Αναμένουμε κλιμάκωση προκλήσεων της Τουρκίας νότια της Κρήτης μετά τη νέα συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

13
0
(0)

Τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, συνάντησε ο Νίκος Δένδιας. Στην ατζέντα της συνάντησης μπήκε και το θέμα της Λιβύης. Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Αλεξία Τασούλη, πρόκειται για μία συμφωνία περαιτέρω ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες συζητήθηκε το διπλωματικό επεισόδιο, η προβοκάτσια που επιχείρησε να στήσει η ΥΠΕΞ της Λιβύης, κυρία Μαγκούς, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Σούκρι για την υποδοχή που είχε εκεί και σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, πίσω από τις κλειστές πόρτες επιβεβαιώθηκε η κοινή γραμμή Ελλάδας – Αιγύπτου, που είναι ότι αυτή η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορεί να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Δένδιας και Σούκρι συμφώνησαν να εργαστούν με την εκλεγμένη κυβέρνηση όταν αυτή προκύψει στην Τρίπολη.

Η Αθήνα περιμένει κλιμάκωση από μέρους της Τουρκίας, επί του πεδίου, νότια της Κρήτης, γι’ αυτό και ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Σούκρι για την τουρκική προκλητικότητα – συγκεκριμένα, σημείωσε ότι δεν άλλαξε τίποτα από πλευράς της Άγκυρας, και υπάρχει συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, σε μία θαλάσσια περιοχή η οποία βρίσκεται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου και εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να κάνει έρευνες εκεί, διότι δεν θέλει να συγκρουστεί με την Αίγυπτο με την οποία προσπαθεί, τις τελευταίες εβδομάδες, να σπάσει τον πάγο. Για την υπόλοιπη περιοχή έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια.

Δε θέλει να αφήσει την Αίγυπτο στην Ελλάδα ο Ερντογάν

Από την Κωνσταντινούπολη, η Μαρία Ζαχαράκη σημείωσε ότι η προσέγγιση με την Αίγυπτο έχει εξελιχθεί σε «καυτή πατάτα» για την  Τουρκία. Πολλές αντιδράσεις, πολύ μεγάλη συζήτηση – η οποία, μάλιστα, σήμερα διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο με την παρουσία Δένδια στο Κάιρο. Διαβάζοντας, όμως, με τον δικό της τρόπο τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, δηλαδή ότι αποτελεί απόρροια της χειραψίας Ερντογάν – Σίσι, ότι η Ελλάδα έτρεξε, λένε, να προσεταιριστεί πάλι την Αίγυπτο και όχι ότι ήταν μία προγραμματισμένη συμφωνία.

Όλη η σημερινή πολιτική ανάλυση στην Τουρκία θεωρεί ότι η χειραψία μεταξύ Ερντογάν και Σίσι δεν ήταν παρά μόνο μία φωτογραφία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα για να σταλεί μήνυμα στην Ελλάδα και μόνο, για να πει ο Ερντογάν «στοπ» στην Αθήνα, στις ισχυρές συμμαχίες που έχει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως μήνυμα έστειλε και η φωτογραφία που ανέβασε πριν από λίγο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Μαρόκο, να χαμογελούν με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάζλα Μανγκούς, λίγες ημέρες μετά το περιστατικό με το Νίκο Δένδια, δείχνοντας, με αυτό τον τρόπο, πόσο αγαστές είναι πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών.

Η Άγκυρα έχει στρέψει το βλέμμα της οριστικά στην Ανατολική Μεσόγειο, γι’ αυτό πήγε κι ο Τσαβούσογλου σήμερα στο Μαρόκο για ενίσχυση δεσμών με όλες τις χώρες της περιοχής. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε ακόμα και με τον ομόλογό του, τού Λιβάνου, που έκανε τη συμφωνία ΑΟΖ με το Ισραήλ.

Τη στροφή αυτή μαρτυρά επίσης και το ετήσιο δελτίο του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα και, στο οποίο πλέον, ως πιο κρίσιμα θέματα εδώ και 3 χρόνια, αναδεικνύονται η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος κι η Ελλάδα, κι όχι -όπως κατά το παρελθόν- η Συρία και το Ιράκ. Βέβαια αυτό που τονίζεται ιδιαιτέρως σε όλους τους τόνους της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, είναι ότι, στην περιοχή, για όλα φταίει η Ελλάδα. Για την αύξηση της έντασης, για τις συμμαχίες που κάνει κι εξοργίζει την Τουρκία, τους μετανάστες που πνίγονται, για την κατάσταση στο Αιγαίο κλπ. Αυτά είπε, με λίγα λόγια, σήμερα κι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στον απολογισμό που έκανε στη βουλή ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Η γελοιογραφία με την κωλοτούμπα του Ερντογάν

Στα τουρκικά μέσα κυκλοφόρησε, ακόμα, σήμερα και μία γελοιογραφία με την κωλοτούμπα Ερντογάν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι. Η κωλοτούμπα / κυβίστηση, στα τουρκικά λέγεται U, για αυτό δείχνει τον Ερντογάν να έχει γίνει ένα U. Η λεζάντα λέει: «Ο Ταγίπ Ερντογάν που έλεγε “δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με πραξικοπηματίες για να τους νομιμοποιήσω”, έσφιξε στο Κατάρ το χέρι του Σίσι που είχε στοχοποιήσει».

Γελοιογραφία Ερντογάν κωλοτούμπα
Γελοιογραφία Ερντογάν κωλοτούμπα

Με το μνημόνιο κατανόησης στους τομείς της αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης, η Ελλάδα και η Αίγυπτος στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι πράξεις μας βασίζονται στους διεθνείς κανόνες. Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν προσπαθούμε να καταπατήσουμε την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, σε αντίθεση με άλλους στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.

Εξαίροντας τη σημασία της συμφωνίας στους τομείς αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης, που υπογράφηκε νωρίτερα στο υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και είναι σε πλήρη συμφωνία με τις διατάξεις του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Μάλιστα, προσδιόρισε ότι στόχος της Ελλάδας και της Αιγύπτου με αυτή τη συμφωνία, είναι να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα συμβάλει στη διάσωση πολύτιμων ανθρώπινων ζωών.

Εξίσου, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε, πως η η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμβάλλουν, μέσω των υποδειγματικών διμερών δεσμών τους, στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και λειτουργούν ως συνδετική γέφυρα μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών της Ευρώπης και της Αφρικής. Επισήμανε ακόμα, πως η συμφωνία αυτή αφορά πρωτίστως τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την από κοινού συνεργασία, για το πώς θα επιτευχθεί αυτό – και πως καταδεικνύει ότι, μέσα στο πνεύμα της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης, μπορούν να υπογραφούν πολλές συμφωνίες και να δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες. «Είναι σαφές ότι οι χώρες που συνεργάζονται από κοινού και έχουν την ίδια ανάγνωση της κατάστασης, μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερη κατανόηση του τι πρέπει να γίνει για την προστασία της ζωής των πολιτών, αλλά και της ζωής των άλλων ανθρώπων, που είτε πετούν πάνω από τη Μεσόγειο, είτε πλέουν στη Μεσόγειο» εξήγησε.

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως και την πολύ εύθραυστη κατάσταση στη Λιβύη, με τον Ν. Δένδια να ενημερώνει τον Σ. Σούκρι για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη. «Και συμφωνήσαμε και οι δύο, ότι προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με μια εκλεγμένη και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης» τόνισε ο Ν. Δένδιας.

Επιπροσθέτως, ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τη συνέχιση των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών. «Δυστυχώς, δεν υπήρξαν θετικές εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο από την τελευταία μας συνάντηση» διαπίστωσε ο Ν. Δένδιας.

Στην αρχή των δηλώσεων του, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού ανέφερε πως έχει περάσει μόλις ένας μήνας από την τελευταία του επίσκεψη στο Κάιρο, σημείωσε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι η συχνότητα των συναντήσεών τους, αλλά η στρατηγική συνεργασία που έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν μεταξύ των δύο χωρών, «η οποία αναδεικνύεται, τόσο κατά τις συζητήσεις τους, αλλά κυρίως μέσω της υπογραφής δύο πολύ σημαντικών συμφωνιών».

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στη «σημαντική συμφωνία» των δύο χωρών, όπως τη χαρακτήρισε, για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα, η οποία υπογράφτηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ιχάμπ Νασρ, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. «Η συμφωνία αυτή είναι καίριας σημασίας για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, τον αγροτικό» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως προωθεί τη νόμιμη μετανάστευση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Δένδιας εξέφρασε της βαθιά εκτίμηση της χώρας μας για τις συνεχείς προσπάθειες της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Η συμβολή της Αιγύπτου θα πρέπει να αναγνωριστεί, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, προέταξε.

Απευθυνόμενος στον Αιγύπτιο ομόλογό του, υπογράμμισε πως δύο σημερινές συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου «έρχονται να προστεθούν σε μια άλλη σημαντική συμφωνία που υπογράψαμε μαζί πριν από δύο χρόνια, στο ίδιο κτίριο, για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας». Η συμφωνία αυτή, συνέχισε, αποτελεί πρότυπο για το πώς πρέπει να συνεργάζονται οι χώρες που επιθυμούν να συνυπάρχουν σε ένα αμοιβαία επωφελές περιβάλλον, σεβόμενες τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, ανέδειξε τη σημασία του διασυνδετηρίου αγωγού Ευρώπης – Αφρικής, ο οποίος θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από την Αφρική στην Ευρώπη. «Προσβλέπουμε στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» διαμήνυσε ο Ν. Δένδιας.

Τέλος, δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Αίγυπτο για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Κλίμα COP27, της οποίας προήδρευσε επί 20 ημέρες. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Ταμείο «Απώλειες και Ζημιές» για τις ευάλωτες χώρες. Αποτελεί σημαντική πρόοδο, και είναι κάτι που η Αίγυπτος και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου θα αφήσουν ως κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ