Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς εφήβων 15-17 ετών. Καλπάζει το 4ο κύμα στην Ελλάδα.

37
0
()

Καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κοροναϊού κατακλύζει σιγά σιγά τα νησιά και την ενδοχώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, ετοιμάζοντας νέο γύρο πολιορκίας στα δημόσια συστήματα Υγείας, οι αντιδράσεις σε διάφορες χώρες από την λήψη έκτακτων μέτρων που αφορούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, αρχίζουν να φουντώνουν.

Αρκετές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, που βλέπουν την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα να σημειώνει αλματώδη εξάπλωση, με χιλιάδες μολύνσεις καθημερινά, προχώρησαν ήδη σε περιοριστικά μέτρα.

Τα οποία δεν εξαντλούνται στην επιβολή ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση, εν μέσω θέρους, αλλά και σε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, όπως συνέβη σε 30 πόλεις στην επαρχία της Βαλένθιας.

Και ενώ τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες προκρίνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων σε ειδικές υπηρεσίες του Δημοσίου, σε υγειονομικούς και σε οίκους ευγηρίας, ως επιτακτικό μέτρο για να ανακοπεί η δυναμική της διαφαινόμενης πλημμυρίδας, ένα νέο κύμα ανησυχίας διατρέχει εκατομμύρια γονείς στη γηραιά ήπειρο και αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών.

Εδώ και αρκετές μέρες στην Ελλάδα, η Επιτροπή των Ειδικών υιοθέτησε τα αποτελέσματα διεθνών επιστημονικών ερευνών και ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 15 -17 ετών και άνω, από την Πέμπτη κιόλας με την συναίνεση των γονιών τους. Η αιτία είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» τις νεαρές ηλικίες οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα.

Η προοπτική αυτή όμως, εν όψει και του ανοίγματος των σχολείων σε λιγότερο από δύο μήνες, γεμίζει τους γονείς με ανησυχία, την οποία διατρανώνουν με κάθε μέσο και προς πάσα κατεύθυνση, αφού πολλοί εξ αυτών – αν και εμβολιασμένοι – αδυνατούν να πειστούν ότι το παιδί τους δεν κινδυνεύει περισσότερο από κάποιον ενήλικο κάνοντας το εμβόλιο.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης παρατηρεί ότι ήδη στις κατασκηνώσεις υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να αναθεωρηθούν τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σε αυτές, ενώ από τις αρχές Ιουλίου, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 3.000 κρούσματα ανήλικων παιδιών με κορονοϊό.

Οι περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που έχουν αναφερθεί εγείρουν φόβους και αμφιβολίες, τους οποίους η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολόγιας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου, με συνέντευξή της που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», επιχειρεί να διασκεδάσει παραθέτοντας πληθώρα επιστημονικών δεδομένων.

Η καθηγήτρια λέει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για τους εφήβους και μάλιστα πριν από λίγες εβδομάδες ο FDA αρχικά και ο ΕΜΑ στη συνέχεια έδωσαν έγκριση για εμβολιασμό εφήβων 12-17 ετών βασιζόμενοι σε μια κλινική μελέτη (Frenck RW et al. NEJM 2021) που περιέλαβε περίπου 2.500 εφήβους.

Τότε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) επιφυλάχθηκε να εισηγηθεί την έναρξη εμβολιασμού των εφήβων στη χώρα μας προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα από την εφαρμογή εμβολιασμών στην κλινική πράξη.

Σήμερα, όπως λέει η κ. Παπαευαγγέλου, 6 εκατομμύρια έφηβοι έχουν εμβολιαστεί μόνο στις ΗΠΑ, ενώ εμβολιασμό εφήβων έχουν ξεκινήσει και πολλές άλλες χώρες, όπως είναι ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Γερμανία. Καθίσταται σαφές ότι η ΕΕE, ανταποκρινόμενη στις νέες προκλήσεις της πανδημίας, εισηγείται πάντα με κύριο γνώμονα την ασφάλεια του πληθυσμού ανασκοπώντας με προσοχή τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τη τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση.

Στις 23 Ιουνίου η Επιτροπή Εμβολιασμών των ΗΠΑ (ACIP) ανασκόπησε όλα τα δεδομένα ασφάλειας της χορήγησης του εμβολίου Pfizer σε εφήβους 12-15 ετών (σύνολο 6 εκατ. δόσεις) και τα συνέκρινε με τα δεδομένα από τις ανεπιθύμητες ενέργειες νεαρών ενηλίκων 16-25 ετών (σύνολο 21,6 εκατ. δόσεις).

Τόσο οι τοπικές (οίδημα, πόνος στο σημείο της ένεσης) όσο και οι συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες (κεφαλαλγία, ναυτία, έμετοι, ζάλη) ήταν παρόμοιες στις δυο ηλικιακές ομάδες.

Αναφορικά με τις περιπτώσεις μυο-περικαρδίτιδας που έχουν αναφερθεί έπειτα από εμβολιασμό με το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού, αναφέρουν ότι αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή (υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 18 περιστατικά/1 εκατομμύριο εμβολιασθέντες) που έχει ήπιο και αυτοπεριοριζόμενο χαρακτήρα. Εμφανίζεται κυρίως σε άρρενες ηλικίας 16-24 ετών συνήθως 4-7 ημέρες μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου.

Οι πληροφορίες που ανακοινώνονται και ο όγκος των επιστημονικών δεδομένων είναι πλούσια σε όγκο αλλά ο χρόνος αφομοίωσής τους, συγκριτικά ελάχιστος. Το πρώτο εσπευσμένο κύμα μέτρων που εξειδίκευσαν την Τρίτη τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, αναμένεται να έχει κλιμάκωση σε δεύτερο χρόνο ανάλογα με τα δεδομένα. Ο κλοιός της πίεσης σφίγγει προς τους ανεμβολίαστους για πρώτη φορά και με αυστηρές κυρώσεις και υψηλά πρόστιμα ενώ η βεντάλια μέτρων παραμένει στο κυβερνητικό συρτάρι με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει σε επιπλέον τομείς.

Σε ό,τι αφορά τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, καθίσταται σαφές ότι πέρα από τις αποφάσεις για το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, βοηθητικό) αρχικά σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων και έπειτα στις υγειονομικές μονάδες, όλα είναι ανοιχτά σε δεύτερο στάδιο, μεταξύ άλλων, για απασχολούμενους σε σώματα ασφαλείας, μέσα μεταφοράς, στην εκπαίδευση και θέσεις του Δημοσίου που απαιτούν απευθείας επαφή με το κοινό.

Για τους εφήβους όμως ηλικίας από 15 έως 17 ετών, οι επιστήμονες στη χώρα μας είναι βέβαιοι πως από τον εμβολιασμό μόνο οφέλη έχουν να αποκομίσουν.  «Αν και γνωρίζουμε ότι τα παιδιά νοσούν λιγότερο συχνά από ό,τι οι ενήλικοι και ότι στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν ήπια νόσο, πρόσφατη δημοσίευση από τις ΗΠΑ έδειξε ότι οι έφηβοι 12-17 ετών έχουν 2,5-3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν λόγω κοροναϊού σε σύγκριση με την απλή γρίπη», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Τρεις στους 10 εφήβους χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Μάλιστα τα δεδομένα αυτά αφορούν τους πρώτους μήνες του 2021, οπότε ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα στις ΗΠΑ, δηλαδή τα σχολεία ήταν συχνά κλειστά και όλοι τηρούσαν τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα, αποστάσεις και υγιεινή χεριών). Αυτό σημαίνει ότι η νοσηρότητα των εφήβων από κοροναϊό είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με την εποχική γρίπη.

Επίσης λάβαμε υπόψη τον ρόλο των εφήβων στη μεταδοτικότητα του ιού και στη διασπορά στην κοινότητα. Ξέρουμε ότι οι έφηβοι μεταδίδουν πολύ περισσότερο από ό,τι τα μικρότερα παιδιά, αλλά και ότι εμφανίζουν σημαντικά μεγαλύτερη κινητικότητα και περισσότερες κοινωνικές επαφές. Τέλος, συνυπολογίσαμε τη σημασία που έχει για αυτές τις ηλικίες η απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία κατά την επόμενη σχολική χρονιά».

Αναφορικά με το αν ο εμβολιασμός αντενδείκνυται σε εφήβους με προβλήματα υγείας –  π.χ. αλλεργίες, η καθηγήτρια επισήμανε ότι για τους εφήβους ισχύει ακριβώς ό,τι ισχύει και για τους ενηλίκους. Αντένδειξη έχουν μόνο τα άτομα με γνωστή αλλεργία στην πολυεθυλενογλυκόλη (PEG) ή το πολυσορβικό. Το PEG είναι συστατικό διάφορων καλλυντικών και ηπακτικών που χορηγούνται πριν από τις ενδοσκοπήσεις πεπτικού. Προηγούμενο ιστορικό αλλεργίας σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, τρόφιμα ή φάρμακα δεν έχει συνδεθεί με αναφυλαξία ύστερα από εμβολιασμό έναντι COVID-19. Εφηβοι με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα για την ατομική τους προστασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η ΟΛΜΕ απαντά στα ερωτήματα εκπαιδευτικών για την απεργία-αποχή για την αξιολόγηση

Στην Ευρώπη

Η Γερμανία κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Γαλλία, όπως και την Ιταλία, η οποία είχε προηγηθεί -δεν καθιστά υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, εξετάζει όμως το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικά τα (μη δωρεάν) τεστ για τους μη εμβολιασμένους. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ, «δεν πρόκειται να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός» στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ούτε καν για ορισμένες κατηγορίες πολιτών και εργαζομένων, όπως είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στη Γαλλία και στη Γερμανία, ακόμη όμως και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για την επερχόμενη Ημέρα της Ελευθερίας, όπως έχει χαρακτηριστεί η ερχόμενη Δευτέρα, 19 Ιουλίου, οπότε και αίρονται όλοι οι περιορισμοί στη Βρετανία, όπως έχει ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον. Πολύ περισσότερο καθώς την ίδια στιγμή στο Ισραήλ – που, ως γνωστόν, είναι από τις ελάχιστες χώρες που βρίσκονται πιο μπροστά στο ζήτημα των εμβολιασμών – υιοθετείται μια νέα «ευέλικτη» στρατηγική, που περιλαμβάνει επιλεκτικούς περιορισμούς, στο φόντο της έξαρσης των νέων κρουσμάτων εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης τύπου Δέλτα.

Εφικτός ο εμβολιασμός 70% του πληθυσμού έως τέλος Αυγούστου

«Χρειάζεται -κατά τη γνωστή φράση- και καρότο και μαστίγιο, δηλαδή επιχειρήματα για όσους διαθέτουν λογική και κρίση, επιβράβευση σε όσους μπορεί να διστάζουν για απόλυτα κατανοητούς λόγους αλλά και αυστηρότητα για εκείνους που λειτουργούν αντικοινωνικά στο δημόσιο χώρο»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, σε ομιλία του με θέμα, «Πώς μπορεί να βελτιωθεί η εμβολιαστική κάλυψη απέναντι στην πανδημία;» και σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο Τεχνολογιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) και το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-Hecon). Παράλληλα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού.

Ξεκινώντας από αυτά, έχουν κάνει μια δόση ή έχουν κλείσει το πρώτο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ανά ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού:

* 18-29 ετών: περισσότεροι από 1 στους 3 (35%) – 490 χιλ. από 1,401 εκατ. πολίτες

* 30-44 ετών: περισσότεροι από 1 στους 2 (51%) – 1,086 εκατ. από 2,133 εκατ. πολίτες

* 45-59 ετών: περισσότεροι από 2 στους 3 (66,4%) – 1,537 εκατ. από 2,316 εκατ. πολίτες

* 60 ετών και άνω: περισσότεροι από 3 στους 4 (76,2%) – 2,34 εκατ. από 3,069 εκατ. πολίτες.

Συνολικά, «5,3 εκατ. πολίτες, δηλαδή το 60% του ενήλικου πληθυσμού, συμμετέχουν έως τώρα στην εθνική εμβολιαστική εκστρατεία και 4,4 εκ. έχουν εμβολιαστεί πλήρως».

Ενώ από τις 28 Ιουνίου (ημέρα ανακοίνωσης του freedom pass) έχουν κλειστεί σε δύο εβδομάδες 433.175 νέα πρώτα ραντεβού εμβολιασμού. Μόνο χθες, 13 Ιουλίου κλείστηκαν 40.183 νέα πρώτα ραντεβού. Σύμφωνα με τον Α. Σκέρτσο, η ομάδα που οδηγεί σήμερα τα νέα ραντεβού είναι οι ηλικίες 18-29 ετών με μερίδιο συμμετοχής στα ημερήσια νέα ραντεβού της τάξης του 34%. Τούτων δοθέντων, «οι στόχοι που τέθηκαν εξαρχής, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αρχικά περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, επιτεύχθηκαν», σημείωσε εξάλλου εξειδικεύοντας στη συνέχεια:

«Είχαμε πει ότι έως το τέλος Ιουνίου τουλάχιστον το 50% των δικαιούχων εμβολιασμού θα έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση. Και, πράγματι, στις 30 Ιουνίου, το 56% των ενηλίκων πολιτών είχε κάνει την πρώτη δόση, ενώ εξ αυτών το 44% ήταν πλήρως εμβολιασμένο.

Είχαμε πει ότι σε πλήρη ανάπτυξη τα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να πραγματοποιούν έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Και πράγματι ο στόχος αυτός υπερκαλύφθηκε κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο, με τους ημερήσιους εμβολιασμούς να υπερβαίνουν τις 100.000.

Είχαμε πει ότι έως το τέλος του καλοκαιριού είναι εφικτό να πετύχουμε την επιδιωκόμενη ανοσία του πληθυσμού σε ποσοστό 70-75%. Και αυτό είναι πράγματι εφικτό».

Με αυτά τα δεδομένα, «η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συγκεκριμένα στο 42% έναντι του 40% στην Ε.Ε., ως προς το μερίδιο του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% αν υπολογιστεί επί των πραγματικών δικαιούχων, δηλαδή των ενηλίκων. ‘Αρα, ναι, τα έχουμε πάει καλά και ως προς τους ποσοτικούς στόχους που έχουμε θέσει αλλά και ως προς τους επιχειρησιακούς στόχους, οργανώνοντας μια άρτια εκστρατεία εμβολιασμού», σημείωσε με έμφαση.

Υπόθεση πειθούς ή υποχρεωτικότητας;

Στο ερώτημα αν το εμβόλιο είναι υπόθεση πειθούς ή υποχρεωτικότητας, ο Α. Σκέρτσος αναγνώρισε κατ’ αρχήν ότι «ο εμβολιασμός αποτελεί μια υγειονομική πράξη στο σώμα του κάθε πολίτη και αποτελεί φυσικά μια προσωπική επιλογή». Σχετίζεται, όμως, και «με την κοινωνική συνείδηση, την ωριμότητα και υπευθυνότητα που διαθέτει κάθε πολίτης». Σε κάθε περίπτωση, «ο εμβολιασμός σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία είναι πρωτίστως, αλλά όχι μόνο, μια υπόθεση πειθούς. Και εκεί έχουμε στηρίξει την εμβολιαστική μας εκστρατεία», υπογράμμισε επίσης.

Στο σημείο αυτό όμως, επικαλέστηκε τα ποσοστά εμβολιασμού σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού: «παρά τη συστηματική ενημέρωση στις δομές υγείας το 77% των εργαζομένων έχει εμβολιαστεί, όμως ένα 23% παραμένει ανεμβολίαστοι. Το ποσοστό των μη εμβολιασμένων εργαζομένων είναι υψηλότερο στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Προφανώς αυτό είναι ανεπίτρεπτο και το κράτος δεν μπορεί να περιμένει πότε θα πειστούν λειτουργοί δημόσιας υγείας από τα χέρια των οποίων κρέμεται η ζωή πολιτών να αποφασίσουν πότε θα εμβολιαστούν», ξεκαθάρισε.

Κατάσταση που γίνεται πιο πιεστική λόγω των μεταλλάξεων, συμπλήρωσε, ενώ για τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας παρέπεμψε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και στις διατυπωθείσες θέσεις των κ. Βενιζέλου, Αλιβιζάτου και Μανιτάκη.

«Δεν υπάρχει κανένα ατομικό δικαίωμα που να επιτρέπει σε κάποιον να σκορπίζει το θάνατο», διεμήνυσε επίσης και επιχειρηματολόγησε ως εξής: «Ατομικό δικαίωμα είναι ότι είμαι κρεατοφάγος ή χορτοφάγος, ατομικό δικαίωμα είναι η σεξουαλική μου ταυτότητα, και πολλά άλλα που είναι και πρέπει να γίνονται σεβαστά σε μια δημοκρατία. Σε ένα κράτος δικαίου όμως δεν μπορεί να γίνεται σεβαστό το “ατομικό δικαίωμα” στο να συγχρωτίζεσαι με άλλους χωρίς να λαμβάνεις τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας ή να μην συμμορφώνεσαι με τους κανόνες δημόσιας υγείας που θέτει η Πολιτεία. Στο σπίτι σου μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, όχι όμως και στο δημόσιο χώρο. Διότι αυτό συνιστά μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά και εδώ και πολλά χρόνια -αν δεν κάνω λάθος- ο άνθρωπος έχει επιλέξει να ζει σε κοινωνία, όχι σε ζούγκλα». Εξάλλου, συμπλήρωσε, όταν ένα ατομικό δικαίωμα στρέφεται κατά των δημοσίων αγαθών, τότε και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει την υγεία των πολλών.

Υλικά κίνητρα

Στο κεντρικό ερώτημα, λοιπόν, αν ο εμβολιασμός είναι υπόθεση πειθούς, ενθάρρυνσης ή υποχρεωτικότητας, η απάντηση, για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, είναι πως «σε συνθήκες πανδημίας είναι και τα τρία. Χρειάζεται -κατά τη γνωστή φράση- και καρότο και μαστίγιο, δηλαδή επιχειρήματα για όσους διαθέτουν λογική και κρίση, επιβράβευση σε όσους μπορεί να διστάζουν για απόλυτα κατανοητούς λόγους αλλά και αυστηρότητα για εκείνους που λειτουργούν αντικοινωνικά στο δημόσιο χώρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  25χρονος δημοσιοποίησε βίντεο ανήλικης σε πορνογραφικό site για να την εκδικηθεί

Στη συνέχεια, επικαλούμενος το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες τις κρατήσεις για ραντεβού για εμβόλια τις οδηγούν οι νέοι 18-30 ετών, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι «αυτό είναι μια απάντηση των ίδιων των νέων κυρίως προς την αντιπολίτευση που έσπευσε να επικρίνει τα μέτρα ενθάρρυνσης εμβολιασμού τους, όπως το freedom pass, σαν μέτρα εξαγοράς ή εκμαυλισμού τους».

Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε εξάλλου τον επικεφαλής της επιτροπής βιοηθικής της κυβέρνησης Ομπάμα, Εζέκιελ Ιμάνιουελ, και βασικό εισηγητή του Obamacare, που έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ και των υλικών κινήτρων στον εμβολιασμό ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την ενθάρρυνση μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού.

Ταυτοχρόνως, ο υφυπουργός απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν είναι διχαστικά τα τελευταία μέτρα, άλλωστε, πρόσθεσε «η Ελλάδα δεν πρωτοτυπεί. Την ίδια πολιτική με τα μέτρα δημόσιας υγείας στους χώρους ψυχαγωγίας εφαρμόζουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία και άλλες χώρες, σε αυτή τη νέα φάση της πανδημίας όπου το οριζόντιο κλείσιμο της οικονομίας δεν αποτελεί πλέον επιλογή λόγω του εμβολιασμού της πλειονότητας των ενηλίκων πολιτών».

Ως εκ τούτου, οι χώροι διασκέδασης «ή θα λειτουργούν με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα ή δεν θα λειτουργούν καθόλου», επεσήμανε θυμίζοντας και το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος.

«Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την COVID-19. Η ελευθερία μου και τα δικαιώματά μου σταματάνε στην ελευθερία και τα δικαιώματα του άλλου».

Με ανεξέλεγκτη ταχύτητα κινείται πλέον η πανδημία στη χώρα μας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει αδιάκοπα όλο και περισσότερους -ανεμβολίαστους κυρίως- πολίτες και επιτείνει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, διαμορφώνοντας το τοπίο για τη ζοφερή πραγματικότητα του τέταρτου κύματος.

Όσα είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν η πολυαναμενόμενη ύφεση είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά και τα ραντεβού για εμβολιασμό μειώνονταν εν ριπή οφθαλμού, κοντεύουν να διαλυθούν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα μέσα σε μερικές μόλις ημέρες, όπως υποδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία από τις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Μπορεί τα 2.938 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα να μην προκαλούν έκπληξη μετά τα 3.109 χθεσινά (αν και από μικρότερο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων -72.568 σήμερα έναντι 85.296 χθες), τη διαφορά, όμως, κάνουν δύο στοιχεία που δημοσιεύονται σε εβδομαδιαία βάση: ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) και το ποσοστό θετικότητας.

Μεταδοτικότητα και θετικότητα δείχνουν τις «γκρίζες μέρες» που έρχονται

Το πρωτόγνωρο -τουλάχιστον για το 2021- Rt που σήμερα φτάνει στο υψηλότατο 1,38 καταδεικνύει με τον πιο σκληρό τρόπο τις «γκρίζες μέρες» που αναμένονται εν μέσω θέρους λόγω της έκτασης που τείνει να λάβει η πανδημία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου η χώρα, φτάνει να πούμε ότι αυτή τη στιγμή το εύρος του Rt κυμαίνεται από 1,04 έως 1,76, πράγμα που σημαίνει ότι στις περιοχές με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, κάθε 100 άνθρωποι μπορούν να μολύνουν άλλους 176. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Μαρτίου (17/3), όταν το τρίτο κύμα της πανδημίας βρισκόταν στην κορύφωσή του, το Rt ανερχόταν μόλις στο 1,10 με το εύρος να περιορίζεται από 0,40 έως 1,63.

Την ίδια στιγμή, τιμές-ρεκόρ καταγράφει και το ποσοστό θετικότητας που σήμερα βρίσκεται στο 3,15%, με περιοχές όπως η Μύκονος και το Ρέθυμνο να ξεπερνούν, μάλιστα, το μέσο όρο της επικράτειας, με 3,31% και 3,,69% αντίστοιχα. Κοντά στον μέσο όρο κυμαίνεται το ποσοστό στα Γρεβενά (3,12%) όπου η επιδημία δείχνει να αναζωπυρώνεται με 15,74 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά, πάντως, πάνω από τη μονάδα βρίσκονται αρκετές ακόμα περιοχές, όπως η Καρδίτσα (1,70%), ο Νότιος Τομέας της Αττικής (1,39%), τα Ιωάννινα (1,38%), η Πάρος και η Σαντορίνη (1,27%), η Ηλεία (1,17%), η Ανατολική Αττική (1,12%), η Μαγνησία (1,06%), το Ηράκλειο (1,05%) και ο Πειραιάς (1%).

Κατά 60% αυξήθηκαν οι εισαγωγές μέσα σε μία εβδομάδα

Μπορεί η νέα έξαρση της πανδημίας να μην έχει αποτυπωθεί ακόμα στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες», τα συγκεντρωτικά στοιχεία της εβδομάδας, όμως, δίνουν το στίγμα της -δικαιολογημένης- ανησυχίας των ειδικών για τις επόμενες εβδομάδες. Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα με χθες φτάνοντας τις 100, ωστόσο το σύνολο των νέων νοσηλειών αυτής της εβδομάδας είναι ενδεικτικό της νέας πίεσης που αναμένεται να ασκηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), όσο κρούσματα και μετάλλαξη Δέλτα επελαύνουν στη χώρα.

Οι 275 εισαγωγές νέων ασθενών που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου εκτοξεύθηκαν το επταήμερο 5-11 Ιουλίου σε 452, σημειώνοντας αύξηση που αγγίζει σχεδόν το 61%. Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέβηκαν σε 135 από 133 χθες, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν και επτά νέοι θάνατοι από COVID-19.

Ολόκληρη την Ελλάδα «χτυπά» ο κορωνοϊός – Η κατάσταση στα νησιά

Με τον κορωνοϊό να δίνει πλέον βροντερό «παρών» σε 67 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, το νήμα της διασποράς κόβει πάλι πρώτη και με διαφορά η Αττική που συγκεντρώνει σήμερα 1.423 νέες λοιμώξεις. Από αυτές οι 330 εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, 251 στα νότια προάστια, 237 στα βόρεια και 221 στις δυτικές περιοχές της Περιφέρειας, με τον ανατολικό τομέα και τον Πειραιά να σημειώνουν λιγότερα από 200 κρούσματα έκαστος και τα νησιά 13. Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική ΠΕ της ηπειρωτικής Ελλάδας (πέραν της Αττικής) όπου σήμερα καταγράφεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων (179), ενώ σε διψήφια αλλά υψηλά επίπεδα κινούνται, επίσης, η Αχαΐα (89), η Λάρισα (70), η Κορινθία (58) και τα Ιωάννινα (50).

Αρκετά επίφοβη μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα της επιδημίας στα νησιά και την Κρήτη, με την τελευταία να συγκεντρώνει 323 νέες διαγνώσεις, εκ των οποίων οι 127 στο Ηράκλειο, οι 110 στο Ρέθυμνο, 54 στα Χανιά και 32 στο Λασίθι. Σε 19, ακόμα, νησιά της πατρίδας μας η κατάσταση κρέμεται από μια κλωστή λόγω των κρουσμάτων που εντοπίζονται αδιάλειπτα τις τελευταίες ημέρες, με τον συναγερμό να έχει σημάνει ήδη για Μύκονο (47), Κέρκυρα και Ρόδο (25), Κω (19), Σαντορίνη (17) και Λέσβο (14).

Σε μονοψήφιους αριθμούς διαγνώσεων κινούνται προς το παρόν Πάρος (8), Ζάκυνθος (6), Χίος, (5), Μήλος και Σποράδες (4), Κάλυμνος (3), Νάξος και Ικαρία (2), καθώς και Άνδρος, Λήμνος, Λευκάδα, Σύρος και Τήνος (1).

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ