Απίστευτο – Χρυσοθήρες κατέστρεψαν βραχογραφίες 3.000 ετών στο Παγγαίο. Νόμιζαν ότι είναι χάρτης θησαυρού!

42
Δείτε όλες τις ειδήσεις του porto-rafti.gr και στο TWITTER κάντε κλικ στον σύνδεσμο: twitter.com/GrRafti
0
()

Αντεξαν επί 3.000 χρόνια οι βραχογραφίες του όρους Παγγαίου, στη Βόρεια Ελλάδα, για να καταστραφούν από το σύγχρονο ανθρώπινο χέρι.

Τοπικοί ιστορικοί και μελετητές υποστηρίζουν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ότι πιθανότατα πίσω από τον βανδαλισμό των βραχογραφιών κρύβονται χρυσοθήρες που ψάχνουν κρυμμένους θησαυρούς στα όρη της Μακεδονίας και πίστεψαν ότι τα σχέδια στον βράχο ήταν οδηγίες ή κάποιο είδος μυστικού χάρτη.

Οι βραχογραφίες είναι γνωστές στους φυσιολάτρες επισκέπτες της περιοχής και διατηρούνται στο φυσικό τους περιβάλλον, πολλές από αυτές κοντά σε οικισμούς.

Η συγκεκριμένη βραχογραφία, που έσβησαν από τον βράχο, βρισκόταν πολύ κοντά σε επαρχιακό δρόμο και την επισκέπτονταν συχνά σχολεία, ορειβατικοί σύλλογοι και τουρίστες της περιοχής.

Οι βραχογραφίες που καταστράφηκαν είχαν εντοπιστεί και μελετηθεί το 1966 από τον αείμνηστο καθηγητή του ΑΠΘ Νικόλαο Μουτσόπουλο.

Ωστόσο, δεν αποτελούν χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο και έτσι δεν εμπίπτουν σε κάποιο ειδικό καθεστώς προστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πόσοι υποψήφιοι συμμετείχαν ανά κατηγορία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα στατιστικά των Πανελλαδικών

Οι αρχαιότερες βραχογραφίες ανάγονται στην όψιμη εποχή του Χαλκού, ενώ οι νεότερες χρονολογούνται στην πρώιμη Χριστιανική εποχή και απεικονίζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή ή σηματοδοτούσαν σημεία θρησκευτικής λατρείας.

Έντυπη

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ