Αναβλήθηκε το μήνυμα του Πρωθυπουργού λόγω του σεισμού. Κινδυνολογεί ο Τσίπρας. Ανησυχητική η δυναμική των κρουσμάτων

99
0
()

Αναβλήθηκε το μήνυμα του Πρωθυπουργού λόγω του σεισμού.

Κινδυνολογεί ο Τσίπρας.

Ανησυχητική η δυναμική των κρουσμάτων

Αναβλήθηκε το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, στις 3 μ.μ. ενώ θα υπάρξει ενημέρωση για τη νέα ώρα μετάδοσης.

Στις 6 μ.μ., στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επρόκειτο να παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς να εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, και ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης να αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και να αποτραπεί ένα γενικό lockdown, είναι η μείωση του ωραρίου της εστίασης στις «πορτοκαλί» περιοχές έως τις 9 ή τις 10 το βράδυ και η απαγόρευση κυκλοφορίας μία ώρα μετά.

Άλλη λύση που έχει τεθεί στο τραπέζι, είναι να παραμείνει ανοικτή η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αρκετοί ειδικοί θεωρούν και αυτό το μέτρο «ημίμετρο», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο συνολικού «λουκέτου» στον κλάδο για τις επόμενες 15 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εστίαση αποτελεί για τους ειδικούς και τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα τη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης.

Επιπλέον, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού και για τις «πορτοκαλί» περιοχές, τουλάχιστον για τις βραδινές ώρες, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση της τηλεργασίας στο 50% και της καθολικής τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια, αλλά και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές.

Στα υπό εξέταση σενάρια είναι και η κατάργηση της «κίτρινης υγειονομικής ζώνης», αλλά και η αναστολή των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά του sms, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο, εφόσον προηγηθεί κάποιας μορφής lockdown.

Στο «κόκκινο» από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, Παρασκευή, 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας αλλάζουν επίπεδο συναγερμού. Συγκεκριμένα, οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης περνούν στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).

Ακόμη, στο «πορτοκαλί», δηλαδή επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες: Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής, ενώ στο «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης) περνούν οι περιφερειακές ενότητες, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Αναβλήθηκε το μήνυμα του Πρωθυπουργού λόγω του σεισμού.

Κινδυνολογεί ο Τσίπρας.

Ανησυχητική η δυναμική των κρουσμάτων

Κινδυνολογεί και σπέρνει πανικό ο Τσίπρας

Για «εγκληματική αδράνεια» σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για προτάσεις ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπως η επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και η μαζική συνταγογράφηση τεστ.

«Οι μέρες που έρχονται θα είναι δραματικές» εκτιμά μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τα νοσοκομεία μας ήδη ασφυκτιούν από το βάρος. Οι αυξημένες ανάγκες για ΜΕΘ ήδη καλύπτονται με δυσκολία. Ενώ τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται, έχει τις τελευταίες μέρες τριπλασιαστεί. Η ευθύνη για την εγκληματική αδράνεια των τελευταίων μηνών ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη και στη κυβέρνησή του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  182 παράνομοι μετανάστες στην Καλαμάτα πολλοί θετικοί στον κοροναϊό μετά από rapid tests

Αναλυτικά:

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν αναμενόμενο. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο, ήταν ότι θα μας έβρισκε σε αυτή τη κατάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα ετοιμάζεται με μεγάλη καθυστέρηση να ανακοινώσει σχέδιο ενός μηνός. Φοβάμαι ότι πριν περάσουν λίγες μέρες θα χρειαστεί να το αναθεωρήσει.

Και αυτό όπως και άλλα αποσπασματικά μέτρα που διαρκώς ανακοινώνει και αναθεωρεί. Και αυτό γιατί άφησε τους οκτώ προηγούμενους μήνες να περάσουν χωρίς να χτίσει καμία άμυνα απέναντι στη πανδημία.

– Άφησε το ΕΣΥ ανοχύρωτο.
– Δεν έκανε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου γιατρού ή νοσηλευτή.
– Άφησε τους πολίτες μόνους απέναντι στην ατομική τους ευθύνη.
– Μόνους απέναντι στο συνωστισμό στα λεωφορεία και στο Μετρό.
– Μόνους απέναντι στα διαγνωστικά τεστ που δεν συνταγογραφούνται.
– Μόνους στα μέσα προστασίας και στις μάσκες που έγιναν ανέκδοτο για τα παιδιά μας στα σχολεία, που άνοιξαν φέτος με περισσότερους μαθητές ανά τάξη.

Η μόνη του έγνοια αυτούς τους οκτώ μήνες, δεν ήταν η πανδημία. Αλλά να ψηφίζει νομοσχέδια για τη πτώχευση των πολιτών και τη ρευστοποίηση της πρώτης κατοικίας τους. Και να προωθεί διατάξεις που καταργούν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Οι μέρες που έρχονται όμως, θα είναι δραματικές.

– Τα νοσοκομεία μας ήδη ασφυκτιούν από το βάρος.
– Οι αυξημένες ανάγκες για ΜΕΘ ήδη καλύπτονται με δυσκολία.
– Ενώ τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται, έχει τις τελευταίες μέρες τριπλασιαστεί.
– Η ευθύνη για την εγκληματική αδράνεια των τελευταίων μηνών ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη και στη κυβέρνησή του.

Έστω και τώρα, έστω και στο και πέντε, οφείλει να αφήσει τη προπαγάνδα και πάρει ουσιαστικά μέτρα:

– Να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.
– Να επιτάξει ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
– Να προχωρήσει σε μαζική συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ.
– Να εντάξει άμεσα στα δρομολόγια τα 270 λεωφορεία και τρόλεϊ που είναι παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια.
– Να λάβει ουσιαστικά μέτρα οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, αντί να κοκορεύεται χωρίς ντροπή, ότι είναι δικό του το μαξιλάρι.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες και ιστορικές στιγμές. Απαιτούνται αποφάσεις ευθύνης. Όχι άλλα ψέματα και προπαγάνδα. Για να αποτρέψουμε τουλάχιστον τα χειρότερα. Και να προστατεύσουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής. Αλλά και της ζωής με αξιοπρέπεια» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναβλήθηκε το μήνυμα του Πρωθυπουργού λόγω του σεισμού.

Κινδυνολογεί ο Τσίπρας.

Ανησυχητική η δυναμική των κρουσμάτων

Ανησυχητική η δυναμική της πανδημίας

Νέα αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών και 12 θάνατοι ατόμων με COVID-19 καταγράφηκαν χθες, μια ημέρα που ο αριθμός των νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ήταν ξανά τετραψήφιος.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.211 νέες διαγνώσεις COVID-19 στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να έχει φτάσει τις 35.510 από την αρχή της πανδημίας έως και χθες. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 114 ασθενείς (το 70,2% είναι άνδρες) έναντι 108 προχθές και 90 πριν από μία εβδομάδα, ενώ τα θύματα της νόσου στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 615. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τώρα οι αρνητές μάσκας ζητάνε και διαγραφές δανείων.... Απείλησαν να... εκτελέσουν τους αστυνομικούς

Από τα 1.211 χθεσινά νέα κρούσματα, τα 335 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 275 στη Θεσσαλονίκη. Στη Λάρισα και στις Σέρρες καταγράφηκαν από 51 νέες διαγνώσεις, οι οποίες μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό ήταν από δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ (20 και 37 κρούσματα αντίστοιχα), 41 εντοπίστηκαν στη Ροδόπη και από 30 σε Κοζάνη, Ξάνθη και Μεσσηνία.

Από το σύνολο των 35.510 κρουσμάτων, 4.043 (11.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 12.843 (36.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη.

Η δυναμική που έχει λάβει το τελευταίο δεκαήμερο η πανδημία και οι ανησυχητικές προβολές για το μέλλον οδηγούν σε νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό συνεδρίαζε έως αργά χθες το βράδυ για να συντάξει την τελική της εισήγηση προς την κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στην αρνητική εξέλιξη της πανδημίας έχει ο τομέας της διασκέδασης.

Μάλιστα, το ενδεχόμενο εφαρμογής lockdown ακούγεται πλέον ανοικτά στις συζητήσεις των ειδικών, που διαπιστώνουν πως η κατάσταση εξελίσσεται πολύ ανησυχητικά για τη χώρα, και το οποίο θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες αντιμετώπισης της πανδημίας από το ΕΣΥ και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι χθες κατεγράφη αριθμός-ρεκόρ των ασθενών που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Το σκεπτικό των λοιμοξιολόγων είναι να ληφθούν μέτρα άμεσα προκειμένου να προλάβουμε ένα γενικευμένο lockdown, όπως αυτό ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε χώρες της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον κορωνοϊό, και που δηλώνουν συστηματικά στον οργανισμό το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.730.519 κλινικά δείγματα, ενώ από μονάδες υγείας και κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 62.678 δείγματα.

Στα δικαστήρια

Τέλος, νέα μέτρα θα ισχύσουν και στα δικαστήρια των περιοχών που μπαίνουν στο «κόκκινο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα δικαστήρια, όπως προβλέπεται σε σχετική απόφαση, θα παραμείνουν προς το παρόν ανοικτά, αλλά θα λειτουργούν με αυστηρές προϋποθέσεις. Μόνον 15 άτομα θα επιτρέπονται σε κάθε δικαστική αίθουσα, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των δικαστηρίων και η απόσταση μεταξύ των ατόμων ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Προβλέπονται επίσης συγκεκριμένες ρυθμίσεις για προθεσμίες που λήγουν, αποφάσεις που εκδίδονται και δικαιώματα ή υποχρεώσεις που ρυθμίζονται από τον νόμο. Πάντως, στην υπουργική απόφαση, που ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναφέρεται και το ενδεχόμενο κλεισίματος των ποινικών και αστικών δικαστηρίων, αν κριθεί αναγκαίο.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ