Έρχεται η “ψηφιακή κάλπη” στα ΑΕΙ. Πλέον οι φοιτητές θα μπορούν να ψηφίζουν από όπου και αν βρίσκονται

12
0
()

Η μέθοδος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας βέβαια, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία πριν από έναν μήνα στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκεί, μια τεράστια μερίδα φοιτητών (το 80% της «νέας γενιάς» του τμήματος) ψήφισε κατά των καταλήψεων.

Από την άλλη πλευρά, η κίνηση «Ανεξάρτητοι Φοιτητές» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που υπερασπίστηκε ανοικτά τη μέθοδο της ηλεκτρονικής ψηφηφορίας κατά τη διάρκεια συνέλευσης, επανέρχεται με νέα πρότασή της και μοναδικό σκοπό τη «βελτίωση των συνθηκών» στο εσωτερικό του, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της.

Οι φοιτητές έθεσαν το θέμα στην τελευταία γενική συνέλευση του συλλόγου τους στο κτίριο της οδού Πατησίων (την οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαλύσει ομάδα αντιεξουσιαστών που εισέβαλε σ’ αυτήν) και θα την επαναφέρουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί το Δίκτυο «Ζευς» του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας. Πρόκειται για μια «ψηφιακή κάλπη» που έχει ήδη εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα πάνω από 250 εκλογικές διαδικασίες και 35.000 ψηφοφόρους στα ελληνικά πανεπιστήμια (καθηγητές και φοιτητές), καθώς και άλλους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  18.142.000 ευρώ εγκρίθηκαν για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πλατφόρμα

Οπως αναφέρουν οι φοιτητές που ζητούν τη μέθοδο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η διαδικασία των ψηφιακών εκλογών προστατεύεται όπως και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές, ενώ η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας και χωρίς να τίθεται θέμα παραβίασης του απορρήτου της διαδικασίας.

Ετσι, μέσω της πλατφόρμας αυτής, ή μιας αντίστοιχης, όλοι οι φοιτητές ενός Ιδρύματος μπορούν να ψηφίζουν για τις φοιτητικές συνελεύσεις τους.

Οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση σε αυτή μέσω των κωδικών τους, άρα θα εξασφαλίζεται καταρχήν ότι ψηφίζουν μόνο νέοι και νέες του Ιδρύματος, ενώ μπορεί να έχει προηγηθεί μια κανονική γενική φοιτητική συνέλευση στο αμφιθέατρο στην οποία θα ανταλλαγούν επιχειρήματα. Οι προτάσεις των παρατάξεων όμως θα αναρτώνται στη συνέχεια στην ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα και εκεί θα ψηφίζονται.

Σήμερα, όπως είναι γνωστό, πολλοί φοιτητές δεν προσέρχονται στα αμφιθέατρα στη διάρκεια αντίστοιχων γενικών συνελεύσεων, είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί δεν θέλουν να εκφράσουν δημόσια τις απόψεις τους. Ο νόμος άλλωστε ορίζει ότι αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών μπορούν να ληφθούν αν εμφανιστεί σε αυτές το 1/3 όσων φοιτητών ψήφισαν στις εκλογές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Σοκ στις Σπέτσες, με νοητική στέρηση ο 26χρονος που δολοφονήθηκε, πήγαινε σε Ειδικό σχολείο. Τι λέει η καθηγήτρια του

Με την κίνησή τους οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ζητούν ψήφο «ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας», δημοκρατικές συνελεύσεις, ενημέρωση όλων των νέων του Ιδρύματος.

Αντίστοιχη απόφαση έχουν πάρει και οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, ενώ συζητήσεις με το ίδιο περιεχόμενο γίνονται ακόμη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλα Ιδρύματα της πρωτεύουσας αλλά και της περιφέρειας.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ