Αγιά Σοφιά – Τη Δευτέρα συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Κλειστή στο κοινό για την μετατροπή σε τζαμί

47
Δείτε όλες τις ειδήσεις του porto-rafti.gr και στο TWITTER κάντε κλικ στον σύνδεσμο: twitter.com/GrRafti
0
()

Για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και την πρόκληση του Ερντογάν με την απόφασή του να τη μετατρέψει σε τζαμί μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, όπως είπε ο κ. Δένδιας. «Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.»

Επίσης, αύριο ο υπουργός θα μεταβεί μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας», τόνισε.

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της. », είπε ο υπουργός.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. Επίσης, «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.»

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας «ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.»

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα», είπε ο υπουργός για την επιστολή της επικεφαλής της Unesco προς την Τουρκία.

«Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της.», προσέθεσε. «Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου.»

Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η  Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. ‘Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς». Προσέθεσε, δε, ότι η Ελλάδα έχει πολύ ικανές ένοπλες δυνάμεις.

Για τις κυρώσεις που μπορεί να μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία μέτα την απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καθώς και την παγκόσμια αντίδραση μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Φίλης Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων, Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Όπως ο ίδιος σχολιασε οι κυρώσεις δεν μπορούν να επιβληθούν μονομερώς γιατί είναι εσωτερικό της Τουρκίας.  «Ναι μεν έχει θίξει το ιστορικό και θρησκευτικό αίσθημα αλλά από μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε ενέργειες κυρώσεων. Απαιτείται ένα μπλοκ συμμαχιών προκειμένου να γίνει αυτό  και το ερώτημα είναι αν η ΕΕ υπό την γερμανική προεδρία είναι διατεθειμένη και αποφασισμένη να πάρει ένα τέτοιο δρόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κοροναϊός - Αθώος ο 23χρονος ταξιτζής. Αθώα και τα κατοικίδια, μολύνονται, κάνουν αντισώματα αλλά δεν μεταδίδουν

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο κ. Φίλης δύσκολα θα δούμε κάτι τέτοιο παρόλο που η Ελλάδα θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο για την Αγία Σοφία αλλά για να μπει ένα φρένο στην τουρκική προκλητικότητα

Παράλληλα, σχετικά με το αν θα το χρησιμοποιήσει αυτό πολιτικά ο ίδιος σημειώνει πως αν δεν πάει στους επόμενους 6 -9 μήνες σε εκλογές αυτό που έκανε με την Αγία Σοφία θα εξατμιστεί πολιτικά.

Τι λέει για την παγκόσμια αντίδραση

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, οι αντιδράσεις είναι αρκετά ήπιες. «Ηπιότερες απ ότι θα περίμενε κανείς. Η πραγματικότητα είναι ότι η Αγία Σοφία είναι ένα θέμα για το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις από τις οποίες κανείς θα ήθελε να πάρουν πιο σθεναρή στάση απέναντι σε αυτή την εξέλιξη δεν είναι στις προτεραιότητες των μεγάλων δυνάμεων και δεν είναι ένα θέμα για το οποίο απ ότι φαίνεται θέλουν να τσακωθούν με την Τουρκία.  Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρωσία που είναι η πολυπληθέστερη χώρας της Ορθοδοξίας έχει κρατήσει μια στάση επαμφοτερίζουσα θα έλεγα γιατί από την μία η Ρωσική εκκλησία καταγγέλλει την χθεσινή απόφαση του Ερντογάν από την άλλη ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου λέει ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα. Φαίνεται λοιπόν ότι η Μόσχα δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα εξαιτίας της Αγίας Σοφίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο Μπάιντεν για δικούς του λόγους απ ότι φαίνεται εκλογικούς ζήτησε από τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφαση ενώ σε συνάρτηση με τους Ευαγγελιστές συντηρητικούς ορθοδόξους των ΗΠΑ οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα του ακροατηρίου του Τραμπ ενδεχομένως να υποχρεώσουν τον αμερικανό πρόεδρο να πάρει κάποια θέση αλλά και πάλι δεν θα είναι τέτοια έκθεσης όπως είχε γίνει πριν περίπου 2,5 χρονιά με την περίπτωση του πάστορα Πράνσον ώστε να βάλει τον Ερντογάν στα σχοινιά.

Επίσης, επεσήμανε πως η UNESCO ζητά διαπραγμάτευση για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα ουσιαστικά αποδεχόμενη το νέο status quo που επέβαλε ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία.

Εν μέσω αντιδράσεων η Τουρκία συνεχίζει τις προετοιμασίες της για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Αγία Σοφία θα παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες, προκειμένου ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού να επιθεωρήσουν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Υπουργείο "η καταρχήν απόφαση για άνοιγμα σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, η τελική απόφαση τέλος Αυγούστου"

Υπενθυμίζεται ότι η Hurriyet έγραψε ότι θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Αμετανόητος ο Ερντογάν

Απτόητος να συνεχίσει το έργο του εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας τις αντιδράσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και εντός Τουρκίας.

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Λάβαμε αυτήν την απόφαση εξετάζοντας ποια είναι τα δικαιωματά μας, τι θέλει το έθνος μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, ο Ερντογάν θέλει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα με την επιλογή της 24ης Ιουλίου για την πρώτη προσευχή, καθώς εκείνη την ημέρα συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία αμφισβητεί διαρκώς.

Πανηγυρίζει η Εμινέ

«Άκουσα με μεγάλη χαρά ότι το κληροδότημα του Σουλτάνου Μωάμεθ το «Τζαμί Αγία Σοφία» άνοιξε και πάλι στη λατρεία. Δόξα τον Αλλάχ! Είθε τα τζαμιά μας, το μυαλό, οι καρδιές και οι ψυχές μας να γεμίσουν με καθάριους πιστούς! Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτό το εξαιρετικό έργο της ανθρώπινης κληρονομιάς ως κόρη οφθαλμού», αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η σύζυγος του Τούρκου προέδρου.

Στις διεθνείς αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η προκλητική τουρκική ενέργεια προστίθεται και εκείνη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, που συγκεντρώνει περίπου 350 χριστιανικές εκκλησίες.

Το Συμβούλιο εξέφρασε τη «θλίψη και την ανησυχία του» μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, ο καθηγητής Γιόαν Σάουκα, αναφέρθηκε στο θέμα σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού, με έδρα τη Γενεύη.

Από το 1934, την ημερομηνία μετατροπής της σε μουσείο, η Αγία Σοφία «ήταν ένας τόπος δεκτικότητας, συνάντησης και έμπνευσης για τους ανθρώπους όλων των εθνών και όλων των θρησκειών», επισημαίνεται στην επιστολή προς τον Ερντογάν.

Ήταν μια απόδειξη της «προσήλωσης της Τουρκίας στην κοσμικότητα» και της «επιθυμίας της να αφήσει πίσω όλες τις συγκρούσεις του παρελθόντος».

Ο Γιόαν Σάουκα καταλογίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι «ανέτρεψε αυτή τη θετική ένδειξη δεκτικότητας της Τουρκίας μετατρέποντάς την σε ένδειξη αποκλεισμού και διχασμού».

newsbeast.gr / skai.gr / protothema.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ