Αντίθετος ο Εξαδάκτυλος σε άνοιγμα των σχολείων στις 5 Απριλίου. Καμία χαλάρωση πριν τις 12 Απριλίου

1755
0
()

Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πριν τις 12 Απριλίου υπογράμμισε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Είναι δύσκολες οι επόμενες 10 μέρες. Αν επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση, θα υπονομεύσουμε τις δραστηριότητες του καλοκαιριού. Ακόμα δεν είδαμε την επιπέδωση και την σταθεροποίηση που θέλουμε. Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο τυχόν άνοιγμα των δραστηριοτήτων νωρίτερα.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα «στις δραστηριότητες που φέρνουν εισόδημα στο σπίτι» προκρίνοντας την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, από αυτή των σχολείων.

«Για τα σχολεία υπάρχει ένα υποκατάστατο ανεπαρκές, ενώ για την κλειστή επιχείρηση δεν υπάρχει υποκατάστατο» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα που να είναι απολύτως ασφαλής.

Αναφερόμενος στο θέμα των σχολείων, υπογράμμισε: «Στην 1η φάση θεωρήσαμε ότι είχαμε μεγάλη μετάδοση στα σχολεία. Έκλεισαν πρώτα, άνοιξαν τελευταία. Στην 2η φάση θεωρήσαμε ότι δεν υπήρξε τέτοια μετάδοση.

Και διαπιστώσαμε μόνο όταν προχωρήσαμε στον περιορισμό αυτή της δραστηριότητας, ότι άρχισε το lockdown του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να αποδίδει. Στην 3η φάση, που υπάρχει αλλαγή του ιού και αφορά τις περισσότερο τις νεότερες ηλικίες, διαπιστώσαμε ότι 11 Γενάρη ανοίξαμε τα σχολεία, και στις 23 αρχίζει να αναστρέφεται η πτωτική τάση της πανδημίας που διαρκούσε από το δεύτερο κύμα».

Τόνισε δε, ότι το γεγονός πως τώρα το επιδημιολογικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη ανεβαίνει και στην Αθήνα σταθεροποιείται οφείλεται στα σχολεία. «Στην Θεσσαλονίκη έκλεισαν μερικές εβδομάδες μετά την Αττική τα σχολεία».

Αντίθετη η Παγώνη “να ανοίξουν”

«Οι ασθενείς που έχουμε αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, στο 70% είναι νέοι άνθρωποι» δήλωσε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Η κα Παγώνη σχολίασε πως οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούμε τις τελευταίες ώρες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

«Με φοβίζουν αυτές οι εικόνες , όταν βλέπω τους ασθενείς μπροστά μου» είπε τονίζοντας πως είναι τραγικό να βλέπουμε ανθρώπους ηλικιών 35-50 , χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να διασωληνώνονται.

Η γιατρός υπογράμμισε το γεγονός πως όχι μόνο βλέπουμε ανθρώπους να μην τηρούν τις αποστάσεις αλλά αυτοί δεν φορούν επιπρόσθετα ούτε τις μάσκες.

Σε κάθε περίπτωση η κα Παγώνη εξήγησε πως το παραπάνω δεν οφείλεται μόνο στην μη τήρηση των μέτρων αλλά σχετίζεται και με τις μεταλλάξεις του ιού καθώς αυτός παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα, της τάξης του 40-60% σε νεαρές ηλικίες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει πάνω από 73 εισαγωγές σε απλές κλίνες στο νοσοκομείο Γεννηματάς, που εφημέρευε ενώ έγιναν 15 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ, ανέφερε η κα Παγώνη προσθέτοντας ότι μετά από προσπάθεια οι 5 εξ αυτών τοποθετήθηκαν σε απλές κλίνες.

«Περιμένουμε να αδειάσουν σε άλλα νοσοκομεία κλίνες ΜΕΘ διότι οι δικές μας είναι πλήρεις» ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ επανέλαβε ότι εστίαση, καταστήματα και σχολεία θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν και πρόσθεσε πως αφενός οι μαθητές της Γ Λυκείου πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία δεδομένου ότι θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις κι αφετέρου τα παιδιά του Δημοτικού είναι ιδιαιτέρως πιεσμένα.

Αναφερόμενη δε ειδικά στο ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης επεσήμανε πως είναι προτιμότερο να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους παρά ο κόσμος να συναντίεται σε σπίτια.

Το πλάνο της κυβέρνησης

Η επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι 5 Απριλίου, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας πιέζει να ανοίξουν τότε και τα Γυμνάσια, Λύκεια, με αποτέλεσμα οι ειδικοί ουσιαστικά να πρέπει να αποφασίσουν αν θα γίνει ταυτόχρονο άνοιγμα δραστηριοτήτων ή όχι.

Το ότι στόχος της κυβέρνησης να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την επόμενη εβδομάδα διαβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο MEGA.

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι την Παρασκευή υπήρξε συζήτηση με την Επιτροπή  και παρουσιάστηκε το σχέδιο του υπουργείου για το άνοιγμα, αρχικά των γυμνασίων και των λυκείων.

Προσπαθούμε – όπως είπε – να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν χάσει περισσότερα μαθήματα σε σχέση με τους αντίστοιχους της πρωτοβάθμιας.

To ότι για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα των άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου διαβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επικείμενη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, είπε στον ANT1 πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία (με πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια).

«Το Ε.Σ.Υ. αντέχει», είπε η Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό σημάδι τη μείωση των εισαγωγών. Εξήγησε πως η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων.

Από την άλλη πλευρά δεδομένο είναι πως το άνοιγμα στο λιανεμπόριο θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο οι ακριβείς ημερομηνίες θα «κλειδώσουν» μέσα σε αυτή την εβδομάδα, όπως αποκάλυψε χθες ο Ακης Σκέρτσος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Συνταγματικό το υποχρεωτικό τεστ στο Δημόσιο. Δεν είναι απόλυτο δικαίωμα η προστασία προσωπικών δεδομένων

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε πως θα υπάρξει άνοιγμα τον Απρίλιο, ωστόσο οι ημερομηνίες θα αποσαφηνιστούν μετά την συνεδρίαση που θα γίνει με την επιτροπή των ειδικών την Τετάρτη.

«Στα μέσα της εβδομάδας έχουμε συνεδρίαση με την επιτροπή των ειδικών, κάναμε ήδη μια προ-συζήτηση την περασμένη Παρασκευή, όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων, κυρίως των ασυμπτωματικών.

Μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες. Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από ό,τι σήμερα. Η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να πάμε σε μια οργανωμένη και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων» είπε ο κ. Σκέρτσος για το άνοιγμα της αγοράς.

Το πλάνο των ειδικών για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση

Από την πλευρά τους οι ειδικοί σύμφωνα με πληροφορίες είναι υπέρ ενός σταδιακού ανοίγματος, αλλά δεν θέλουν να ανοίξουν ταυτόχρονα δραστηριότητες.

Το αρχικό λοιπόν πλάνο παραμένει και το βασικό στο τραπέζι τους με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 και το άνοιγμα των σχολείων μία εβδομάδα αργότερα. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πλέον η στρατηγική της κυβέρνησης έχει αλλάξει καθώς σχολεία και αγορά θα ανοίξουν με υποχρεωτικά self tests σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους αντίστοιχα.

Όσον αφορά την εστίαση, το θέμα δεν έχει συζητηθεί διεξοδικά στην Επιτροπή, ωστόσο είναι πιθανή η επαναλειτουργία της εστίασης μετά τις 15 Απριλίου και πιο συγκεκριμένα την προτελευταία ή τελευταία εβδομάδα του μήνα.

«Ελπίζω να καταφέρουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε κάποια μικρή άρση περιορισμών στις 5 Απριλίου και να δούμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα. Θα δούμε σαφώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

«Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν και τα δύο μαζί, ίσως θα μπορέσει να ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν ένα από τα δύο και να ακολουθήσει το δεύτερο. Το θέμα είναι να δούμε καλύτερα δεδομένα, καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ και μικρότερο επιπολασμό» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

Προτεραιότητα και για τον κύριο Τζανάκη είναι το λιανεμπόριο, καθώς όπως ανέφερε στον ANT1 θα πρέπει να ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο τα σχολεία.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας επεσήμανε πως οι νεαρές ηλικίες συμβάλλουν σε ένα ποσοστό 30-35 στη μεταδοτικότητα του κοροναϊού.

Στον αέρα το… Πάσχα στο χωριό

Πάντως θολό παραμένει ακόμη το τοπίο γύρω από το Πάσχα, καθώς μερικοί ειδικοί θεωρούν πως θα κάνουμε ένα αξιοπρεπέστατο Πάσχα φέτος, γεγονός που σημαίνει πως θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ωστόσο κάποιοι άλλοι τονίζουν πως κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση οι απόψεις είναι διχασμένες και η απελευθέρωση μετακινήσεων από νομό σε νομό που θα επέτρεπε στους πολίτες να κάνουν τις γιορτές τους στο χωριό, είναι στον αέρα.

«Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», είχε τονίσει η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA.

Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 εμφανίστηκε αισιόδοξος για το Πάσχα λέγοντας ότι μετά τις 20 Απρίλη θα μιλάμε σε άλλη βάση που θα επιτρέψει να κάνουμε καλύτερες γιορτές σε σχέση με πέρσι.

Ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Eυάγγελος Μανωλόπουλος, από την άλλη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την  πορεία του κοροναϊού.

Μιλώντας στον ANT1 για το αν θα γιορτάσουμε Πάσχα επισήμανε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είχε δηλώσει την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ πως είναι βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%.

Αγωνία για την αντοχή του ΕΣΥ

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η έκθεση, που παρουσιάζει η Realnews, έρχεται να επισημάνει την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων και ενίσχυσης των νοσοκομείων. Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο της ομάδας του κ. Σαρηγιάννη, φαίνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στην εβδομάδα κορύφωσης του επιδημικού κύματος και αναμένεται σταθεροποίηση από την άλλη εβδομάδα. Ωστόσο, η αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η επιστημονική ομάδα εξέτασε την εφαρμογή δυο «έξυπνων» μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να σημάνουν το «άνοιγμα» της κοινωνίας και της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Φορέας διενεργεί rapid test χωρίς σχετική άδεια. Έχει κινηθεί εισαγγελική έρευνα

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δύο βασικά σενάρια, με πρώτο αυτό της τοποθέτησης συσκευών απολύμανσης του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει η κυβέρνηση. Το δεύτερο βασίζεται στη σταδιακή αύξηση της εφαρμογής του αριθμού τεστ ανίχνευσης, σενάριο που συνάδει και με τη δυνατότητα χρήσης των ατομικών τεστ από όλον τον ελληνικό πληθυσμό μία φορά την εβδομάδα, όπως ανήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση. Το τελευταίο σενάριο, μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο εντοπισμός και ο περιορισμός σε καραντίνα των ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων, όπως σημειώνεται, είναι καθοριστικοί για τον έλεγχο της διασποράς.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι συσκευές απολύμανσης στα ΜΜΜ (και σε μαγαζιά λιανικού εμπορίου και εστίασης, αλλά και σε σχολεία όπου δεν μπορούν να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές και ο καλός εξαερισμός) και κυρίως η αύξηση των τεστ ανίχνευσης είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στη διαχείριση της πανδημίας και συμβάλλουν στο υγειονομικά ασφαλέστερο άνοιγμα δραστηριοτήτων. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στην εφαρμογή τους, ώστε, σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος, να διαχειριστούμε με επιτυχία το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

Τα σενάρια

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν βάσει σεναρίου που εμπεριέχει το σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, χωρίς όμως τη λήψη περαιτέρω μέτρων μείωσης της διασποράς του ιού, τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 4.100 ημερησίως στις 15 Απριλίου με περίπου 940 διασωληνωμένους, στα 5.280 κρούσματα στις 30 Απριλίου με περίπου 1.100 διασωληνωμένους, στα 5.000 κρούσματα στις 15 Μαΐου με περίπου 1.300 διασωληνωμένους και στα 2.132 κρούσματα με 1.320 διασωληνωμένους στις 31 Μαΐου. Στην περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της εγκατάστασης συσκευών απολύμανσης στα ΜΜΜ, τα αποτελέσματα της υπολογιστικής πλατφόρμας διαχείρισης του υγειονομικού κινδύνου CORE (το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα HERACLES σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία) δείχνουν 3.900 ημερήσια κρούσματα στις 15 Απριλίου με περίπου 940 διασωληνωμένους, 4.490 κρούσματα στις 30 Απριλίου με 1.040 διασωληνωμένους, 3.900 κρούσματα στις 15 Μαΐου με περίπου 1.100 διασωληνωμένους και 1.500 κρούσματα με 1.000 διασωληνωμένους στις 31 Μαΐου.

 

Ο Κικίλιας

Δεν θα προτρέξω ανακοινώνοντας ημερομηνίες δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ερωτώμενος σχετικά με το πότε είναι πιθανό ένα νέο άνοιγμα ενώ επεσήμανε πως τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται πίεση.

Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων, ο κος Κικίλιας διευκρίνισε πως εντός Απριλίου θα έχουν γίνει 1, 5 εκατομμύριο εμβολιασμοί.

«Δεν έδωσα ποτέ ημερομηνίες, είναι ύπουλος ο ιός» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό θα επεξεργαστεί περαιτέρω η επιτροπή επιστημόνων.

Play Video
Όπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας μέσα στην εβδομάδα η επιτροπή λοιμωξιολόγων μέσα στην εβδομάδα θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα για να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

Προτεραιότητα μας είναι η δημοσιά υγεία, τόνισε ο κος Κικίλιας και πρόσθεσε πως τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση.

Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Υγείας σχολίασε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι έχει έρθει η ώρα σταδιακά να βοηθηθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες για να επαναλειτουργήσουν.

Στο παραπάνω, σχολίασε, θα λειτουργήσει βοηθητικά ο καλός καιρός, από εδώ και πέρα, αλλά και οι εμβολιασμοί και διενέργεια τεστ.

Αναφερόμενος μάλιστα στα οικειακά τεστ, επεσήμανε πως αυτά θα είναι υποχρεωτικά σε εστίαση, επιχειρήσεις, σχολεία και δικαστήρια.

Όπως εξήγησε ο κος Κικίλιας επί παραδείγματι, σε ό, τι αφορά το θέμα των σχολείων για την Γ Λυκείου, τίθεται το θέμα των Πανελλαδικών,  και οι μαθητές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι  ώστε να γίνουν οι εξετάσεις. 

Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι και το θέμα του λιανεμπορίου, πρόσθεσε.

Ο υπουργός τόνισε πως για την εξέλιξη του ιού και την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου έχουν παίξει μεγάλο ρόλο οι μεταλλάξει του ιού και οι συνεχόμενες και επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις σε Αττική και άλλες πόλεις ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συστηματικά και με όποια πρόφαση και δικαιολογία έχει δημιουργήσει συνθήκες fake news για τον κορωνοιό και την μάχη της χώρας με την πανδημία δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέλος ο κος Κικίλιας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει πρχωρήσεις σε 10.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, 1.717 γιατρών και πανω απο 5.000 νοσηλευτών.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ