδείξει με χαρτί γιατρού.

Πριν από τέσσερα χρόνια όμως συνάντησε (σε πιάτσα!) έναν οδηγό ταξί που όχι μόνο δεν δέχθηκε να την ακούσει, αλλά κινήθηκε εναντίον της Γιούνι, κατεβάζοντάς την με τη βία από το αυτοκίνητο.

Το περιστατικό ήταν τραυματικό για την Τζουλιάνα και θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τη μετέπειτα συμπεριφορά της Γιούνι. «Ενας σκύλος-οδηγός δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει μετά από ένα βίαιο συμβάν. Μπορεί, για παράδειγμα, να μη θέλει να επιβιβαστεί ξανά σε ταξί, να αφομοιώσει με αυτόν τον τρόπο αυτό το περιστατικό».

Ευτυχώς, τέσσερα χρόνια αργότερα, η Γιούνι και η Τζουλιάνα εξακολουθούν να κυκλοφορούν με άνεση στους δρόμους της Αθήνας, σε απόλυτο συγχρονισμό, προσέχοντας η μία την άλλη, ενώ ο εν λόγω οδηγός καταδικάστηκε σε 3.000 ευρώ πρόστιμο και τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή, σε μια ιστορική απόφαση για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην Ελλάδα.

«Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποτελεί απλό κατοικίδιο, αλλά προέκταση του σώματος του επιβάτη».

«Η επιτυχία ήταν ότι ενεργοποιήθηκε ο αντιρατσιστικός νόμος, και συγκεκριμένα το άρθρο 11 του 4443/2016, που απαγορεύει την άρνηση παροχής υπηρεσιών για λόγους, μεταξύ άλλων, φυλής, χρώματος, καταγωγής και φυσικά αναπηρίας», εξηγεί στην «Κ» ο τυφλός δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, που χειρίστηκε την υπόθεση, εκπροσωπώντας την κ. Μπούση και το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος.

«Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε ότι ο σκύλος-οδηγός δεν αποτελεί απλό κατοικίδιο, αλλά προέκταση του σώματος του επιβάτη. Θεωρήθηκε δηλαδή ότι τη βίαιη πράξη τη βίωσε η ίδια η Τζουλιάνα».

Οπως λέει ο ίδιος, τα περιστατικά άρνησης μίσθωσης από οδηγούς είναι καθημερινά.

«Αλλοι κλειδώνουν το όχημα από μέσα για να μην επιβιβαστούν ο σκύλος-οδηγός και ο τυφλός χειριστής του, άλλοι φεύγουν επιτόπου ή ακυρώνουν την κλήση. Δεν είχαμε όμως ξανά άσκηση βίας στον σκύλο και τέτοια πεισματική άρνηση.

Γι’ αυτό το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί, που εκτός των άλλων έχει επενδύσει χιλιάδες ευρώ στην εκπαίδευση της Γιούνι, δεν μπορούσε να μην κινηθεί εναντίον του.

Να σημειώσουμε εδώ ότι όταν ο εισαγγελέας πρότεινε να αφαιρεθεί η άδεια του οδηγού για ένα έτος, η Τζουλιάνα με κλάματα ζητούσε να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Αντίθετα, εκείνος τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει ζητήσει ούτε μία συγγνώμη από εκείνη».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ