Αντικαταστάθηκε το “οικογενειακό” ΔΣ της “Κιβωτού του Κόσμου”. Όλα για τα επιδόματα από τις επιμέλειες παιδιών

51
0
()

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση, καθώς νέα πρόσωπα τοποθετούνται στη διοίκηση της δομής.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου προχωρά σε αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου «με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στη δομή».

Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους:

Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη θέση της προέδρου για την νέα διοίκηση η θητεία της οποίας θα είναι μονοετής, τοποθετείται η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η οποία είναι οικονομολόγος στο επάγγελμα και πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» ιδρύθηκε το 1996 ως ένωση μη κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, προσφέροντας υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά στην Ελλάδα ετησίως.

Το 2016, η Ένωση τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της προσφορά, ενώ το 2019 έλαβε βραβείο BRAVO για την ενεργοποίηση χιλιάδων πολιτών στο πλαίσιο της δράσης της «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».

«Φιλανθρωπία σημαίνει να γνωρίζεις σε βάθος την κοινωνία. Θα σας πω ένα μικρό παράδειγμα για να καταλάβετε πως ο μέσος άνθρωπος μπορεί να μην έχει ιδέα για την ανέχεια γύρω μας. Πήραμε μια χορηγία από μια εταιρεία για είδη προσωπικής υγιεινής. Ακούγεται περίεργο και όμως υπάρχουν κορίτσια σήμερα στην Ελλάδα που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν το προϊόν αυτό και τις δύσκολες ημέρες δεν πηγαίνουν στο σχολείο τους. Όταν ασχολείσαι με το δικό μας πεδίο βλέπεις, ακούς και μαθαίνεις πράγματα που αν και αυτονόητα στη συνείδησή μας, σκοντάφτουν στη σκληρή πραγματικότητα», είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της.

Σημειώνεται επίσης πως είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Μαρτίνο, μέλος της ισχυρής οικογένειας εφοπλιστών Μαρτίνου. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, την Αταλάντη, τον Κίκο και την Αλίκη. Και τα τρία τους παιδιά αποφοίτησαν από το Κολλέγιο Αθηνών, ενώ η Αλίκη παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Ντένη Ηλιάδη με τον οποίο απέκτησαν ένα παιδί. Ο Κίκος πριν παντρευτεί τη Μαρίνα Λιβανού ήταν περιζήτητος εργένης.

Για την αλλαγή αυτή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022).

Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης σε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους. «Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικές συμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία», πρόσθεσε.

Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. «Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Νέα καταγγελία από πρώην φιλοξενούμενη της δομής

Μετά την καταγγελία του 19χρονου, ο «ασκός του Αιόλου» έχει ανοίξει με νέα μαρτυρία να έρχεται να προστεθεί σε όσες έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, μια νεαρή κοπέλα η οποία φιλοξενήθηκε στην Κιβωτό για δέκα χρόνια, από τα 8 έως τα 18 της χρόνια, δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Μιλάμε μόνο για τον πατέρα Αντώνιο, ενώ και η πρεσβυτέρα έχει σχέση με όλα αυτά. Ήταν πολύ επιθετική, μας έλεγε «εγώ δίνω τα πάντα για εσάς, δεν σέβεστε τίποτα. Εννοείται πως επέβαλε και τιμωρίες».|

Στη συνέχεια, η κοπέλα που μίλησε με ψευδώνυμο τόνισε πως «αυτό που μου έχει μείνει είναι αυτά που έβλεπα στα άλλα παιδιά και πονούσα. Σε παιδιά 4-5 ετών, να τους πιέζουν να φάνε συγκεκριμένο φαγητό, χωρίς να τους προτείνουν κάτι άλλο, αυτά να κλαίνε, να το βάζουν στο στόμα και να το φτύνουν γιατί δεν μπορούν να το καταπιούν».

Η ίδια ανέφερε πως την είχαν απομονώσει για 4 μήνες από την ομάδα παιδιών με την οποία ήταν πιο κοντά, γιατί της καταλόγιζαν ότι επηρεάζει άλλα παιδιά. Όταν η κοπέλα προσπάθησε να αντιδράσει, η διευθύντρια της δομής στην οποία διέμενε της είπε ότι «αν δεν αποδεχθώ τη συνέπεια θα πάμε σε χειρότερα πράγματα, δηλαδή θα σε διώξουμε».

«Έχω δει παιδαγωγό που κοπανούσε κοπέλα στο καζανάκι στο μπάνιο» προσθέτοντας ότι «εννοείται ότι τα ήξερε ο πατέρας Αντώνιος γιατί ενώ τον συγκεκριμένο παιδαγωγό τον έδιωξαν, πριν από τέσσερα χρόνια τον πήραν ξανά στην Κιβωτό».

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου». Σύμφωνα με έγγραφο-ντοκουμέντο, στην Κιβωτό του Κόσμου ήταν ενήμεροι για τα περιστατικά κακοποίησης.

Έγγραφο – ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ αποκαλύπτει ότι στην Κιβωτό του Κόσμου ήταν ενήμεροι για τα περιστατικά κακοποίησης. Στις 12 Αυγούστου του 2022 οκτώ εργαζόμενοι της δομής στον Βόλο έστειλαν επιστολή στον γενικό διευθυντή όλων των δομών της ΜΚΟ και τον ενημέρωναν ότι υπάρχει σοβαρότατη καταγγελία για άσκηση σωματικής βίας από συγκεκριμένο υπάλληλο.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι καλούν τον γενικό διευθυντή των δομών της ΜΚΟ να διερευνήσει άμεσα το συγκεκριμένο περιστατικό. Ζητούν μάλιστα να γνωστοποιηθεί το περιστατικό στον πατέρα Αντώνιο το περιστατικό και να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος από την δομή.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι καλούν τον γενικό διευθυντή των δομών της ΜΚΟ να διερευνήσει άμεσα το συγκεκριμένο περιστατικό. Ζητούν μάλιστα να γνωστοποιηθεί στον πατέρα Αντώνιο και να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος από την δομή.

Το έγγραφο αποκάλυψε η εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πατήρ Αντώνιος έχει δηλώσει ότι δεν γνώριζε για τις καταγγελίες και τα περιστατικά κακοποίησης.

Όλα για τα επιδόματα

Ο 23χρονος – σήμερα – Νίκος μαζί με τον αδερφό του έζησαν περισσότερα από έξι χρόνια στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Αθήνα και τα Ιωάννινα. Αν και γνώρισαν ανθρώπους στη δομή οι οποίοι – όπως είπε στο newsit.gr – τους προσέφεραν πολλά και απλόχερα την αγάπη τους, ωστόσο σε τρυφερή ηλικία τα δύο αδέρφια είδαν από κοντά το πιο σκοτεινό πρόσωπο της δομής.

Όπως περιγράφει στο newsit.gr, ο 23χρονος μπήκε στην δομή όταν ήταν 12 ετών μαζί με τον αδερφό του, που ήταν τότε μόλις 9 ετών. Όταν μπήκαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» μία παιδαγωγός χαστούκισε δυνατά τον αδερφό του. Τότε, σύμφωνα με τον νεαρό, ο πατέρας Αντώνιος την απέλυσε αμέσως μόλις έμαθε το περιστατικό.

«Έμενα κάθε μέρα στην Κιβωτό, μεγάλωσα εκεί από τα 12 έως και τα 18 μου. Το καλό είναι ότι εμένα με τον αδελφό μου δεν μας είχαν χωρίσει, όπως άλλα αδέρφια που ήξερα. Ήταν άλλες περιπτώσεις που τα χώριζαν και τα έδιναν για υιοθεσία και ήταν 7-8 χρονών. Με το που μπήκαμε, ήταν ο δεύτερος μήνας στη δομή, ο αδερφός μου έφαγε σφαλιάρα στο πρόσωπο από μία κοπέλα παιδαγωγό την οποία όμως ο πατέρας Αντώνιος την έδιωξε αμέσως μόλις έμαθε το σκηνικό. Αυτό έφτασε “στα αυτιά του” γιατί εγώ αναγκάστηκα να το “σκάσω” από την Κιβωτό για να πάω σε κάποιον από τους συγγενείς μου για να τους το πω. Μόνο έτσι θα το μάθαινε ο πάτερ».

Σε αυτό το σημείο ο ίδιος είπε πως: «Εγώ είχα πάει στον πατέρα μου και τον απείλησαν ότι θα έχει άσχημες επιπτώσεις αν δεν με έφερνε πίσω».

Σημαντικές παρατυπίες στην τήρηση της νομοθεσίας που αφορά τόσο στις διαδικασίες αναδοχής όσο και την τήρηση αρχείων και μητρώων σε σχέση με τα φιλοξενούμενα παιδιά έχει διαπιστώσει το αρμόδιο υφυπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ελέγχους που πραγματοποίησε στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο Νίκος Χατζηνικολάου, μέσα από την εκπομπή του στον Realfm 97,8 αποκάλυψε ότι «ήδη έχει ξεκινήσει να κινείται η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς υπάρχουν καταγγελίες και για το συγκεκριμένο θέμα». «Μου λένε ότι είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να σκάσει παράλληλο σκάνδαλο για την ίδια δομή που συνδέεται με το θέμα των υιοθεσιών» ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», διαπιστώθηκαν σφάλματα και θεσμικές παρατυπίες στην εφαρμογή των κανόνων που αφορούν τους φορείς παιδικής προστασίας, όπως αυτοί ισχύουν μετά και την αλλαγή της νομοθεσίας (νόμος 4921/2022). Με βάση τη συγκεκριμένη νομοθεσία (σ.σ. στην οποία είχαν αντιταχθεί με σφοδρότητα επικεφαλής μη κυβερνητικών δομών) υπάρχει πλέον η δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης, καθώς και η δυνατότητα αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού του Κόσμου», η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί. Η νέα διοίκηση, όταν οριστεί, θα είναι υπεύθυνη να αποφασίσει για το εάν τα παιδιά θα παραμείνουν στους χώρους που βρίσκονται ή εάν θα γίνουν κάποιες μετακινήσεις, για παράδειγμα από τις πιο απομακρυσμένες δομές.

Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε η «Κιβωτός» είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2021 μια νέα δομή άνοιξε αυθαίρετα χωρίς νόμιμη άδεια στην Καλαμάτα, μετακινώντας παιδιά και προσωπικό από άλλες δομές, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας είχε επανειλημμένως αναφέρει στον δήμο πως δεν είχε το δικαίωμα να δώσει άδεια λειτουργίας στη δομή σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (σ.σ. όλες οι προηγούμενες δομές είχαν λειτουργήσει με άδεια από τον δήμο, όπως όριζε η προηγούμενη νομοθεσία). Σημειώνεται ότι το ακίνητο στο οποίο λειτουργεί η δομή στην Καλαμάτα είναι δωρεά της οικογενείας Καρέλια στην «Κιβωτό» και έχει ανακατασκευαστεί προκειμένου να φιλοξενηθούν παιδιά.

Επίσης, οι κοινωνικοί λειτουργοί της οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», απέρριπταν συχνά τα αιτήματα σύνδεσης με εγκεκριμένους γονείς για αναδοχές, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, ενώ ταυτόχρονα δεν καταχωρίζονταν τα παιδιά στη σχετική πλατφόρμα.

Τα αρχεία και το μητρώο που τηρούσε ο οργανισμός σε σχέση με τα παιδιά ήταν ελλιπή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πιστοποιητικά και διαγνωστικές εκτιμήσεις. Τέλος, η δομή –παρά τις συμβουλές των ψυχολόγων– χώριζε τα βιολογικά αδέλφια στέλνοντάς τα σε διαφορετικές δομές.

«Διπρόσωπος ο πατέρας Αντώνιος»

Ο Νίκος κάνει λόγο για εξοντωτικές τιμωρίες, ενώ αναφέρει ότι ο πατέρας Αντώνιος ήξερε να κρύβει τον πραγματικό του χαρακτήρα. «Ο πατέρας Αντώνιος είναι διπρόσωπος. Όντως έχει κάνει καλά, αλλά από την άλλη έκρυβε πράγματα. Είχαν συμβεί άπειρα περιστατικά, γινόντουσαν και τα άκουγα μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Χαστούκια από παιδαγωγούς. Σε εμάς τα αγόρια μας είχαν να έχουμε άρνηση στο γυναικείο φύλο. Επειδή είχες σχέση με μία κοπέλα ή απλά επειδή μιλούσαμε μας έβαζαν τιμωρία. Μας έλεγαν ότι όλοι μας εδώ μέσα είμαστε αδέρφια. Μιλούσαμε με τα κορίτσια με γράμματα» λέει στο newsit.gr ο 23χρονος.

Πρόσθεσε πως «με είχαν βάλει τιμωρία 7 μήνες να μην παίζω ποδόσφαιρο, ενώ τότε έκανα δοκιμαστικά στον ΠΑΣ Γιάννενα. Και την κοπέλα μου την έστειλαν στην Χίο, μακριά και από τα τρία αδέλφια της στην Πωγωνιανή. Στη δομή είχαμε δύο πτέρυγες, η μία ήταν όλη φτιαγμένη και ανακαινισμένη για να μείνουν τα παιδιά και η άλλη ήταν ένα μαύρο χάλι. Ήταν αποθήκες και είχαν αναγκάσει σε τιμωρία να μένει παιδί εκεί με ένα ράντσο για μισή μέρα, μία μέρα ακόμα και μία εβδομάδα. Του έφερναν φαγητό και ήταν τελείως απομονωμένο από όλα τα άλλα παιδιά».

«Σταμάτησαν τον αδερφό μου από το σχολείο» – Του απαγόρευσαν τα χειρουργεία
Μάλιστα, όπως αναφέρει όταν τα παιδιά είχαν παραβατικές συμπεριφορές τότε οι κανονισμοί της Κιβωτού του Κόσμου δρούσαν με εκδικητικό τρόπο. «Ο αδερφός μου όταν είχε μπει στην δομή είχε μεγάλο πρόβλημα με το πόδι του, είχε τένοντες και αρτηρίες στην πίσω μεριά από το γόνατο. Ο πάτερ όταν μπήκαμε στην Κιβωτό δεν μας ήξερε καν. Όταν τον είδε με το πόδι, του είπε ότι θα προσπαθήσει να του το φτιάξει, έκανε όντως ο αδερφός μου αρκετά χειρουργεία. Όταν έμαθε βέβαια για το χασίς του έκοψε μέχρι και τους γιατρούς, το άφησε μισοτελειωμένο».

Εξήγησε πως: «Όταν έπιασαν τον αδερφό μου με έναν φίλο του να καπνίζουν χασίς, τους σταμάτησαν από το σχολείο και τους ανάγκασαν να δουλεύουν στα Ραβένια σαν τους εργάτες χωρίς μισθό. Ο αδερφός μου και ο φίλος του όταν τους έκοψαν από το σχολείο, είχαν τσαντιστεί και είχαν “παίξει ξύλο” μέσα σε ένα δωμάτιο με το δεξί χέρι του πατέρα Αντώνιου, ο οποίος είχε και εκείνος μεγαλώσει στην Κιβωτό και τον είχε κατά κάποιο τρόπο παιδαγωγό στις δομές».

Όπως υποστηρίζει ο 23χρονος ακόμα και τα άτομα με τα οποία θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν τα παιδιά ελέγχονταν. «Ό,τι γίνεται μέσα στην Κιβωτό “περνάει” από τον πατέρα, η νοοτροπία του πάτερ, κανενός άλλου. Είχε πάντα αγόρια δίπλα του. Δεν μας άφηναν να έχουμε γενικά κινητά, έπρεπε να γίνει ολόκληρο θέμα για να πάρεις κινητό, εγώ πήρα στα δεκαεπτά μου. Μπορούσαμε να μιλήσουμε μόνο με συγκεκριμένους συγγενείς μας, μας έλεγαν δεν θα μιλήσεις με αυτόν, δεν θα μιλήσεις με τον άλλο. Για τον πατέρα μου, μου είχαν πει τα χειρότερα λόγια, και μόλις βγήκα έξω στα 18 μου χρόνια μου αντίκρισα άλλον άνθρωπο».

«Έπαιρναν επιδόματα στα ονόματά μας»

Ο 23χρονος καταγγέλλει ότι παιδαγωγοί τοποθετούνται άτομα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο, ενώ υποστηρίζει ότι τα μέλη της Κιβωτού έβρισκαν τρόπο για να παίρνουν την επιμέλεια των παιδιών από τα συγγενικά τους πρόσωπα.

«Έβαζαν ανθρώπους να είναι οι παιδαγωγοί μας και δεν είχαν καν ένα χαρτί. Ο άλλος ήταν θεατρίνος, ο άλλος ζωγράφος. Αφότου μπήκα στην Κιβωτό, η γιαγιά μου είχε ακόμα την επιμέλειά μου. Και μόλις το έμαθε η γιαγιά μου ότι έκοψαν τον αδερφό μου από το σχολείο τρελάθηκε».

Σύμφωνα με τον 23χρονο, εκείνη την περίοδο «το δεξί χέρι του πάτερ Αντώνιου μαζί με την γυναίκα του κλέβουν την επιμέλεια από τη γιαγιά μου κρυφά και μετά έπαιρναν επιδόματα στα ονόματά μας, η μάνα μου ήταν χωρίς λεφτά, χωρίς φαγητό και να της παίρνουν τα επιδόματα. Και αγόραζαν σπίτια και νέα αμάξια. Ό,τι θέλουν κάνουν, ξέρουν τους πάντες, είναι ολόκληρο κύκλωμα. Ένα από τα πρώτα παιδιά που είχε ο πάτερας Αντώνιος – και άλλοι μέσα στην Κιβωτό – όταν ενηλικιώθηκα και ήθελα να φύγω μου έλεγαν συνέχεια ότι θα αποτύχω στη ζωή μου, “θα καταλήξεις πρεζάκιας, θα καταλήξεις σαν τους γονείς σου, έχετε το ίδιο dna”. Ευτυχώς, τον αδερφό μου μπόρεσε και τον έβγαλε στα 17 του ο πατέρας μας. Έφερναν παιδοψυχολόγους, επιλεγμένα άτομα πηγαίναμε να μιλήσουμε και μετά οι ψυχολόγοι πήγαιναν και τα έλεγαν στον πάτερ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πέθανε η 21χρονη που είχε τραυματιστεί και εγκαταλειφθεί από 26χρονο στη Θεσσαλονίκη. Δωρίζουν τα όργανα της

Μάλιστα όπως είπε στο newsit.gr: «Είμαι πρόθυμος να βγω μπροστά τους και να τους τα πω κατάμουτρα και ας τολμήσουν να με βγάλουν ψεύτη».

Ο ίδιος καταλήγει πως «τον ευχαριστώ πολύ τον πάτερ και την Κιβωτό γιατί όντως με βοήθησαν και έμαθα κάποια πράγματα. Ήταν συγκεκριμένοι παιδαγωγοί που έχω κρατήσει έως και τώρα επαφές, γιατί τους αγαπώ».

Σήμερα τα δύο αδέρφια ζουν και εργάζονται στην Ολλανδία.

Βία, σωματική και λεκτική, εκμετάλλευση, τιμωρία και φόβο. Ολα όσα βίωσε και είδε στα οχτώ ολόκληρα χρόνια όπου φιλοξενούταν στην «Κιβωτό του Κόσμου» περιγράφει στον «Ελεύθερο Τύπο» ένας νέος, μόλις 20 ετών.

Στα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής του, στην ηλικία των ένδεκα, βρέθηκε στη δομή του Κολωνού. «Εκεί χτυπούσαν τα παιδιά. Είδα με τα μάτια μου τι τους έκαναν!», λέει, και περιγράφει: «Τους έδιναν χαστούκια, τα έσπρωχναν, τα κλοτσούσαν. Τρία άτομα τα χτυπούσαν…». Αυτά τα τρία πρόσωπα, λέει ο 20χρονος, -το όνομα του οποίου για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύουμε- είχαν μεγαλώσει και αυτά στη «Κιβωτό του Κόσμου» και είχαν «επαφή με τον π. Αντώνιο» ο οποίος, προσθέτει, «τα ήξερε όλα».

Ο 20χρονος, στα 15 του χρόνια έφυγε ξαφνικά από τη δομή στον Κολωνό. Μεταφέρθηκε στη δομή στη Χίο. «Σαν παιδί έκανα καμιά βλακεία. Με είχαν τιμωρήσει, βάζοντάς με να πλένω για μια εβδομάδα ταψιά και πιάτα. Αν δεν υπάκουγες, εάν δεν έκανες τις δουλειές που σου έβαζαν, απειλούσαν. Μας έλεγαν ότι εάν δεν κάνουμε ότι μας λένε, τότε θα μέναμε νηστικοί ή θα τρώγαμε μόνο ψωμί και νερό και τίποτε άλλο».

Στο σχολείο πήγαινε κανονικά στη Χίο. Ωστόσο, όπως μαρτυρεί, τον ανάγκασαν να το εγκαταλείψει στη Β΄ Λυκείου για να εργαστεί. «Μου έλεγαν ότι είμαι άχρηστος, ανίκανος, και πως δεν κάνω για σχολείο γιατί δεν είμαι καλός μαθητής και ότι πρέπει να γίνω εργάτης». Ετσι, άρχισε να δουλεύει. «Εκανα όλες τις δουλειές. Μας έδιναν 0,10 λεπτά την ώρα για τις δουλειές που κάναμε, που ήταν σκληρές, μεταφέραμε πράγματα, καθαρίζαμε δρόμους. «Σαν παιδιά περνούσαμε άσχημα. Κλαίγαμε. Φοβόμασταν».

Η μητέρα του 20χρονου ξεσπά. «Θα έπρεπε να ντρέπονται για αυτά που έκαναν στα παιδιά. Από αυτά που έζησε το παιδί μου, από αυτά που είδε, απέκτησε πολλά προβλήματα», λέει.

Από την πρώτη στιγμή ο πατέρας Αντώνιος και το περιβάλλον του αρνείται τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου».

Στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στον ΑΝΤ1 μίλησε ένας νεαρός που υπήρξε φιλοξενούμενος σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», λέγοντας πως ο πατέρας Αντώνιος είναι ο μοναδικός άνθρωπος που βοήθησε τόσο τον ίδιο όσο και τον αδερφό του.

Ο νεαρός, που έζησε για 8 χρόνια σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», μαζί με αδέλφια του, καθώς οι γονείς τους δεν μπορούσαν να τα αναθρέψουν, είπε πως όσα ακούγονται είναι ψέμματα: «Τίποτα από όσα ακούγονται δεν έχουν γίνει ποτέ. Ξέρω και τον 17χρονο και τον 19χρονο που κάνουν τώρα καταγγελίες. Τους «έχουμε μεγαλώσει» και αυτούς στην «Κιβωτό του Κόσμου». Η μητέρα του 19χρονου νομίζω είναι ακόμη στα “VIP” σπίτια, τους έχει (ενν. ο π. Αντώνιος) και τους φροντίζει και τους έχει στα ώπα-ώπα. Η μητέρα του 19χρονου μπορεί να είναι ακόμη στο σπίτι της «Κιβωτού του Κόσμου» επειδή είναι υπερβολικά άρρωστη».

Σημείωσε πως «ο πατήρ Αντώνιος είναι πατέρας μου, τον λέω «πατέρα», γιατί δεν γνώρισα πατέρα σε αυτήν την ζωή. Ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που με βοήθησε στην ζωή και εμένα και τον αδελφό μου».

Τόνισε πως πίσω αυτή τη στιγμή τον πατέρα Αντώνιο «τον πολεμάνε όλοι οι Μασόνοι που είναι με τον διάβολο».

«Του κάναμε μασάζ για να τον ξεκουράσουμε»

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε σε περίεργες συμπεριφορές, προσπαθώντας να δικαιολογήσει όσα ακούγονται για τον άνθρωπο που θαυμάζει: «Εγώ και ο αδελφός μου κάναμε μασάζ στα πόδια και στην πλάτη του πατρός Αντωνίου για να τον ξεκουράσουμε, όπως θα έκανε κάθε παιδί στον πατέρα του. Ποτέ δεν μας το ζήτησε, επειδή ήταν ο “πατέρας” μας, το θέλαμε μόνοι μας. Δεν το δεχόταν, αλλά τον βάζαμε κάτω και του κάναμε μασάζ».

Αμέσως μετά ο Γιώργος Λιάγκας και το πάνελ σχολίασαν πως «δεν είναι ο Χριστός»:

Τέλος, ανέφερε πως κάθε καλοκαίρι ο πατέρας Αντώνιος έπαιρνε μαζί του περίπου 20 παιδιά και πήγαιναν μαζί διακοπές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έχει γυρίσει όλα τα νησιά, διευκρινίζοντας ότι στην παρέα των παιδιών βρίσκονταν και κορίτσια.

Στο θέμα της Κιβωτού του Κόσμου και τις αποκαλύψεις και τα ρεπορτάζ που το συνοδεύουν καθημερινά έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί πολλά. Μεταξύ αυτών και πληροφορίες ότι ο πατέρας Αντώνιος επέλεγε συγκεκριμένα παιδιά και μάλιστα μικρό αριθμό και πήγαινε κρουαζιέρες μαζί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, τουλάχιστον 40 παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» επιλέγονταν για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική κρουαζιέρα, προσφορά της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Celestyal Cruises.

Οι κρουαζιέρες γινόντουσαν επί σειρά ετών στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που έχει υιοθετήσει η εταιρεία για εθελοντική προσφορά. Δημοσιεύματα και φωτογραφίες είναι αναρτημένες τόσο σε ιστοσελίδες, όσο και στο site της Κιβωτού.

Ήταν μια μακροχρόνια συνεργασία που είχε συνάψει η Celestyal Cruises με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, «Κιβωτός του Κόσμου», η οποία μάλιστα λάμβανε μεγάλης αποδοχής από τα παιδιά, που περίμεναν με αγωνία να ακούσουν το όνομά τους, εάν θα είναι στην λίστα.

Επιδίωξη ήταν κάθε χρόνο, η ομάδα των 40 έως 50 παιδιών που θα πραγματοποιούσαν την εκπαιδευτική εκδρομή να είναι διαφορετική. Η νομιμότητα με τα «χαρτιά», ήταν βασική προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιο παιδί.

Τα παιδιά τακτοποιούνταν σε τετράκλινες καμπίνες, πάντα με έναν ενήλικα συνοδό. Ο πάτερ Αντώνιος άλλοτε ταξίδευε άλλοτε όχι, το ίδιο και η Πρεσβυτέρα.

Για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2015, ταξίδεψαν 70 παιδιά από την «Κιβωτό του Κόσμου», μαζί με εθελοντές της οργάνωσης και τον Πατέρα Αντώνιο, με προορισμούς την Κωνσταντινούπολη, την Πάτμο, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, όπου τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε μουσεία, αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους.

Αφού μεσολάβησαν δύο χρόνια που ο Covid διέκοψε κάθε δραστηριότητα, τον Ιούλιο του 2022 η Celestyal Cruises προσέφερε την καθιερωμένη κρουαζιέρα στα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου, στην οποία συμμετείχαν επιπλέον 40 άτομα, πρόσφυγες, μητέρες και παιδιά από την Ουκρανία, μαθητές του ουκρανικού προσφυγικού σχολείου με τους καθηγητές τους, που φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις της Κιβωτού στην Αθήνα.

Οι εισαγγελείς ανηλίκων που ερευνούν τις καταθέσεις αλλά και οι Αρχές που έχουν ήδη ξεκινήσει την έρευνα, θα αποδείξουν αν τελικά και ο πατέρας Αντώνιος ήταν ένας «διάβολος με ράσα».

Αυτό που είχε συμβεί εδώ και μερικές ημέρες στις καρδιές εκατομμυρίων Ελλήνων, σχετικά με τα όσα καταγγέλλονται για την «Κιβωτό του Κόσμου» δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε λόγια.

Ο πατέρας Αντώνιος, ένα είδωλο για την ελληνική κοινωνία, ο ιερέας όπου λατρεύτηκε σαν Άγιος, ο φύλακας άγγελος των κακοποιημένων και απροστάτευτων παιδιών, ο άνθρωπος που φημιζόταν για την ανιδιοτελή προσφορά του, βιώνει τις τελευταίες ώρες την αποκαθήλωση.

Οι αναφορές στο όνομά του για ξύλο, τιμωρίες, ασέλγεια, κλίμα φόβου και τρομοκρατίας σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους, αποτελούν σοκ για την κοινωνία. Μία κοινωνία που έβλεπε -πριν τις καταγγελίες- μια αχτίδα φωτός σε ότι αφορά στα παιδιά, που τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο στόχαστρο… τεράτων και σατανάδων.

Οι εισαγγελείς ανηλίκων που ερευνούν τις καταθέσεις αλλά και οι Αρχές που έχουν ήδη ξεκινήσει την έρευνα, θα αποδείξουν αν τελικά και ο πατέρας Αντώνιος ήταν ένας «διάβολος με ράσα».

Τα παιδιά φοβόντουσαν τον πατέρα Αντώνιο

Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για «φόβο» που υπήρχε γύρω από το πρόσωπο του ιδρυτή της ΜΚΟ, αλλά και για το πόσο απόμακρος ήταν με τους εργαζομένους της δομής. Οι περισσότεροι δεν είχε καμία επαφή μαζί του.

Ακόμα, τον περιγράφουν ως «νάρκισσο» και ιδιαίτερα περίεργο άνθρωπο, που είχε επαφή μόνο με πρόσωπα του «οικείου» περιβάλλοντος του, που είχαν σημαντικό «ρόλο» σε όλες τις δομές και όχι μόνο σε αυτή της Καλαμάτας.

Ο θείος του 19χρονου σήμερα νεαρού που έκανε την πρώτη καταγγελία για ασέλγεια εις βάρος του πατέρα Αντώνιου, περιγράφει τα όσα του εκμυστηρεύτηκε ο ανιψιός του για τις συμπεριφορές του πατέρα Αντώνιου και των εργαζομένων προς εκείνον. Αποκαλύπτει πως ο ανιψιός του είχε δεχτεί χαστούκια από εργαζόμενο της δομής. «Θα με είχε σκοτώσει στο ξύλο…είναι γομάρι» είχε περιγράψει ο νεαρός στον θείο του.

Ο νεαρός μετά το περιστατικό το έσκασε από τη δομή ωστόσο από τον φόβο του ξαναγύρισε πίσω. «Του είπα να φύγει…μας τα αποκάλυψε όλα με αναφιλητά και λυγμούς» λέει.

Αποκαλύπτει πως σήμερα ο 19χρονος φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχος και πως ακόμη κάτι τον προβληματίζει. «Περπατάει πέρα δώθε μέσα στο σπίτι κάτι που δεν το έκανε στο παρελθόν» συμπληρώνει.

Χαστούκια, απειλές και κλουβιά τιμωρίας

Μία 19χρονη κοπέλα κατήγγειλε κακοποιητικές συμπεριφορές, τόσο προς την ίδια όσο και σε άλλα παιδιά που έμεναν στην Δομή των Ιωαννίνων.

Οι σαδιστικές τιμωρίες σε παιδιά, τα χαστούκια και οι απειλές ακόμα και από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο όπως είπε, μαζί με τις ύβρεις και τις προσβολές στοιχειώνουν ακόμα πολλές από τις σκέψεις της. Η βιτρίνα που έβλεπαν οι πάντες στο κτίριο της Κιβωτού στην Κόνιτσα δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ένα ακόμη 17χρονος φίλος του παιδιού που βρέθηκε μπροστά σε φερόμενο ως περιστατικό κακοποίησης που έλαβε χώρα σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου, ισχυρίστηκε πως ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να δώσει στο παιδί αρκετά χρήματα την επόμενη κιόλας ημέρα μετά από όλα όσο είχε δει για να μην πει τίποτα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο 17χρονος: «Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει.

Ζήτησε από έγκυο που φιλοξενούσε η δομή να κάνει έκτρωση

ένας 20χρονος μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε ζητήσει από τρόφιμη που ήταν έγκυος να προχωρήσει σε άμβλωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά για την κοπέλα, η οποία βρέθηκε σε συνθήκες σκληρής απομόνωσης για 4 με 5 μήνες «ήταν σε δωμάτιο και της απαγόρευσαν να έχει επικοινωνία με κανένα άτομο. Μόλις κατάλαβαν ότι ήταν φουσκωμένη η κοιλιά της την πήγαν στο νοσοκομείο να δουν τι έχει και ήταν έγκυος και μετά ο πάτερ Αντώνιος είπε να της κάνουν έκτρωση».

Ο 20χρονος σήμερα Κωνσταντίνος ήταν τρόφιμος σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» από την ηλικία των 11 ετών, αρχικά στον Κολωνό και μετά στην Χίο.

«Κλείδωναν τα παιδιά μέσα σε κλουβί χωρίς φαγητό, χωρίς νερό όλη την ημέρα και το άφηναν εκεί για τιμωρία. Για παραδειγματισμό…» λέει μία ακόμη γυναίκα που είχε τα παιδιά της στη δομή του Βόλου. Και όλα αυτά όπως λέει η γυναίκα με τις ευχές του πατρός Αντωνίου.  Το κλουβί αυτό υπάρχει όντως, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.

«Έχω δει να χτυπάνε παιδιά, έχω δει δύο – τρεις παιδαγωγούς. Δεν ήταν παιδαγωγοί, ήξεραν τον πατέρα Αντώνιο από μικρά παιδιά και μετά τους πρότεινε να δουλέψουν ως παιδαγωγοί. Ήταν φίλοι του, είχαν γνωριστεί από παλιά που παίζανε μπάσκετ» είπε αρχικά ο 20χρονος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «με πήγαν με το ζόρι, όχι με τη θέλησή μου. Μας κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο για μία εβδομάδα, μετά μας δίνανε νερό και ψωμί. Όταν ήμουν στη Χίο και είχα τελειώσει την Β’ Λυκείου μου είπαν “δεν θα την τελειώσεις και θα κάνεις δουλειές στο ΕΠΟΣ. Δεν είσαι καλός μαθητής, τι το θες το σχολείο; Έλα να δουλέψεις πάνω σαν εργαζόμενος”».

Ξεκινούν οι καταθέσεις

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση.

Αυτή τη στιγμή τα πρόσωπα που είναι υπό έλεγχο είναι τέσσερα. Συγκεκριμένα είναι ο πατήρ Αντώνιος -που τον έχει καταγγείλει 19χρονος για σεξουαλική κακοποίηση-, αλλά και ακόμα τρείς εργαζόμενοι σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί ερευνούν το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων, τη στιγμή που οι καταγγελίες ξεπερνούν τις δέκα.

Πρώτοι μάρτυρες που θα καταθέσουν θα είναι παιδιά και εργαζόμενοι.

Παιδαγωγοί της δομής στην Καλαμάτα καταγγέλλουν απάνθρωπες συμπεριφορές προς τα παιδιά, τα οποία εργάζονταν πολλές φορές στα χωράφια της δομής κάτω από τον καυτό ήλιο, μέχρι που πολλές φορές «μάτωναν τα χέρια τους από την τσάπα».

Κάνουν επίσης λόγο για ένα «σύστημα μόνιμων απολύσεων» που διατηρούσε η «Κιβωτός του Κόσμου», όποτε οι παιδαγωγοί εξέφραζαν την αντίθεσή τους για ορισμένες συμπεριφορές ή και την περιέργειά τους για το έργο της δομής.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους τους να καταθέσουν.

Τι προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση που αποδειχθούν οι καταγγελίες

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος μίλησε στο Live News σχετικά με την ερεβώδη υπόθεση της «Κιβωτού» και επεξήγησε το ισχύον νομικό πλαίσιο στην περίπτωση που βρεθούν ένοχοι.

«Εάν λοιπόν αποδειχθεί δικαστικά ότι οι εμπλεκόμενοι έχουν τελέσει γενετήσιες πράξεις με τα παιδιά κάτω των 15 ετών, τότε οι ποινές είναι καθείρξεως έως και 15χρόνια. Για τις πράξεις βίας, πάλι ο Νόμος έχει ειδική νομοθεσία όταν είναι θύματα συμπεριφορών τέτοια αδύναμα πρόσωπα. Σε αυτή την περίπτωση ανάλογα με την σωματική βλάβη που θα υποστούν τα παιδιά, οι ποινές είναι διαφορετικές. Η ελαφριά σωματική βλάβη φθάνει μέχρι τα 2 έτη ενώ η βαριά σωματική βλάβη φθάνει μέχρι την κάθειρξη», εξήγησε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταγγελίες για όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου με το κουβάρι να ξετυλίγεται από την κατάθεση του 19χρόνου ο οποίος έβαλε στο κάδρο τον πατέρα Αντώνιο περιγράφοντας την παρενόχληση που βίωνε από τον ίδιο.

Προκειται για την παιδαγωγό που εργαζόταν στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στη Καλαμάτα, η οποία σύμφωνα με την κατάθεση του 19χρόνου -που έφερε στη δημοσιότητα το ΘΕΜΑ- είχε υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά μεταξύ του πατέρα Αντώνιου και του νεαρού τροφίμου της Κιβωτού επειδή περνούσαν αρκετές ώρες μαζί κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο.

Στην κατάθεσή του ο 19χρονος αναφέρει χαρακτηριστικά: «μιλώντας τηλεφωνικά με μία κυρία, πρώην παιδαγωγό της δομής στην Καλαμάτα, στην οποία και είπα για την παρενόχληση από τον πατέρα, μου είπε ότι κάτι είχε υποψιαστεί για μένα, καθώς έβλεπε ότι κλεινόμασταν πολλές φορές στο δωμάτιο με τον πατέρα Αντώνιο».

Απο την κατάθεση του λοιπόν προκύπτει ότι η παιδαγωγός φαίνεται να γνώριζε ότι ο πατέρας Αντώνιος παρενοχλούσε τον 19χρονο. Ωστόσο δεν μπήκε στην διαδικασία να καταγγείλει στις Αρχές τα όσα της είχε πει το θύμα και οσα υποψιαζόταν ότι γίνονταν στο δωμάτιο του ιερέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ανακοινώθηκε πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για καρκίνο του τραχήλου και του παχέως εντέρου

Η παιδαγωγός μιλά τώρα στο protothema.gr και εξηγεί γιατί δεν βρήκε το θάρρος να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να απευθυνθεί στην αστυνομία και να αναφέρει αυτά που της είχε πει ο νεαρός τρόφιμος της Κιβωτού. «Δεν πας να καταγγείλεις τον γείτονα σου αλλα έναν τεράστιο οργανισμό. Αυτά χρειάζονται χρόνο και μεθόδευση», λέει χαρακτηριστικά.

Σήμερα η παιδαγωγός προτίθεται να καταθέσει στις Αρχές, εάν δεν το έχει πράξει ήδη και να επιβεβαιώσει την μαρτυρία του 19χρονου. «Όλος ο κόσμος θέλει να μάθει τι έχει συμβεί και εγώ με τη σειρά μου ότι έχω να πω θα το πω εκεί που πρέπει» λέει η ίδια στο protothtema.gr.

«Φυσικά και θα συνεργαστώ με τις Αρχές για την διαλεύκανση της υπόθεσης, είναι αυτονόητο ότι θα το πράξω» καταλήγει.

«Η πρεσβυτέρα ήταν πολύ επιθετική, έβαζε και αυτή τιμωρίες»

Τη δική της μαρτυρία για όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου και τα οποία ερευνούν πλέον δύο εισαγγελείς ανηλίκων που «ανοίγουν» από σήμερα κύκλο καταθέσεων, περιέγραψε ένα κορίτσι που έμεινε σε δομή της οργάνωσης από τα 8 μέχρι τα 18 της χρόνια.

Στη μαρτυρία της η κοπέλα εμπλέκει και την πρεσβυτέρα του πατέρα Αντώνιου για την οποία είπε ότι «έχει σχέση σε όλα αυτά, ήταν πολύ επιθετική, μας έλεγε “δίνω τα πάντα για εσάς και δεν σέβεστε τίποτα” και εννοείται ότι επέβαλε και τιμωρίες».

Η κοπέλα περιέγραψε, επίσης, πως για 4 μήνες της επέβαλαν απομόνωση από τα μέλη της «μεγάλης ομάδας» επειδή, όπως της είπαν «επηρεάζα άλλα παιδιά».

«Αυτό που μου έχει μείνει στα άλλα παιδιά γιατί τα έβλεπα και πονούσα, ήταν παιδιά παιδιά 4-5 ετών να τα πιέζουν να φάνε ένα φαγητό, και τα παιδιά το έφτυναν επειδή δεν μπορούσαν να το καταπιούν» πρόσθεσε η κοπέλα στον ΑΝΤ1.

Όταν, δε, η κοπέλα προσπάθησε να αντιδράσει η διευθύντρια της δομής της Κιβωτού του Κόσμου στην οποία διέμενε της είπε ότι «αν δεν αποδεχθώ τη συνέπεια θα πάμε σε χειρότερα πράγματα, δηλαδή θα σε διώξουμε».

Στη μαρτυρία της η κοπέλα, η οποία εμφανίστηκε με ψευδώνυμο, κατήγγειλε, ακόμα, ότι «έχω δει παιδαγωγό που κοπανούσε κοπέλα στο καζανάκι στο μπάνιο» προσθέτοντας ότι «εννοείται ότι τα ήξερε ο πατέρας Αντώνιος γιατί ενώ τον συγκεκριμένο παιδαγωγό τον έδιωξαν, πριν από τέσσερα χρόνια τον πήραν ξανά στην Κιβωτό».

Η «Αλεξάνδρα» κατήγγειλε, τέλος, ότι στις τιμωρίες που επιβάλλονταν περιλαμβάνονταν και διακοπή από το σχολείο φέρνοντας ως παράδειγμα ένα κορίτσι το οποίο, όπως είπε, το «έκοψαν» από το σχολείο όταν διαπίστωσαν ότι είχε σχέση με ένα αγόρι προσθέτοντας ότι παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου «φτάνουν 17 ετών και είναι πρώτη και δευτέρα γυμνασίου»

Στην εκπομπή μίλησαν ακόμη ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου των εν Ελλάδα Σύρων, ο οποίος την Δευτέρα μαζί με τους γονείς 4 παιδιών επιχείρησε να μπει στα γραφεία της ΜΚΟ, ζητώντας να δει τα παιδιά του ζευγαριού, που όπως καταγγέλλουν έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς και κακοποίηση ακόμη και με στέρηση φαγητού.

Στην Μαρία Αναστασοπούλου, λίγη ώρα μετά από το τέλος της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό για την λήψη άμεσων μέτρων, μίλησε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία είπε ότι «μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε την νέα Διοίκηση στην «Κιβωτό του Κόσμου». Είμαστε στην φάση στελέχωσης του ΔΣ με ανθρώπους που είναι ειδικοί στην παιδική προστασία και είναι αποτελεσματικοί για να τρέξουν τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε τα παιδιά όσο καιρό είναι στην «Κιβωτό του Κόσμου» να είναι ασφαλή και όσο το δυνατόν να αναπτύσσονται καλύτερα, παράλληλα με την επιτάχυνση της διαδικασίας απόϊδρυματοποίησης τους, που ομολογουμένως είναι αργή».

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, στόχος είναι «να διασφαλίσουμε κανόνες για το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά που βρίσκονται σε όποια δομή στην Ελλάδα», ενώ σχετικά με την λειτουργία των δομών επεσήμανε πως «τίθεται και ηθικό ζήτημα γιατί τα ιδρύματα καθυστερούν την αποϊδρυματοποίηση», λέγοντας πως «ακόμη και το καλύτερο ίδρυμα έχει “κακοποιητική συμπεριφορά” γιατί το παιδί μεγαλώνει με διαφορετικούς ανθρώπους που δουλεύουν 8ώρα και εναλλάσσονται».

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος γύρος αποκαλύψεων, πιθανώς και για άλλες δομές, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι «Ο κόσμος αρχίζει και μιλάει, έχει αρχίσει και σπάει αυτός ο φόβος και έτσι από την στιγμή που μιλάει, είμαστε μπροστά σε «τέρατα», αλλά δεν πρέπει αυτό να μας φοβίζει, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε»

Στο στούντιο της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» βρέθηκε και ο Δημοσθένης Δέπος, δικηγόρος του πατέρα και του αδελφού μιας 14χρονης σήμερα κοπέλας, η οποία από το 2018 και για χρόνια βρέθηκε με εισαγγελική εντολή στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Χίο.

Όπως είπε ο δικηγόρος, σύμφωνα με την μαρτυρία της μικρής, οι υπεύθυνοι της δομής έστελναν τα παιδιά να φυλούν τα πρόβατα ή να μαζεύουν ελιές. Ακόμη, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η τιμωρία στα “απείθαρχα παιδιά”, δηλαδή σε εκείνα που δεν εναρμονίζονταν πλήρως με τους “κανόνες” της δομής, ήταν να στέκονται τιμωρία με το ένα πόδι σηκωμένο ή να τους στερούν το γεύμα ή το δείπνο».

Ο δικηγόρος ανέφερε ακόμη ότι υπήρχε σφιχτός εναγκαλισμός των δικαστικών αρχών με την «Κιβωτό του Κόσμου», λέγοντας ότι «οι δικαστές και οι εισαγγελείς νόμιζαν ότι είναι “Το μικρό σπίτι στο λιβάδι”. Όποια έγγραφα ή μαρτυρίες ήταν από την «Κιβωτό του Κόσμου» θεωρείται θέσφατο για τους δικαστές».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «Η υπόθεση έφθασε στον Άρειο Πάγο, που δεν δικαίωσε τον πατέρα. Έγραψα μια επιστολή στον πατέρα Αντώνιο, επικαλούμενος την φιλανθρωπία του, ώστε να επιτρέπει σε πατέρα και γιό να επισκέπτονται το κορίτσι στην δομή της Χίου. Η απάντηση ήταν μετά από έναν μήνα, το κορίτσι να φύγει από την «Κιβωτό του Κόσμου» και να πάει σε άλλη δομή, εκτός της «Κιβωτού», στην Παλλήνη Αττικής».

Οι καταγγελίες για όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της «Κιβωτού του Κόσμου» δεν έχουν τέλος, με κάθε μία από αυτές να μας σοκάρει ακόμη περισσότερο.

Σε εκπομπή του Alpha, μίλησε ένας 18χρονος ο οποίος φιλοξενούνταν στη δομή της «Κιβωτού» στον Κολωνό από τα 10 του χρόνια μέχρι τα 13.

«Ήταν πολύ δύσκολα, προσωπικά εμένα με βαρούσαν συνέχεια και έκλαιγα συνέχεια. Μας έκλειναν σε ένα δωμάτιο, μας έβαζαν να κάνουμε δουλειές χωρίς να θέλουμε. Με χτυπούσαν επειδή δεν ξύπναγα το πρωί να πάω στο σχολείο. Μου έλεγαν “σήκω σήκω” και αν δεν σηκωνόμουν με έπιαναν και με κατέβαζαν από το κρεβάτι, με έσερναν στο πάτωμα και μετά με βάραγαν επειδή δεν άκουγα», είπε αρχικά ο 18χρονος.

Και συνέχισε: «Εμένα δεν με είχαν κλείσει καιρό στο δωμάτιο, για λίγες ώρες μόνο και πάλι άρχισαν να με βαράνε. Το δωμάτιο είχε μόνο μια καρέκλα εκεί μέσα και μας έβαζαν για να ηρεμήσουμε. Εγώ έλεγα ότι θέλω να φύγω και μου έλεγαν ότι δεν γίνεται επειδή είμαι μικρός».

«Ο πάτερ Αντώνιος τα γνώριζε όλα αυτά αλλά δεν είχα πάει ποτέ να του μιλήσω. Αυτά μου τα έκανε ένας παιδαγωγός, τώρα έχει φύγει. Τότε ήμουν 10 χρονών», πρόσθεσε ο πρώην τρόφιμος της Κιβωτού.

«Με έπιαναν από στήθος και με κοπάναγαν στον τοίχο και με έριχναν κάτω. Μου μιλήσουν άσχημα, μου έλεγαν μ@@@@α και τέτοια. Όταν με χτυπούσαν ζητούσα τον μπαμπά μου αλλά μου έλεγαν ότι δεν μπορεί να έρθει. Όταν με επισκεπτόταν όμως, δεν του τα έλεγα γιατί δεν ήθελα να τον στεναχωρήσω. Όλα αυτά τα τρία χρόνια ήταν χάλια. Έχω φύγει εδώ και πέντε χρόνια και έχω ηρεμήσει. Θα ήθελα να μην έχω πάει ποτέ και να μείνω με την οικογένειά μου», συμπλήρωσε συγκινημένος ο 18χρονος.

Την ώρα που οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» αλλά και για την ηγετική φυσιογνωμία του πατέρα Αντώνιου, πληθαίνουν, αγωνία εξακολουθεί να προκαλεί το τι μέλλει γεννέσθαι αναφορικά με τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της.

Οι αποκαλύψεις του MEGA για το Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου» δημιούργησαν αίσθηση, αφού η σύνθεση του ήταν οικογενειακή υπόθεση του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας.

Αυτό, σύμφωνα με την υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πρόκειται να αλλάξει.

Πρόσωπα κύρους στο νέο Δ.Σ.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega» σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει βρει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου και τόνισε ότι θα είναι πρόσωπα κύρους. Το νέο Δ.Σ αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε: «Πρέπει να αλλάξει η κατάσταση αυτή, πρέπει να μπει μέσα μία διοίκηση η οποία έχει την γνώση και την τεχνογνωσία από την παιδική προστασία και επίσης να ξέρουμε ότι θα είναι διαφανείς και αποτελεσματικοί άνθρωποι».

Αναφορικά με το μέλλον των δομών και τον έλεγχο σε αυτές η υφυπουργός σημείωσε: «Το πλαίσιο έχει αλλάξει και το αλλάξαμε ακριβώς για να μπουν κανόνες. Βάλαμε στο τέλος Μαΐου του 2022 τις προδιαγραφές για να γίνονται έλεγχοι».

Πιθανόν να έρθουν στην επιφάνεια καταγγελίες και για άλλες δομές

Η υφυπουργός τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα εάν στην Κιβωτό υπάρχει κύκλωμα υιοθεσιών και κατά πόσο ή εάν έχουν γίνει οικονομικές ατασθαλίες.

Επιπλέον η υφυπουργός έκανε την πρόβλεψη ότι τα στόματα «άνοιξαν» μετά την υπόθεση της Κιβωτού και είναι πιθανόν να έρθουν στην επιφάνεια καταγγελίες και για άλλες δομές.

Καταλήγοντας η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει επιτευχθεί 40% των παιδιών που ζούσαν μέσα σε δομές να έχουν αποϊδρυματοποιηθεί.

Ο Δημήτρης Σούρας, ψυχίατρος σχολίασε για την πρεσβυτέρα: «Στην συνέντευξη που έδωσε ”έκαψε” τον πατέρα Αντώνιο, γιατί ήταν παρεμβατική, αγχωμένη και τον ”καπέλωσε”».

«Απόλυτη ντροπή να ρίχνει το φταίξιμο στα παιδιά» τόνισε ο κ. Σούρας.

«Βροχή» είναι οι καταγγελίες για όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου – τις τιμωρίες και τους ξυλοδαρμούς – και όσα έκανε ο πατέρας Αντώνιος μετά την αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ της μαρτυρίας του 19χρονου που άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου» για την υπόθεση.

Σύμφωνα με μαρτυρία που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Ελευθερία της Καλαμάτας στα τέλη Ιανουάριου του 2022 από την δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα τέσσερα παιδιά επειδή ο πατέρας Αντώνιος έκρινε ότι έπρεπε να «συνετιστούν επειδή είχαν μπλέξει με κακές παρέες» στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

Τα παιδιά, όμως, αυτά όταν ήρθαν στην Αθήνα έμειναν, σύμφωνα με τη μαρτυρία, κλειδωμένα για δύο μήνες προκειμένου να συνετιστούν.

Ακολούθησε ένα ταξίδι μικρότερων παιδιών, επίσης από την Καλαμάτα, στην δομή του Κολωνού με την μαρτυρία να αναφέρει ότι ο πατέρας Αντώνιος έβαλε τα μεγαλύτερα παιδιά που κρατούσε κλειδωμένα, να γονατίσουν μπροστά στα μικρότερα και να παρακαλέσουν για συγχώρεση επειδή φάνηκαν ανάξια. Σύμφωνα με τη μαρτυρία τα μεγαλύτερα παιδιά «είχαν σημάδια ξυλοδαρμού, ήταν βρώμικα και ήταν παραμελημένα».

Την ώρα, δε, που σήμερα αναμένονται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις για την υπόθεση αυτή, ένας 20χρονος μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε ζητήσει από τρόφιμη που ήταν έγκυος να προχωρήσει σε άμβλωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά για την κοπέλα, η οποία βρέθηκε σε συνθήκες σκληρής απομόνωσης για 4 με 5 μήνες «ήταν σε δωμάτιο και της απαγόρευσαν να έχει επικοινωνία με κανένα άτομο. Μόλις κατάλαβαν ότι ήταν φουσκωμένη η κοιλιά της την πήγαν στο νοσοκομείο να δουν τι έχει και ήταν έγκυος και μετά ο πάτερ Αντώνιος είπε να της κάνουν έκτρωση».

Ο 20χρονος σήμερα Κωνσταντίνος ήταν τρόφιμος σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» από την ηλικία των 11 ετών, αρχικά στον Κολωνό και μετά στην Χίο.

«Έχω δει να χτυπάνε παιδιά, έχω δει δύο – τρεις παιδαγωγούς. Δεν ήταν παιδαγωγοί, ήξεραν τον πατέρα Αντώνιο από μικρά παιδιά και μετά τους πρότεινε να δουλέψουν ως παιδαγωγοί. Ήταν φίλοι του, είχαν γνωριστεί από παλιά που παίζανε μπάσκετ» είπε αρχικά ο 20χρονος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «με πήγαν με το ζόρι, όχι με τη θέλησή μου. Μας κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο για μία εβδομάδα, μετά μας δίνανε νερό και ψωμί. Όταν ήμουν στη Χίο και είχα τελειώσει την Β’ Λυκείου μου είπαν “δεν θα την τελειώσεις και θα κάνεις δουλειές στο ΕΠΟΣ. Δεν είσαι καλός μαθητής, τι το θες το σχολείο; Έλα να δουλέψεις πάνω σαν εργαζόμενος”».

Στον ΣΚΑΪ μίλησαν και συγγενείς παιδιού που φιλοξενείται σε δομή της «Κιβωτού» στην Καλαμάτα οι οποίοι είχαν υποβάλει καταγγελία από τον Ιανουάριο του 2021.

Όπως είπαν όταν πήγαν να επισκεφθούν το παιδί «μας είπε μπροστά στην κοινωνική λειτουργό ότι είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από παιδαγωγό. Όταν ζητήσαμε εξηγήσει πήγαν να μας πετάξουν έξω με τις κλωτσιές. Το παιδί μας είπε σιγανά “μη με ρωτάτε πολλά γιατί θα με βάλουν τιμωρία».

Ο πατέρας του παιδιού είπε από την πλευρά του ότι το παιδί όταν το συνάντησε «δεν ήταν καθόλου καλά, μου είπε “μπαμπά πάρε με από εδώ, δεν μπορώ να μιλήσω”. Τους έβαζαν να καθαρίζουν τις τουαλέτες, μου είπε το παιδί «μας βάζουν σε αποθήκη για τιμωρίες, όταν έρχεται η αστυνομία μας βγάζουν με τις κλωτσιές έξω”».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «έχω ζητήσει 10 φορές ραντεβού με τον πάτερ Αντώνιο και δεν μας δίνουν απαντήσεις αλλά μου λένε πάντα ότι έχουμε εντολή από την εισαγγελία. Δεν με αφήνουν να μιλήσω με το παιδί».

Τα παιδιά ήταν αφημένα στην τύχη τους περιέγραψε στο MEGA μια πρώην εθελόντρια στην Κιβωτό του Κόσμου κάνοντας λόγοα για πλήρη αδιαφορία από την πλευρά των υπεύθυνων.

«Διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε καμία δομή. Τα παιδιά δεν ήταν σε καλή κατάσταση, μη συνεργάσιμα. Μπροστά μου δεν εμφανίστηκε κανένας πατέρας Αντώνιος. Υπήρχε μόνο μία θυρωρός, ας την πω έτσι, κι ένας κύριος 35 χρονών, ο οποίος με κατεύθυνε» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ράνια η οποία εργάστηκε πριν από έξι χρόνια ως εθελόντρια στην δομή του Κολωνού.

«Δεν θυμάμαι να πέρασα από καμία συνέντευξη. Υπήρχε μία αδιαφορία εκεί μέσα. Θυμάμαι μόνο μία θυρωρό, η οποία δεν ξέρω τι ρόλο έπαιζε. Ήταν απρόσωπο το κλίμα. Υπήρχε μία δυσκαμψία στην Κιβωτό, ένα αρνητικό κλίμα για εμάς που προσφέραμε τόσα πολλα εκεί. Πήγαινα σχεδόν κάθε μεσημέρι να κάνω μαθήματα στα παιδιά. Δεν υπήρχε κανένας να κατευθύνει το όλο σύστημα. Ήταν όλα αφημένα στη μοίρα τους. Είχα παρατηρήσει ότι τα παιδιά ήταν αφημένα εντελώς στην τύχη. Ένιωσα τρομερή απογοήτευση, γιατί πήγα να προσφέρω».

Ξεκινούν οι καταθέσεις

Δύο πρώην φιλοξενούμενοι της δομής είναι πλέον στη διάθεση της δικαιοσύνης και οι καταγγελίες τους αναμένεται να οδηγήσουν σε ραγδαίες εξελίξεις για τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα, τα οποία κατονομάζουν για παράνομες συμπεριφορές. Οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων που διερευνούν τις καταγγελίες εξετάζουν από σήμερα νέους μάρτυρες.

Αρχίζουν με πρώην εργαζόμενους στην Κιβωτό του Κόσμου και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν στη διάθεσή τους, τα στοιχεία τουλάχιστον πέντε νέων προσώπων, μεταξύ αυτών και ενός νεαρού που σήμερα ζει στο εξωτερικό, όμως φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα εμφανιστεί ενώπιόν τους και θα καταγγείλει ενόρκως όσα ισχυρίζεται ότι έζησε στη δομή που φιλοξενήθηκε.

Στη διάθεση των Αρχών βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες επτά μαρτυρίες. Τρία παιδιά και τέσσερις εργαζόμενοι για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, για ψυχολογική και σωματική βία, για καταναγκαστική εργασία και αποκλεισμό από το σχολείο.

Οι καταγγελίες του 19χρονου που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αναλυτών της Ασφάλειας για να πέσει φως στην υπόθεση, δεν περιορίζονται μόνο στον πατέρα Αντώνιο,αλλά περιλαμβάνουν τρία ακόμη άτομα που τους αποκαλεί «υπηρέτες» του, για τους οποίους λέει ότι υπάρχουν μαρτυρίες ότι ξυλοκοπούσαν άγρια και βασάνιζαν τέσσερα ακόμη παιδιά, με τους εισαγγελείς σε πρώτη φάση να τους ελέγχουν για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ