Έως αρχές Μαρτίου οι αιτήσεις για τις προκηρύξεις 1ΓΕ και 2ΓΕ γενικής αγωγής. Πολλές οι ενστάσεις στην 3ΕΑ/2022

4225
5
(1)

Για την έκδοση των προκηρύξεων Γενικής εκπαίδευσης, την πορεία εξέτασης των ενστάσεων για τις προκηρύξεις Ειδικής Αγωγής 2ΕΑ/2022 και 3ΕΑ/2022, αλλά και για το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μίλησε ο πρόδρος του ΑΣΕΠ Αθανάσιος Παπαϊωάννου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι ενστάσεις των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης 3ΕΑ/2022 των εκπαιδευτικών, τονίζοντας πως «οι ενστάσεις για την προκήρυξη αυτή ανέρχονται περί τις 4.000 και αποτελούν “οιωνεί δικαστικές αποφάσεις”».

Συμπλήρωσε πως αναμένεται η εξέταση ενστάσεων για την 2ΕΑ/2022, μελών ΕΕΠ, ενώ για την 1ΕΑ/2022 μελών ΕΒΠ έχει περατωθεί η διαδικασία.

Πότε θα βγει το ΦΕΚ της Γενικής εκπαίδευσης

Όπως δήλωσε ο Α. Παπαϊωάννου, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα αποσταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο για να λάβουν ΦΕΚ και η προθεσμία αιτήσεων θα “τρέξει” μέχρι τέλη Φεβρουαρίου «ίσως φάμε και λίγες ημέρες του Μαρτίου», όπως είπε.

«Αυτό έχει σημασία για όσους έχουν να λάβουν βεβαιώσεις πτυχίων. Αναμένεται να υπάρξουν περί τις 150 -200.000 υποψηφιότητες εκπαιδευτικών», ανέφερε.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του alfavita.gr, οι προκηρύξεις των εκπαιδευτικών (με αριθμό 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023) που αφορούν το άνοιγμα των πινάκων της Γενικής Εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) γίνονται ΦΕΚ μέχρι 10 Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το alfavita.gr οι αιτήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα ξεκινήσουν να γίνονται στο δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις αφορούν στη συγκρότηση των νέων Πινάκων Κατάταξης από όπου θα γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών φέτος το καλοκαίρι για τη σχολική χρονιά 2023/24.

Όπως είναι γνωστό οι πίνακες κατάταξης για την Γενική Εκπαίδευση βάσει των οποίων έγιναν και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά οι προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ισχύουν μέχρι τον Αύγουστο του 2023.

Οι προσλήψεις των αναπληρωτών που θα στελεχώσουν τα σχολεία (πάνω από 40.000) το νέο σχολικό έτος 2022/23 θα “αντληθούν” από τους νέους πίνακες, ενώ οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών από τους παλιούς (τους ισχύοντες μέχρι τον Αύγουστο του 2023)

Με αγωνία αναμένουν χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί αλλά και αναπληρωτές, που έχουν μείνει στον «πάγο» την τελευταία τριετία, το άνοιγμα των πινάκων γενικής παιδείας, βάσει των οποίων θα καθοριστούν οι αναπληρωτές στα σχολεία όλης της χωράς την επόμενη σχολική χρονιά.

Το καλό νέο είναι ότι το ΑΣΕΠ έλαβε το πράσινο φως από το υπουργείο Παιδείας και σχεδιάζει να στείλει τις δύο προκηρύξεις των εκπαιδευτικών (1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023) προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να λάβουν ΦΕΚ και η προθεσμία αιτήσεων θα “τρέξει” μέχρι τέλη Φεβρουαρίου «ίσως φάμε και λίγες ημέρες του Μαρτίου», όπως είπε.

Αυτό σημαίνει, όπως γράφει στο proson.gr η πάντα ενημερωμένη Μαρία Πλάκα ότι οι δύο προκηρύξεις αναμένεται να πάρουν ΦΕΚ την εβδομάδα που έρχεται και στη συνέχεια (από το β΄ 10ημερο του Φεβρουαρίου, θα τρέξουν οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών στο ΑΣΕΠ.

Υπενθυμίζουμε ότι στόχος του ΑΣΕΠ, είναι να εκδώσει τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ώστε να προλάβει στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας να τοποθετήσει στα σχολεία τους αναπληρωτές. Πηγές του υπουργείου Παιδείας τονίζουν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, ωστόσο οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ίσως χρειαστεί να μεταθέσουν την έκδοση των πινάκων για λίγο αργότερα.

Αυτό θα συμβεί διότι, βάσει νόμου, απαγορεύεται κατά τη διαδικασία των εκλογών η δημοσίευση αποτελεσμάτων για προσλήψεις στο δημόσιο. Το καλό νέο, ωστόσο είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, η νομοθεσία επιτρέπει στην Αρχή όλο αυτό το «παγωμένο» διάστημα να επεξεργάζεται δεδομένα, ώστε να έχει έτοιμους τους πίνακες και να τους δημοσιεύσει μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Οι προσλήψεις των αναπληρωτών που θα στελεχώσουν τα σχολεία (πάνω από 40.000) το νέο σχολικό έτος 2022/23 θα “αντληθούν” από τους νέους πίνακες, ενώ οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών από τους παλιούς (τους ισχύοντες μέχρι τον Αύγουστο του 2023)

Οι Πίνακες Κατάταξης και οι προσλήψεις αναπληρωτών

Πάνω από 150.000 εκπαιδευτικοί εκτιμάται από το υπουργείο Παιδείας ότι θα ενταχθούν στους νέους πίνακες του ΑΣΕΠ για να διεκδικήσουν μία θέση σε σχολεία γενικής παιδείας την επόμενη σχολική διετία, ξεκινώντας από το σχολικό έτος 2023-2024.

Να σημειωθεί ότι από τους νέους αυτούς πίνακες κατάταξης θα προσληφθούν οι αναπληρωτές γενικής παιδείας (40 – 45.000) στα σχολεία όλης της χώρας τις δυο επόμενες σχολικές χρονιές (2023/24 και 2024/25), αφού οι υφιστάμενοι πίνακες ισχύουν μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Με βάση τη νομοθεσία οι πίνακες του ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση ανανεώνονται κάθε διετία. Ετσι, νέοι απόφοιτοι ΑΕΙ μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να πάρουν… σειρά για μία θέση στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, όσοι πτυχιούχοι έχουν ενταχθεί ήδη σε πίνακες από προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν διοριστεί, μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της διετίας έχουν ανανεώσει τα μοριοδοτούμενα ακαδημαϊκά τους προσόντα (π.χ. έχουν κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό ή κάποιο άλλο τίτλο που είναι μοριοδοτούμενος). Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσουν τη θέση τους στην κατάταξη βάσει της μοριοδότησης.

Σύμφωνα με πηγές του proson.gr, η προκήρυξη θα μοριοδοτεί τους εκπαιδευτικούς, ως εξής:

Τίτλοι σπουδών

Βαθμός βασικού τίτλου σπουδών Βαθμός × 2,5
Δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ 7 μονάδες
Διδακτορικό δίπλωμα 40 μονάδες
Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους 20μοναδες
Δεύτερος Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους 8 μονάδες

 

Γνώση ξένης γλώσσας

Άριστη γνώση ξένης γλώσσας 7 μονάδες
Πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας 5μονάδες
Καλή γνώση ξένης γλώσσας 3μονάδες

 

Άλλα ακαδημαϊκά προσόντα

Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου (ενότητες Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες Διαδικτύου) 4 μονάδες
Επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 2 μονάδες

 

Εκπαιδευτική προϋπηρεσία 

Εκπαιδευτική προϋπηρεσία έως και 120 μήνες. Μία μονάδα ανά μήνα και έως 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο

 

Κοινωνικά κριτήρια

Αριθμός τέκνων 3 μονάδες για κάθε ανήλικο τέκνο
Αναπηρία 50% και άνω του υποψηφίου ή συζύγου, εφόσον ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει τουλάχιστον 4 έτη, ή τέκνου Το γινόμενο των μονάδων το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού αναπηρίας με συντελεστή 0,4 της μονάδας.

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Ποιες οι πιθανότητες διακοπής της διαδικασίας λόγω εκλογών

Για την πιθανότητα διακοπής της διαδικασίας, λόγω εκλογών, μίλησε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, τονίζοντας πως οι διαδικασίες θα σταματήσουν στη περίπτωση που προκηρυχθεί η διενέργεια των εκλογών στις 9 Απριλίου. 

Ωστόσο, επισήμανε πως η πρόβλεψη διακοπής διαδικασιών λόγω εκλογών «πρέπει να αλλάξει κάποια στιγμή».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνέντευξή του τον Ιανουάριο, ο Α. Παπαϊωάννου είχε δηλώσει πως ο στόχος για τη διεξαγωγή του ΑΣΕΠ αρχές Μαρτίου και πριν τις εκλογές είναι εφικτός. «Όπως όλα δείχνουν ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός θα γίνει πριν τις εκλογές», είχε πει χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, δήλωσε πως ο γραπτός διαγωνισμός αφορά την κατάταξη των υποψηφίων και όχι την πρόσληψη.

«Πρόκειται για διαγωνισμό κατάταξης και όχι για διαγωνισμό πρόσληψης, μιας και η κατάταξη των υποψηφίων θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές προσλήψεις», ανέφερε και συμπλήρωσε πως από τους 108.000 υποψηφίους, οι περισσότεροι αναφέρονται στον κλάδο Διοικητικού/Οικονομικού. 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ