Ανοίγουν στις 15/6 οι ερασιτεχνικές σχολές χορού. 31/5 ανοίγουν οι ανώτερες δραματικές σχολές, χορού, γυμναστήρια

35
0
()

Ανοίγουν στις 15 Ιουνίου οι ερασιτεχνικές σχολές χορού

Την έναρξη της λειτουργίας των ερασιτεχνικών σχολών χορού (ΠΔ 457/1983 -Β’ 174) από τις 15 Ιουνίου και της δια ζώσης διδασκαλίας στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου από τις 7 Ιουνίου, ενέκρινε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Η Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας.

Ως προς την επανέναρξη από την προσεχή Δευτέρα 31 Μαΐου της δια ζώσης διδασκαλίας για όλες τις βαθμίδες των ανώτερων δραματικών σχολών και των ανώτερων σχολών χορού, το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο βρίσκεται αναρτημένο.

Μεταξύ άλλων, στην λίστα οδηγιών του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρεται πως πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου και πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και για το προσωπικό των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Ακόμη αναφέρεται πως ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρχει για την μπάρα μπαλέτου και την τακτική απολύμανσή της.

Πώς θα λειτουργούν οι Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης και των Ανώτερες επαγγελματικές Σχολές Χορού

Διαβάστε αναλυτικά των τρόπο λειτουργείας λειτουργία των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης και των Ανώτερων επαγγελματικών Σχολών Χορού:

-Στις αίθουσες διδασκαλίας και στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.

-Το όριο αυτό καθορίζει και τον ανώτατο αριθμό ατόμων ανά αίθουσα διδασκαλίας.

Σε περίπτωση που ο χώρος δεν επαρκεί για το σύνολο των σπουδαστών θα πρέπει να δημιουργηθούν υποτμήματα.

-Στους χώρους γραφείων, διοικητικών και άλλων υπηρεσιών θα πρέπει να τηρείται
ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.

-Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται καλά. Ως προς τον κλιματισμό επιτρέπονται μόνο τα κλιματιστικά ανοικτού κυκλώματος.

-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για σπουδαστές, εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

-Στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις με διάλυμα χλωρίνης 10:1, δηλαδή 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης, πριν και μετά από κάθε μάθημα/πρόβα. Αυτό ισχύει και για τους χώρους υγιεινής. Για επιφάνειες που είναι πιθανό να καταστραφούν από τη χρήση υποχλωριώδους νατρίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αιθανόλη συγκέντρωσης 70%. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως πόμολα, διακόπτες, κουπαστές κ.ο.κ.

-Ειδική μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει για την μπάρα μπαλέτου και την τακτική απολύμανσή της.

-Επιβάλλεται ενδελεχής και συχνός καθαρισμός και απολύμανση όλων των μουσικών οργάνων που τυχόν χρησιμοποιούνται.

-Στους χώρους θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό αλκοολούχου διαλύματος (70%).

-Στους χώρους υγιεινής των μαθημάτων/προβών θα πρέπει να εφαρμόζονται κανόνες υγιεινής οι οποίοι περιλαμβάνουν:

-Καλό αερισμό

-Κλειστό καπάκι λεκάνης πριν χρησιμοποιηθεί το καζανάκι

-Η χρήση χάρτινων ή πλαστικών καλυμμάτων λεκάνης μίας χρήσης είναι επιθυμητή.

-Τρεχούμενο νερό και εφοδιασμός με σαπούνι, χάρτινες χειροπετσέτες, ποδοκίνητο δοχείο απορριμμάτων

-Όπου είναι εφικτό να χρησιμοποιείται εξοπλισμός με φωτοκύτταρο ή με διακόπτη ποδιού (π.χ. για τη βρύση, το σαπούνι)

-Να μην χρησιμοποιείται μηχάνημα για στέγνωμα των χεριών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Θάνατος 28χρονου ανεμβολίαστου από κοροναϊό,στη Κομοτηνή. Είχε προηγηθεί θάνατος 29χρονου στα Τρίκαλα

-Ουρά με αποστάσεις 1,5 μέτρου

-Σε περίπτωση που νιπτήρες έχουν να χρησιμοποιηθούν πολύ καιρό συστήνεται να τρέξει ζεστό νερό για 5 λεπτά πριν από την πρώτη χρήση.
-Τα ντους δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.

-Θα πρέπει να υπολογιστεί επαρκής χώρος στα αποδυτήρια και αλλαγές ρούχων να γίνονται μόνο όποτε είναι απολύτως αναγκαίο. Σε περίπτωση που ο χώρος δεν επαρκεί για όλους θα πρέπει είτε να χρησιμοποιείται εκ περιτροπής ή να χρησιμοποιηθούν άλλοι διαθέσιμοι χώροι ως επιπλέον αποδυτήρια. Τα προσωπικά είδη θα πρέπει να φυλάσσονται κλεισμένα.

-Ο χώρος διαλείμματος θα πρέπει να έχει επαρκή χώρο ώστε να τηρείται το όριο απόστασης. Επιπλέον, οι καρέκλες και τα τραπέζια θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν κάθε χρήση.

β) Διεξαγωγή μαθημάτων

Ως προς τις Δραματικές Σχολές:

α) ως γενικός κανόνας αποσταστιοποίησης τίθεται η τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου όσων βρίσκονται επί σκηνής κατά τη διάρκεια του μαθήματος, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κατά τις οποίες για τις ανάγκες μίας σκηνής απαιτείται σωματική επαφή. Στην περίπτωση αυτή, οι συμμετέχοντες στην εν λόγω σκηνή είναι υποχρεωμένοι να απολυμαίνουν τα χέρια τους πριν και μετά τη σκηνή, και η επαφή να είναι πολύ σύντομη.

β) ως προς τη φωνητική διδασκαλία αυτή πρέπει να λαμβάνει χώρα ατομικά, με υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον εκπαιδευτή/δάσκαλο, απόστάση δύο μέτρων μεταξύ σπουδαστή και διδάσκοντος ή/και χρήση ακρυλικού πετάσματος (διαχωριστικού).

-Ως προς τις Σχολές Χορού, ως γενικός κανόνας αποσταστιοποίησης τίθεται η τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου όσων βρίσκονται επί σκηνής κατά τη διάρκεια  του μαθήματος, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κατά τις οποίες για τις ανάγκες μίας σκηνής απαιτείται σωματική επαφή. Στην περίπτωση αυτή, οι συμμετέχοντες στην εν λόγω σκηνή είναι υποχρεωμένοι να απολυμαίνουν τα χέρια τους πριν και μετά τη σκηνή, και η επαφή να είναι πολύ σύντομη.

Προτείνεται τα μαθήματα να πραγματοποιούνται σε ανοικτούς, υπαίθριους χώρους, που πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για τις ανάγκες της διδασκαλίας.

Λοιποί κανόνες:

[α] Σε περίπτωση παράστασης στο πλαίσιο των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (εξετάσεις) συνιστάται ο μοριακός έλεγχος (ή πιθανόν έλεγχος αντιγόνου) του εξεταζομένων μαθητών την προηγούμενη ημέρα, εφόσον υπάρχει ακροατήριο.

[β] Για μαθητές που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να προβλέπεται διδασκαλία εξ αποστάσεως.

[γ] Για όλα τα άλλα μαθήματα ισχύουν οι αποστάσεις που προαναφέρονται.

[δ] Διευκρινίζεται ότι όλα τα αναφερόμενα μέτρα ισχύουν και για τους διδάσκοντες οι οποίοι πρέπει να φορούν μάσκες.

γ) Ασφάλεια σπουδαστών, διδασκόντων και λοιπών εργαζομένων.

-Θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός της λειτουργίας των δομών, των μαθημάτων και του προγράμματος έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε κοινόχρηστους χώρους.

-Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται θα πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά με τον ενδεικνυόμενο από τον κατασκευαστή τρόπο.

-Σπουδαστές, διδάσκοντες και λοιποί εργαζόμενοι που εμφανίσουν συμπτώματα ασθένειας θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα από τον χώρο φορώντας οπωσδήποτε μάσκα.

-Παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας ή υποψίας αυτής.

-Αποφυγή αγγίγματος σε σημεία του προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οδηγός ΚΤΕΛ που έκανε σχολικό δρομολόγιο άφησε μαθητές 2 χιλιόμετρα από το σχολείο τους!

-Πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή σε καθαρά χέρια χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος (70%) πριν το φαγητό ή το ποτό, μετά την επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα, μετά τη χρήση του μπάνιου και πριν την αποχώρηση από την δομή.

-Αφαίρεση κοσμημάτων στο πλύσιμο των χεριών.

-Για την ευκολότερη ιχνηλάτηση συστήνεται η καταγραφή εισερχομένωνεξερχομένων σε μαθήματα/πρόβες και η καταγραφή της ύπαρξης τυχόν συμπτωμάτων.

-Οι χρησιμοποιημένες υφασμάτινες μη ιατρικές μάσκες θα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες, να πλένονται στους 60ο βαθμούς και να σιδερώνονται.

Οι σπουδαστές, οι διδάσκοντες και οι λοιποί εργαζόμενοι είναι υποχρεωτικό να υπόκεινται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test). Οι ακριβείς προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη δωρεάν χορήγηση των self-test θα ανακοινωθούν άμεσα και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ.

Τα παραπάνω μέτρα είναι ενδεικτικά, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις πιθανές περιπτώσεις και εφαρμόζονται παράλληλα με τα ευρύτερα μέτρα τα οποία ισχύουν. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων μέσα από την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην διεύθυνση https://eody.gov.gr/ καθώς και στην διεύθυνση https://covid19.gov.gr/.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητη ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τα άλλα άτομα. Ειδικά οι διοικήσεις των δομών και οι διαχειριστές των χώρων θα πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και των σπουδαστών και να προβούν κατά την κρίση τους και στην λήψη επιπλέον μέτρων που συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ενός χώρου ή ενός μαθήματος απαιτούν.

Ρολά σηκώνουν από την Δευτέρα τα γυμναστήρια τα οποία θα υποδέχονται αθλουμένους για πρώτη φορά μετά από μήνες αλλά με αυστηρότατους όπως φάνηκε κανόνες λειτουργίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Οι αποφάσεις έγιναν γνωστές μετά την συνεδρίαση των επιστημόνων την Παρασκευή δίνοντας το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων την Δευτέρα 31 Μαΐου. Λίγες ώρες αργότερα, τις διευκρινίσεις για το ποιοι θα πρέπει να φορούν μάσκα στα γυμναστήρια και ποιοι μπορούν να γυμνάζονται χωρίς μάσκα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως ανακοίνωσε θα ισχύουν τα κάτωθι:

1) Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους

2) Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα

3) Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2

Οι δραστηριότητες που ανοίγουν από Δευτέρα

Ξεκινά ξανά η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Αρχίζουν ξανά οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.

Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από 31/05 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.

Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ