Αμφισβητεί η μεριά Πισπιρίγκου ότι ο θάνατος Τζωρτζίνας επήλθε από θανατηφόρο δόση κεταμίνης. Δεύτερη έκθεση επιβεβαιώνει τον τρόπο θανάτου

58
0
(0)

Στην απόρριψη του αιτήματος της Ρούλας Πισπιρίγκου, για επανάληψη των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας προχώρησε η ανακρίτρια. Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας ο δικηγόρος της 33χρονης κατηγορούμενης, Όθων Παπαδόπουλος.

«Πρέπει να διευκρινιστεί αν η Τζωρτζίνα “χάθηκε” από κεταμίνη ή όχι»

«Δεν μπορούμε να προδικάσουμε την πορεία ενός αιτήματος. Δεν πρέπει, όμως, να αξιολογηθούν οι ενστάσεις οι επιστημονικές που υπάρχουν; Θέλουμε να φωτιστεί το ποια ήταν η αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας. Η κατηγορουμένη αρνείται ότι χορήγησε η ίδια την κεταμίνη. Η περαιτέρω έρευνα θα δείξει αν το παιδί “χάθηκε” από την κεταμίνη ή όχι. Αν δε “χάθηκε” από την κεταμίνη τότε τίθεται σε αμφισβήτηση η ιατροδικαστική έκθεση», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι το καρδιακό επεισόδιο προκλήθηκε από κεταμίνη. Δε θέλουμε να παραταθεί η διαδικασία. Η ανακρίτρια απέρριψε το αίτημά μας επειδή το συγκεκριμένο εργαστήριο είχε υποστεί ζημιά από φυσικό φαινόμενο. Αυτό, βέβαια, δεν το επιβεβαιώνει ο υπεύθυνος του εργαστηρίου, που λέει ότι μπορεί να κάνει την εξέταση», εξήγησε ο ίδιος.

«Ζητήσαμε να κλητευθεί ως μάρτυρας ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, καθώς είχε έρθει σε επαφή με νοσηλεύτρια που είχε γνωρίσει τη Τζωρτζίνα. Ο ίδιος προθυμοποιήθηκε να καταθέσει. Μας είπαν ότι η δημοσιογραφική έρευνα δεν αποτελεί απόδειξη», συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι σε άσχημη κατάσταση ψυχολογικά»

«Η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι σε άσχημη κατάσταση ψυχολογικά, θεωρεί ότι αδικείται από τα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι πάντα σταθερή στο ότι δεν έχει σχέση με το θάνατο του παιδιού», είπε ακόμα ο κ. Παπαδόπουλος. «Ζητήσαμε να κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση ο καρδιολόγος του Ωνασείου. Η ώρα θανάτου είναι σημαντική. Η κεταμίνη ενεργεί στον οργανισμό σε συγκεκριμένο διάστημα. Εντοπίζοντας τον ακριβή χρόνο θανάτου, μπορούμε να δούμε πότε χορηγήθηκε η κεταμίνη», ανέφερε σχετικά με τα αιτήματα της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Στόχος μας να αποδείξουμε ότι η μητέρα δεν έχει χορηγήσει την κεταμίνη»

«Στόχος μας να αποδείξουμε ότι η μητέρα δεν έχει χορηγήσει την κεταμίνη. Αν αποδειχτεί ότι η κεταμίνη δεν είναι η αιτία θανάτου του παιδιού, κακώς συζητάμε για αυτήν, δεν υπάρχει αμέλεια από τους γιατρούς, δεν υπάρχει πρόθεση από τη μητέρα, και ανατρέπεται η αιτία θανάτου. Η θέση της κατηγορουμένης είναι πάντα η ίδια. Πρώτη φορά άκουσε τη λέξη κεταμίνη λίγο πριν τη σύλληψή της», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Να συνεχιστεί η τοξικολογική διερεύνηση ώστε να είναι επαρκή τα στοιχεία για τη Τζωρτζίνα»

«Το αίτημα είχε ζητηθεί στο εργαστήριο από τον κ. Παπαδόπουλο και είχε γίνει πριν μερικές ημέρες. Είναι μια τραγική υπόθεση που αφορά σε τρεις θανάτους των παιδιών. Τα δύο προηγούμενα περιστατικά από ό,τι φαίνεται δεν είχαν κάποια σχέση με τοξικολογική διερεύνηση. Δηλαδή δεν υπήρχε κάτι που να είχε να κάνει με τοξικό παράγοντα, υπήρχαν άλλα αίτια. Αναφέρομαι στη Μαλένα και την Ίριδα. Για την περίπτωση της Τζωρτζίνας, υπήρχε τοξικολογικό αποτέλεσμα. Το θέμα είναι ότι όταν βγήκε το αποτέλεσμα, δεν αποδίδει κάπου την υπόθεση ότι η κεταμίνη δόθηκε οπωσδήποτε από τη μητέρα», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής τοξικολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αριστείδης Τσατσάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε ζητήσει με αίτημά της να γίνει επανεξέταση των δειγμάτων αίματος της Τζωρτζίνας στο τοξικολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ανακρίτρια απέρριψε το αίτημα, με το σκεπτικό ότι η κατηγορούμενη κωλυσιεργεί, αφού το συγκεκριμένο εργαστήριο είχε υποστεί ζημιές από πλημμύρα και δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

«Όταν θες να συνδέσεις το τοξικολογικό αποτέλεσμα για να βγάλεις περαιτέρω συμπεράσματα, θα πρέπει να γίνουν και περαιτέρω εξετάσεις, ώστε να διευκρινιστεί πότε και πώς δόθηκε η κεταμίνη. Στην τοξικολογική διερεύνηση παρουσιάζονται και άλλα φάρμακα που πρέπει επίσης να διερευνηθούν. Αφού αποδίδεται αυτή τη στιγμή ο θάνατος σε μια τοξική ουσία, θα πρέπει να συνεχιστεί η τοξικολογική διερεύνηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Γρηγόρης Λέων: «Δεν βρίσκω το λόγο να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τις ίδιες εξετάσεις»

Την απόρριψη των αιτημάτων της πλευράς Πισπιρίγκου για επανεξέταση των φιαλιδίων αίματος της Τζωρτζίνας, σχολίασε από την πλευρά του και ο  ιατροδικαστής  Γρηγόρης Λέων.

Ο κ. Λέων αναφορικά με την τοποθέτηση του τοξικολόγου του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αριστείδη Τσατσάκη ο οποίος δεν αμφισβήτησε τα αρχικά αποτελέσματα των τοξικολογικών της Τζωρτζίνας, δήλωσε πως το γεγονός αυτό έχει την αξία του και τόνισε πως υπάρχουν «άνθρωποι που φτιάχνουν σενάρια πάνω στα οποία η κατηγορουμένη βρίσκει πάτημα και δημιουργεί ασάφειες, που είναι σαφώς υπέρ της».

Ο ιατροδικαστής θέλησε να διευκρινίσει πως όταν ζητήθηκε ο επανέλεγχος, ζητήθηκε με λάθος τρόπο από αυτούς που  πιστεύανε στην κεταμίνη με μία έννοια «κεταμινολατρείας».

«Ενώ είχαμε αρνητικές τοξικολογικές και είχε διερευνηθεί η κεταμίνη και στο πρώτο και στο δεύτερο παιδί, προχωρήσαμε σε τρίτη εξέταση και εκεί αν είναι αρνητική όπως αναμένεται, νομίζω τότε δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι τα δύο πρώτα παιδιά σχετίζονται με συγκεκριμένη ουσία» τόνισε ο κ. Λέων.

«Το να σπέιρουμε αμφιβολίες σε ασφαλή δεδομένα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δημιουργεί πολλά ερωτήματα» προσέθεσε. Στη συνέχεια, δήλωσε πως δεν έχει κατανοήσει πλήρως την υπεασπιστική γραμμή ως προς την κεταμίνη και είναι καλό να διευκρινιστεί, να λάβει μία ενιαία γραμμή η υπεράσπιση.

«Η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου με αυτήν των  τεχνικών συμβούλων της θα πρέπει να συντονιστούν» εξήγησε.

Διευκρίνησε πως καλό είναι να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις τώρα που υπάρχουν όλα τα υλικά ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο, να επιβεβαιωθούν όλα τα ευρήματα αν και ο ίδιος εκτιμά πως δεν υπάρχει λόγο επαλήθευσης, εφόσον από την πρώτη εξέταση υπήρξε ασφαλές αποτέλεσμα για την κατάληξη της Τζωρτζίνας.

«Αν η κατηγορουμένη το θεωρεί μείζον ζήτημα, είναι δικαίωμά της να τις ζητά. Εφόσον θέλει μία πλήρη αλήθεια για το παιδί της καλό θα είναι να ψάξει και να συνεργαστεί και για τα δύο άλλα περιστατικά» συμπλήρωσε.

Θανατηφόρα αποδεικνύεται, και στη δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η ποσότητα κεταμίνης που χορηγήθηκε στην 9χρονη Τζωρτζίνα απο την Πάτρα.

Στην αναλυτική έκθεση του εργαστηρίου της ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του ΑΠΘ αποδεικνύεται πόσο υπέφερε το παιδί.

Το Mega αποκαλύπτει την έκθεση των τοξικολόγων που οδήγησε στη φυλακή τη μητέρα της Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου, ως κατηγορούμενη για την δολοφονία της. Σε αυτήν αναφέρονται αναλυτικά οι χρόνοι δράσης της κεταμίνης ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης της ουσίας.

«Η δράση της κεταμίνης εκδηλώνεται άμεσα (σε δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, σε 1-5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χορήγηση, σε 5-10 λεπτά ενδορινικά και σε 15-20 λεπτά με λήψη από το στόμα. Επίσης αναφέρεται ότι εάν η κεταμίνη χορηγηθεί ταχέως ενδοφλεβίως, η ουσία μπορεί να προκαλέσει άπνοια (σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια), η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες εκτός της αναπνευστικής καταστολής, που προκαλεί η κεταμίνη είναι ταχυκαρδία, καταστολή, νυσταγμός, μυδρίαση, υπέρταση, σπασμοί, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, εμετοί, ψευδαισθήσεις κτλ», αναφέρει το εργαστήριο της ιατροδικαστικής και τοξικολογικής στη Θεσσαλονίκη.

Το ενδεχόμενο της ενδοφλέβιας χορήγησης της κεταμίνης, ενισχύεται επιστημονικά, με το κοριτσάκι να χάνει την αναπνοή του μόλις μέσα λίγα λεπτά.

Η αναπνευστική καταστολή ύστερα από ενδομυϊκή χορήγηση κεταμίνης είναι πιο σπανία και παροδική και συνήθως δε χρήζει υποστήριξη της αναπνοής του ασθενούς σε αντίθεση με την ενδοφλέβια χορήγηση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ιατροδικαστή και τοξικολόγου, Νίκου Ράικου, η δόση των 6,5 μικρογκραμ αν ml που εντοπίστηκε στην 9χρονη ήταν θανατηφόρα, ενώ με μια ελάχιστη μεγαλύτερη ποσότητα, έχει πεθάνει ένας ενήλικας άνδρας.

«Ο θάνατος επήλθε σε λίγα μόλις λεπτά»

«Σε θανατηφόρο περιστατικό, με αίτια θανάτου οξεία δηλητηρίαση από κεταμίνη, νεαρού άνδρα βρέθηκε η ουσία στο καρδιακό αίμα σε συγκέντρωση 6,9 μg/ml (ίδια τάξη μεγέθους με την ανευρεθείσα στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας) και από τα υπόλοιπα ευρήματα της σκηνής του θανάτου προέκυψε ότι ο θάνατος επήλθε ταχέως μετά την ενδοφλέβια χορήγηση. Επισημαίνεται ότι στο περιστατικό αυτό δεν ανιχνεύθηκε άλλο φάρμακο ή ουσία».

Το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης ουσιαστικά επιβεβαίωνει τα αποτελέσματα του εργαστηρίου της Αθήνας, με τους τοξικολόγους να ανιχνεύουν την ίδια ποσότητα κεταμίνης στο αίμα και τα ούρα της Τζωρτζίνας. Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, είναι κατηγορηματικός ότι τα 6,5 μικρογκραμ αν μλ που εντοπίστηκαν στην 9χρονη προκάλεσαν τον θάνατο της.

«Το αποτέλεσμα της νεκροτομής ήταν «απροσδιόριστη αιτία θανάτου». Απεστάλησαν μεταξύ άλλων, αίμα και ούρα της Τζωρτζίνας στο τοξικολογικό Εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών. Διαπιστώθηκε η παρουσία της φαρμακευτικής ουσίας “ketamine”. Η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δεν έχει χορηγηθεί στην Τζωρτζίνα και την τελευταία νοσηλεία της στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, σύμφωνα με τον ιατρικό της φάκελο. Δείγμα αίματος και ούρων εστάλησαν και στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., όπου και εκεί διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη της ουσίας “ketamine” σε συγκέντρωση 6,5 μg/ml. Η συγκέντρωση αυτή είναι τοξική – θανατηφόρα, γιατί είναι πάρα πολύ υψηλή», αναφέρει ο ιατροδικαστής για την Τζωρτζίνα.

Επιπλέον, ο ιατροδικαστής είναι κατηγορηματικός και στην επίσημη έκθεσή του αναφέρει ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας, επήλθε μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Ο ακριβής χρόνος δράσης της κεταμίνης, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την οδό χορήγησης.

«Όσον αφορά το χρόνο έλευσης του θανάτου μετά τη χορήγηση κεταμίνης, στη περίπτωση της Τζωρτζίνας, επήλθε ταχέως, εντός ολίγων λεπτών, μετά τη χορήγηση της».

Η μητέρα της 9χρονης, που ήταν μόνη της στο δωμάτιο όταν η Τζωρτζίνα εμφάνισε το θανατηφόρο επεισόδιο, αρνείται ότι χορήγησε τη θανατηφόρα δόση της κεταμίνης και ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για τη δολοφονία της.

Μια νέα μαρτυρία ενός νοσηλευτή του νοσοκομείου έρχεται να ρίξει φως στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η 33χρονη τον ρώτησε αν το νοσοκομείο έχει κάμερες, με τον ίδιο να δίνει αρνητική απάντηση.

«Στις 12.00 το μεσημέρι πήγα στον θάλαμο της Τζωρτζίνας για να της πάρω την πίεση. Μαζί της ήταν η μαμά της που με ρώτησε: ‘επειδή άκουσα τη μητέρα ότι ζήτησε να κλειδώσετε τον θάλαμο τώρα που έφυγε για εξετάσεις, δεν υπάρχουν κάμερες μέσα στο νοσοκομείο;’ Της απάντησα ότι είναι δημόσιο νοσοκομείο και δεν υπάρχουν κάμερες. (…)» είπε ειδικότερα.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ