Έρχεται lockdown σε Αχαΐα, Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη. Σε αυξημένο επίπεδο το ιικό φορτίο. Αύξηση των διασωληνωμένων

73
0
()

Το καθολικό lockdown που τέθηκε σε ισχύ από τις 06:00 της Πέμπτης στην Αττική, φέρνει τους κατοίκους του λεκανοπεδίου σε μία πραγματικότητα αντίστοιχη του περασμένου Μαρτίου. Ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα, αλλά και η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ πιθανόν να οδηγήσουν και άλλες περιφέρειες σε καθολικό περιορισμό.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, Αχαΐα, Ρέθυμο αλλά και Θεσσαλονίκη βρίσκονται και αυτές σε κατάσταση συναγερμού. Συγκεκριμένα στην τελευταία σύσκεψη των επιστημόνων η εισήγηση φαίνεται να ήταν η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας αλλά και του Ρεθύμνου να μπουν σε καθεστώς lockdown.

Χαρακτηριστικό, πάντως του συναγερμού που έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας είναι το γεγονός πως συζητείται η ενεργοποίηση των ιδιωτικών κλινικών για τη στήριξη του ΕΣΥ. Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων όσο κυρίως για την πορεία του αριθμού των νοσηλειών στις περιοχές υψηλού κινδύνου, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει ληφθεί η απόφαση για άμεση λήψη μέτρων. Όλα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη προσωπική εικόνα της κατάστασης θα έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος μετέβη εσπευσμένα στην πόλη για να επισκεφθεί νοσοκομεία αλλά και να έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

10:00 – Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

11:00 – Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Τούμπας, που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο.

11:30 – Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

12:15 – Συνάντηση με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θα πραγματοποιηθούν μετά την επίσκεψη στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς» και μετά τη συνάντηση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, στην περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας, με την Πάτρα να είναι ήδη σε καθεστώς lockdown, η πίεση ολοένα και αυξάνεται, αφού, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 112 νέα κρούσματα με την αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού να φτάνει στο 36,09.

Στο Ρέθυμνο παρατηρήθηκε επίσης νέα έξαρση, με 42 νέα κρούσματα και την αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού να ανεβαίνει στο άκρως επικίνδυνο 49,06. Πολλά ήταν για ακόμα μια ημέρα τα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 101 νέες μολύνσεις με τα «ενθαρρυντικά» στοιχεία να προέρχονται από την αναλογία που παραμένει χαμηλά στο 9,1.

Η νέα αυστηροποίηση των υγειονομικών μέτρων εν μέσω πλήρους σύγχυσης για τις επιπτώσεις – και στην νοσηλεία και στον εμβολιασμό – νέων στελεχών COVID-19  πιο επιθετικών έκανε πολλούς να θυμηθούν ότι η πορεία αυτής της πανδημίας μπορεί να γίνει και εντελώς απρόβλεπτη.

Σε συνέντευξή της για το in.gr, η πνευμονολόγος διευθύντρια της 7ης Κλινικής του Σωτηρία Μίνα Γκάγκα εξηγεί την επιδείνωση των στοιχείων την περασμένη εβδομάδα, την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ,  και για την ύψιστη ανάγκη διαφύλαξης της λειτουργικότητας του ΕΣΥ.

Πείτε μας πως είναι η κατάσταση στην ΜΕΘ του Σωτηρία αυτήν την στιγμή;

Δεν ξέρω τα σημερινά δεδομένα. Χθες είχαμε κενά. Γεμίζει σιγά σιγά, για την ακρίβεια γρήγορα, όχι σιγά σιγά, αλλά έχουμε κενά ακόμα.

Δώστε μια εικόνα κατ’αρχ;hν για το πώς έχει χειροτερέψει τις τελευταίες μέρες. Είναι μια ή δυο εβδομάδες; Πόσο καιρό χειροτερεύει;

Περίπου μια εβδομάδα χειροτερεύει.

Εκεί στο Σωτηρία, έχετε διαπιστώσει περιπτώσεις COVID-19 με είτε το νοτιοαφρικάνικό είτε το βραζιλιάνικο στέλεχος;

Το ποιες είναι οι μεταλλάξεις το βλέπει ο ΕΟΔΥ και τα ειδικά εργαστήρια. Εμείς βλέπουμε θετικά ή αρνητικά. Αν είναι κάτι που πρέπει να το μάθουμε μας ειδοποιούν.

Αν παρουσιαστεί το νοτιοαφρικάνικο δεν θα έπρεπε να σας ειδοποιούν;

Το πρώτο τεστ βγαίνει θετικό η αρνητικό και έτσι έρχεται ο άρρωστος και ξέρουμε ότι χρειάζεται νοσηλεία.

Κατ’αρχήν μας λένε ότι το νοτιοαφρικάνικο στέλεχος είναι πιο επιθετικό…

Κατ’αρχήν δεν έχουμε δει ιδιαίτερο νοτιοαφρικάνικο στέλεχος στην Ελλάδα. Έχουμε νομίζω 6.

Στο Σωτηρία αυτό το Σαββατοκύριακο είχαμε πάνω από 80 εισαγωγές και τα κρεβάτια μας είναι λίγο ή πολύ κατειλημμένα. Κάνουμε κάποια εξιτήρια αλλά η εισροή είναι πολύ μεγαλύτερη.  Έχουμε αυτήν την στιγμή γύρω στους 270 νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο με COVID.

Το Σωτηρία έχει γύρω στα 700 κρεβάτια και λειτουργικά ίσως είναι τα 600. Και φυσικά δεν είναι όλα για νοσηλεία COVID: Έχουμε χειρουργικές κλινικές, έχουμε δυο ογκολογικά τμήματα όπου χορηγούμε χημειοθεραπεία καθημερινά, καρδιολογική και άλλες κλινικές. Αλλά αυτήν την στιγμή ναι, είμαστε το νοσοκομείο με τα περισσότερα περιστατικά COVID στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γέμισαν οι καφετέριες και οι τόποι εστίασης σε όλη την Ελλάδα με απόλυτη τάξη και τήρηση των μέτρων

Το δεύτερο σε περιστατικά είναι το AHEPA που δεν έχει αυτήν την πληρότητα τώρα, που την είχε στο δεύτερο κύμα.

Τις περιπτώσεις που έρχονται στο Σωτηρία και δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές (κλίνες ΜΕΘ κλπ) που τους στέλνετε;

Αυτή την στιγμή τους κρατάμε. Έχουμε ακόμα κάποια κρεβάτια στις ΜΕΘ, δεν έχουμε πρόβλημα.  Οι κλινικές είναι γεμάτες αλλά οι μονάδες μας έχουνε ακόμα κρεβάτια. Έχουμε πάνω από 80 κρεβάτια μονάδας στο Σωτηρία σήμερα πια.  Είχαμε 20 ΜΕΘ και 9 ΜΑΦ και τώρα έχουμε περισσότερα από 80 κρεβάτια ΜΕΘ.  Αυτό συμπεριλαμβάνει την δωρεά 50 κλινών της Βουλής τα οποία λειτουργούν όλα.  Υπήρξε περίοδος που ήταν εντελώς κατειλημμένα όλα και τώρα πάλι είναι σχεδόν γεμάτα.

Εσείς αισθάνεστε ανακούφιση από την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων;

Γενικά νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να περιορίσουμε την μετάδοση της νόσου. Ο περιορισμός και τα μέτρα είναι κάτι που στο Σύστημα Υγείας θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτό είναι σαφές. Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε όλοι για να μπορέσουν, με μέτρα, να λειτουργήσουν σιγά-σιγά όλα.

*Η Μίνα Γκάγκα Είναι ιολογος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας

Περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών λόγω της COVID-19, περίπου 1.500 νέα κρούσματα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με μεγάλο αριθμό εργαστηριακών εξετάσεων ανίχνευσης του κορωνοϊού που ξεπέρασαν και σήμερα τις 50.000, και μια Αττική που παραμένει σε τροχιά ανόδου, σε ό,τι αφορά το ιικό φορτίο, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χθεσινής ημέρας της πανδημίας στη χώρα μας.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 1.496 νέα κρούσματα της COVID-19 και 17 νέους θανάτους ασθενών. Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική (795), όπου εξακολουθεί η αυξητική τάση της πανδημίας σε όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου.
Στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 216 νέα κρούσματα (21 ανά 100.000 πληθυσμού), στην Ανατολική Αττική 76 (15,13 ανά 100.000 πληθυσμού), στα βόρεια προάστια 102 (17,24), στα δυτικά προάστια 124 (25,3), στη Δυτική Αττική 40 (24,9), στα νότια προάστια 93 (17,5), στον Πειραιά 124 (27,6) και στα νησιά του Αργοσαρωνικού 20 (26,8 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού).

Στην Αχαΐα

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αχαΐα, όπου χθες εντοπίστηκαν 112 νέα κρούσματα (36,1 ανά 100.000 πληθυσμού). Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 101 νέες διαγνώσεις (9,1), στην Εύβοια 57 (27 ανά 100.000 πληθυσμού) και στο Ρέθυμνο 42 (49 ανά 100.000 πληθυσμού). Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ αγγίζει πλέον το 1 στην επικράτεια (0,98), που είναι και το όριο ελέγχου της πανδημίας, έναντι 0,88 που ήταν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν 2,81%.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας 284 ασθενείς, αριθμός που αυξάνει σταθερά την τελευταία εβδομάδα. Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, όπου η πίεση σταδιακά αυξάνει. Χθες το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται περίπου 750 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες και 170 σε κλίνες Εντατικής. Στο «Σωτηρία», χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ 69 ασθενείς και στον «Ευαγγελισμό» 34.

Σε «στενή παρακολούθηση» έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα δεδομένα από τη Θεσσαλονίκη, υπό τον φόβο να υπάρξει μια νέα ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας, παρόμοια με αυτή του φθινοπώρου. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα επισκεφθεί υγειονομικές δομές της Θεσσαλονίκης και θα έχει συνάντηση και με τον δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

 

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε και ο προγραμματισμός των ραντεβού για εμβολιασμό έναντι της COVID-19, με το εμβόλιο της AstraZeneca, των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών. Από χθες το απόγευμα τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας που είναι εγγεγραμμένα στην άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν sms με προκαθορισμένα ραντεβού. Τα υπόλοιπα άτομα, αλλά και για όσοι θέλουν να αλλάξουν το ραντεβού τους, μπορούν να απευθυνθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, σε φαρμακεία ή ΚΕΠ.

Οι εμβολιασμοί αυτής της ηλικιακής ομάδας θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Αύριο «ανοίγει» η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού και για τα άτομα ηλικίας 75 έως 79 ετών. Εως χθες το μεσημέρι είχαν διενεργηθεί στη χώρα 446.780 εμβολιασμοί έναντι της COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πατάει γκάζι το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα με 6.500.000 δόσεις σε δύο μήνες

Στα ίδια, αλλά υψηλά, επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.

«Αυτό που κρατάμε ως θετικό στοιχείο είναι πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μία εκρηκτική αύξηση, αντίστοιχης δυναμικής της πορείας που καταγράφηκε το φθινόπωρο. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της ομάδας μας θα έλεγα ότι απλά επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ανέβει ένα επίπεδο συναγερμού. Παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα πώς εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν είμαστε σε μία εκθετική διασπορά του ιού στην κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς εάν η τάση σταθεροποίησης φαίνεται να έχει δυναμική να παγιωθεί, απάντησε: «Είμαστε σαφώς σε αυξητική πορεία. Διαχειρίσιμη μεν ακόμη, αλλά όταν διαπιστώνουμε διπλασιασμό του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, δεν πρόκειται για μία διακύμανση ή μια αναστρέψιμη άνοδο, είναι μία ξεκάθαρη έντονα αυξητική τάση, που θα συνεχιστεί και που ευνοείται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία όλο και περισσότερο μεταδίδονται στην κοινότητα, όσο και από τις καιρικές συνθήκες και αντικοινωνικές συμπεριφορές».

Στο διάγραμμα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται, σε σχέση με τα τέλη του περασμένου Οκτώβρη και την πορεία της πανδημίας στην πόλη τον Νοέμβρη, ότι το ιικό φορτίο στα λύματα απέχει ακόμη από το κόκκινο επίπεδο, ενώ και η καμπύλη της ανόδου είναι πιο ομαλή. Αντίστοιχα φαίνεται πως στις μετρήσεις από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου καταγραφόταν μία σαφής ανοδική τάση, που στη συνέχεια όμως έγινε εκρηκτική.

Rationalized_relative_shedding_rate_Thessaloniki_up_to_09_02_2021_LONG

«Πιστεύω ότι κανείς μας δεν θέλει να βιώσει ξανά τον εφιαλτικό Νοέμβρη. Είμαστε εδώ και μήνες σε καθεστώς μέτρων πρόληψης της διασποράς. Όσο τα τηρούμε μένουμε ασφαλείς»,

πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Στα διαγράμματα, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα – όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ – οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Rationalized_relative_shedding_rate_Thessaloniki_up_to_09_02_2021_MEDIUM
Rationalized_relative_shedding_rate_Thessaloniki_up_to_09_02_2021_SHORT

Κικίλιας από Θεσσαλονίκη: Μέχρι το Σάββατο, 500.000 εμβολιασμοί στη χώρα

Για την πορεία του εμβολιασμού στην χώρα μίλησε και ο υπουργός Υγείας,  Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά την επίσκεψη στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», στην Θεσσαλονίκη , την οποία και επισκέφτηκε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην εμβολιαστική εκστρατεία που είναι σε εξέλιξη, επισημαίνοντας πως όλη αυτή η πρωτόγνωρη επιχείρηση γίνεται με πολύ μεγάλη επιτυχία και πως καθώς θα έρχονται περισσότερα εμβόλια θα αυξάνονται οι ροές προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Όπως είπε μέχρι το Σάββατο θα έχουν διενερηθεί συνολικά 500.000 εμβολιασμοί.

Επισήμανε δε, ότι τη Δευτέρα, θα δημιουργηθούν έξτρα εμβολιαστικές γραμμές και εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία είναι ήδη 52 στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε δε πως σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει και το πρώτο mega εμβολιαστικό κέντρο στην ΔΕΘ. 

Αναφέρθηκε επίσης στην προμήθεια των πρωτοποριακών «φορητών ΜΕΘ» με τις οποίες εξοπλίζονται τα νοσοκομεία, δύο στο Γεννηματάς, δύο στον Άγιο Δημήτριο και δύο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα, οι οποίες αποτελούν δωρεά της «STOIXIMAN» και οι οποίες αποτελούν ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον συγκεκριμένο νοσοκομειακό εξοπλισμό, έχοντας την πολύ σημαντική δυνατότητα να μεταφερθούν στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

kikilias-gennimatas-515531

Ζήτησε τέλος την εφαρμογή των μέτρων από όλους, ευχαριστώντας τους υγειονομικούς για τη μάχη που δίνουν, λέγοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί 10.000 άτομα στο ΕΣΥ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ