Έρχεται ύφεση στην Τουρκία. Τριπλασίασε τα έξοδα του ο Ερντογάν. 800 νέοι συνοριοφύλακες στον Έβρο

26
4
(1)

Έρχεται ύφεση στην Τουρκία.

Τριπλασίασε τα έξοδα του ο Ερντογάν.

800 νέοι συνοριοφύλακες στον Έβρο

Εκτός από την κατρακύλα της λίρας, η Τουρκία καλείται να αντιμετωπίσει και τον βραχνά της οικονομικής ύφεσης, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται ότι θα αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν 48 αναλυτές, η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,4% του ΑΕΠ το 2020, καταγράφοντας αρνητικούς ρυθμούς επέκτασης για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια. Επισήμως, πάντως, η Άγκυρα προβλέπει οριακή ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ, παρότι δεν αποκλείει -με βάση το χειρότερο σενάριο- να υπάρξει ύφεση 1,5% του ΑΕΠ.

Στο β’ τρίμηνο του 2020, η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,9%, ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα αποτελέσματα για το γ’ και δ’ τρίμηνο δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη, παρότι οι αναλυτές του Reuters αναμένουν ύφεση 2,6% και 2,3% αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του α’ κύματος του ιού, η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να μην επιβάλλει γενικό lockdown, φοβούμενη τις επιπτώσεις στην οικονομία. Αντ’ αυτού απαγόρευσε τις εγχώριες μετακινήσεις, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, ανέστειλε τη λειτουργία των σχολείων, έκλεισε εστιατόρια και μπαρ κ.α.

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει ότι το 2021 θα αποτελέσει έτος ισχυρής ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να μεγεθύνεται κατά 5,8%. Ωστόσο, οι αναλυτές του Reuters κατεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης στο 4,1% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία ετήσια ύφεση της τουρκικής οικονομίας είχε καταγραφεί το 2009, όταν το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 4,7%. Από το 2010 έως το 2018, η μέση ανάπτυξη «έτρεχε» άνω του 5%, χάρη στην εκτίναξη των κατασκευών και την εισροή φθηνών κεφαλαίων.

Έρχεται ύφεση στην Τουρκία.

Ωστόσο, το «παραμύθι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι οδεύει προς το τέλος του, καθώς τα σύννεφα πάνω από την τουρκική οικονομία πυκνώνουν επικίνδυνα. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 13,8% τον Απρίλιο του 2021, ενώ η τουρκική λίρα έχει ήδη διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η κεντρική τράπεζα, από την πλευρά της, αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της στήριξης της ανάκαμψης, η οποία απαιτεί χαμηλά επιτόκια, και της στήριξης της λίρας, η οποία απαιτεί υψηλά επιτόκια.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής προχώρησαν στην αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης -από το 8,25% στο 10,25%- ενώ αύριο, όταν και συνεδριάζουν εκ νέου, δεν αποκλείεται να προβούν σε νέα αναθεώρηση του επιτοκίου.

Καλή ζωή για τον Ερντογάν στα ανάκτορα του

Την ώρα που η συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει στην τουρκική εθνοσυνέλευση και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κηρύσσει εκστρατείες ψωμιού για τους φτωχούς, η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση «βγάζει στη φόρα» τα… απόκρυφα έξοδα του Προεδρικού, που φέτος τριπλασιάστηκαν εν μέσω κορονοϊού και καταπόντισης της λίρας, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», που πρόσκειται στην αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ενώ οι άνθρωποι αγωνίζονται να αγοράσουν το ψωμί τους, ο προϋπολογισμός των ανακτόρων αυξήθηκε κατά περίπου τρεις φορές.

Η Διεύθυνση Στρατηγικής και Προϋπολογισμού της τουρκικής προεδρίας συνέκρινε τις δαπάνες του προεδρικού μεγάρου τους πρώτους 6 μήνες του 2020 με τις δαπάνες τους πρώτους 6 μήνες του προηγούμενου έτους (2019) και οι δαπάνες από 21,9 εκατομμύρια λίρες το 2019 (2.3 εκατ. ευρώ), έφτασαν τα 81,8 εκατομμύρια λίρες το 2020 (8.8 εκατ. ευρώ).

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μπαρίς Ατάι κατήγγειλε ότι ο Ερντογάν ξοδεύει 4,5 εκατομμύρια λίρες την ημέρα (500 χιλιάδες ευρώ), πέραν των κονδυλίων που προβλέπει για το προεδρικό ο ετήσιος προϋπολογισμός. Ο νέος προϋπολογισμός για το 2021 προβλέπει πάντως 14.8 δις. λίρες ως ετήσιο κονδύλι για το παλάτι (1.6 δις ευρώ), ενώ για το υπ. Άμυνας 51.5 δις. λίρες (5.5 δις ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γιατί το 95% αποτελεσματικότητας που δηλώνουν οι εταιρείες για τα εμβόλια, δεν θα το δούμε στον γενικό πληθυσμό

Κιλιτσντάρογλου: Το παλάτι του Ερντογάν ζει στον ροζ κόσμο του

Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας και την εκστρατεία Μπαχτσελί «κρεμάστε ψωμιά», ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι δεν θα μπορούσε τίποτα άλλο να εξηγήσει καλύτερα το ρεζιλίκι των 18 χρόνων της διακυβέρνησης ΑΚΡ.

«Γι αυτό ευχαριστώ τον κ. Μπαχτσελί. 83 εκατομμύρια έχουν καταντήσει να υπηρετούν μια χούφτα τοκογλύφων. Το έχουν συνειδητοποιήσει;» είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι «το παλάτι (Ερντογάν) δεν έχει σχέση με το λαό, ούτε με την ανεργία. Αυτοί ζούνε στον δικό τους ροζ κόσμο».

Ακσενέρ: Μέχρι κι ο Χίτλερ θα σηκωνόταν από τον τάφο του

Αντίστοιχα η ακροδεξιά ηγέτης του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, σχολίασε δηκτικά, σχετικά με την εκστρατεία με τα ψωμιά και την ανισότητα στην εκπαίδευση:

«Τί ήταν αυτό; Λένε ότι η δημοκρατία επέβαλε αυτή τη στρεβλή δυτικότροπη αντίληψη με φασιστικές μεθόδους. Βρε, άντε από κει! Αν ο Χίτλερ έβλεπε τη σημερινή Τουρκία, θα σηκωνόταν από τον τάφο του και θα ‘λεγε: ‘πώς δεν τα σκέφτηκα εγώ όλα αυτά’… Έλα στα συγκαλά σου, κ. Ερντογάν». (σ.σ. βλέποντας ο Χίτλερ την Τουρκία σήμερα θα έλεγε πως και δεν σκέφτηκα πρώτος εγώ αυτού του είδους τον φασισμό;)

Η Μεράλ Ακσενέρ επέκρινε την κυβέρνηση Ερντογάν για διγλωσσία και ψέματα, προειδοποιώντας ότι ο λαός τα βιώνει και δεν πείθεται ούτε από εκστρατείες, ούτε από λόγια. «Εάν λέτε από τη μία ότι ‘η οικονομία πετάει’ και από την άλλη ξεκινάτε μια εκστρατεία ‘κρεμάστε ψωμιά’, κάποιος από εσάς λέει ψέματα. Ωστόσο, τα ψέματα δεν πιάνουν. Το έθνος μας το βιώνει αυτό το ψέμα προσωπικά. Από τη μία όνειρα ότι η Τουρκία έγινε πλούσια με το φυσικό αέριο (στη Μαύρη Θάλασσα) και από την άλλη η αλήθεια με την εκστρατεία ‘κρεμάστε ψωμιά’», ανέφερε.

Την πρόσληψη άλλων 800 συνοριοφυλάκων στη βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που είχε, σήμερα το πρωί, με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκαν επιχειρησιακά σχέδια που είναι σε εξέλιξη.

«Σας ανακοινώνω σήμερα ότι προχωράμε στην πρόσληψη άλλων 800 συνοριοφυλάκων στην Βόρεια Ελλάδα, εκ των οποίων 600 θα τοποθετηθούν στον Έβρο, 100 στη Ροδόπη και 100 στην Καβάλα έτσι ώστε να συγκροτήσουμε και μία δεύτερη γραμμή άμυνας για να είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, τις περιοχές που είναι ευαίσθητες στη βόρεια Ελλάδα, τις προστατεύει και δεν πρόκειται ειλικρινά να περάσει κανείς παράνομος στη χώρα παρά μόνο αυτοί που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Συμφωνία της Γενεύης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που θαλάσσια και χερσαία σύνορα στη χώρα φυλάσσονται τόσο αποτελεσματικά», σημείωσε και εξήγησε ότι «η πρόσληψη των 800 θα γίνει τους επόμενους μήνες και θα εκπαιδευτούν έτσι ώστε περίπου την Άνοιξη του 2021 να τοποθετηθούν στις νέες μονάδες».

«Μετατρέπουμε το έπος του Έβρου σε μία διαρκή πολιτική φύλαξης των συνόρων»

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία σε όσα συνέβησαν πριν από μερικούς μήνες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θυμάστε πριν λίγους μήνες το έπος του Έβρου, όταν η Ελλάδα είπε στον κ. Ερντογάν ότι δεν θα περάσουν και δεν θα σας περάσει, και δεν τους πέρασε και δεν πέρασε κανείς. Σήμερα, το έπος τους Έβρου το μετατρέπουμε σε μία διαρκή πολιτική φύλαξης των συνόρων, όπου ήδη κατασκευάζεται ο φράχτης που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, ήδη κατασκευάζεται το έργο της ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων με θερμικές κάμερες και ραντάρ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μαργαρίτα Θεοδωράκη “Μη με βανδαλίζετε, μη με πυροβολείτε, όλοι οι μουσικοί της Ελλάδας πεινάνε"

Σημείωσε, δε, ότι αναλαμβάνουν επίσης καθήκοντα και «οι 400 νέοι συνοριοφύλακες ως κανονικοί αστυνομικοί και προστίθενται στους υπόλοιπους συνοριοφύλακες και αστυνομικούς του Έβρου».

Αναφέρθηκε ακόμη στην ενίσχυση της ΓΑΔΘ με 277 νέους αστυνομικούς από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση αλλά και στις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται με στόχο «να καταστήσουν ασφαλή όλη την περιοχή και δράσεις που σχετίζονται με το μεταναστευτικό».

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι «εδώ και λίγους μήνες επί της Εγνατίας Οδού στο Δήμο Βόλβης και στο Δήμο Δέλτα, που είναι δήμος με πολλές δομές προσφύγων και μεταναστών, δρουν 50 νέοι αστυνομικοί οι οποίοι είναι συγκροτημένοι σε ομάδες πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας, έχουν τοποθετηθεί για τον σκοπό αυτό αποκλειστικά και διαχειρίζονται με αποτελεσματικότητα το μεταναστευτικό στις μεγάλες δομές της Βόλβης και του δήμου Δέλτα και ταυτόχρονα αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο ελέγχων επί της Εγνατίας Οδού».

Χαμένος ο Ερντογάν αν χάσει τις εκλογές ο Τραμπ

Τους ηγέτες του πλανήτη που θα δυσαρεστηθούν εάν ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, απαριθμεί σε άρθρο του το Bloomberg.

«Παρότι πολλές κυβερνήσεις μάλλον θα πανηγυρίσουν για το τέλος της πιο αντισυμβατικής και κατά καιρούς χαοτικής προεδρίας των ΗΠΑ κατά τα σύγχρονα χρόνια, άλλες θα έχουν λόγους να τους λείψει. Για τους ηγέτες της Τουρκίας, της Βόρειας Κορέας και του Ισραήλ, τα πεπραγμένα του είχαν σχεδόν αποκλειστικά θετικό πρόσημο. Σε ενδεχόμενη ήττα του Τραμπ μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με άμεσες προκλήσεις», αναφέρει το άρθρο.

Εκτός από τους ηγέτες της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, το Bloomberg κατατάσσει ότι στους ωφελημένους από την προεδρία Τραμπ και τους ηγέτες της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Βραζιλίας, της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, της Κίνας Σι Τζινπίνγκ της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα και της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Αναλυτικά η ανάλυση του Bloomberg για τον Ταγίπ Ερντογάν:

Εάν κάποιος βασίζεται στον Τραμπ για την πολιτική του προστασία περισσότερο από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είναι ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Τραμπ είναι πρακτικά μόνος μεταξύ της Τουρκίας και της επιβολής κυρώσεων από τον Κογκρέσο για την απόφαση Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, παρότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Η προσωπική τους σχέση έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να πείσει τον Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα των ΗΠΑ από κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία προκειμένου η τουρκία να στείλει τις δικές τις δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο της ζώνης. Ο Τραμπ έλαβε αυτή την απόφαση χωρίς να συμβουλευτεί το Πεντάγωνο ή συμμάχους των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι Κούρδοι μαχητές τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Με τις κυρώσεις έτοιμες να επιβληθούν και τον Μπάιντεν να καλεί τις ΗΠΑ να στηρίξουν αντιπολιτευόμενα κόμματα της Τουρκίας, ο Ερντογάν μπορεί να έχει να χάσει τα περισσότερα από την αποχώρηση Τραμπ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 4 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ